X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2024
Odpowiedz

Październik 2024

Oceń ten wątek:
  • Alga_I Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neta wrote:
    Alicja też bardzo ulewa, zaraz po zjedzeniu czasami aż tryska mleczkiem i parę godzin po jedzeniu takim serkiem, ale nam lekarz powiedział że niemowlak do 6 miesiąca ma refluks i on zanika dopiero po pół roku i wtedy będzie wiadomo czy ma problem z refluksem czy nie. Dostaliśmy tylko syrop na podrażnienie przełyku żeby nie zrobiło się zapalanie i ewentualnie coś co zagęści moje mleko ale z tym mamy się na razie wstrzymać bo Alicja ładnie nabiera na wadze.

A jaki masz schemat podawania syropu?

age.png
  • Hera098 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strzyga wrote:
    Naprawdę pierwsze dziecko, to czarna magia czasem 😂
    Kacper, to aż tak mocno główkę wpija i dociska tego smoczka.. spróbuję z tą pieluszką 🤗

O 14:30 mamy wizytę - prosimy o kciuki ciocie.

Może już trzeba przejść na smoczek 3msc+, bo ja się zagapiłam i dawałam Laurze ostatnio za małe smoczki😂
    Teraz wszystkie wymieniłam na 3+😋

strzyga lubi tę wiadomość

Ja 26, On 34
    PCOS, lekka IO,
    MTHFR A1298C - A/C hetero
    PAI - 4G/4G homo

26.01 - Beta 9,9😍
    07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
    24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
    11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍

Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷

04.04 - CRL 7,27cm
    Łożysko przednia ściana
    19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
    02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
    16.05 - 340g⚖️
    Połówkowe ok, 32cm 😊
    02.07 - 1kg⚖️
    echo serca dobre
    17.09 - szpital, 3800g⚖️

20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️

event.png
  • sundari86 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia111 wrote:
    Przypomniało mi się dlaczego Ig mi tak pasuje, rano zaczęłam pisać post, ale oczywiście jak zgasiłam ekran, to apka się zawiesiła i musiałam włączyć od nowa, też tak macie?

Sundari właśnie chciałam pytać czy wybierasz się na te zajęcia, ja może pójdę w czwartek 🙃 zobaczę jak też z pogodą będzie, to dam znać jak było, jestem ciekawa czy mała da mi cokolwiek poćwiczyć

Jeżeli chodzi o kolejne dziecko, to zawsze chciałam małą różnice wieku, ale teraz nie wyobrażam sobie znowu być w ciąży i mieć tak długą przerwę od pracy 🙈 więc raczej poczekamy trochę ze staraniami

Kasia, wybiorę się jak już złożę pracę dyplomową, więc najwcześniej w lutym a najpóźniej w marcu po obronie. Dzisiaj mąż ogarnął spacer, trochę zabawy na brzuszku i dom, potem mała długo spala, więc miałam kilka cennych godzin i napisałam kilka stron, więc jestem dobrej myśli, że w dwa tygodnie wyślę pierwszą wersję promotorowi a potem będzie jeszcze chwila na poprawki. Pewnie jak już będę miała tego dosyć to po prostu pójdę ja na spacer z małą, więc nie przewiduje fitnessu w Warszawie w styczniu,ale chętnie dowiem się od Ciebie jak wrażenia i czy polecasz :) mi się tu nic nie zacina bo korzystam przez stronę a nie aplikację.

• Neta Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alga_I wrote:
    A jaki masz schemat podawania syropu?
    Lekarz powiedział żeby podawać po jedzeniu za każdym razem a położna radziła co drugie karmienie podawać.
    Ja na początek daję tak 3 razy w ciągu doby, ten syrop strasznie gęsty jest.

