X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2024
Odpowiedz

Październik 2024

Oceń ten wątek:
  • ver6ena Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strzyga wrote:
    Dziewczyny, a jak wasze maleństwa usypiają i przebudzają się, to tak dziobią buzią w poduszke czy prześcieradełko obracając przy tym główkę? Kacper tak czasem robi i zastanawiam się czy to normalny objaw.. jak dam mu smoka, to też tak robi, że aż myślę że tym smokiem zrobi sobie krzywdę i wyciągam.. to jest taki odruch jakby szukał cyca? 🙂
    Tak było u nas i z początku myślałam że to normalne, że tak jak piszecie się uspokaja lub dochodzi do siebie po obudzeniu, ale… dziwna wysypka na czole nie znikała, zaczęła się trochę sączyć. Myślałam że to ciemieniucha, ale kiedy Róża się wkurzała to te plamy robiły się czerwone. I po miesiącu sprawdzania czy to ŁZS czy AZS niedawno padła diagnoza azs. Mamy z tym kilka osób w rodzinie. Małą to swędziało i tak dawała sobie ukojenie. Od kiedy używamy odpowiedniego kremu to tak nie robi. Po basenie widziałam że tak robiła mężowi. Nie mogliśmy jej wtedy smarować przed i miała suchą skórę.

• ver6ena Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna bella, pisałaś o bolących piersiach. Bolą cię sutki czy piersi? W jaki sposób?
    I ten inny chwyt Emilki jak wspomniałaś to może po wyciągnięciu masz sutek w kształcie szminki? Czasem „latch”, a po polskiemu chwyt właśnie może się poluzować i wtedy tak zakuwa. U nas czasem się zdarzy że mnie od spodu Róża capnie ręka i aż podskoczę😳.

My mamy jutro szczepionkę na rotawirusy i jestem przerażona, bo jesteśmy po czasie i przez telefon straszyli nas jakąś chorobą jelit????

Vam, u nas zbliża się 4 miesiąc i nocne wiercenie skutkuje tym że dla mnie zostaje jakieś 35 cm łóżka do spania… masakra💔

Yggy właśnie doczytałam że u was podejrzewasz żeby i przyznam ci że moja mama sprawdzała Różyczce buzię (jest technikiem dent) i mówi że widać wyraźnie żeby pod dziąsłami i lada moment. Ale nie chce mi się wierzyć że to może być to, choć objawy wszystko tak jak opisujesz. Tylko ten skok 3-4 miesiąca daje podobne objawy i umiejętności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 21:22

Yggy, Vam lubią tę wiadomość

• ver6ena Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przechodzimy teraz ten skok gdzie są popierdzielone godziny drzemek i snu nocnego. RaZ śpi 2h, 2,5 a czasem 25 minut😂
    Nasze dni wyglądają każdy inaczej, ale zwykle jedyna pewna to że wstaje o 7, aktywność do 8-8:30 i potem ostatnia drzemka przed snem nocnym do 18:30 i sen 20:30 około. Jak jest u Was?

Za to w nocy… o jacie… nie wiem czy to kwestia tego że miesiąc temu postanowiliśmy z nią spać w jednym łóżku, ale teraz od tygodnia lub dwóch budzę się coraz częściej na karmienie. A do tego czasem nachodzi ją ochota na pogaduszki o 3-4 i odpalam czerwone światło za głową, biorę ją na klatkę i coś tam przez sen mruczę do niej. I o tyle co kilka dni da się tak przemęczyć, to teraz już czuję że długo tak nie mogę bo w ciągu dnia już brak mi sił na opiekę… a jest wymagająca jeśli chodzi o atrakcje😂 nudzi się szybko
    3 razy w zeszłym tygodniu wprosiłam się do mojej mamy żeby chociaż na chwilę mieć czas się zdrzemnąć. Zdziwiło mnie to, przyszło tak nagle… ten regres.
    Ale też rozumiem z czego to wynika, bo Róża już nawet nie głuży, a gaworzy. Obraca się na boki i to wszystko pojawiło się TAK NAGLE, ZNIKĄD. SZOK!!!
    A w tym wszystkim to macierzyństwo potrafi być dość samotne. Mąż się nie budzi co godzinę, a czasem coś parsknie ze jest niewyspany🤡
    No wow… a mój sen jest płytki bo czuwam, podaje pierś i tak naprawdę to trwa już te 2 tygodnie bez przerwy ze karmię co godzinę, max 2. Jakbym nie karmiła piersią to nie budziłaby się tak często. Czy to źle że tak często ją przystawiam? Już nie wiem co lepsze😒😒😒
    W chuście już nie mam siły nosić, bo jestem taka niewyspana że niewiele ustoję.
    I czuje że chce się spotkać z kobietami żeby twarzą w twarz każda mogła wyrzucić z siebie co jej leży, żeby to wypowiedzieć i nie wracać do tego. Żeby po spotkaniu dalej być super mamusiami, ale trochę upustu jest potrzebne.

