Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Nati12131 Wspaniała dziewczynka, niech rosnę dalej zdrowo 😁
Olaura O matko to bardzo wcześnie jak na rozszerzanie diety, mi się wydaje że dopiero można ewentualnie poczekać do 5 miesiąca a zaleca się 6 miesiąc.
Co do szczepienia to jeszcze przed nami, mamy drugie szczepienie w ten czwartek.93'
AMH - wrzesień 0,9 styczeń 0,66
PAI-1 -> heparyna
10.02.2024 ⏸️ - beta 308, prog. 36,8
28.02.2024 - CRL 1 i bijące ❤️
NIFTY - zdrowa dziewczynka 🩷
04.04- I prenatalne - wszystko dobrze, CRL 5,7 cm
29.05 - połówkowe - 334 g
30.07 - III prenatalne - 1369 g
27.08 - 33 tc - 1900 g
11.09. - 35+1 tc - 2270 g
25.09. - 37+1 tc - 2650 g
24.10. - 41 tc - 3110 g Alicja 🩷
-
Ja dostałam takie wytyczne odnośnie rozszerzania diety:
Dziecko wodzi wzrokiem za pokarmem rodzica
Siedzi samodzielnie lub stabilnie na kolanie rodzica (miednica przyciśnięta do miednicy)
Kieruje zabawki prosto do buzi
I zaczynamy od warzyw w kawałkach, bo papki utrudniają różnicowanie pokarmu i mogą zaburzyć uczucie sytości, które chcemy rozwijać -„łatwiej się nażreć pod korek”
My kupiliśmy taką szczoteczkę do zębów i zdjęliśmy ogranicznik i chodzi o to żeby ten odruch wymiotny przesuwać dalej, dlatego dzieci tak palce pchają. Położna mówiła, że jak tego się nie opanuje to nie powinno się rozszerzać. Tak samo jak się chwytu jakiegoś nie opanuję to nie ma co zaczynać rozszerzani bo sobie dziecko nie poradzi. Róża na przykład jeszcze zaciska piąstki. Widzę że jeszcze potrzebuje czasu.
Hafija ma super artykuł o tym.Malutka 35, Olaura lubią tę wiadomość
-
ver6ena wrote:Ja dostałam takie wytyczne odnośnie rozszerzania diety:
Dziecko wodzi wzrokiem za pokarmem rodzica
Siedzi samodzielnie lub stabilnie na kolanie rodzica (miednica przyciśnięta do miednicy)
Kieruje zabawki prosto do buzi
I zaczynamy od warzyw w kawałkach, bo papki utrudniają różnicowanie pokarmu i mogą zaburzyć uczucie sytości, które chcemy rozwijać -„łatwiej się nażreć pod korek”
My kupiliśmy taką szczoteczkę do zębów i zdjęliśmy ogranicznik i chodzi o to żeby ten odruch wymiotny przesuwać dalej, dlatego dzieci tak palce pchają. Położna mówiła, że jak tego się nie opanuje to nie powinno się rozszerzać. Tak samo jak się chwytu jakiegoś nie opanuję to nie ma co zaczynać rozszerzani bo sobie dziecko nie poradzi. Róża na przykład jeszcze zaciska piąstki. Widzę że jeszcze potrzebuje czasu.
Hafija ma super artykuł o tym.
A ile ma Twoje dzieciątko teraz? Nie ma stopki więc nie wiem... Że już mówią o rozszerzaniu diety -
Nati śliczna ta Twoja Nelka! 😍 Duża już pannica. A jak się macie? Jak się czujesz po tym wszystkim? Braciszek zadowolony z siostry?
Co do rozszerzenia diety to ja zupełnie się spieszyć nie będę, chyba że zobaczę te symptomy że młoda sama się interesuje, w co nie wierzę zbytnio 😆na pewno nie ruszę wcześniej niż skończony 5 miesiąc 🤷Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:19
-