X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2024
Odpowiedz

Październik 2024

Oceń ten wątek:
  • sernik_z_rodzynkami Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir, wszystkiego co najlepsze! 🥳🎂

My wczoraj byliśmy u fizjoterapeuty/osteopaty. Chodziliśmy do niego ze starszym synkiem i mamy do gościa bardzo duże zaufanie, bardzo nam pomógł przy problemach z główką. I to pierwsza osoba, która potraktowała nas poważnie z nadmiernym ulewaniem, wszyscy do tej pory twierdzili, że skoro dobrze przybiera na wadze, to samo minie po 3 miesiącu i mamy się nie przejmować. Alek był bardzo podpinany, więc możliwe, że ulewanie było przez ucisk na jelita. A jeśli to nie pomoże, to będziemy musieli zmienić mleko na kozie.

U nas sen nocny jest od 19.30/20 do 6.30/7 z przerwami na jedzenie co 3/4 godziny. Pod warunkiem, że śpi przytulony do mnie lub męża. Po ostatnim kryzysie już przestałam z tym walczyć. Starszak przychodzi do nas między 1 a 3, więc wtedy śpimy już w 4 🤡

Hera098, Vam, Mila25, ver6ena lubią tę wiadomość

👩‍💼 31
    👨 31
    👦 12.05.2021 💙

2cs o drugiego maluszka
    13.02.2024 cień na teście
    14.02.2024 beta HCG 49,67 mlU/ml
    17.02.2024 beta HCG 344,60 mlU/ml 🤞

age.png

age.png
  • Hera098 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj fizjoterapeutka pomagała Laurze odkryć swoje rączki i nauczyć dotykania siebie. Zaskoczyło mnie to, ale później uznałam, że w sumie dobre to jest.
    Brała Laury rączkę i jeździła nią wzdłuż jej głowy, po uchu, po nosie, po klatce piersiowej, po brzuszku... Laura wydawała się nawet zdziwiona, że równocześnie odczuwa coś w dwóch punktach - w rączce że coś dotyka i dotyk tam gdzie ta rączka się znalazła😂

Oczywiście to nie wszystko, co robiły, bo rozluźniała też jej mięśnie itp, ale tak tylko piszę, że między innymi te ćwiczenia na dotyk mnie zdziwiły i nie wpadłabym nigdy na to sama, a to wydaje się mega logiczne 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 08:12

Ja 26, On 34
    PCOS, lekka IO,
    MTHFR A1298C - A/C hetero
    PAI - 4G/4G homo

26.01 - Beta 9,9😍
    07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
    24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
    11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍

Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷

04.04 - CRL 7,27cm
    Łożysko przednia ściana
    19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
    02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
    16.05 - 340g⚖️
    Połówkowe ok, 32cm 😊
    02.07 - 1kg⚖️
    echo serca dobre
    17.09 - szpital, 3800g⚖️

20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️

event.png
  • mewa Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ver6ena wrote:
    Cześć Nutella, pewnie przegapiłam, ale co się stało że okulistę?
    U nas też miłalo byc kolejne szczepienie ale okazała się infekcja dróg oddechowych…

Prezenty - mamy właściwie wszystko co potrzebne, choć pieluch nigdy dość. Na liście internetowej mamy 2 zabawki na późniejszy etap. Książeczki też sobie zażyczyłam jakiekolwiek bo nic nie mamy.

Espoir, ja dopiero w zeszłym tygodniu usiadłam do obcięcia paznokciu u stóp… nie drapała nimi sobie niczego, wiec niby ok, ale mężu się bał sam ciachać. Ale dziwne te paznokcie bo płytka nie jest płaska lub zaokrąglona tylko trójkątna☹️

Anna_bella, odparzenia na pupie się nie zdarzyły, ale przeoczyliśmy 2 razy paszki i był taki smrodek… i pomoglo wietrzenie przez jeden dzień a potem natłuszczenie bepanthenem. Z pupka ryzykownie wietrzyć choc ja bym dała podkład i na golaska 10 minutek i masaż może.
    A co do spania to u nas 5-6 tydzień był regres snu w dzień, a w nocy nagle zaczęła spać blokami po 4 godziny 20/21-00 i 1-5. Ale my spaliśmy wtedy razem bo w 4 tygodniu była niespokojna przez ten skok i miała jeszcze płytki sen. W tej chwili śpi 21-1/2 i jak zacznie się kręcić ale nie zdąży obudzić to biorę i karmie i później śpi do 6-7. Łącznie to jest co najmniej 8 godzin i jak niczego nie spierdzielimy w wieczornej i nocnej rutynie to problemów nie ma. Gorzej za dnia🤣

