PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Mro, dobrze, że już coś wiadomo. Wierzę, że dalej będzie już dobrze
Mro_22 lubi tę wiadomość
31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔

-
Panna_M wrote:Dziewczyny, ja od początku ciąży zmagam się ze wzmożoną wydzieliną- śluz jest mleczy. Lekarze mówią, że to zmiany fizjologiczne i że to normalne. Czy wy też tak macie? Czy jednak w drugim trymestrze już ustało?

Ja dwa tygodnie temu miałam dosłownie cieknącą wydzielinę też mleczną, ale bardzo rozwodnioną. Spanikowana pojechałam do lekarki, ale zrobiła test paskowy i zbadała mnie, i to nie wody. Brałam też wtedy Provag i byłam po zabiegu dermatologicznym w okolicy krocza, więc coś mogło spowodować zwiększoną wydzielinę, ale nie były to wody ani infekcja (bo wymaz nic nie wykazał). Teraz odstawiłam Provag i nadal mam taki mleczny śluz, ale mniej i mniej wodnisty. -
Frena wrote:Jakimś cudem udało mi się na dziś wieczorem jeszcze złapać teleporadę do niej i na razie przez 7 dni mam brać 75 mcg i za tydzień znowu kontrola samego FT3 i FT4 czy się coś podniosło i znowu wizyta. Znowu będzie polowanie na termin do punktu pobrań bo na wtorek przyszły już nic nie ma (korzystam z enelmed)

Teraz doczytałam o tym pobraniu, też jestem w enel i w apce jest masakra z terminami, zwłaszcza porannymi, dlatego zwykle dzwonię na infolinię lub bezpośrednio w recepcji proszę o jakiś poranny i zawsze mi znajdują
-
Niecierpliwa2 wrote:Teraz doczytałam o tym pobraniu, też jestem w enel i w apce jest masakra z terminami, zwłaszcza porannymi, dlatego zwykle dzwonię na infolinię lub bezpośrednio w recepcji proszę o jakiś poranny i zawsze mi znajdują

O, to jak zadzwoniłam i nawet zaznaczyłam że jestem w ciąży to Pani po sprawdzeniu powiedziała, że na ten dzień konkretny co mam zrobić badanie, już mają wszystkie miejsca na pobrania tego dnia zajęte 🙁 -
Frena wrote:O, to jak zadzwoniłam i nawet zaznaczyłam że jestem w ciąży to Pani po sprawdzeniu powiedziała, że na ten dzień konkretny co mam zrobić badanie, już mają wszystkie miejsca na pobrania tego dnia zajęte 🙁
O kurczę, to albo jakiś bardzo oblegany dzień, albo niewspółpracująca osoba
Ja nawet nie mówiłam o ciąży a zwykle się udawało.
Frena lubi tę wiadomość
-
Paulinko, cieszę się, że łożysko powędrowało w górę!
Mro, trzymam kciuki, żeby ta duplikacja była drobiazgiem niedającym objawów.
Martyna, gratuluję dużego synka!
Zafiksowałam się (trochę przez Was! 😁) na temacie fotelika. Wyszperałam taki zestaw, doczytałam, że testy ADAC ładnie przeszedł, nie ma substancji toksycznych. Cena jest super, co myślicie?
https://www.supermaluch.com/produkt/joie-zestaw-modularny-do-4-lat-i-snug-2-baza-i-base-encore-i-harbour-e-pebble/
Marty.Na, Mro_22 lubią tę wiadomość
-
A Euthyrox bierzesz rano czy wieczorem? Jaki odstęp od posiłku?Frena wrote:U mnie też sporo wydzieliny, raz jest bardziej gęsta, a raz taka jakby wodnista. Pani dr powiedziała, że im wyżej w ciąży to tej wydzieliny będzie więcej i jeśli jest bezzapachowa, nie ma dziwnego koloru, nic nie swędzi to wszystko jest ok

