X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2024
Odpowiedz

Październik 2024

Oceń ten wątek:
  • Alga_I Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowan wrote:
    Wybierając położną powinnaś chyba złożyć też deklarację o pediatrę, wtedy was umawiają na wizytę. Tak to działało u nas.

No tak zrobiłam - tyle że położna mam w innym poz niż lekarza dla młodej.
    Mąż pojechał złożyć deklarację w zeszłym tyg. jutro tam przedzwonię.

Ech jednak problemy brzuszkowe wróciły albo już nie wiem co to.
    Mam wrażenie że młoda jest albo na piersi albo wyje

age.png
  • strzyga Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam szybkie pytanko - czy wasze maleństwa w podobnym dniu życia jaki ma Kacperek, też wam się zdarza że już nie śpią tak w dzień do 3h ? I ten sen jest czasem taki że jak coś zamruczycie lub posmyracie to jeszcze wam uśnie? Przepraszam za składanie ale na szybko piszę, mam nadzieję że zrozumiecie 🤗🫣❤️ w sensie że jak się przebudzi po godzinie dwóch taki prawie z płaczem i jak posmyracie to wam jeszcze odleci.. jezuuu hardkor mam od wczoraj z Kacprem 😂😂😂 wszystko na szybko!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2024, 16:31

age.png
  • Alga_I Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia111 wrote:
    Tajlandia a co położna mówiła? Moja jak zauważyła mniejszy przyrost to patrzyła jak karmię i ważyła małą po nakarmieniu, żebyśmy zobaczyły ile czasu potrzebuje ssać, żeby odpowiednio dużo zjeść

Dziewczyny nie wiem jak Wy ogarniacie, mi tak dzień ucieka, że nie wiem kiedy iść na spacer z małą, nie mówiąc o tym, że mnie spacery stresują i trochę mam poczucie winy z tego powodu

A wyjść z domu bez małej? 🫣 Na razie brzmi jak abstrakcja

Mam tak samo- od dwóch tyg nie wyszłam z domu.
    Młoda albo na piersi albo się wydziera

age.png
  • Malutka 35 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strzyga wrote:
    Dziewczyny mam szybkie pytanko - czy wasze maleństwa w podobnym dniu życia jaki ma Kacperek, też wam się zdarza że już nie śpią tak w dzień do 3h ? I ten sen jest czasem taki że jak coś zamruczycie lub posmyracie to jeszcze wam uśnie? Przepraszam za składanie ale na szybko piszę, mam nadzieję że zrozumiecie 🤗🫣❤️ w sensie że jak się przebudzi po godzinie dwóch taki prawie z płaczem i jak posmyracie to wam jeszcze odleci.. jezuuu hardkor mam od wczoraj z Kacprem 😂😂😂 wszystko na szybko!

Nie próbowałam tego szczerze mówiąc żeby posmyrac i odleciał. Czasem wkładam smoka jak się przebudza i na chwilę jeszcze wydłuże spanie. Tak teraz pomału zaczyna spać z 3 h i jedzenie i zdarza mu się po mruczeć, zapiszczec nie wiem nawet jak to nazwać w trakcie spania 🤭

strzyga lubi tę wiadomość

age.png
  • Vam Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja na szybko, ostatnio mamy intensywniejsze dni nie mam kiedy zajrzeć na forum. Mała ma problemy z brzuszkiem z tego co tu widzę to sporo maluchów ma problem. Dajemy Espumisan, laktazę i jutro kupię probiotyk. Nosimy, tulimy, masujemy, używamy termofora, kaldzieny na brzuch a raz jest lepiej a raz gorzejm śpi różnie, głównie problemy mamy od północy do 6 rano, w dzień lepiej śpi, ale ciężko ją uśpić.
    Strzyga także u nas rano jak wstanie młoda to ma co najmniej 3 h aktywności i ostatnio to w połowie marudzenie jest 😩
    My wizytę u pediatry mamy 12 listopada, czyli na miesiąc. Póki co raz w tygodniu przychodzi położna, ważyła mała w tamtym tygodniu.