93'
    AMH - wrzesień 0,9 styczeń 0,66
    PAI-1 -> heparyna

10.02.2024 ⏸️ - beta 308, prog. 36,8
    28.02.2024 - CRL 1 i bijące ❤️

NIFTY - zdrowa dziewczynka 🩷
    04.04- I prenatalne - wszystko dobrze, CRL 5,7 cm
    29.05 - połówkowe - 334 g
    30.07 - III prenatalne - 1369 g
    27.08 - 33 tc - 1900 g
    11.09. - 35+1 tc - 2270 g
    25.09. - 37+1 tc - 2650 g
    24.10. - 41 tc - 3110 g Alicja 🩷

age.png
  • Malutka 35 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera098 wrote:
    Może już trzeba przejść na smoczek 3msc+, bo ja się zagapiłam i dawałam Laurze ostatnio za małe smoczki😂
    Teraz wszystkie wymieniłam na 3+😋

Właśnie miałam pytać o smoczki. Przez jaki czas go się używa? Bo na tym moim pisze 0-6 mięs 🤔 czy to faktycznie się wymienia. Pomału kończy 3 miesiące więc się zastanawiam 🤔

age.png
  • Apka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @espoir, synek "chodzi" do tego zlobka odkad skonczyl roczek, ale dzis policzylam ze to 4 adaptacja. Bo pierwsza to wiadomo, druga po miesiacu nieobecnosci przez choroby (a nieukonczonej pierwszej), trzecia- najlepsza- po pol roku przerwy bo bylam w ciazy no i teraz. Czyli przed ta przerwa ktora mial teraz chodzil tam 3 mce i teraz po 3 mcach poszedl od nowa. Robie co moge zeby mu to ulatwic i kosztuje mnie to mase energii i wysilku psychicznego, bo widzialam jak bardzo juz tak świadomie i po dzieciecemu walczyl dzis ze soba zeby sie nie rozplakac. W koncu pękł i troche sie musialam nagimnastykować, zeby choc troche lepiej sie tam poczul. Ale jak widze jak kilkoro dzieci robi po gryzie z jednego ciastka, jedno kichnie, inne zakaszle (w tym prosto na mnie), trzecie wytrze gila o klocka to mnie slabi i obsesyjnie sprawdzam czolo mojego Młodego od samego powrotu. Nie uniknie sie tego. Ale te adaptacje nas juz tak przeciorały, plus Lila malutka w domu, ze czuje ze mnie to dociska porzadnie w dole, w ktorym jestem. Na plus, ze udalo mu sie pokazac, ze cos moze byc fajnego, trafil do starszakow i tam faktycznie są dzieci ktore juz kumaja troche życie plus mniej płaczą wiec nie ma tego bodźca tak często.

Ale powiem Wam, ze emocjonalnie jest to nie mniej ciezkie niz ogarnianie niemowlaka..a czeka mnie to drugi raz za jakies 8-9mcy.

12.2021 ICSI -> 1 zarodeczek 5.1.1
    17.02.2022 FET; cykl naturalny
    23.02 6dpt: beta 23.07; prog 14.60
    24.02 7dpt: beta 51.19; prog 32.35
    26.02 9 dpt: beta 115.9; prog 40.72
    02.03 beta 824.3; prog 33.54
    Pierwsze USG 14.03 6w1d CRL 0.57 cm i <3 bije
    27.10.2022 urodził sie zdrowy Synek 💙
    8dpt beta 122
    10 dpt beta 345.18
    13 dpt beta 1385.65
    17 dpt beta 7032.83

12t1dc usg 1trym, ryzyka niskie, dziewczynka?
    19t6dc USG 2trym, 334g córeczki
    29t4dc USG 3 trym, 1510g naszej dziewczynki

26.09.2024 urodziła się zdrowa Córeczka <3
    age.png

age.png
  • Alga_I Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neta wrote:
    Lekarz powiedział żeby podawać po jedzeniu za każdym razem a położna radziła co drugie karmienie podawać.
    Ja na początek daję tak 3 razy w ciągu doby, ten syrop strasznie gęsty jest.

