Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
nutella_ wrote:Bardzo bym się nie chciała zgłaszać, ale to też my 🙋 języczek i buźka otwarta. Zetknęłam w link na szybko, który podesłałaś i u nas to właśnie to.
Działamy już w tym kierunku. Kilku lekarzy zwróciło też nam na to uwagę 🥺
Powodzenia! Dawaj znać jaka przyczyna. Ja podejrzewam że u nas to może być obniżone napięcie ogólnie i w obrębie jamy ustnej. W poniedziałek mamy szczepienie ale ja podchodzę ostrożnie więc póki co tylko druga dawka wzw i weźmiemy skierowanie do neurologa pod kątem kontroli napięcia itd, bo być może odroczymy
trochę szczepienie 5w1, bo chyba w przypadku hipotonii nie ma co się spieszyć z dodatkowym obciążeniem maluszka,ale zobaczę co powie pediatra. Ogólnie takie dziecko pod opieką neurologa jak ma już zgodę na szczepienia skojarzone to są one za darmo. -
Wszystkiego najlepszego, Espoir 🎁
Dzisiaj przyjdzie mi nosidełko Kavka, które ostatnio zamówiłam impulsywnie widząc promocję. Ale stwierdziłam, że zostawię je sobie tylko, jeśli będę bardzo zadowolona, jeśli średnio to odsyłam, bo to za droga impreza Ale to jest śmieszne, bo jakbym miała kupić coś dla siebie za tyle kasy, to bym się zastanawiała rok i w końcu nie kupiła, a jak dla Juleczka, to wszystko co najlepsze 😂❤️
On dzisiaj dalej czuje się kiepsko mimo braku gorączki. Ledwo udało mi się go uśpić po 1,5h walki. Bieduś malutki, pewnie go boli główka i czuje się nieswojo po tym szczepieniu. Mam nadzieję, że w drugiej połowie dnia mu już przejdzie. Zabiorę go na spacerek jak wstanie, żeby się przewietrzył.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 10:30
-
sundari86 wrote:O a jak najstarsza odnosi się do maluszka? Moja nie jest zachwycona jak najmłodszy brat ani opiekuńcza jak 11 latka, ma wywalone tak myślę. Rzuca tylko zdziwione teksty że malutka zaczyna przypominać człowieka powoli 😂
Dziewczyny, małe sukcesy u nas, już 3 nocka bez buszowania z otwartymi oczami jak 5 pln, plus nakarmiona, przewinięta ze smokiem otulona rozkiem przy szumieniu słodkim szumisia, głaskana po pleckach i od czoła do noska … niunia zasnęła już tak chyba z 5 razy!!!
Drugi sukces chyba… zagęszczacz do mleka baaardzo zmniejszył ulewanie więc jest mniej stresu i zakrztuszenie plus mniej prężenia i płaczu przy karmieniu 🙏
I wróciliśmy do esputicon- mieliśmy wrażenie ze espumisan, przy tylu!!! Kroplach na dobę pomaga ale też chyba szkodził, może tymi ochydnym dodatkami E…. Niemniej jednak- wczoraj było spokojniej, oby z każdym dniem jeszczesundari86, Apka, Katka123 lubią tę wiadomość
1 IVF 2009,☀️ córka, poród SN, o czasie, KP;
7 IVF, 14 FET 2024
6 dniowa blastocysta:
5 dpt cień II bhcg 12,7
7 dpt słabe II a bhcg 101
9 dpt bhcg 305
13 dpt bhcg 1505
Nifty: prawidłowy, dziewczynka
☀️jest z nami córcia, 55 cm, 3240 g, 10 pkt, 38+4, poród SN po indukcji, KP -
Espoir najlepszego 😘 zdrówka i przespanych nocy!
Pozwolicie, że będę się odnosić bez nicków, bo czytałam na raty i już zapomniałam 😂🫣
Strzyga i Hera jak zawsze piękne te wasze dzieciątka! ♥️😍
Pisałyście o wieku- nie ważne ile, ważne na ile się czujemy 🤪
Odnośnie nosidła, swoją drogą pięknie się prezentuje! My od wczoraj działamy z chustą elastyczną, początki trudne, a potem już synek nawet w niej zasnął 😍 także polecam! Prawdopobnie nie każdemu dziecku to przypasuje, bo w takiej chuście panuje nieco ścisk, ale to już indywidualnie do wypróbowania 😘😘 kontakt skóra do skóry zachowany i ręce wolne 😂
Pisałyście również o nocnej rutynie, śnie.. Jestem w szoku Hera, że Twoja córeczka tak wam daje spać, cudownie! Ja mam wrażenie, że trafiłam na typowego hajnida, więc jak ktoś obeznany w temacie, to wie jak wyglądają noce.. dnie 😂😂 ale mimo tych trudności- kocham nad życie ♥️
Apka, Hera098 lubią tę wiadomość
-
w końcu udało mi się nadrobic:)
Espior wszystkiego najlepszego!!!!