Maszonku zdrówka ♥️

Cierpliwości dziewczyny, damy radę. Nie mogliśmy się doczekać maluchów a teraz ciążowe dolegliwości wydaja się małe 😁 ja też już chodzę na rzęsach, ale jestem spokojna. Mąż przejmuje czasem Zuzię, ale widzę że ogólnie ma mniej cierpliwości 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2024, 17:25

age.png

age.png

age.png
  • Kasia111 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alga a odpadł Wam już kikut? U nas jeszcze nie :c

1️⃣4️⃣cs

12.02. ⏸️ beta 10,7 ❤️
    14.02. beta 68 🎊
    16.02. beta 244

age.png
  • eevee_93 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2024, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajlandia22 wrote:
    🌸eevee a przypomnij proszę, dlaczego synek tak wolno przybierał? Wiadomo w ogóle? Jesteście na kp? Bo moja ma właśnie ten sam problem. Urodziła sie spora, potem dużo zjechała po porodzie i tak naprawdę dopiero w tym tygodniu przekroczyła w końcu wagę urodzeniową. I trochę szukamy powodu

W szpitalu miał problem z ssaniem piersi, a niestety o tym, że może warto dokarmić mm powiedzieli dopiero w 3 dobie życia. Po powrocie do domu karmiłam już mlekiem odciagnietym z piersi i dokarmialiśmy mm. Wtedy trochę ruszył z wagą, zaczął ładnie jeść z piersi, ale z kolei pojawiły się problemy z nadmiernym ulewaniem. Teraz od tygodnia podajemy ten zagęszczacz przed karmieniem piersią i dwa razy na dobę mm AR - i to chyba wreszcie przyniosło pożądany rezultat :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2024, 17:36

Maszonek, Katka123 lubią tę wiadomość

👩 31🧔‍♂️33
    👰🤵 2021
    01.2024 🤰
    5.02.2024 💓 (5+5) crl 3 mm
    26.03.2024 prenatalne, wszystkie ryzyka b. niskie
    10.05.2024 (19+2) badania połówkowe - 324 g, anatomicznie wszystko ok, 💙chłopiec 💙
    5.07.2024 - wizyta, 1179g chłopca 💙
    2.08.2024 (31+2) - prenatalne III trymestru, wszystko ok, waga 2088 g 😱
    17.09.2024 (37+6) - skierowanie do szpitala, planowana indukcja porodu
    18.09.2024 (38+0) synek Adaś na świecie, waga 3980 g, 10 punktów 💙

age.png
  • Mkm89 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ostatnio też coraz mniej spania i w nocy i w dzień ma Jasiu tak sam nie wie czego chce, może to problemy z brzuszkiem, ale kupy robi ładnie, puszcza baki. Do jedzenia dostaje espumksan i biogaie.
    Jedyny pewny czas spania Jasia to codzienny spacer 😅

Jeny ja zupełnie zapomniałam o pediatrze, ale w sumie trochę się boję zarazków i przychodni. Ja mam pediatrę gdzie indziej niż położna, muszę się zorientować co i jak. Jasiu dzisiaj skończył 4 tyg, pewnie już powinnam go zapisać na szczepienie? Dziewczyny w ta szczepionkę 6w1 to sie samemu kupuje i bierze do przychodni na szczepienie, czy jak to jest?

20.01 punkcja , 6 komórek, 5 zapłodnionych, 3 zarodki
    25.01 transfer 5dniowej blastki
    5dpt cień na teście
    6dpt beta 45,9
    8 dpt -129,2
    11 dpt- 482,2
    18 dpt - 10355,3

NIFTY - zdrowy chłopak

age.png
  • eevee_93 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2024, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mkm89 wrote:
    U nas ostatnio też coraz mniej spania i w nocy i w dzień ma Jasiu tak sam nie wie czego chce, może to problemy z brzuszkiem, ale kupy robi ładnie, puszcza baki. Do jedzenia dostaje espumksan i biogaie.
    Jedyny pewny czas spania Jasia to codzienny spacer 😅

Jeny ja zupełnie zapomniałam o pediatrze, ale w sumie trochę się boję zarazków i przychodni. Ja mam pediatrę gdzie indziej niż położna, muszę się zorientować co i jak. Jasiu dzisiaj skończył 4 tyg, pewnie już powinnam go zapisać na szczepienie? Dziewczyny w ta szczepionkę 6w1 to sie samemu kupuje i bierze do przychodni na szczepienie, czy jak to jest?

