X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2024
Odpowiedz

Październik 2024

Oceń ten wątek:
  • Hera098 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj wieczorem chciałam wejść coś poczytać, ale załamałam się ilością wiadomości, dzisiaj rano tak samo😂
    A jednak tam też zawsze czegoś ciekawego można się dowiedzieć i trochę szkoda, że nie nadążam😂

Ja 26, On 34
    PCOS, lekka IO,
    MTHFR A1298C - A/C hetero
    PAI - 4G/4G homo

26.01 - Beta 9,9😍
    07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
    24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
    11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍

Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷

04.04 - CRL 7,27cm
    Łożysko przednia ściana
    19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
    02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
    16.05 - 340g⚖️
    Połówkowe ok, 32cm 😊
    02.07 - 1kg⚖️
    echo serca dobre
    17.09 - szpital, 3800g⚖️

20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️

event.png
  • sernik_z_rodzynkami Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ciężka nocka po szczepieniu 😕 miał wczoraj meningokoki i rota. Dostał gorączki, takiej do 39 stopni, ale to do ogarnięcia, bo spadała po lekach i okładach. Natomiast to, co mu się działo w brzuchu po tej szczepionce na rota to istna masakra. Do tego mąż się dzisiaj obudził chory 😕

👩‍💼 31
    👨 31
    👦 12.05.2021 💙

2cs o drugiego maluszka
    13.02.2024 cień na teście
    14.02.2024 beta HCG 49,67 mlU/ml
    17.02.2024 beta HCG 344,60 mlU/ml 🤞

age.png

age.png
  • Hera098 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sernik_z_rodzynkami wrote:
    U nas ciężka nocka po szczepieniu 😕 miał wczoraj meningokoki i rota. Dostał gorączki, takiej do 39 stopni, ale to do ogarnięcia, bo spadała po lekach i okładach. Natomiast to, co mu się działo w brzuchu po tej szczepionce na rota to istna masakra. Do tego mąż się dzisiaj obudził chory 😕

O kurcze, ale współczuję 😟😟
    Trzymajcie się tam!

Przemknęło mi na IG coś o paszportach. Byłaby któraś w stanie tutaj napisać coś więcej? Narazie nie planujemy z Laurą jechać za granicę, ale jest w Polsce ten Lex Kamilek i niektóre hotele już wymagają jakiegoś dowodu tożsamości dziecka. Ten, gdzie byśmy chcieli jechac w lutym lub marcu wymaga. Pomyślałam, że paszport będzie lepszy niż dowód osobisty.
    Mkm89 jesteś z Poznania, i lecicie.
    W jaki sposób wyrabiasz paszport?

Ja 26, On 34
    PCOS, lekka IO,
    PAI - 4G/4G homo

26.01 - Beta 9,9😍

04.04 - CRL 7,27cm
    Łożysko przednia ściana
    16.05 - 340g⚖️
    Połówkowe ok, 32cm 😊
    02.07 - 1kg⚖️
    echo serca dobre
    17.09 - szpital, 3800g⚖️

event.png
  • Hera098 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My rezygnujemy jednak z garażu w projekcie domu. Zyskamy dużo więcej miejsca na potrzebne nam pokoje☺️
    W ten sposób nasz dom będzie miał 120m użytkowe + kotłownia 10m😃 Salon 35m z otwartą kuchnią 10m, więc przestrzeń 45m to już super sprawa. Trzy sypialnie - dwie po 14m, jedna ok 8-10 ale z garderobą własną, biuro (i tam będzie biblioteka też), łazienka 8m, osobne WC bliżej salonu oraz pralnia ☺️

A garaż zrobimy za kilka lat za domem, albo fajną wiatę zbudujemy obok. Tak nam jakoś ulżyło teraz, bo te metry co zabierał garaż w domu to jednak było to co nam brakowało na pomieszczenia😃

sundari86, Katka123, Mkm89, Olaura, Alga_I lubią tę wiadomość

Ja 26, On 34
    PCOS, lekka IO,
    PAI - 4G/4G homo

26.01 - Beta 9,9😍

04.04 - CRL 7,27cm
    Łożysko przednia ściana
    16.05 - 340g⚖️
    Połówkowe ok, 32cm 😊
    02.07 - 1kg⚖️
    echo serca dobre
    17.09 - szpital, 3800g⚖️

event.png
  • sundari86 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera098 wrote:
    Trzymajcie się tam!