U nas noc nieprzespana. nie wiem co się stało małej ale zachowywała się strasznie echhh. aż płakałam nad nią, bo nie wiedziałam co się dzieje.
Teraz muszę jechać do rodzicow ale potem postaram się coś naskrobac odnośnie tematów które poruszylyscie👩🦱84 - niewydolnosc przysadki (wtórna niewydolność tarczycy, nadnerczy, gonad)
👨🦱85 wyniki siusiakowe OK. HLAC ❌
AMH -1,01 ->1,59
Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G ❌
Kir AA ❌, białko S - 58% ❌
Kariotypy OK, brak stanu zapalnego endometrium.
12.2021 cb 😭
08.2023 start ivf
30.08 transfer 3BB 💔😭
11.2023 II podejście do ivf
❄️❄️❄️ na zimowisku
05.02 transfer 4AA (accofil, intralipid, encorton, prograf, bryophyllum, acard, heparyna)
5dpt - beta 24; 7dpt - beta 93; 9dpt - beta 214; 11 dpt - beta 600 22dpt mamy ♥️
8tc - 1,72 cm 🐣
21.08 - III prenatalne, zdrowa Amelka
-
Espoir najlepszego! Dużo zdrowia, sił i radości z Twojej gromadki 🎂🥂😃!
My jutro mamy szczepienie, ciekawa jestem jak Jasiu zniesie, żal mi go na samą myśl. Rutyna to może za duże słowo, ale jakaś mała powtarzalność nam się zaczyna, w nocy pobudki co 2,5-3h, ale wtedy jak zje to w miarę daje się go uśpić. W ciągu dnia od 10 do ok 13 aktywność, potem spacer, pobudka i znowu aktywność do ok 19-20.
A to mój przystojniak
https://zapodaj.net/plik-tWztdtLaCAnutella_, Yggy, merry_merry, Miphuhiz, Zaczarowan, sernik_z_rodzynkami, Vam, ms, sundari86, Maszonek, strzyga , cynamon, Hera098, Kasiap899, Alga_I, Katka123, Malutka 35 lubią tę wiadomość
-
Wszystkiego, co najlepsze @espoir 🎉🩷🫂🍀
@świtzianka u nas 3 dzień jest źle, wszystko be, mleko be, cycek lepiej, ale tracę pokarm 😪😪😪 chyba stres mnie pokonał... Wczoraj i dziś przystawiałam, biorę kozieradke, femaltiker... I mam marne parę kropli... 😭 To chyba koniec mojej przygody laktacyjnej.
Teraz biedactwo usnęło, ale wczoraj od 13 do 22 płacz i marudzenie. Do tego slaby apetyt, bol brzucha i ogólnie rozpizdziel wszystkiego, co do tej pory udalo nam się wypracować.. Moze to skok i szczepienie razem, nie wiem... Ogólnie zalamka u mnie od wczoraj.
Podziwiam, jak ogarniacie w takich sytuacjach swoje starsze pociechy, czy inne sprawy...Miphuhiz lubi tę wiadomość
-
Yggy wrote:Wszystkiego, co najlepsze @espoir 🎉🩷🫂🍀
@świtzianka u nas 3 dzień jest źle, wszystko be, mleko be, cycek lepiej, ale tracę pokarm 😪😪😪 chyba stres mnie pokonał... Wczoraj i dziś przystawiałam, biorę kozieradke, femaltiker... I mam marne parę kropli... 😭 To chyba koniec mojej przygody laktacyjnej.
kupiłam 2 laktator muszlowy na aliexpress ale chyba go oddam, bo ten mój Canpol Hands Free chyba ściąga lepiej pokarm. Ale też z jednym lakratorem muszlowym jest trochę ciężko i wygodniej z dwoma. Nie wiem co robić. Jadę na tym laktatorze, przystawiam do cycka i 🍑 z tego wychodzi. Ciągle tyle samo mleka Także łącze się w bólu
Amelka od pewnego czasu (paru dni) w dzień nosi bluzeczkę/bodziaka i galotki. w nocy pajacyk (piżamkę), kąpiemy ja co 2-3 dzień, uszy myjemy na zewnątrz tylko.
