Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Benita Znajoma

Wysłany: 1 kwietnia 2023, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy miałyście jakieś skutki uboczne brania duphastonu ? Jeśli tak to po jakim czasie od rozpoczęcia brania się zaczęły ?

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2023, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benita, mnie ginka uprzedzała, że od przyjmowania dużej dawki progesteronu mogą wystąpić nudności, zaparcia i uczucie zimna.

Ja nie miałam nic takiego po Dupku. Biorę go już od dłuższego czasu (przed staraniami).

Benita lubi tę wiadomość

[age.png
  • Menina Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2023, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, gratuluję dobrych wieści. U mnie też wszystko ok. To było usg prenatalne w ramach Luxmedu, więc było szczybciutkie. No ale lekarz powiedział, że z usg nie ma się do czego przyczepić. A jako że z wieku przysługują mi badania prenatalne na NFZ, to wystawił skierowanie i zaprosił za tydzień do siebie do innej placówki. Mój lekarz prowadzący, nie wiem czemu, mówił, że wystarczy to usg prenatalne w Luxmedzie i nie dał mi skierowania. No ale skoro już mam, to pójdę. Pewnie będzie bardziej dokładnie i szczegółowe. Plus badanie z krwi. W każdym razie z miesiączki dzidziuś ma 12+3, z USG 12+4, przezierność 1,5, kość nosowa widoczna, wszystkie części ciała na miejscu:) Bardzo się cieszę. Zwłaszcza, że śniła mi się dziś wizyta w szpitalu i to, że mówiłam lekarce, że boję się, że serduszko przestanie bić. Ale bije. Mogę odetchnąć wreszcie. Dziś zaczniemy przekazywać informację o ciąży. Ciekawe, kto nam uwierzy w Prima Aprilis :) Powodzenia dziewczyny na wizytach w tym tygodniu!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2023, 13:48

MinnieMe, Agnuka, Umka lubią tę wiadomość

10.2020 6tc 💔
    F. ur. wrzesień 2021 ❤️
    11.2022 10 tc 💔
    A. ur. październik 2023 ❤️
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2023, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na dzień dobry też pierwsze co to szukałam bijących serc. To chyba najgorszy moment całego USG dopóki się nie czuje dziecka.

Ja się muszę zapisywać już chyba na połówkowe, bo znowu mi powiedzą że nie ma już miejsca tak jak z prenatalnymi było....
    Umówiłam się przez ZnanegoLekarza. Dzwonię za jakiś czas i mi mówią że przez stronę się nie umawia... A jak byk lekarze mają możliwość wyboru rodzaju wizyty. Musiała mnie przepisać do innego bo ten mój nie miał już podwójnego miejsca 😡 a na bliźniaków potrzebne 'dwie jednostki czasowe'. Czyli gdybym umówiła dwie wizyty pod rząd to nie byłoby problemu...

Więc te połówkowe muszę załatwić już we wtorek na miejscu żeby potem znowu nie zostać bez lekarza...A miejsc na koniec maja już brak 🫣

[age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2023, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam prenatalne w innym ośrodku, pomimo iż mój lekarz prowadzący ma certyfikat FMF. Wysłał mnie w inne miejsce że skierowaniem aby prenatalne robiła mi dr perinatolog, która jest też genetykiem klinicznym. I automatycznie na to samo skierowanie będę u niej miała połówkowe :)

Praskovia NUB to wyrostek płciowy. Na tym etapie jego kąt nachylenia może zdradzić płeć :)

Gabryśka zawsze możesz wrzucić zdj nam to zobaczymy czy coś tam jest :D

U mnie płeć raczej bez znaczenia :) myslalam, że mój syn będzie chciał tylko i wyłącznie braciszka ale też mu wszystko jedno :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2023, 17:00

Umka lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2023, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja we wtorek 4.04 mam USG. Zapisałam się bo cały czas się zastanawiam czy serduszko bije. To będzie równo 10 tydzień. Czas w tej ciąży mi się tak dłuży strasznie, te tygodnie nie lecą… martwię się bo mam wrażenie ze schudłam i jakoś mniej objawów ostatnio, w zadadzie tylko uczucie głodu zostało ( w poprzedniej ciąży tez byłam ciagle głodna, tzn regularnie co 3 h miałam takie mocne uczucie głodu). Wydaje mi się tez ze jakby brzuch był mniejszy (chociaż spodnie tego nie potwierdzaj) zazdroszczę Wam Dziewczyny, które jesteście już po prenatalnych! I każda dobra wiadomość od Was daje mi nadzieje ze niepotrzebnie się martwię.

