Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
espoir wrote:w sumie przez moją głupotę, bo cały poprzedni tydzień miałam załatwianie różnych spraw na mieście i zamiast ją brać ze sobą, to zostawiałam ze Starym "bo po co ją ciągać ze sobą jak może zjeść z butli", no i jej się spodobało chyba, bo po kilku dniach bycia przez pół dnia na butli nie chce nawet cycka wziąć do buzi, a próbuje 3 dzień jej dać...
Tak może być😏. Butki bez wysiłku leci a. Piersi trzeba się namęczyć 😉 szybko łapie jak sobie życie ułatwić 😅 -
Espoir jeśli ci zależy żeby nie przestawać karmić piersią to zwróć uwagę jak karmicie butelka. Jest technika paced feeding. U nas 3 tygodnie była 100% butla jak byłam w szpitalu i kpi. Później stopniowo schodziliśmy i się udało. Chodzi o to że karmi się nie tak że skoczek jest wypełniony pokarmem, tylko że jest do połowy wypełniony tak żeby dziecko się zmusiło do ssania.
Osobiście 2 miesiące odciągałam mleko i to było bardzo absorbujące, nie mogłam skupić się na relacji z różyczka. -
ver6ena wrote:Espoir jeśli ci zależy żeby nie przestawać karmić piersią to zwróć uwagę jak karmicie butelka. Jest technika paced feeding. U nas 3 tygodnie była 100% butla jak byłam w szpitalu i kpi. Później stopniowo schodziliśmy i się udało. Chodzi o to że karmi się nie tak że skoczek jest wypełniony pokarmem, tylko że jest do połowy wypełniony tak żeby dziecko się zmusiło do ssania.
Osobiście 2 miesiące odciągałam mleko i to było bardzo absorbujące, nie mogłam skupić się na relacji z różyczka.
ona nie chce nawet zassać już cycka, drze się jakbym jej truciznę dawała 🙄Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 20:11
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
espoir wrote:ja zawsze słyszałam, że smoczek musi byc cały w mleku bo inaczej dziecko się nałyka powietrza i potem ma problemy z brzuchem 🤔
ona nie chce nawet zassać już cycka, drze się jakbym jej truciznę dawała 🙄
O kurczę a u nas poprawa cyckowa w końcu i dwa razy dzisiaj zjadła bez awantury w dzień i nawet przysnęła. Taka zmiana…
Ja oglądałam filmik żeby przy dawaniu butli najpierw uruchomić odruch szukania czyli posmyrać smoczkiem koło noska, jak zacznie szukać buzia to najpierw smoczkiem celujemy w górne podniebienie żeby uruchomić odruch ssania jak przy cycku ( nie bać się że pusty, nie zaszkodzi chwila i są teraz antykolkowe butelki) i dopiero ustawiamy butelkę jak do picia . Polecam butelki avent.
Możesz próbować jeszcze dać butelkę i za chwilę pierś i tak parę razy próbować oszukać aż zacznie ssać .ka robiłam tak z butlą i ze zwykłym smoczkiem oraz nakładkami na pierś . Zakładałam i zdejmowałam
Są jeszcze takie sondy - cieniutki kabelek i jedna część wkładasz do butelki z mlekiem albo pod strzykawkę z mlekiem podpinasz a drugi koniec przy piersi aby wchodził do buzi małej i jak ona jest przy cycku to się popuszcza żeby myślała że mleczko leci z piersi .
Jak Ci zależy to może skonsultuj się z jakąś cdl ?
Nam mówiła, że po paru razach dziecko się nie przyzwyczai żeby odrzucić pierś, musiałoby być od rana do wieczora przez ileś dni karmione i że to może raczej skok i musi się nauczyć że trzeba teraz więcej ssać żeby było więcej mleczka .
U mnie też był ryk jak pamiętasz, a wychodzimy powoli na prostą 😌Hera098, Neta, Katka123, ver6ena lubią tę wiadomość
-
strzyga wrote:Nie kochana, nie muszę - położna mi na samym początku natłukła do głowy, że po CC, to bardzo ważne, ale czytając dużo o tym teraz rozumiem, że to bzdura.. ja jej mówiłam, że Kacper robi się z bólu brzuszka, aż bordowy po tym , do tego te sraczki co chwila, to stwierdziła, że to normalne i trzeba przeczekać 🤦♀️ dla mnie to nie jest normalne i nie będę dawać cierpienia dziecku.. także odpuszczam te specyfiki...