Strzyga, pytałaś o butelkę lovi - ja się skusiłam bo miała nie zaburzać ssania piersi i faktycznie tego nam nie popsuło po 3 tygodniach rozłąki w karmieniu ALE na smoczku mniej otwierała buzie, a na piersi bardziej. Sprawdziliśmy butelka z MAM i tam znowu otwiera szeroko. No i na piersi pozostał ten chwyt mniejszy, choć dalej efektywnie je🤷🏽‍♀️

Vam, jak u was to prężenie i marudzenie? U nas w 4/5 tygodniu pojawił się problem z zasypianiem, dużo marudzenia i ciągle butla i lulanie, chodzenie w kółko i krzyk większość czasu.
    Verbena a jak karmisz małą w nocy tak żeby się nie rozbudziła to zmieniasz pampersa? Bo u nas właśnie tak jest że Emi śpi do tej 1/2 i wtedy zaspana chce jeść tylko że ja jej pampersa zmieniam i ona mi się wtedy budzi.
    U nas też za mało otwiera buzię jak chwyta za pierś ale my się rehabilitujemy i liczę na to że w końcu się nauczy 😂

• Vam Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    jutro (21.11) kończę 35 lat. zatrzymałam się na jakichś 23 i co rok przeżywam ten szok na nowo 🫣🤣🤪
    Wszystkiego najlepszego 😘 ja się czasem budzę w nocy i rozkminiam ile mam lat. Niedawno miałam urodziny, a wczoraj ksiądz się mnie pyta ile mam lat to się głęboko musiałam zastanowić 🤣

Hera098 lubi tę wiadomość

age.png

age.png

age.png
  • mewa Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    jutro (21.11) kończę 35 lat. zatrzymałam się na jakichś 23 i co rok przeżywam ten szok na nowo 🫣🤣🤪
    Sto lat Espoior! Przespanych nocy, niebolących cycków i słuchających Cię dzieci 😂🤪 no i kolejnych bobasów jak wam się zachce w przyszłości ❤️

Hera098 lubi tę wiadomość

• mewa Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna_bella wrote:

Alga ja mimo wszystko też nie mam ochoty na rodzeństwo dla Emilki. Chyba rozumiem rodziców jedynaków w końcu 😁 Chociaż mąż by chciał, ale on właśnie śpi na kanapie a ja czekam żeby odłożyć małą 😅
    Mój mąż też stwierdził że by chciał 3 i tu powód uwaga: mielibyśmy kartę dużej rodziny i zniżkę na owoce i warzywa w lidlu 😂😂😂😂

sundari86, Katka123, strzyga , Vam, ms, Hera098, Anna_bella, Kasiap899, ver6ena lubią tę wiadomość

• mewa Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka123 wrote:
    Espoir - wszystkiego najlepszego! 🎂

Dziewczyny nie wiem jak wy tak szybko łapiecie z maluchami rutynę dnia. Anabella u ciebie na przykład wiem że bobas mniejszy niż mój a już piszesz o rutynie. U nas dalej wolna Amerykanka po 5 tygodniach 😄 chyba jedyną rutyną u nas na razie jest to że wieczorem męczą gazy i pierdy 🙈
    U nas młody o 22:00 to oczy zaczyna mieć jak 5 zł i gdzie tam ze spaniem. Próbowałam, żeby wcześniej nie spał tylko się troszkę bawił i zajmował otoczeniem, ale z kolei ono spływa po dwóch sekundach. Gdzie go nie odłożyć tam zaśnie na brzuchu na macie na ramieniu na rękach no wszędzie. Żeby w nocy tak sobie słodko spał ale gdzie tam 🙈
    Nie wiem może ja w nocy coś robię źle- ale próbuję go kołysać lekko głaskać po głowie na chwilę przymknie oczy i tyle. Zadam więc może głupi prozaiczne pytanie Ale jak wy usypiacie swoje dzieci tak żeby one zasnęły? 🙈 Wiem że każde dziecko jest inne ale może się jakoś zainspiruje bo jednak okna aktywności między 22:00 a 1:00 a potem między 3:00 A 5:00 to tak średnio 🤪
    Katka u nas to samo i wiek podobny bo młoda z 17. Dzisiaj w nocy o 1 stwierdziła że się wyspała i cienie na ścianie oglądała. No to jej powiedziałam o 2 spoko ty sobie oglądaj ja idę spać. I uwaga obudziłam się o 4:20 bo młoda jednak w między czasie sama jakoś zasnęła 😂 ale to był wyjątek bo u nas od tyg jest walka ze spaniem. Najlepiej jej na piłce dużej siadam z nią i ją usypiam tylko że jak zaśnie to musi być na rękach, jak wchodzę do sypialni odłożyć ją do łóżeczka to się budzi. I wgl mam teorie że ona robi to specjalnie bo normalnie jak idę do sypialni to ona tylko jednym okiem patrzy co się dzieje. Jak się zatrzymam i bujam dalej to oko zamknie a jak zakuma że jednak idę ją odłożyć to się księżniczka budzi.