A podajesz dicogel gastro czy gastrotuss?

age.png
  • Neta Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alga_I wrote:
    A podajesz dicogel gastro czy gastrotuss?

gastrotuss

Alga_I lubi tę wiadomość

93'
    AMH - wrzesień 0,9 styczeń 0,66
    PAI-1 -> heparyna

10.02.2024 ⏸️ - beta 308, prog. 36,8
    28.02.2024 - CRL 1 i bijące ❤️

NIFTY - zdrowa dziewczynka 🩷
    04.04- I prenatalne - wszystko dobrze, CRL 5,7 cm
    29.05 - połówkowe - 334 g
    30.07 - III prenatalne - 1369 g
    27.08 - 33 tc - 1900 g
    11.09. - 35+1 tc - 2270 g
    25.09. - 37+1 tc - 2650 g
    24.10. - 41 tc - 3110 g Alicja 🩷

age.png
  • Hera098 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie smoczki co by nie miały napisane to wymieniamy co 6-8tyg na nowe😙
    Ja mam smoczki z Lovi. Do tej pory używałam 0-2, teraz weszłam w 3+😊

Ja 26, On 34
    PCOS, lekka IO,
    MTHFR A1298C - A/C hetero
    PAI - 4G/4G homo

26.01 - Beta 9,9😍
    07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
    24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
    11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍

Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷

04.04 - CRL 7,27cm
    Łożysko przednia ściana
    19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
    02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
    16.05 - 340g⚖️
    Połówkowe ok, 32cm 😊
    02.07 - 1kg⚖️
    echo serca dobre
    17.09 - szpital, 3800g⚖️

20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️

event.png
  • sernik_z_rodzynkami Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apka wrote:
    @espoir, synek "chodzi" do tego zlobka odkad skonczyl roczek, ale dzis policzylam ze to 4 adaptacja. Bo pierwsza to wiadomo, druga po miesiacu nieobecnosci przez choroby (a nieukonczonej pierwszej), trzecia- najlepsza- po pol roku przerwy bo bylam w ciazy no i teraz. Czyli przed ta przerwa ktora mial teraz chodzil tam 3 mce i teraz po 3 mcach poszedl od nowa. Robie co moge zeby mu to ulatwic i kosztuje mnie to mase energii i wysilku psychicznego, bo widzialam jak bardzo juz tak świadomie i po dzieciecemu walczyl dzis ze soba zeby sie nie rozplakac. W koncu pękł i troche sie musialam nagimnastykować, zeby choc troche lepiej sie tam poczul. Ale jak widze jak kilkoro dzieci robi po gryzie z jednego ciastka, jedno kichnie, inne zakaszle (w tym prosto na mnie), trzecie wytrze gila o klocka to mnie slabi i obsesyjnie sprawdzam czolo mojego Młodego od samego powrotu. Nie uniknie sie tego. Ale te adaptacje nas juz tak przeciorały, plus Lila malutka w domu, ze czuje ze mnie to dociska porzadnie w dole, w ktorym jestem. Na plus, ze udalo mu sie pokazac, ze cos moze byc fajnego, trafil do starszakow i tam faktycznie są dzieci ktore juz kumaja troche życie plus mniej płaczą wiec nie ma tego bodźca tak często.

Ale powiem Wam, ze emocjonalnie jest to nie mniej ciezkie niz ogarnianie niemowlaka..a czeka mnie to drugi raz za jakies 8-9mcy.

Z drugiej strony pisałaś, że jest to dla Ciebie lepsze rozwiązanie niż dwójka w domu. Więc finalnie i dla synka jest to lepsze rozwiązanie, bo po powrocie będziesz miała więcej energii, żeby się nim zająć ☺️

Zaczarowan, Apka lubią tę wiadomość

👩‍💼 31
    👨 31
    👦 12.05.2021 💙

2cs o drugiego maluszka
    13.02.2024 cień na teście
    14.02.2024 beta HCG 49,67 mlU/ml
    17.02.2024 beta HCG 344,60 mlU/ml 🤞

age.png

age.png
  • strzyga Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór ciotki!