U nas wczoraj skończone 7 tygodni, na szczepienie zapisaliśmy się równo 4 tygodnie temu. Jeśli chodzi o 6w1 to my kupiliśmy na miejscu w przychodni, bo o dziwo ceny nie odbiegały znacząco od tych w aptece. Dostaliśmy jednak wcześniej informację, że jeśli chcemy to możemy kupić we własnym zakresie w aptece i przyjść z nią do przychodni.
    Z tych płatnych szczepionek to jeszcze wzięliśmy PREVENAR 20 na pneumokoki (zamiast tej na NFZ).

Hera098, Mkm89, Katka123 lubią tę wiadomość

👩 31🧔‍♂️33
    👰🤵 2021
    01.2024 🤰
    5.02.2024 💓 (5+5) crl 3 mm
    26.03.2024 prenatalne, wszystkie ryzyka b. niskie
    10.05.2024 (19+2) badania połówkowe - 324 g, anatomicznie wszystko ok, 💙chłopiec 💙
    5.07.2024 - wizyta, 1179g chłopca 💙
    2.08.2024 (31+2) - prenatalne III trymestru, wszystko ok, waga 2088 g 😱
    17.09.2024 (37+6) - skierowanie do szpitala, planowana indukcja porodu
    18.09.2024 (38+0) synek Adaś na świecie, waga 3980 g, 10 punktów 💙

age.png
  • Maszonek Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś była polozna - odpadł wreszcie kikut, młody nadal pięknie tyja, szkoda że na mm :(. Rodzice też mieli dzień z kolką, gdy wkroczył Espumisan minęło jak ręką odjął. Już przebieram nóżkami bo dziś pierwszy raz od niedzieli przyjadą do mnie 😄. Wykocham, wytule i wycałuje mojego synka. ♥️♥️

Hera098, Kasia111, strzyga , Vam, Zaczarowan, Nejt, Kasiap899, sernik_z_rodzynkami, Katka123, cynamon, Miphuhiz, Olaura, Anon lubią tę wiadomość

21.10.2024 Krzyś jest z nami 👶

event.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maszonek to są właśnie te sytuacje które mnie przerażają, bo nie wyobrażam sobie zostawić Męża samego z 6 dzieci w tym nieodkladalnym noworodkiem. rodziców tu nie mamy do pomocy, nie wiem co bym zrobiła... całe szczęście, że u Ciebie mogli przyjechać... zdrówka!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2024, 18:18

Maszonek lubi tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Maszonek Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama jest na emeryturze, ale i tak przejechała do nas więcej niż pół Polski. Tata w nd się zwija, bo jest marynarzem i niedługo zaczyna kontrakt. Martwię się o mamę, czy sobie poradzi sama, no ale cóż siła wyższa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2024, 19:16

21.10.2024 Krzyś jest z nami 👶

event.png
  • merry_merry Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strzyga z tymi aktywnosciami to bardzo roznie bylo u Julka, a co do snu to on od zawsze spi bardzo aktywnie. Wczesniej na kazde stekniecie myslalam, ze to juz koniec, a on potrafi krzyczec, plakac, usmiechac sie, wierzgac nogami, rekami, oczy otwierac i robic dziwne akrobacje i to wcale nie oznacza, ze sie obudzil - wtedy czasem wlasnie cos pomrucze, pomiziam go po twarzy, pobujam lozeczkiem, a czasem nic nie robie i spi dalej. Ostatnio zauwazylam, ze ma jeszcze bardziej aktywny ten sen i przez to niestety czasem mi sie wybudza.

Przeczytalam, ze ok. 2 miesieczne dziecko powinno miec okolo 1.45-2 godzinne okna aktywnosci, a przed snem nocnym tyle co okno aktywnosci plus polowa czyli max. ok. 3 godzin i zeby niedopuszczac do wydluzania tego po pozniej uspienie jest coraz trudniejsze na przemeczonym dziecku. Pomyslalam, ze Julek to ma duzo dluzsze okna i w zyciu nie zasnie po takim czasie, ale rzeczywiscie jak rozpoczynam usypianie w tych przedzialach to dosc ladnie idzie, a im dluzej nie spi tym gorzej.