Przemknęło mi na IG coś o paszportach. Byłaby któraś w stanie tutaj napisać coś więcej? Narazie nie planujemy z Laurą jechać za granicę, ale jest w Polsce ten Lex Kamilek i niektóre hotele już wymagają jakiegoś dowodu tożsamości dziecka. Ten, gdzie byśmy chcieli jechac w lutym lub marcu wymaga. Pomyślałam, że paszport będzie lepszy niż dowód osobisty.

Merry pokazała zdjęcie do paszportu Julka i ja się zapytałam o paszport,bo mój mąż w związku z rodzajem pracy który wykonuje ma zniżki w LOT na cześć kierunków ale na zasadzie stand by, czyli możemy lecieć jak jest wolne miejsce i je po prostu wykupić symbolicznie, czyli im mniej osób,tym większa szansa na przelot i zamarzył mi się Dubaj z Darią tylko w marcu... Bo to jest bezpieczny, ciepły kierunek,lot to 6 a nie 12h a na miejscu opieka zdrowotna jest na wyższym poziomie niż u nas a przestępczość na niższym, ale do brzegu;

Paszport dziecka do 5 rż można wnioskować online przez profil zaufany, trzeba załączyć zdjęcie i dowód opłaty (30 zł) i zgodę drugiego rodzica. Na gov.pl jest ściąga jak się pogoogluje.

Na forum też były rozmowy co refluksie, lekach i szczepieniach,ale nas to nie dotyczy, więc ja się tym nie interesuję akurat.

Pisaliśmy też o przepisach kodeksu pracy,bo nie wiem czy wiecie te dziewczyny co mają umowę o pracę, że po 1sze przysługuje przerwa na karmienie (30 min na 6 h pracy albo 60 min na powyżej 6h pracy). Dodatkowo można wnioskować o elastyczny czas pracy np formę (zdalnie, hybrydowo), czy godziny pracy (w różnych godzinach) i wtedy pracodawca nie może nas zwolnić 8 lat. Ktoś się nie zgodził ze mną,ale ja podaję link,bo to są nowości wynikające z dyrektyw UE: https://poradnikpracownika.pl/-elastyczny-czas-pracy-dla-rodzicow

Oczywiście pracodawca może odmówić wniosku,ale mi nie odmówi 🤪

Dalej kminiłyśmy co z powrotem do pracy. Ja w związku z powyższym będę sobie skracać czas pracy, pracować w różnych godzinach i godzinę krócej ze względu na kp, np będę pracować zdalnie 12-18 zakładając że drzemka będzie 12-14 a potem mąż w domu a ja na zdalnej pracy i etacie 7/8 minus przerwa na karmienie itd.

W naszym przypadku żłobek publiczny jest osiągalny,bo mamy punkty za wielodzietność,ale Daria w styczniu za rok będzie jeszcze za mała na nasz żłobek a do prywatnego nie chcę jej dawać po to aby po 8 miesiącach (we wrześniu 2026) zmieniać jej placówkę. Dodatkowo dziewczyny pisały, że już zapisują maluchy do żłobków prywatnych,bo ciężkie o miejsce.

Wczoraj Daria ładnie współpracowała na spacerze z tatą a potem miała długą drzemkę i dalej bawiła się z tatą,to złote dziecko jest. Napisałam kilka dobrych stron pracy dyplomowej, więc jestem widzeczna, że omijają mnie te wszystkie brzuszkiem dolegliwości i niedokładność. Na IG własne padły polecajki nie tylko Hafija od KP,ale wymagające.pl od High Need Baby. Moje starsze dzieci to HNB i dalej tak zostało zwłaszcza z córkami, ale to temat rzeka. Daria śpi co prawda ze mną, budzi się na pierś 2-5 razy w nocy, ale nie drze się i nie wybudza l, więc ja jestem wyspana i podwójnie wdzięczna. Dlatego tak kombinuje z tymi aktywnościami,bo wyspana mama która nie jest uwiązana do laktatora ma łatwiej żeby wyjść. Siostra brata nie śpi nocami, mały się wybudza co pół godziny i ją targa a w dzień ona biedna już 8 miesiąc ściąga i zagęszcza mleko na jego refluks a potem to wszystko wyparza i tak w kółko. Ten refluks to jest główną przyczyna dla której oni już nie chcą więcej dzieci bo są autentycznie wykończeni.