U nas to samo było i zmieniłam probiotyk z dicoflor na vivomix. Potem trafiliśmy do szpitala i tam dawali dicoflor i znowu sraka, mówili że to od antybiotyku. Kazali dawać osłonowo wiadomo. Pojawiły się do tego kolki….W domu jeszcze dawałam tydzień po wyjściu, ale zaczęłam kojarzyć fakty i odstawiłam i jak ręką odjął .
Ostatnio pediatra się pytała czy podajemy probiotyk a ja mówię, że nie . Pyta czemu a ja na to, że miała biegunki i kołki i nie będziemy podawać, a ona, że ok i nie namawiała na szczęście na nic .
Polecam poczytać pana tabletkę on fajnie napisał o tych probiotykach . Ja już wiem, że będę podawać tylko przy antybiotyku
https://pantabletka.pl/czy-probiotyki-moga-byc-niebezpieczne/Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 05:52
strzyga , Miphuhiz, Katka123 lubią tę wiadomość
-
Anna_bella wrote:U nas to samo było i zmieniłam probiotyk z dicoflor na vivomix. Potem trafiliśmy do szpitala i tam dawali dicoflor i znowu sraka, mówili że to od antybiotyku. Kazali dawać osłonowo wiadomo. Pojawiły się do tego kolki….W domu jeszcze dawałam tydzień po wyjściu, ale zaczęłam kojarzyć fakty i odstawiłam i jak ręką odjął .
Ostatnio pediatra się pytała czy podajemy probiotyk a ja mówię, że nie . Pyta czemu a ja na to, że miała biegunki i kołki i nie będziemy podawać, a ona, że ok i nie namawiała na szczęście na nic .
Polecam poczytać pana tabletkę on fajnie napisał o tych probiotykach . Ja już wiem, że będę podawać tylko przy antybiotyku
https://pantabletka.pl/czy-probiotyki-moga-byc-niebezpieczne/
A daj spokój z tymi probiotykami, ja na własnym doświadczeniu wiem, że nie każde dziecko może je jednak przyjmować i nikt nie będzie mi nawijał makaronu na uszy, że trzeba, że przejdzie 😅 trafiła mi się położna starej daty..
Dzięki za artykuł, przeczytam sobie 😘 -
espoir wrote:w sumie przez moją głupotę, bo cały poprzedni tydzień miałam załatwianie różnych spraw na mieście i zamiast ją brać ze sobą, to zostawiałam ze Starym "bo po co ją ciągać ze sobą jak może zjeść z butli", no i jej się spodobało chyba, bo po kilku dniach bycia przez pół dnia na butli nie chce nawet cycka wziąć do buzi, a próbuje 3 dzień jej dać...
Moja tak miała jak byliśmy na weselu. Dawałam jej na chwilę najpierw z butelki swoje odciągnięte, w tym czasie laktatorem wyciągałam brodawki żeby mleko już leciało, potem zmieniałam z butelki na pierś. Denerwowała się więc dawałam znowu z butelki a potem znowu pierś, i tak w kółko, trochę to trwało ale w koncu przestawiła z powrotem na pierś.Neta, Hera098 lubią tę wiadomość
👨👩👦 30 / 29 / 2 + 🐶
10.02.2024 - ⏸️
04.04.2024 - 12w0d - CRL 5,70 cm 🩷 na 80% dziewczynka
14.05.2024 - 17w5d - CRL 11,40 cm 🩷 potwierdzona dziewczynka: Maja
05.06.2024 - 20w+6d - EFW 354g 💗
09.07.2024 - 25w+5d - EFW 747g 💗
06.08.2024 - 29w+5d - EFW 1315g 💗
20.08.2024 - 31w+5d - EFW 1685g 💗
03.09.2024 - 33w+5d - EFW 2270g 💗
23.09.2024 - 36w+4d - EFW 2647g 💗
08.10.2024 - 38w+5d - EFW 3270g 💗
-
dzięki Dziewczyny. ale ja właśnie tak robię... daje żeby się uspokoiła butelkę i podmieniam na cycka - nawet jak śpi to od razu jest ryk... już na leżąco na stojąco, no cuduje ile się da i za nic nie chce złapać niezależnie czy jest głodna czy spokojna.