Dziękujemy za kciukasy! 😘

A więc my po lekarzu dziś.. I w sumie pani doktor nie stwierdziła, że to coś złego się zaczyna dziać z Kacperkiem. Nawet żadnego stanu przeziębienia nie widać żeby się miało rozwinąć w najbliższym czasie, bo osłuchowo pięknie, gardełko białe, czyściutkie.. narządy wszystkie jak osłuchała i przebadała ok.. waga okej.. Skóra ok, na domiar syn pokazał jak radosnym jest dzieckiem, a był akurat po przebudzeniu w gabinecie, bo czekaliśmy 20 minut do wejścia i usnął mi troszkę na rękach 🙂 i myślałam, że będzie wrzask po przebudzeniu już na przewijaku w gabinecie, ale Kacper zaczął się śmiać..
    Czyli póki co mamy się nie nakręcać i obserwować, ale też jakoś nie przesadnie.. tłumaczyła mi, tak jak tu Katka napisała, że dziecko to nie robot i ma czasem raz tak, a raz tak.. tak jak i my raz zjemy więcej, raz mniej, a przecież dziś już Kacperek wypił raz 120 i raz 110.. I jeśli po godzinie od karmienia po wypitej 80 np. Zacznie domagać się jeszcze, to mu dorabiać - na ale tak to ja zawsze robiłam..
    Przepisała nam jedynie probiotyk, ale nie Biogaje - bo Kacperek źle ją tolerował, tylko Loggic - i powiem wam szczerze, że boję się mu go podać względu na przeboje z tamtym.. 🫣 czy probiotyk wspomaga apetyt dziewczyny również?

Zapytała się jak u nas z odwiedzinami .. no to powiedziałam, że czasem, ale rzadko babcia, która namiętnie całuje go po rączkach - co mnie bardzo irytuje i wiem, że nie powinno tak być, bo Kacper bierze teraz swoje rączki do buzi, i zarazem wszystko co ona mu zostawia tymi ustami.. lekarka się oburzyla i stwierdziła, że mam kategorycznie zabronić takiemu czemuś i w ogóle całowania go nawet w buzię.. to jeszcze nie ta pora.. także będzie FOCH ze strony teściowej, ale mamy to gdzieś z mężem.. już nie możemy doczekać się jej reakcji 😅🤣

sernik_z_rodzynkami, Katka123 lubią tę wiadomość

age.png
  • Anna_bella Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera z tą butlą to Emi też nie zna umiaru , ostatnio wciągnęła 120 ale stwierdziłam że jednak za dużo bo ulewała więcej… a jak Wy dajecie 120 to my chyba jednak powinniśmy mniej skoro jest młodsza .

Dzisiaj mnie tak cycki bolą, że nie wiem czy dam radę jeszcze ją nakarmić w nocy… oby jadła ładnie na śpiocha 😪

My mamy syrop dicogel. Podaje go głównie przed spaniem i czasem w ciągu dnia .

Strzyga my odstawiliśmy probiotyk bo Emi miała od niego kolki i biegunki. No a apetyt ma tylko niekoniecznie z cycka ostatnio;p

Kurde z tymi smoczkami to nie wiedziałam, że się zmienia bo na moim jest też napisane 0-6 m. Czyli w sumie już powinniśmy zmieniać

🙋🏼‍♀️91 💁🏻‍♂️88
    💪🏻 starania od 2022r.
    🦋 Hashimoto
    🧬 KIR AA, zaburzone cytokiny

14.02.2024 ⏸️ 🥰

euthyrox, encorton, acard, accofil, utrogestan

age.png
  • Zaczarowan Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strzyga dobrze, że Kacperek współpracował w gabinecie ♥️ dla mnie to zawsze stres! Co do do całowania rączek, to rozumiem Twoje odczucia, mam podobne nastawienie. Niestety rodzina tego nie rozumie :(

Starania od 12.2022
    PCOS, cykle stymulowane.
    HSG- styczeń 2024 ✅
    10.02 ⏸️
    💙

age.png
  • strzyga Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna_bella, no właśnie to samiutko mieliśmy przy BioGai i nie będę ryzykowac z tym niby nowym prebiotykiem 🙂.