Katka123, Hera098 lubią tę wiadomość

• sundari86 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera098 wrote:
    My rezygnujemy jednak z garażu w projekcie domu. Zyskamy dużo więcej miejsca na potrzebne nam pokoje☺️
    W ten sposób nasz dom będzie miał 120m użytkowe + kotłownia 10m😃 Salon 35m z otwartą kuchnią 10m, więc przestrzeń 45m to już super sprawa. Trzy sypialnie - dwie po 14m, jedna ok 8-10 ale z garderobą własną, biuro (i tam będzie biblioteka też), łazienka 8m, osobne WC bliżej salonu oraz pralnia ☺️

A garaż zrobimy za kilka lat za domem, albo fajną wiatę zbudujemy obok. Tak nam jakoś ulżyło teraz, bo te metry co zabierał garaż w domu to jednak było to co nam brakowało na pomieszczenia😃

Hera nie pisałam Ci, ale bardzo kibicuje Wam i spełniajcie marzenie o domu póki jesteście młodzi i nie słuchajcie nikogo poza sobą i nie będziecie żałować. Ja bardzo żałuję pewnych rzeczy,bo ostatecznie mamy pozwolenie na budowę ale jest już za późno,czas u możliwości na budowę były 7 lat temu a nie teraz gdy jesteśmy 6 osobowa rodziną a ceny są zaporowe a młodzi już nie jesteśmy, nie ma szans na taki kredyt który już teraz byłby za dużą kulą u nogi na taką kwotę w tym wieku.

Hera098, ver6ena lubią tę wiadomość

• Vam Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo zdrówka, trzymajcie się 😘

Ja nawet nie próbuje nadrabiać. Ostatnio siedzę mniej na telefonie, no może nie mniej, ale w krótszych slotach i jak zacznę czytać to za 2min mała piszczy albo coś innego trzeba ogarnąć i tracę wątek 😂

Hera fajnie, że już macie obgadany plan domu i decyzja podjęta. Teraz nic tylko czekać aż dom 🏡 stanie 😚

U nas noc ok, ale rano tak się wypierdziała że trzeba było przebierać pannę 🤭 w ogóle od początku śpi w dostawce i od kilku dni zaczęło mnie to bardziej męczyć niż pomagać, bo zaczęła się strasznie wiercić kręcić i turlać w moja stronę. Materac już zamówiony i w weekend planuje robić totalne przemeblowanie sypialni 😱

Hera098, ver6ena lubią tę wiadomość

age.png

age.png

age.png
  • mewa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna_bella wrote:
    To pewnie ze względów higienicznych , w sumie wydaje się to oczywiste teraz 🙈 kurde jutro zamawiam nowe ,

Hera tak się zastanawiałam czemu Cię nie ma na IG, jednak tempo za duże nawet dla Ciebie 😁

Kolejna nocka i pierwszy slot ponad 5 godzin. Chyba był u nas długo ten skok rozwojowy bo wracamy na dobre tory.

Polecicie coś na bolące cycki? Mam wrażenie, jakby Emi miała ostatnio zęby 🫣 nie wiem jakoś inaczej trzyma jak je .. i może przez to jej mniej leci
    Kompresy multi mum na zmiane z lanoliną i muszle laktacyjne.

Anna_bella lubi tę wiadomość

• Malutka 35 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera098 wrote:

Fajnie że już macie koncepcje domu. My też zrezygnowaliśmy z garażu a tak mi się zawsze podobało żeby był. Z tego powodu jak ty ale również z takiego że jest to spora przestrzeń średnio ogrzewana i chłodziła by dom. Aktualnie jesteśmy w fazie wykańczania i tak chciałam to sobie poukładać jakoś się udało pomału. Chodź jak prosimy o wyceny to dostajemy dwa razy większe od tego co zakładaliśmy na daną rzecz 🙄 no jakiś kosmos totalny. Chcielibyśmy wejść na wakacjach ale nie wiem czy się uda zobaczymy.... Nie chciałam też gonić i wchodzić w mury dopiero pomalowane żeby Jaś wąchał... To jednak chemikalia więc rozkładamy to i pomału robimy zresztą już nie jesteśmy tacy mobilni żeby pojechać tu czy tam to raz a dwa finansowo. Jednak ograniczam obecnie wychodzenia że względu na pogodę nie chce żeby coś złapał niepotrzebnie. Teraz jednak dużo osób choruje a pogoda sprzyja.