Hera098, ver6ena lubią tę wiadomość

• sundari86 Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2024, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:

Wszystkiego co najlepsze aby poczucie młodości się nie zmieniło!

Ja skończyłam 10.11 38 lat a 11.10 moje dziecko miesiąc a 24.11 najstarsza ma bierzmowanie i to wszystko jest dla mnie nadal nie do pojęcia,bo: czuję się na 25 lat, nie mogę uwierzyć, że mam 4 dziecko a najstarsza przed chwilą była małym słodzikiem w różowych sukienkach a teraz nosi długi skórzany płaszcz,bo nie będzie "normalsem", więc ten tego... kochajmy maleństwa bo tak szybko dorastają...

Vam, Hera098 lubią tę wiadomość

• cynamon Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia111 wrote:
    Espoir sto lat 🥳

Merry moja Lila też przekręca się na bok i pełza w tych śpiworkach jak robaczek 🐛 są takie dni kiedy ręce jakoś bardziej jej przeszkadzają i wtedy jej daję ręce do środka, jak nie to na zewnątrz, ergopouch daje taką możliwość, ale mam też dwa śpiworki colorstories, dokupiłam, bo teraz wszystko wolno schnie, a ja czasami co noc wymieniam śpiworek przez ulewanie
    @Kasia111 - I jak oceniasz te śpiworki ergopuch i colorstories???? bo nad nimi się zastanawiałam, póki co właśnie dwa rożki mamy na zmianę bo przez ulewanie właśnie dwa na zmianę używamy.

1 IVF 2009,☀️ córka, poród SN, o czasie, KP;

7 IVF, 14 FET 2024
    6 dniowa blastocysta:
    5 dpt cień II bhcg 12,7
    7 dpt słabe II a bhcg 101
    9 dpt bhcg 305
    13 dpt bhcg 1505
    Nifty: prawidłowy, dziewczynka :)
    ☀️jest z nami córcia, 55 cm, 3240 g, 10 pkt, 38+4, poród SN po indukcji, KP
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mewa wrote:
    Mój mąż też stwierdził że by chciał 3 i tu powód uwaga: mielibyśmy kartę dużej rodziny i zniżkę na owoce i warzywa w lidlu 😂😂😂😂
    Pampersy też i paliwo na orlenie 🤣 poza tym już nic specjalnego 🫣
    Mój się śmiał, że przy czwartym załatwi mi szaloną emeryturkę od państwa 🤣

Hera098, Kasiap899, mewa lubią tę wiadomość

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir 100 lat 🎉💕 przespanych nocy, odpoczynku dla cycków, cierpliwości i miłości ☺️

Zosieńka spała 21:30-5.30, zjadła i śpi dalej.
    Dzisiaj nie mamy żadnego lekarza 🫣 aż dziwnie

strzyga , Vam, Hera098, mewa lubią tę wiadomość

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • sundari86 Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2024, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, której z Was bobas ma rozdziawioną buzię? Anna Bella? Moja ma otwartą ciągle jak nie śpi i podejrzewam osłabione napięcie, ogólnie jakkolwiek otwarta buzia i wystający język to już powód do szukania przyczyny. Wklejam link.

Przy okazji do dziewczyn z województwa mazowieckiego,czy wiecie o darmowym programie opieki okołoporodowej na Żelaznej? Mi wyskoczyło na FB, zadzwoniłam i kazali wypełnić formularz. Po kilku dniach zadzwoniła babeczka i zapisałam się uwaga na darmowe wizyty: 1,5 h u fizjoterapeuty uro, 1,5 h u dietetyka, wizytę bobasa u fizjoterapeuty (łącznie są 3 w ramach programu). Ja nie potrzebuje, ale jest też wizyta u psychologa i doradcy laktacyjnego a i warsztaty z 1 pomocy także myślę, że warto. Poruszę temat tej rozdziawionej buzi tym razem, mają tam świetnych specjalistów.

https://alaantkoweblw.pl/blog/moje-dziecko-ma-otwarta-buzie-alaantkoweblw/

Wklejam link do zapisów:

https://www.szpitalzelazna.pl/bezplatny-program-opieki-okoloporodowej

• cynamon Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sundari86 wrote:
    Ja skończyłam 10.11 38 lat a 11.10 moje dziecko miesiąc a 24.11 najstarsza ma bierzmowanie i to wszystko jest dla mnie nadal nie do pojęcia,bo: czuję się na 25 lat, nie mogę uwierzyć, że mam 4 dziecko a najstarsza przed chwilą była małym słodzikiem w różowych sukienkach a teraz nosi długi skórzany płaszcz,bo nie będzie "normalsem", więc ten tego... kochajmy maleństwa bo tak szybko dorastają...
    U mnie 44 - I pierworodna w pierwszej klasie liceum, przygadują nam że jesteśmy nawet nie millennialsami a boomersamk itp🙈😜😂 ale ja nie czuję się na te moje lata wcale i wszyscy też mi dają mniej więc tego się trzymam :)