• espoir Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ja mam z ciekawości pytanie: w UK nie ma wyboru szczepienia - ja zawsze szlam i po prostu brałam co dają (za darmo są szczepienia).
    Amelka wczoraj miała DTaP/IPV/Hib/HepB (Vaxelis), MenB (Bexsero) i Rota (Rotarix) - to są te co u Was są na NFZ czy płatne?

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • mewa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest mniej wiecej tak: http://pacjent.gov.pl/aktualnosc/szczepienia-dzieci-pierwsze-24-miesiace-zycia
    Ja z tych platnych znam tylko bexero wlasnie. Rota jest darmowe.

espoir lubi tę wiadomość

• Hera098 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    Dziewczyny, a ja mam z ciekawości pytanie: w UK nie ma wyboru szczepienia - ja zawsze szlam i po prostu brałam co dają (za darmo są szczepienia).
    Amelka wczoraj miała DTaP/IPV/Hib/HepB (Vaxelis), MenB (Bexsero) i Rota (Rotarix) - to są te co u Was są na NFZ czy płatne?

Zaraz nadrobię forum i Wasze posty, ale rzuciło mi sie to co zapytała Espoir.

Meningokoki [Bexero] mamy płatne. Ja płaciłam 460zł. Niektóre szczęściary miały fundowane przez województwo w ramach jakiegoś tam programu.
    Na rotavirusy mamy na NFZ ale jakąś inną szczepionkę (3 dawkowa) a Rotarix jest płatny (nie wiem ile).
    6w1 płatne, ale już nie pamiętam ile płaciłam, ale miałam Hexacime.
    Pneumokoki płatne. Płaciłam 350zl.

Edit - oczywiście to ceny za jedną dawke🤡

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 22:22

Ja 26, On 34
    PCOS, lekka IO,
    MTHFR A1298C - A/C hetero
    PAI - 4G/4G homo

26.01 - Beta 9,9😍
    07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
    24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
    11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍

Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷

04.04 - CRL 7,27cm
    Łożysko przednia ściana
    19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
    02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
    16.05 - 340g⚖️
    Połówkowe ok, 32cm 😊
    02.07 - 1kg⚖️
    echo serca dobre
    17.09 - szpital, 3800g⚖️

20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️

event.png
  • mewa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verbena u nas to samo, raz jest spoko nocka raz co godzina pobudka chociaz u nas dopiero 2,5 mies. Ostatnio przegladalam moje stare wiadomosci ze szwagierką i moja starsza jak miala juz kilka miesiecy tez miala pobudki w nocy o 1 i do 3 potrafila szalec w lozeczku wyspana. Pamietam na wymagajace.pl przeczytalam wtedy ze ciagly sen 8h nie jest naturalny i kiedys ludzie sie budzili w srodku nocy wlasnie dolozyc do ognia ogarnac zwierzeta itd i potem szli na drugi sen. I podobno nasze dzieciaki biologicznie tak sa zaprogramowane.

Hera098, ver6ena lubią tę wiadomość

• sernik_z_rodzynkami Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yggy wrote:
    Serniczku, dobrze widziłam, ze covid u was? Ja tylko na szybko przeleciałam, bo serio goni mnie ostatnio totalnie własny ogon.
    Dużo zdrówka dla Was 🙏🫂💚