Mój Jaś przechodzi chyba skok wczoraj tylko na rękach u mnie wieczorem dziś też jakiś taki płaczliwy i na rękach 🙈 coś czuję że będzie dzień 🤱 jedyne co go uspokaja to twarz do twarzy i rączka musi wymacać mi twarz i się uspokaja. i wiadomo chodzenie po całym mieszkaniu no taki ciekawski a mi już plecy odpadaja 🙄 kupiliśmy Bujaczek sprawdzić czy będzie chciał to zastanowili byśmy się nad elektrycznym ale on w ogóle w nim nie chce siedzieć 🤦też tak macie? Chyba że ja coś źle robię że nie chce w nim być? 🤔

Hera098 lubi tę wiadomość

age.png
  • Katka123 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera- super że koncepcja domu wam się powoli dogrywa i że idziecie do przodu to najważniejsze 😎
    Przed wami na pewno jeszcze sporo dyskusji i stresu związanych z budową nowego domu, ale też na pewno i wiele radości bo to w końcu będzie wasze i urządzone po waszemu.

U nas dziś też szczepienia na meningokoki i Rota i aż się boję szczególnie tych meningokoków i gorączkowania tym bardziej że nie mam jeszcze żadnego doświadczenia w tym temacie z takim maluchem ☹️
    6 1 zniósł bardzo dobrze w zasadzie nic kompletnie mu nie było. Ale te meningokoki to wszędzie czytam że jednak jest gorączkowanie. Trzymajcie za nas dziś kciuki.

Hera098, Malutka 35 lubią tę wiadomość

Wysłany: 8 stycznia, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera098 wrote:
    Trzymajcie się tam!

Musisz zrobić zdjęcie dziecku, najlepiej w jakimś punkcie, bo oni wiedzą dokładnie jakie są wytyczne. Później składasz wniosek (już można dzieciom przez internet, bo nie pobiera się im odcisków palców). Musi być też zgoda obojga rodziców. I na koniec umawiasz się po odbiór. Tylko zazwyczaj wyrobienie paszportu trwa dłużej niż dowodu osobistego.

👩‍💼 31
    👨 31
    👦 12.05.2021 💙

2cs o drugiego maluszka

age.png

age.png

Wysłany: 8 stycznia, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas niestety covid 😕

👩‍💼 31
    👨 31
    👦 12.05.2021 💙

2cs o drugiego maluszka

age.png

age.png
  • Vam Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas niestety covid 😕
    U męża? Jejku trzymajcie się...

sernik_z_rodzynkami lubi tę wiadomość

age.png

age.png

age.png
  • Vam Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka 35 wrote:
    Fajnie że już macie koncepcje domu. My też zrezygnowaliśmy z garażu a tak mi się zawsze podobało żeby był. Z tego powodu jak ty ale również z takiego że jest to spora przestrzeń średnio ogrzewana i chłodziła by dom. Aktualnie jesteśmy w fazie wykańczania i tak chciałam to sobie poukładać jakoś się udało pomału. Chodź jak prosimy o wyceny to dostajemy dwa razy większe od tego co zakładaliśmy na daną rzecz 🙄 no jakiś kosmos totalny. Chcielibyśmy wejść na wakacjach ale nie wiem czy się uda zobaczymy.... Nie chciałam też gonić i wchodzić w mury dopiero pomalowane żeby Jaś wąchał... To jednak chemikalia więc rozkładamy to i pomału robimy zresztą już nie jesteśmy tacy mobilni żeby pojechać tu czy tam to raz a dwa finansowo. Jednak ograniczam obecnie wychodzenia że względu na pogodę nie chce żeby coś złapał niepotrzebnie. Teraz jednak dużo osób choruje a pogoda sprzyja.