Hera, właśnie dzięki za przypomnienie odnośnie tych smoczków 😅 no muszę mu zmienić już.. ewidentnie mamy już za mały..

age.png
  • Malutka 35 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna_bella wrote:
    Hera z tą butlą to Emi też nie zna umiaru , ostatnio wciągnęła 120 ale stwierdziłam że jednak za dużo bo ulewała więcej… a jak Wy dajecie 120 to my chyba jednak powinniśmy mniej skoro jest młodsza .

Dzisiaj mnie tak cycki bolą, że nie wiem czy dam radę jeszcze ją nakarmić w nocy… oby jadła ładnie na śpiocha 😪

My mamy syrop dicogel. Podaje go głównie przed spaniem i czasem w ciągu dnia .

Strzyga my odstawiliśmy probiotyk bo Emi miała od niego kolki i biegunki. No a apetyt ma tylko niekoniecznie z cycka ostatnio;p

Kurde z tymi smoczkami to nie wiedziałam, że się zmienia bo na moim jest też napisane 0-6 m. Czyli w sumie już powinniśmy zmieniać

Właśnie ja tak samo nie wiedziałam..byłam przekonana że do 6 miesiąca jest bo miał napisane 0-6 m 🤔

porcelanka lubi tę wiadomość

age.png
  • strzyga Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka 35 wrote:
    Właśnie ja tak samo nie wiedziałam..byłam przekonana że do 6 miesiąca jest bo miał napisane 0-6 m 🤔

No to chyba do 6 miesiąca jest okej czy ja źle coś rozumiem?.. I dopiero po szóstym miesiącu wymienić? 🫣

age.png
  • strzyga Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocham te rączki 🥰 tak dziś mnie szukał jak drzemał i jak znalazł, to spał 3h..

08c41c3e43cb3.jpghttps://zapodaj.net/plik-34PyTbnlV0

Malutka 35, espoir, Zaczarowan, Neta, Alga_I, Katka123, Hera098, sundari86, ver6ena, Olaura lubią tę wiadomość

age.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strzyga wrote:
    No to chyba do 6 miesiąca jest okej czy ja źle coś rozumiem?.. I dopiero po szóstym miesiącu wymienić? 🫣
    a nie chodzi o to, że smoczki nawet jak wyglądają na dobre, to trzeba wymieniać po kilku tygodniach użycia?

Alga_I, strzyga , Hera098 lubią tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Zaczarowan Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    a nie chodzi o to, że smoczki nawet jak wyglądają na dobre, to trzeba wymieniać po kilku tygodniach użycia?

Tak właśnie jest, polecają tak co 1,5 miesiąca zmieniać niezależnie od rozmiaru, który używacie.

W moim przypadku też mamy 0-6 i dwa zostały wymienione po 1,5 msc. Tak samo w kontekście smoczków do butelki, w razie jakiś dziurek czy coś, to też trzeba wymieniać, ale to już chyba oczywiste 😂😂🤭

Starania od 12.2022
    PCOS, cykle stymulowane.
    HSG- styczeń 2024 ✅
    10.02 ⏸️
    💙

age.png
  • Anna_bella Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 03:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To pewnie ze względów higienicznych , w sumie wydaje się to oczywiste teraz 🙈 kurde jutro zamawiam nowe ,

Hera tak się zastanawiałam czemu Cię nie ma na IG, jednak tempo za duże nawet dla Ciebie 😁

Kolejna nocka i pierwszy slot ponad 5 godzin. Chyba był u nas długo ten skok rozwojowy bo wracamy na dobre tory.

Polecicie coś na bolące cycki? Mam wrażenie, jakby Emi miała ostatnio zęby 🫣 nie wiem jakoś inaczej trzyma jak je .. i może przez to jej mniej leci

Hera098 lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️91 💁🏻‍♂️88
    💪🏻 starania od 2022r.
    🦋 Hashimoto
    🧬 KIR AA, zaburzone cytokiny

14.02.2024 ⏸️ 🥰

euthyrox, encorton, acard, accofil, utrogestan

age.png
‹‹ 1108 1109 1110 1111 1112
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