Do zeszłego tygodnia leżała tylko w pajacyku i to czasem 2 dni pod rząd w tym samym 🙃 także ja tak samo jak Wy
u nas ciężko jest z jakas aktywnością bo mała dużo śpi. Miała teraz małe odparzenie, to smarowalam jej tyłek kremem Ziajka do pupki. i do tego wietrzenie tyłeczka (na kokon daje podkład i na to pieluszkę tetrowa). Na szczęście zeszło.
Tak Was czytam, że zmieniacie mleka i jestem trochę przerażona, bo nakupilam mleka na całe pół roku i teraz jakby się okazało, że trzeba zmienić to bym miała makabrę.
Jeśli chodzi o pieluszki to kończę ostatnie opakowanie Dada 1 i zaczynam Dada 2. Mam dużo i obawiam się że mi z nich wyrośnie (wpadłam w jakaś kompulsje i nakupilam zapasy jak na wojnę)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 13:57
ver6ena lubi tę wiadomość
👩🦱84 - niewydolnosc przysadki (wtórna niewydolność tarczycy, nadnerczy, gonad)
AMH -1,01 ->1,59
12.2021 cb 😭
08.2023 start ivf
30.08 transfer 3BB 💔😭
❄️❄️❄️ na zimowisku
05.02 transfer 4AA (accofil, intralipid, encorton, prograf, bryophyllum, acard, heparyna)
5dpt - beta 24; 7dpt - beta 93; 9dpt - beta 214; 11 dpt - beta 600 22dpt mamy ♥️
8tc - 1,72 cm 🐣
-
Świtezianka ktore nosidlo zamowilas?
Espoir sto lat!
Dziewczyny, ta firma co kupowalam bluze GREYSE ma dzisiaj 30% znizki (kod BLACK30 tylko do polnocy), od jutra na black friday 20%. Ja ją kocham i bardzo polecam. Uzywalam do tej pory bez dziecka. Ale cos czuje ze jak zaczniemy praktykowanie noszenia na zewnatrz to tez sie przyda. Najmniej skorzystalam z niej w ciazy rozwazam zakup kurtki albo nawet jeszxze jednej bluzy
Co Wy na to, zeby sie tu podzielic jakimis fajnymi promkami jak cos wyhaczymy na te black friday/cyber monday?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 14:15
Mkm89, Yggy, Hera098, Kasiap899, cynamon, Katka123 lubią tę wiadomość
12.2021 ICSI -> 1 zarodeczek 5.1.1
17.02.2022 FET; cykl naturalny
23.02 6dpt: beta 23.07; prog 14.60
24.02 7dpt: beta 51.19; prog 32.35
26.02 9 dpt: beta 115.9; prog 40.72
02.03 beta 824.3; prog 33.54
Pierwsze USG 14.03 6w1d CRL 0.57 cm i bije
27.10.2022 urodził sie zdrowy Synek 💙
8dpt beta 122
10 dpt beta 345.18
13 dpt beta 1385.65
17 dpt beta 7032.83
12t1dc usg 1trym, ryzyka niskie, dziewczynka?
19t6dc USG 2trym, 334g córeczki
29t4dc USG 3 trym, 1510g naszej dziewczynki
26.09.2024 urodziła się zdrowa Córeczka
-
@Yggy @Miphuhiz - łącze się w bólu. Przez ponad 2 tygodnie utrzymywałam laktację w szpitalu, a teraz widzę że zaczyna się zmniejszać. Z jednej piersi nie ściągam prawie nic . Byliśmy dziś u pediatry i mamy 2 podejrzenia co do wysypy - nowe mleko (Kendamil Bio Nature....) albo płyn do prania Dzidziuś (wcześniej był Ludwik dla dzieci i do niego wracamy). Zrobimy też badania kału na nietolerancje laktozy.
Yggy lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, czy jeździcie same autem z bobaskiem po ciemku? Jak rozwiązujecie kwestię tego, że dziecka nie widać? 🙈 Nie przeszkadza wam to?