mam butelke Aventa i mam jeszcze taka jak cycek (nie pamiętam teraz nazwy), chwyta je od razu a cycka nie chce...
zamówiłam sobie laktator elektryczny na dwa cycki już z tego wszystkiego, bo ja mam tylko ręczny Aventa. jest ok, ale nie do kpi, bo ja ściągam pół godziny a tam 50 ml tylko 🙄 i 4 opakowania Femaltikera w razie czego.
ja też nie przypuszczałam, że po kilku dniach może odrzucić pierś, szczególnie, że to nie były całe dnie, ale w tym temacie doświadczenia nie mam bo moi chłopcy (nie licząc Bartka) nigdy butelki nie dostali, więc się nie spodziewałam, że tak szybko to zadziała... ech przez własną głupotę sobie skopałam karmienie 😟Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 10:23
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
espoir wrote:Amelka odrzuciła cycka 😟 musiałam przejść na mm i kpi...
Mój to od początku słabo jadł z cyca bo miał problem z wędzidełkiem i trochę mu od początku nie szło. Ale tu z tego co pamiętam to młoda non stop na tobie wisiała... -
Dziewczyny a ja z pytaniem jak można zaradzić takim krostom na twarzy? Zrobiły się młodemu jakieś 2-3 dni temu od nadmiernego ślinienia; pcha paluchy do paszczy. No i często ośliniony ląduje twarzą na macie takiej piankowej. Matę myje codziennie albo dwa razy dziennie, łapska też przemywam i nie wiem jak sobie z tymi krostkami poradzić... Na jednym palcu też ma aczkolwiek tą rękę jakoś mniej wkłada do buzi. Czymś to smarować?
https://zapodaj.net/plik-p3UWK00J8R
https://zapodaj.net/plik-IfyLfieqos
https://zapodaj.net/plik-EAq4YdHjAK
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 10:55
-
Katka123 wrote:Dziewczyny a ja z pytaniem jak można zaradzić takim krostom na twarzy? Zrobiły się młodemu jakieś 2-3 dni temu od nadmiernego ślinienia; pcha paluchy do paszczy. No i często ośliniony ląduje twarzą na macie takiej piankowej. Matę myje codziennie albo dwa razy dziennie, łapska też przemywam i nie wiem jak sobie z tymi krostkami poradzić... Na jednym palcu też ma aczkolwiek tą rękę jakoś mniej wkłada do buzi. Czymś to smarować?
Katka ja to bym poszła do lekarza , bo jakoś to na rączce nie dałoby mi spokoju, bo wiadomo że na buzi są te trądziki, ja myłam wodą zwykła cieplejsza i póki co mamy spokój..Katka123 lubi tę wiadomość
-
Katka123 wrote:Dziewczyny a ja z pytaniem jak można zaradzić takim krostom na twarzy? Zrobiły się młodemu jakieś 2-3 dni temu od nadmiernego ślinienia; pcha paluchy do paszczy. No i często ośliniony ląduje twarzą na macie takiej piankowej. Matę myje codziennie albo dwa razy dziennie, łapska też przemywam i nie wiem jak sobie z tymi krostkami poradzić... Na jednym palcu też ma aczkolwiek tą rękę jakoś mniej wkłada do buzi. Czymś to smarować?
Bepanthen sensiderm spróbuj. U nas pomógł na trądzik i jakieś pojedyncze krostki . Super krem
Espoir a byliście u fizjo? Ja tak sobie myślę bo u nas problemem jest też wzmożone napięcie w barkach . Widzę poprawę w jedzeniu odkąd ćwiczmy. Mała jak dostaje butelke w innej pozycji to ma wygodniej niż przy cycku. Przy cycku jednak musi tą główką bardziej operować i ją to denerwowało/ bolało.
Mamy polecenie karmić się tylko w klasycznej pozycji (lub spod pachy) a nie w biologicznej która utrudnia trzymanie główki . A wy w jakiej pozycji się karmicie??Katka123 lubi tę wiadomość
-
Katka a to na palcu to nie jest po prostu od ciumkania zaczerwienione? Może preferuje tą rękę: tego palucha. Bo ja tam krostki nie widzę .