Malutka, Bruno ma 3.5msc, otóż tak: płaczliwy się zrobił, az łezki lecą, więc to nie tylko marudzenie, tylko tulenie pomaga, slini się przeogromnie, az się czasem sam zakrztusi, ovha ręce do buzi po łokcie, wszystko ładuje w buzi i mocno tym pocieraz zwłaszcza dolne dziąsła. Dziś włożyłam mu do buźki palec z tą silikonowa nasadka z babyono do czyszczenia jamy ustnej, to mi to rękami dociskał do dolnej części szczęki i pocieral dziaslami. Ma lekki stan podgorączkowy, taki 37.2,który się wahal w sumie w ciagu dnia, ale na wieczór się nie pogorszyło.
    Moj TZ miał swojego pierwszego zęba gdy skończył 3 miesiące, a podobno to też może być sprawa dziedziczna.
    To tyle objawów. Ja nie umiem wyczuć/zobaczyć, czy te dziąsła sa opuchnięte, bo w sumie nie mam porównania, więc tego tak nie stwierdzę.

Tak, niestety choróbsko nas dopadło. I co myślę, że już mi lepiej, to po chwili znowu czuję pogorszenie. Przemęczenie też pewnie nie pomaga

👩‍💼 31
    👨 31
    👦 12.05.2021 💙

2cs o drugiego maluszka
    13.02.2024 cień na teście
    14.02.2024 beta HCG 49,67 mlU/ml
    17.02.2024 beta HCG 344,60 mlU/ml 🤞

age.png

age.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera098 wrote:
    Zaraz nadrobię forum i Wasze posty, ale rzuciło mi sie to co zapytała Espoir.

Meningokoki [Bexero] mamy płatne. Ja płaciłam 460zł. Niektóre szczęściary miały fundowane przez województwo w ramach jakiegoś tam programu.
    Na rotavirusy mamy na NFZ ale jakąś inną szczepionkę (3 dawkowa) a Rotarix jest płatny (nie wiem ile).
    6w1 płatne, ale już nie pamiętam ile płaciłam, ale miałam Hexacime.
    Pneumokoki płatne. Płaciłam 350zl.

Edit - oczywiście to ceny za jedną dawke🤡
    ja pierwszy raz patrzylam właśnie na nazwy tych szczepionek z ciekawości.
    i to się płaci u lekarza czy w aptece same kupujecie?

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • strzyga Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka 35 wrote:
    A skąd wiesz że faza ząbkowania? I nie ma stopki więc nie pamiętam ile twoje Maleństwo już ma 🙈

Wczoraj nasza pediatra też po dokładnym badaniu buzi Kacpra stwierdziła, że mamy fazę przygotowywania się do ząbkowania 🙆‍♀️

ver6ena, dziękuję za odpowiedź.. bardzo mnie to zaciekawiło powiem Ci , ale czy u Ciebie zaczęło tak Maleństwo robić bez wysypki, a po czasie wyszło? Kacper czółko ma czyste.. ale może coś zaczyna mu się dziać tam.. kurde.. a co to za krem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 22:34

Hera098 lubi tę wiadomość

age.png
  • Apka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    ja pierwszy raz patrzylam właśnie na nazwy tych szczepionek z ciekawości.
    i to się płaci u lekarza czy w aptece same kupujecie?
    Mozna albo w przychodni albo wziac recepte i kupic w aptece. Przynajmniej u mnie w przychodni.

Espoir, wrzucilam dzis na grupie na IG fotki syna- zostal sam na 1.5h w zlobie i z relacji foto plus info od "cioci" wyglada na to, ze calkiem niezle spędził czas. Ale jutro spodziewam sie płaczu, bo juz wie z czym sie wiaze spacer do żłobka i że zostanie tam sam :( natomiast ze mna jak byl bylo jeszcze gorzej bo nie spuszczal ze mnie wzroku i nie chcial w ogole w niczym uczestniczyć.

Edit: mewa: yhh pamietam te nieszczesne pobudki u starszaka na dwie trzy godziny . Bylam wtedy zalamana, bo wiedzialam ze w dzien tego nie odespie bo nie umiem spac w dzien na zawołanie. Rzadko mi sie zdazy. Mąż bral to na klate. Teraz przy dwojce to juz bankowo nie odespie 🙄🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 22:37

espoir lubi tę wiadomość

12.2021 ICSI -> 1 zarodeczek 5.1.1
    17.02.2022 FET; cykl naturalny
    23.02 6dpt: beta 23.07; prog 14.60
    24.02 7dpt: beta 51.19; prog 32.35
    26.02 9 dpt: beta 115.9; prog 40.72
    02.03 beta 824.3; prog 33.54
    Pierwsze USG 14.03 6w1d CRL 0.57 cm i <3 bije
    27.10.2022 urodził sie zdrowy Synek 💙
    8dpt beta 122
    10 dpt beta 345.18
    13 dpt beta 1385.65
    17 dpt beta 7032.83