Jeżdżę prawie codziennie co wieczór. Od kilku dni mam mini lampeczkę przy foteliku (żeby widzieć w lusterku dodatkowym), ale jakoś za mocne światło i szukam innych rozwiązań. -
Polubiłam posty, nie bo lubię Wasze kryzysy laktacyjne, tylko, ze sie solidaryzuje i tule 🫂
Czytałam, ze przy skokach rozwojowych to może nastąpić, trwa 2, 3 dni, czasem 7 😪🫨
Nie poddam się jeszcze, przystawiam i kupiłam kolejne opakowanie femaltikeru... Zobaczymy -
Yggy wrote:Polubiłam posty, nie bo lubię Wasze kryzysy laktacyjne, tylko, ze sie solidaryzuje i tule 🫂
Czytałam, ze przy skokach rozwojowych to może nastąpić, trwa 2, 3 dni, czasem 7 😪🫨
Nie poddam się jeszcze, przystawiam i kupiłam kolejne opakowanie femaltikeru... Zobaczymy
ile ja już już wydałam kasy na to wszystko (femaltiker, cdl, wypożyczenie laktatora medeli, zakup 2 laktator muszlowych) to się w pale nie miesci. a rezultat to 10 ml w obu piersi na 1 posiedzenie 🥴👩🦱84 - niewydolnosc przysadki (wtórna niewydolność tarczycy, nadnerczy, gonad)
AMH -1,01 ->1,59
12.2021 cb 😭
08.2023 start ivf
30.08 transfer 3BB 💔😭
❄️❄️❄️ na zimowisku
8tc - 1,72 cm 🐣
-
Mkm89 i Strzyga - ale macie przystojniaków❤️ Pięknie ubrani🤩
Yggy - u mnie przygoda laktacyjna też zakończona. Od 3 dni piję już szałwię. Ostatni raz używałam laktatora te 3 dni temu i łącznie ok 3ml z obu piersi, więc już odstawiłam laktator. Małą przykładam tylko na uspokojenie do prawego cycka, I używam go 1-2x dziennie po max 5min, także nic mi tam raczej nie rozkręci.
Miphuhiz- ja też trochę przerażona jestem, bo na kupowałam HippComfort za ok 700zl a dzisiaj Laura biegunkę dostała. Teoretycznie dla mnie to normalna kupa jak po KP ale zielona, a narzeczony uważa już biegunka. Także dzwoniłam do pediatry po zalecenia na wieczór i na noc, a jutro rano mamy mieć szczepienie i pediatra ją obejrzy i spojrzy na zdjęcia i nam powie czy tak jest ok. Słyszałam że po Comfort może być taka kupa, ale nie wiem kto ma rację, Wolę aby pediatra powiedziała czy to jest ok.
Narzeczony trochę zestresowany, bo już zapasy Comfort porobione i żeby się zaraz nie okazało, że na marne🙈
Apka - oczywiście! Jak najbardziej macie tu wrzucać fajne promki na BlackFriday🤩 Ja raczej nic nie wrzucę, bo ja niczego nie szukam🤪 Ale jak Wy wrzucicie to pewnie się nakręcę, że potrzebuje i skorzystam😂😂Mkm89 lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️
-
Dobrze, że udało mi się strzelić małej foty, zanim dostała "biegunke" po pachy i pi godzinie była do wymiany😁
Kolejna sesja świateczna:
(Póki mam świąteczne ubranka to musicie wytrzymać moje szaleństwo, bo będę tu ją wrzucać we wszystkich😂 )
Edit:
Spokojnie, ja się tylko chwalę córą i nabytkami na Vinted za 10-15zl, nie żebram o lajki🙈 Żebyście nie myślały🤪Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 18:24
nutella_, merry_merry, sernik_z_rodzynkami, Kasiap899, Mkm89, Yggy, cynamon, Katka123, sundari86, Vam, Malutka 35 lubią tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️
-
Anna_bella wrote:Alga ja mimo wszystko też nie mam ochoty na rodzeństwo dla Emilki. Chyba rozumiem rodziców jedynaków w końcu 😁 Chociaż mąż by chciał, ale on właśnie śpi na kanapie a ja czekam żeby odłożyć małą 😅
hahaha taaa znam ten widok ... i przy kp nawet nie mam jak mieć pretensji - bo co Ma zrobić, przewinął, a teraz mała na mnie zalega.Anna_bella lubi tę wiadomość
-
Powiem Wam hit. Dzisiaj pediatra zmierzyła Emi i wyszło jej 52 cm a w szpitalu podali 56 😅 powiedziała, że w szpitalach na odwal wpisują … Ale Chyba ją jutro zmierzę sama haha
Ogólnie pani doktor zrobiła dobre wrażenie, starsza Ukrainka. Ale co nam pokazała to ją chyba ozłocę. Pokazała jak otulić małą kocykiem żeby raczek nie wyciągała bo mi to nie wychodziło. I cały dzień tak ją dzisiaj usypiam 🤭 ciekawa jestem nocy czy zadziała. Dlatego myślę nad tulikiem. Powiedziała też żeby ustalać jasne granice gdzie dzidzia ma spać i najlepiej jakby karmić o 24 i spała do 6 rano.