Mój Jaś przechodzi chyba skok wczoraj tylko na rękach u mnie wieczorem dziś też jakiś taki płaczliwy i na rękach 🙈 coś czuję że będzie dzień 🤱 jedyne co go uspokaja to twarz do twarzy i rączka musi wymacać mi twarz i się uspokaja. i wiadomo chodzenie po całym mieszkaniu no taki ciekawski a mi już plecy odpadaja 🙄 kupiliśmy Bujaczek sprawdzić czy będzie chciał to zastanowili byśmy się nad elektrycznym ale on w ogóle w nim nie chce siedzieć 🤦też tak macie? Chyba że ja coś źle robię że nie chce w nim być? 🤔
    Z bujaczkien to zależy. Ja kładłam małą już wcześniej żeby się przyzwyczaiła i teraz też ma dni, że nie chce w nim być. Ogólnie też jak sama widzisz mają różne etapy i chcą tylko chodzić na rękach i patrzeć na świat albo się tulić do mamy. Zuzia miała ostatnio kilka dni takich placzliwych bardzo i tylko na rękach chciała, a dwa ostatnie super i bujak i mata i wszystko pasowało. Dziś idziemy na drugą dawkę rota mam nadzieję, że się jej nie poprzestawia znowu...

Malutka 35 lubi tę wiadomość

age.png

age.png

age.png
  • Mkm89 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serniczki zdrowia dla Was!

Hera , dziewczyny już wszystko napisały dokładnie jak to wygląda z paszportem. Ja jakoś w styczniu będę to ogarniać to dam znać, jak poszło :). Super, że macie już wyklarowany projekt! To teraz nic tylko zaraz ruszać z budową! :)

sernik_z_rodzynkami, Hera098 lubią tę wiadomość

20.01 punkcja , 6 komórek, 5 zapłodnionych, 3 zarodki
    25.01 transfer 5dniowej blastki
    5dpt cień na teście
    6dpt beta 45,9
    8 dpt -129,2
    11 dpt- 482,2
    18 dpt - 10355,3

NIFTY - zdrowy chłopak

age.png

Wysłany: 8 stycznia, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vam wrote:
    U męża? Jejku trzymajcie się...

Tak 😕 pocieszam się, że z całego zestawu chorób ten covid to chyba najlepszy. I dzieci jakby co łagodniej przechodzą

👩‍💼 31
    👨 31
    👦 12.05.2021 💙

2cs o drugiego maluszka

age.png

age.png
  • strzyga Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrócę do tematów smoczków. Czy jak mam z Lovi tę serię Prime - to już cały czas iść lepiej tą serią? Jakie są zalecenia? :) Zresztą dwóch innych smoczków wać pan nie uważał swoją drogą..

Serniczku, bardzo współczuję nocy :( te szczepienia i to co dzieje się z dzieckiem PO, spędza mi sen z powiek.. nie lubię.. a za tydzień i nas czeka drugie szczepienie.. trzymajcie się tam i trzymam kciuki żeby gorączka już nie była taka duża.. zdrówka dla męża!!

Hera, świetny pomysł z tym aby zrezygnować z garażu! Teraz dużo osób robi osobne dobudówki na samochód, aby mieć więcej metrażu mieszkania i nawet fajnie to wygląda 🙂 chociażby u mnie na wsi jak się budują to widzę, że dużo osób tak robi..

Malutka, u nas z bujaczkiem jest tak, że Kacper w nim wytrzymuje ok 20 minut i to jeszcze musi być na najwyższymi podniesieniu, bo na dwóch niższych, to już tylko 5 minut wytrzymuje 😅 rączki i zwiedzanie , to teraz też jego ulubiona aktywność, teraz jest mąż w domu, to jakoś na zmianę dajemy radę, ale nie wiem co będzie od poniedziałku.. nie znam dziecka, które mogłoby siedzieć godzinami czy nawet godzinę w bujaku 🤣

Katka, kciuki za szczepieniac trzymam! Oby było w miarę dobrze już po.. ✊️✊️

age.png

Wysłany: 8 stycznia, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam covid, ja pierdziele 🤦‍♂️

👩‍💼 31
    👨 31
    👦 12.05.2021 💙

2cs o drugiego maluszka

age.png

age.png

Wysłany: 8 stycznia, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera, znajomi tak mają, że mają garaż osobno. Bardzo dobrze to wyglada. Dodatkowo garaż mąka zaraz przy bramie, więc nie muszą jechać przez całą działkę.

Strzyga, ja bym nie zmieniała, skoro te zaakaceptował ☺️

👩‍💼 31
    👨 31
    👦 12.05.2021 💙

2cs o drugiego maluszka

age.png

age.png
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas niestety covid 😕

Wspolczuje. My, lacznie z Malym, chorowalismy tuz po swietach, na przelomie roku.

‹‹ 1109 1110 1111 1112 1113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