Mkm my szczepimy w Medicover i maja szczepionki na miejscu.

strzyga , Vam, Mkm89 lubią tę wiadomość

[age.png

’95 🙎🏼‍♀️

30.01 ⏸️
    31.01 173 beta HCG
    7.02 2582 beta HCG
    15.02 6+2 CRL 4 mm fasolki z bijącym serduszkiem 💓
    12.03 10+0 CRL 3.14 cm maluszka
    29.03 12+3 I badanie prenatalne 🩺 CRL 6.20 cm wstępnie chłopczyk 👶🏼
    15.04 15+0 CRL 10.90 cm 119g 💙 Julian
    31.05 21+4 II badanie prenatalne 🩺 530g 🧸
    26.07 29+4 III badanie prenatalne 🩺 1702g dużego synka 🩵
    11.08 31+6 kontrola na IP 2300g 🫶🏽
    12.09 36+3 ostatnia wizyta 2950g 🩺

27.09.2024 g.22.36 🤍
    3070g 55cm ✨
  • Alga_I Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia111 wrote:
    Alga a odpadł Wam już kikut? U nas jeszcze nie :c

Odpadł 5 czy 6 dnia ale teraz pępek podkrwawia jeszcze. A ja niepotrzebnie go czyściłam i zdzierałam strupek 😒

age.png
  • ms Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2024, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strzyga wrote:

My rano mamy takie okno 2-3h „aktywności” 😀 narazie jedno.

Mój mlekozaur Maja waży już 3630g! 🥹

Hera098, Kasiap899 lubią tę wiadomość

👨‍👩‍👦 30 / 29 / 2 + 🐶

10.02.2024 - ⏸️
    04.04.2024 - 12w0d - CRL 5,70 cm 🩷 na 80% dziewczynka
    14.05.2024 - 17w5d - CRL 11,40 cm 🩷 potwierdzona dziewczynka: Maja
    05.06.2024 - 20w+6d - EFW 354g 💗
    09.07.2024 - 25w+5d - EFW 747g 💗
    06.08.2024 - 29w+5d - EFW 1315g 💗
    20.08.2024 - 31w+5d - EFW 1685g 💗
    03.09.2024 - 33w+5d - EFW 2270g 💗
    23.09.2024 - 36w+4d - EFW 2647g 💗
    08.10.2024 - 38w+5d - EFW 3270g 💗

age.png
  • Ewuszek Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eevee_93 wrote:
    W szpitalu miał problem z ssaniem piersi, a niestety o tym, że może warto dokarmić mm powiedzieli dopiero w 3 dobie życia. Po powrocie do domu karmiłam już mlekiem odciagnietym z piersi i dokarmialiśmy mm. Wtedy trochę ruszył z wagą, zaczął ładnie jeść z piersi, ale z kolei pojawiły się problemy z nadmiernym ulewaniem. Teraz od tygodnia podajemy ten zagęszczacz przed karmieniem piersią i dwa razy na dobę mm AR - i to chyba wreszcie przyniosło pożądany rezultat :)

A jak u Was objawiało się ulewanie? Bo mój synek ma dwa tygodnie a od tygodnia kilka razy dziennie ma wymioty chlustajace oczywiście naczytałam się w internecie różnych rzeczy w przyszłym tygodniu ma USG jamy brzusznej w kierunku podejrzenia zwężenie odźwiernika cięgle tylko płacze nie umiem sobie z tym poradzić.

2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
    2021 AZ Nasz pierwszy cud ❤️❤️❤️
    2024 AZ Nasz drugi cud ❤️❤️❤️
  • mewa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera098 wrote:
    A ja dzisiaj zaliczyłam pierwszy raz od porodu siłownię - zajęcia taneczne 😊 Było fajnie😀 Laura cały czas spała jak mnie nie było, więc narzeczony też odpoczął 😆

U któregoś bobasa u Was jest ciemieniucha? U mnie na głowie jest na maksa. Jak sobie radzicie z tym? Ja narazie ciągle smaruje olejkiem ze słodkich migdałów, ale poza tym to nic nie robię. Może powinnam coś jeszcze?
    Na ciemieniucha są też specjalne preparaty. Chyba z ziaji ja kiedyś miałam. Generalnie mi mówiono że przy każdej kąpieli trzeba szczoteczka do włosów z miękkim włosiem czesać i masować żeby właśnie nie było ciemieniuchy. A jak już jest to też ta szczoteczka złuszczać.