-
Anna_bella wrote:Katka a to na palcu to nie jest po prostu od ciumkania zaczerwienione? Może preferuje tą rękę: tego palucha. Bo ja tam krostki nie widzę .
Rękę do ssania preferuję właśnie tą drugą. Spróbuję z tym bepanthen, A jak nie będzie po prawej to umówię nas do pediatry. -
Katka ja też polecam Bepanthen sensiderm, pomógł nam z kilkoma problemami już.
Można kupić małe opakowanie na próbę czy pomoże. Ale moim zdaniem i tak warto ten krem mieć w dzieciowej apteczce.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 11:39
Katka123 lubi tę wiadomość
93'
AMH - wrzesień 0,9 styczeń 0,66
PAI-1 -> heparyna
10.02.2024 ⏸️ - beta 308, prog. 36,8
28.02.2024 - CRL 1 i bijące ❤️
NIFTY - zdrowa dziewczynka 🩷
04.04- I prenatalne - wszystko dobrze, CRL 5,7 cm
29.05 - połówkowe - 334 g
30.07 - III prenatalne - 1369 g
27.08 - 33 tc - 1900 g
11.09. - 35+1 tc - 2270 g
25.09. - 37+1 tc - 2650 g
24.10. - 41 tc - 3110 g Alicja 🩷
-
strzyga wrote:Katka ja to bym poszła do lekarza , bo jakoś to na rączce nie dałoby mi spokoju, bo wiadomo że na buzi są te trądziki, ja myłam wodą zwykła cieplejsza i póki co mamy spokój..
ver6ena lubi tę wiadomość
-
Espoir o rany nie pomyślała bym, że Amelka taki cycoholik tak szybko zrezygnuje z piersi 😱 jeśli chcesz kp to trzymam kciuki żeby się udało. Może po któryms oszustwie z zamiana butli na cyca zalapie? Powodzenia 😘
Katka ja to panikara jestem i o ile krostek się nie boje to tego smarowania bo wiem że młoda cały krem by po prostu zjadła 😆 pewnie od tego nadmiaru śliny wychodzą mu te krostki, staraj się osuszać delikatnie i może faktycznie Bepanthen a jak nie pomoże to pokazać przy najbliższej okazji lekarzowi?
A z tymi probiotykami i innymi specyfikami ja ostatnio odpuściłam zupełnie nie daje nawet Espumisanu i młoda od kilku dni wali codziennie taką dwójkę, że często nie ma co bodziakow ratować 🤣 i humor od razu ma lepszy 🤭Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 11:44
strzyga , Katka123, Hera098 lubią tę wiadomość
-
Anna_bella wrote:Bepanthen sensiderm spróbuj. U nas pomógł na trądzik i jakieś pojedyncze krostki . Super krem
Espoir a byliście u fizjo? Ja tak sobie myślę bo u nas problemem jest też wzmożone napięcie w barkach . Widzę poprawę w jedzeniu odkąd ćwiczmy. Mała jak dostaje butelke w innej pozycji to ma wygodniej niż przy cycku. Przy cycku jednak musi tą główką bardziej operować i ją to denerwowało/ bolało.
Mamy polecenie karmić się tylko w klasycznej pozycji (lub spod pachy) a nie w biologicznej która utrudnia trzymanie główki . A wy w jakiej pozycji się karmicie??
Mozesz powiedziec jaka metoda cwiczycie i jak czesto? Moj Maly tez ma wnm i to dosc spore niestety. -
PePePe wrote:Mozesz powiedziec jaka metoda cwiczycie i jak czesto? Moj Maly tez ma wnm i to dosc spore niestety.
Mogę Ci wysłać filmiki z przyjaznej pielęgnacji jakie dostałam od nich tylko musiałabyś mnie zaakceptować jako przyjaciółkę . Albo podasz maila . Więc staramy się wdrażać tą pielęgnację a do tego codziennie ćwiczenia od fizjo, ale to chyba lepiej żeby fizjoterapeuta dobrał ćwiczenia indywidualnie bo różnie może być u każdego dzieciątka
Katka jeszcze sobie pomyślałam, że może go uczula płyn którym myjesz albo ta mata na której leży? Zrezygnujcie z leżenia na niej na parę dni i zobaczysz