sundari86, Vam, Hera098 lubią tę wiadomość

1 IVF 2009,☀️ córka, poród SN, o czasie, KP;

7 IVF, 14 FET 2024
    6 dniowa blastocysta:
    5 dpt cień II bhcg 12,7
    7 dpt słabe II a bhcg 101
    9 dpt bhcg 305
    13 dpt bhcg 1505
    Nifty: prawidłowy, dziewczynka :)
    ☀️jest z nami córcia, 55 cm, 3240 g, 10 pkt, 38+4, poród SN po indukcji, KP
  • strzyga Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też już świąteczne stroje wjeżdżają 😜😂 matka nie może chodzić do PEPCO ewidentnie..

e69a24cde45bf.jpghttps://zapodaj.net/plik-mG5Ssza8oK

sundari86, nutella_, sernik_z_rodzynkami, Vam, cynamon, Yggy, Hera098, Kasiap899, mewa, Katka123, Malutka 35 lubią tę wiadomość

age.png
  • sundari86 Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2024, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cynamon wrote:
    U mnie 44 - I pierworodna w pierwszej klasie liceum, przygadują nam że jesteśmy nawet nie millennialsami a boomersamk itp🙈😜😂 ale ja nie czuję się na te moje lata wcale i wszyscy też mi dają mniej więc tego się trzymam :)

O a jak najstarsza odnosi się do maluszka? Moja nie jest zachwycona jak najmłodszy brat ani opiekuńcza jak 11 latka, ma wywalone tak myślę. Rzuca tylko zdziwione teksty że malutka zaczyna przypominać człowieka powoli 😂

• sundari86 Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2024, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mewa wrote:

To powiedz mu, że jest tańsze paliwo na Orlenie i zakupy w Selgeosie do tego 😃 I jeszcze każda gmina ma zniżki swoje,np u nas połowa ceny na zajęcia w ośrodku kultury. I jeszcze powiat,u nas połowa ceny za publiczne przedszkole łącznie z wyżywieniem więc płacimy grosze. A za 4+ zwracają połowie za bilety na dojazdy do szkoły czy pracy ci w naszym przypadku będzie sporo kasy,bo kupujemy kwartalne na dwie strefy. 4+ to też ulga podatkowa i zwracają sporo 😆😅🤪

mewa lubi tę wiadomość

• nutella_ Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sundari86 wrote:
    Dziewczyny, której z Was bobas ma rozdziawioną buzię? Anna Bella? Moja ma otwartą ciągle jak nie śpi i podejrzewam osłabione napięcie, ogólnie jakkolwiek otwarta buzia i wystający język to już powód do szukania przyczyny.
    Bardzo bym się nie chciała zgłaszać, ale to też my 🙋 języczek i buźka otwarta. Zetknęłam w link na szybko, który podesłałaś i u nas to właśnie to.
    Działamy już w tym kierunku. Kilku lekarzy zwróciło też nam na to uwagę 🥺

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sundari86 wrote:
    To powiedz mu, że jest tańsze paliwo na Orlenie i zakupy w Selgeosie do tego 😃 I jeszcze każda gmina ma zniżki swoje,np u nas połowa ceny na zajęcia w ośrodku kultury. I jeszcze powiat,u nas połowa ceny za publiczne przedszkole łącznie z wyżywieniem więc płacimy grosze. A za 4+ zwracają połowie za bilety na dojazdy do szkoły czy pracy ci w naszym przypadku będzie sporo kasy,bo kupujemy kwartalne na dwie strefy. 4+ to też ulga podatkowa i zwracają sporo 😆😅🤪
    Wow. Ale super 😊 a co to za ulga podatkowa? Od czwórki dzieci czy rodzina z 4 osobami?

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Vam Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutella_ wrote:
    Wow. Ale super 😊 a co to za ulga podatkowa? Od czwórki dzieci czy rodzina z 4 osobami?
    Chyba chodzi i zwrot podatku. Za każde dziecko coś tak naliczają 😉

age.png

age.png

age.png
  • sundari86 Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2024, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vam wrote:
    Chyba chodzi i zwrot podatku. Za każde dziecko coś tak naliczają 😉

Tak naliczają i zwracają od każdego dziecka poza tym jest ulga PIT dla rodzin z minimum 4 dzieci dopóki dzieci uczą się:

https://www.pit.pl/ulgi-odliczenia/ulga-pit-0-dla-rodzin-4-1006459

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 09:58

Vam lubi tę wiadomość

‹‹ 1025 1026 1027 1028 1029 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