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2023, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa… już rozumiem! Gabryśka, u mnie też raczej nic nie widać, ale może bardziej doświadczone dziewczyny się wypowiedzą. 🙈

37522077-E944-4-DF2-9-C23-D7-EF1-BEE15-F0.jpg

elforia lubi tę wiadomość

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2023, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia wrote:
    Aaaa… już rozumiem! Gabryśka, u mnie też raczej nic nie widać, ale może bardziej doświadczone dziewczyny się wypowiedzą. 🙈

37522077-E944-4-DF2-9-C23-D7-EF1-BEE15-F0.jpg

Moim zdaniem nie widać na tym zdjęciu ale .. tak ci się termin przesunął? Mi też wpisali na wrzesień po prenatalnych 🙈

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2023, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się dobrze przyjrzeć, to wyrostek może być przysłonięty udem.

767e73edb835.jpg

[age.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2023, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewentualnie ten zaznaczony dzyndzelek. Ale ciężko z tego zdjęcia jednoznacznie stwierdzić.
    8ee6291bf42d.jpg

[age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2023, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1003 wrote:
    Ewentualnie ten zaznaczony dzyndzelek. Ale ciężko z tego zdjęcia jednoznacznie stwierdzić.
    8ee6291bf42d.jpg

Nieee, ten dzyndzelek za wysoko. Mnie bardziej ciekawi, czym są te 2 kreseczki za znacznikiem CRL 🤔 Gdyby były centrumetr w lewo, byłabym pewna, że to dziewczynka. Ale czemu coś jest ZA CRL?

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2023, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, Ania, dzięki za profesjonalną analizę zdjęcia! 🤪 Ja właśnie też widzę tam albo kilka wypustków, albo żadnego i też mnie zastanawiają te dwie kreseczki za crl. Wyglądają jak ogonek, ale lekarz nic nie wspominał… 🤣 Może to druga nóżka? Albo pępowina? 🤔

A co do terminu, to tak, z usg przesunął mi się na 23.09, ale po wywiadzie lekarz kazał się tym nie sugerować. Uznał, że wielkość dzidzi wynika z genetyki, mój starszy w brzuchu też szybko rósł i dobił na koniec prawie do czterech kilo, a i tak urodził się po terminie. Jedynie co, to z om wychodzi 02.10, a nie 03.10 (jak myślałam do tej pory).

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Karolinaklaudia Znajoma

Wysłany: 1 kwietnia 2023, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benita wrote:
    Dziewczyny czy miałyście jakieś skutki uboczne brania duphastonu ? Jeśli tak to po jakim czasie od rozpoczęcia brania się zaczęły ?
    Ja od początku ciąży biore po 3*dziennie duphaston plus zastrzyki codziennie z heparyny w brzuch.
    Czuje się zle .. ale czy to skutek ciąży,zastrzyków czy dupka to nie wiem ..
    Pewnie jakiś wpływ ma .. mam wzdęcia duże przez co już brzuszek widać ale czy to przez proga ? Nie mam pojęcia

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2023, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z OM wychodzi 1.10 po uwzględnieniu późnej owulacji. Ale od początku na USG 27.09 i tak mi teraz skorygowali.