• mewa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahh dziewczyny i u mnie intensywnie. Maszonek jak cudownie ze wszytko powoli się wyjaśnia. ❤️
    Hera mam wrażenie że ty jesteś już lata świetlne przed nami a Twoja Laura zaraz będzie maturę pisać😂 ja jeszcze o żadnych siłowniach, fryzjerach nawet nie myślę.
    Miałam wczoraj wizytę tej doradczyni laktacyjnej. Powiem wam że jak ja zobaczyłam to się jej przestraszyłam ale kurde okazuje się że zna się na robocie. Jak tylko przyszła to bez dyskusji kazała mi przystawić małą do tej chorej piersi. Myślałam że zejdę na zawał ale jakoś sie bałam się protestować🤦‍♀️ ona pomogła mi ją przystawić w zupełnie inny sposób i o dziwo nie bolało. Wgl ona tak mocno nałożyła mi Emi na pierś że mojej otoczki to wgl nie było widać, a Emi to miałam wrażenie że utonęła w mojej piersi. Powiedziała też że to że młoda ulewa to wina złej techniki karmienia, powiedziała też że nie widzi nic złego w tym żeby używać smoczka i wgl pokazała jak uspac dziecko w łóżeczku klepiąc je delikatnie po pampersie. No magia byłam w szoku że to wszystko działa. Oczywiście jak poszła to ja już nie umiałam sobie nałożyć tak Emilki na pierś i uwaga wkroczył mój mąż. On też był podczas wizyty więc pamiętał wszystkie zalecenia a że ma większe dłonie to jakoś tak mu łatwiej operować główką Emi plus ja się bałam bólu i odruchowo uciekałam piersią. W nocy też wstawał i mi pomagał. I mimo tych sukcesów rano cycki mnie znów bolały. I wgl miałam jakiegoś doła pół dnia przepłakałam i w końcu odważyłam się powiedzieć że ja nie chce już karmić piersią. I powiedziałam że jak w ciągu 2 tyg nie poprawi się sytuacja to kończę to. Mój mąż jak najbardziej powiedział ok. Rozmawiałam z moją mamą potem niby była wspierająca ale między słowami sugerowała żebym się nie poddawała tak szybko i się postarała bardziej 😡
    Ale ten termin 2 tyg jakoś mi chyba głowę odblokował bo nagle udało mi się przystawić młoda, nagle mniej mnie pierś bolała, mam wrażenie że rana jakoś się szybciej goi🤪 a bez kitu nie mam połowy naskórka na otoczce i wygląda to tragicznie. Mam nadzieję że idzie ku dobremu. Jutro mam jeszcze jedną poradę laktacyjną tym razem w szpitalu bo oferują darmową poradę dla tych co rodziły u nich w szpitalu. Zobaczę co tam powiedzą, być może jakieś dodatkowe rady. Ahh mam nadzieję że będzie lepiej.
    Dziewczyny jak się zastanawiacie nad konsultacją z CDL to serio polecam. To jednak osoba z wiedzą, niestety położne nie znają się tak dobrze na karmieniu.

Hera098, Katka123 lubią tę wiadomość

• mewa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i od wczoraj nosimy się w chuście. Już zapomniałam jakie to cudowne uczucie. Trzymam ją sobie bliziutko wtulona co jakiś czas daje buziaki w główkę i chodzę po mieszkaniu sprzątam itd.

Hera098 lubi tę wiadomość

• Kasiap899 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie pediatry to u nas jak poszłam do przychodni złożyć deklarację to od razu wyznaczyli nam datę patronażu. Wizyta patronażowa była w przychodni ale po stronie "zdrowej" i byliśmy jedynymi pacjentami więc spoko.

Temat szczepień to cały czas dla mnie czarna magia. Wiem, że musimy się zaszczepić jakoś na przełomie listopada i grudnia ale jeszcze tego nie ogarnęłam. Położna mówiła żeby pytać o szczepionkę w przychodni bo czasem mają i że niby ceny są atrakcyjniejsze niż w aptece więc zobaczymy.

W ogóle u nas Młoda wczoraj zrobiła ogromną rzadką kupę i dzisiaj też a wcześniej tak nie było i się zastanawiam czy wszystko jest ok. Położna dopiero w przyszłym tyg ale może do niej napiszę i zapytam.

age.png
‹‹ 992 993 994 995 996 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