12t1dc usg 1trym, ryzyka niskie, dziewczynka?
    19t6dc USG 2trym, 334g córeczki
    29t4dc USG 3 trym, 1510g naszej dziewczynki

26.09.2024 urodziła się zdrowa Córeczka <3
    age.png

age.png
  • sernik_z_rodzynkami Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir, u nas są szczepionki na NFZ, ale można wybrać płatne 6w1 lub 5w1. To są szczepionki na te same choroby, ale te płatne mają mniej wkłuć. Do tego jest szczepionka na pneumokoki na NFZ jak chce się zaszczepić na więcej szczepów (Prevenar20) to trzeba zapłacić. I rotawirusy: na NFZ są 3 dawki, płatnej są 2. No i można jeszcze doszczepic płatnymi (nie obowiązkowymi) i tutaj mamy meningokoki (Bexero, Nimenrix), ospa (jest bezpłatna jak dziecko chodzi do żłobka, klubu malucha itp.), KZM, wirusowe zapalenie wątroby typu A. Grypa sezonowo jest bezpłatna dla dzieci.

espoir, Hera098 lubią tę wiadomość

👩‍💼 31
    👨 31
    👦 12.05.2021 💙

2cs o drugiego maluszka
    13.02.2024 cień na teście
    14.02.2024 beta HCG 49,67 mlU/ml
    17.02.2024 beta HCG 344,60 mlU/ml 🤞

age.png

age.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bexero to to samo co Bexsero? bo wszystkie piszecie bez "S" a ja mam wpisane w książkę właśnie z "S" 🤔

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • espoir Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mewa wrote:
    To jest mniej wiecej tak: http://pacjent.gov.pl/aktualnosc/szczepienia-dzieci-pierwsze-24-miesiace-zycia
    Ja z tych platnych znam tylko bexero wlasnie. Rota jest darmowe.
    nie wiem co to ta pałeczka... 🤔

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • cynamon Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie, wasze maluchy bawią się na macie edukacyjnej czy pod baby gym??? My mamy matę Tiny love ale ona mnie jakoś irytuje i zastanawiam się czy jednak na matę piankowa nie dokupić baby gym…

1 IVF 2009,☀️ córka, poród SN, o czasie, KP;

7 IVF, 14 FET 2024
    6 dniowa blastocysta:
    5 dpt cień II bhcg 12,7
    7 dpt słabe II a bhcg 101
    9 dpt bhcg 305
    13 dpt bhcg 1505
    Nifty: prawidłowy, dziewczynka :)
    ☀️jest z nami córcia, 55 cm, 3240 g, 10 pkt, 38+4, poród SN po indukcji, KP
  • Hera098 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    Bexero to to samo co Bexsero? bo wszystkie piszecie bez "S" a ja mam wpisane w książkę właśnie z "S" 🤔

Tak😁
    I Ty piszesz prawidłowo🤪 ale nam łatwiej wymawiać i pisać bez "s"😂😂

Na pneumokoki miałam właśnie Prevenar20.
    Myślę, żeby oprócz Bexero podać również Nimenrix. Ponoć to też na meningokoki ale zupełnie inne szczepy niż w Bexero, czy się mylę ??? Myślicie, że warto dodatkowo wziąć?

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 00:14

Ja 26, On 34
    PCOS, lekka IO,
    MTHFR A1298C - A/C hetero
    PAI - 4G/4G homo

26.01 - Beta 9,9😍
    07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
    24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
    11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍

Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷

04.04 - CRL 7,27cm
    Łożysko przednia ściana
    19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
    02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
    16.05 - 340g⚖️
    Połówkowe ok, 32cm 😊
    02.07 - 1kg⚖️
    echo serca dobre
    17.09 - szpital, 3800g⚖️

20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️

event.png
  • ver6ena Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 02:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strzyga wrote:
    Wczoraj nasza pediatra też po dokładnym badaniu buzi Kacpra stwierdziła, że mamy fazę przygotowywania się do ząbkowania 🙆‍♀️

ver6ena, dziękuję za odpowiedź.. bardzo mnie to zaciekawiło powiem Ci , ale czy u Ciebie zaczęło tak Maleństwo robić bez wysypki, a po czasie wyszło? Kacper czółko ma czyste.. ale może coś zaczyna mu się dziać tam.. kurde.. a co to za krem?