Tu pytanie do Hery- bo lekarka wspomniała o wodzie z glukoza, żeby dawać w nocy zamiast mleka . czy mi się dobrze wydaje, że dopajasz Laurę ? Chociaż czytałam wiele o tym, że nie powinno się…. A może któraś z Was daje wodę?
Piszecie o tulikach. Jaki rozmiar powinnam kupić? Na stronie jest info np 2,5-6,3 kg a na Vinted oglądam i są rozmiary 50-56 , 56-62…
Merry Merry moja też dzisiaj się głowa do brzegu łóżeczka przesunęła, ale dostawki i jest siatka. I masz rację monitor oddechu wiele daje jeśli chodzi o zasypianie w nocy🤗
Katka u nas nie ma jeszcze takiej rutyny jaką bym chciała, ale fakt, że wiele schematów się powtarza. Drzemkj w ciagu dnia o podobnych godzinach, spacer też mniej więcej koło południa, kąpiel co parę dni ale też o tej samej godzinie, i wieczorem idziemy do sypialni mniej więcej o tej samej porze . Zaczynałam od 18 a teraz chodzimy 21-22. No i ja narazie usypiam cycem, ale od dzisiaj będę robić kebaba czyli owijać i dawać smoka. Pediatra poleciła też kłaść obok termofor. Mamy w domu dwa, ale jak na złość nie mogę ich znaleźć..
Cynamon ja mam śpiworek z colorstories ale jeszcze jest za duży (w obwodzie górnym gdzie szyjka).
Sundari, nutella dajcie znać jak coś będziecie więcej wiedzieć o tej buzi u Waszych dzieciaczków. Moja ma otwartą fakt, głównie jak śpi, ale języczek schowany . Chce iść do neurologopedy. Pediatra mówiła dzisiaj, że jest jeszcze malutka i żeby obserwować no ale za dużo się naczytałam i wiem, że tka nie powinno być.
Maszonek my używamy płynu Biały Jeleń bo lovella uczulała . Dla nas jest super
O mamo trochę mi zajęło czytanie dzisiejszych wiadomości i odpisanie 😁
Espoir zdrowia, wszystkiego co najlepsze 🥳🥳
Hera098, merry_merry, Katka123, ver6ena lubią tę wiadomość
-
Katka123 wrote:Espoir - wszystkiego najlepszego! 🎂
Dziewczyny nie wiem jak wy tak szybko łapiecie z maluchami rutynę dnia. Anabella u ciebie na przykład wiem że bobas mniejszy niż mój a już piszesz o rutynie. U nas dalej wolna Amerykanka po 5 tygodniach 😄 chyba jedyną rutyną u nas na razie jest to że wieczorem męczą gazy i pierdy 🙈
U nas młody o 22:00 to oczy zaczyna mieć jak 5 zł i gdzie tam ze spaniem. Próbowałam, żeby wcześniej nie spał tylko się troszkę bawił i zajmował otoczeniem, ale z kolei ono spływa po dwóch sekundach. Gdzie go nie odłożyć tam zaśnie na brzuchu na macie na ramieniu na rękach no wszędzie. Żeby w nocy tak sobie słodko spał ale gdzie tam 🙈
Nie wiem może ja w nocy coś robię źle- ale próbuję go kołysać lekko głaskać po głowie na chwilę przymknie oczy i tyle. Zadam więc może głupi prozaiczne pytanie Ale jak wy usypiacie swoje dzieci tak żeby one zasnęły? 🙈 Wiem że każde dziecko jest inne ale może się jakoś zainspiruje bo jednak okna aktywności między 22:00 a 1:00 a potem między 3:00 A 5:00 to tak średnio 🤪
Nie wiem czy to cię pocieszy ale u mnie tak jak u ciebie - nie ma żadnej rutyny tylko "go with the flow" - młoda dyktuje plan dnia i jest to chaos... -
espoir wrote:jutro (21.11) kończę 35 lat. zatrzymałam się na jakichś 23 i co rok przeżywam ten szok na nowo 🫣🤣🤪
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin 🎂
Jestem w tym samym wieku i też jakoś do mnie to nie dociera bo nie czuję się na swój wiek 😅