Co nie zmienia faktu, że dziecko i tak urodzi się kiedy będzie chciało 😁

Praskovia u mnie też dzieciaki większe. Starsi oboje 4,2 kg a młoda 2,7 kg ale w 36 TC :)

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Freya21 Koleżanka

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dawno się nie odzywałam, ale mąż wyjechał na 3 tygodnie i nie ogarniam życia z moją paplającą 5latką, pracą na etacie, działalnością i chałupą 🙈
    Jestem już po prenatalnych, bardzo stresowałam się czekając na nie, dopiero po nich odetchnęłam i zaczęłam cieszyć się ze swojego stanu tak naprawdę. Wszystko dobrze. Termin z usg się nie zmienił, dalej mam na 10.10., ale na pewno urodzę tydzień - dwa wcześniej przez cc. Lekarz nie chciał obstawiać, ale mówił, że jeśli już musi, to na 55% dziewczynka.
    Ktoś pytał o duphaston. Ja go dostałam od gin po plamieniach jakie miałam. Szczerze mówiąc gdy zapomnę go wziąć, okropnie się czuję, więc i mnie poprawia samopoczucie i niweluje mdłości i inne dolegliwości. Nie jestem pewna czy rzeczywiście on tak na mnie działa, ale gdy miałam gorsze dni przypominałam sobie, że zapomniałam wziąć tabletkę.
    Gratuluję wszystkim dziewczynom udanych wizyt i trzymam kciuki za nadchodzące :)

Evelina93, Agnuka, Umka, MinnieMe lubią tę wiadomość

age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Freya, właśnie niedawno zastanawiałam się co u Ciebie, bo była długa cisza. Ale dobrze, że wszystko wporządku 😀 no to czekamy na kolejna wizytę, może będzie wiadomo kto tam mieszka 😉

A ja na weekend byłam w Gdyni, i tak sie wspaniale czułam. A tylko wróciłam i już mi niedobrze 🤦🏻‍♀️
    Ale za to czułam dziwne ruchy w brzuchu i raczej to nie były jelitowe 🤔 jestem chudzinka, a w poprzedniej ciąży w 16 tygodniu czułam więc może to jakiś przebłysk był 😉

Freya21 lubi tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • GrubAsia Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mju 🤞 za wizytę , oktorej masz:)? Ja o 15 i już nie mogę się doczekać 😁

Miłego poniedziałku 😊

age.png

"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"

3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
    Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
    03.05.2022r 💔 10t.c.
    2 miesiące odpoczynku i :
    04.02.2023 - || naturalny cud
    11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
    18+0 225g akrobaty 🥹
    23+0 559g połówkowe 🤩
    28+6 1330g bobaska,
    31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
    33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
    36+1 3060g małego gigantka🥹
    37+0 3300g
    39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia dziewczyny na wizytach w tym tygodniu! Na pewno wszystko będzie ok :)
    My lecimy z prenatalnymi we wtorek po świętach. Biorę męża, żeby zobaczył berbecia na żywo :D Czekamy też na NIFTY. Oby było w tym tygodniu pomimo chińskich świąt. Bardzo bym już chciała wyniki.

W międzyczasie poczytałam o NUB. Piszą w internetach, że metoda sprawdzona o ile interpretacja jest powyżej 13 tygodnia. My będziemy wiedzieć wcześniej z NIFTY, ale chętnie sprawdzę na naszym bejbisiu czy to działa :D

gabryśka, Evelina93 lubią tę wiadomość

• elforia Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Nie odzywałam się, bo byliśmy na mini urlopie sami z mężem i znajomymi 😍
    W sobotę miałam po południu lekki stres, bo na papierze i bieliźnie miałam brązowe (taka kawa z mlekiem) upławy. Lekko tez bolał mnie brzuch, ale nie jakoś „niepokojąco” - jak na @
    To było jednorazowe i już jest Ok. Był to tez termin mojej 3 miesiączki,a pamietam, że w poprzedniej ciąży w terminie 2 i 3 miesiączki tez plamiłam.

Tętno pieknie słychać, konik galopuje i w środę mam wizytę 😍

Trzymam kciuki za wszystkie wizyty w tym tygodniu ❤️ ostatni tydzień 1 trymestru i oby już było lżej na głowie 😊

Miłego dnia ☀️

gabryśka, Umka lubią tę wiadomość

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Benita Znajoma

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) mówiliście już w pracy o ciąży ? Czytam teraz ze podobno trzeba złożyć jakieś zaświadczenie o ciąży od lekarza ? Jestem zielona w tym temacie wiec chętnie przyjmę wszystkie wskazówki :)

‹‹ 61 62 63 64 65 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