Bez nie, ona w sumie miała ją od urodzenia. Jak nie było krostek to przesuszone było i tak. Przy płaczu pojawiały się takie placki zaczerwienione. Krem dexeryl i avene z serii xera calm. Przy AZS trzeba zmieniać co jakiś czas bo się przyzwyczaja skóra😔

Cynamon, mamy pałąk a la baby gym i moja łapie go i przysuwa do twarzy i liże😅

strzyga , Hera098 lubią tę wiadomość

• Anna_bella Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 02:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ver6ena wrote:
    Anna bella, pisałaś o bolących piersiach. Bolą cię sutki czy piersi? W jaki sposób?
    I ten inny chwyt Emilki jak wspomniałaś to może po wyciągnięciu masz sutek w kształcie szminki? Czasem „latch”, a po polskiemu chwyt właśnie może się poluzować i wtedy tak zakuwa. U nas czasem się zdarzy że mnie od spodu Róża capnie ręka i aż podskoczę😳.

.

Zastój mi się zrobił… akurat byłam na kontroli u giną wczoraj więc potwierdził. Zamówiłam milanelle i robię okłady . A co do chwytu to nie zauważyłam „szminki” 😁

Cynamon my mamy baby gym, spoko sprawa bo dużo rzeczy tam można przyczepić i faktycznie Emi lubi leżeć na macie. Co prawda czasem chwyci za niego albo go kopnie więc trzeba już uważać 😄 A wczoraj przyszedł nam pałąk Tiny love i mała jest zakochana 😻

ver6ena, Hera098 lubią tę wiadomość

🙋🏼‍♀️91 💁🏻‍♂️88
    💪🏻 starania od 2022r.
    🦋 Hashimoto
    🧬 KIR AA, zaburzone cytokiny

14.02.2024 ⏸️ 🥰

euthyrox, encorton, acard, accofil, utrogestan

age.png
  • sundari86 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir, dodam tylko że 5w1 lub 6w1 może być bezpłatne jak neurolog da świstek. Ja czekam z tym szczepieniem na neurologa właśnie, ale nie ze względów finansowych, tylko chcę zaszczepić większe dziecko i mieć pewność, że neurolog nie widzi przeciwwskazań (potencjalne NOP w kontekście chociażby napięcia mięśniowego,itd). Jeżeli
    oczywiście neurolog darmowy,to musi być skierowane od pediatry z NFZ a u nas na cito na NFZ na neurologa można czekać długo, kilka miesięcy chociażby 🤡

• Olaura Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cynamon wrote:
    Mamusie, wasze maluchy bawią się na macie edukacyjnej czy pod baby gym??? My mamy matę Tiny love ale ona mnie jakoś irytuje i zastanawiam się czy jednak na matę piankowa nie dokupić baby gym…
    My z kolei do zeszłego tygodnia mieliśmy tylko baby gym of Tiny Love, ale dokupiłam matę piankową, bo gym zaczęła mnie wkurzać, chciałam, żeby młody miał więcej przestrzeni i przyznam szczerze, że póki co uwielbiamy bawić się na macie, chyba od czasu kiedy ją mamy nawet nie był na baby gym😅

🇫🇮
    👩 34 👨 35

Starania od 4/2023
    ⏸️ 7/2023
    💔 8/2023 5t6d, poronienie samoistne

Ponowne starania od 10/2023
    ⏸️ 2/2024
    20.2 GA 5t6d, CRL 3.2mm, serduszko bije ❤️
    EDD 16.10.2024

3.4 GA 12t4d, CRL 64.3mm ❤️
    EDD 12.10.2024

29.5 GA 20t4d, 364g chłopaka 😍💙

30.7 GA 29t3d, 1434g 😍💙

20.10.2024 - synek już z nami! 😍💙
    41t1d, 3020g & 52cm

age.png
‹‹ 1111 1112 1113 1114 1115
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