Byłam dziś na wizycie kontrolnej i nasza Córa ma już 500 g 😍Pół kilograma szczęścia, jak powiedziała ginekolog 🩷Równo 2 tygodnie temu na połówkowych było 376 g więc chyba rośnie ładnie. Poza tym łożysko wysoko i szyjka ok. Jak się przebierałam do badania to miałam takie zaćmienie, że rozebrałam się aż do stanika i dopiero wtedy się skapnęłam, że coś zdjęłam za dużo 😂 Na szczęście byłam zamknięta w łazience przy gabinecie.
Martwi mnie tylko moja tarczyca. Przed tą ciążą dostałam najmniejszy Euthyrox bo TSH było ciut za wysokie do planów prokreacyjnych, no i od kiedy zaszłam w ciążę to na każdej kontroli mam zwiększaną dawkę
teraz brałam 5x50 mcg+ 2x25 mcg ale ostatnie wyniki wyszły mi takie dziwne, że lekarka kazała powtórzyć bo się zastanawiała, czy to nie błąd w laboratorium. Dziś powtórzyłam i wyszło podobnie jak było:
TSH 1,12 czyli ładne
FT3 1,89 (norma 3,21-5,45)
FT4 0,98 (norma 0,93-1,7)
Jakimś cudem udało mi się na dziś wieczorem jeszcze złapać teleporadę do niej i na razie przez 7 dni mam brać 75 mcg i za tydzień znowu kontrola samego FT3 i FT4 czy się coś podniosło i znowu wizyta. Znowu będzie polowanie na termin do punktu pobrań bo na wtorek przyszły już nic nie ma (korzystam z enelmed)
No ale nic to, najważniejsze że Dziewczyna nam rośnie🩷endokrynolożkę mam w porządku i jej ufam, wiec na pewno to ogarnie. Jeju ja też na dniach inauguruję 6sty miesiąc! ♥️ Cudownie 😍02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Wydaje się być spoko. A obydwa foteliki miały testy? Cena też dość atrakcyjna i masz już 2 foteliki.babajagapatrzy wrote:Paulinko, cieszę się, że łożysko powędrowało w górę!
Zafiksowałam się (trochę przez Was! 😁) na temacie fotelika. Wyszperałam taki zestaw, doczytałam, że testy ADAC ładnie przeszedł, nie ma substancji toksycznych. Cena jest super, co myślicie?
https://www.supermaluch.com/produkt/joie-zestaw-modularny-do-4-lat-i-snug-2-baza-i-base-encore-i-harbour-e-pebble/02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Niecierpliwa2 wrote:O kurczę, to albo jakiś bardzo oblegany dzień, albo niewspółpracująca osoba
Ja nawet nie mówiłam o ciąży a zwykle się udawało.
Może jakoś pechowo trafiłam. Teraz sprawdziłam w apce i złapałam termin na 11 w ten wtorek, to najwyżej pójdę rano i moze jakoś mnie przepiszą z późniejszej godziny. Jakiś punkt (xd) zaczepienia jest w każdym razie, będę jeszcze patrzeć ale ile to się trzeba nakombinować 😂
Btw, ostatnio byłam świadkiem jak pacjentka była zapisana do innej placówki na pobranie, ale do tej przyszła na wizytę z dzieckiem i poprosiła czy można przepisać żeby jej tutaj pobrali i recepcjonistka bez problemu zmieniła w systemie. Także różne akcje są możliwe.
Niecierpliwa2, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
aganieszkam wrote:A Euthyrox bierzesz rano czy wieczorem? Jaki odstęp od posiłku?
Rano. Mam taki system, że mam budzik o 6:30 specjalnie na Euthyrox i potem ide spac z powrotem. Wstaję ok. 9, więc od tabletki do posiłku mija zwykle 2,5-3h, to wydaje się że ma full czasu żeby się wchłonąć.
Marty.Na, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Tak, oba miały testy: łupina jest jedną z bezpieczniejszych na rynku (ADAC 1,5), dla starszaka ADAC 1,6, był najlepszym fotelikiem do 4 r.ż. wiosną 2023 roku w wersji montowanej z bazą.aganieszkam wrote:Wydaje się być spoko. A obydwa foteliki miały testy? Cena też dość atrakcyjna i masz już 2 foteliki.
aganieszkam, FloristKa lubią tę wiadomość
-
Też tak właśnie robię. A jaką dawkę bierzesz? Nie doczytałam, a nie chcę już wracać. Ja np biorę naprzemiennie. 75 i 2x w tygodniu 100Frena wrote:Rano. Mam taki system, że mam budzik o 6:30 specjalnie na Euthyrox i potem ide spac z powrotem. Wstaję ok. 9, więc od tabletki do posiłku mija zwykle 2,5-3h, to wydaje się że ma full czasu żeby się wchłonąć.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca, 23:02
Frena lubi tę wiadomość
31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔

-
babajagapatrzy wrote:Paulinko, cieszę się, że łożysko powędrowało w górę!
https://www.supermaluch.com/produkt/joie-zestaw-modularny-do-4-lat-i-snug-2-baza-i-base-encore-i-harbour-e-pebble/
Fajnie to wygląda
Jedynie jeżeli masz możliwość to może warto pojechać przymierzyć ten konkretny model do Waszego samochodu gdzieś stacjonarnie? Ja mam zamiar tak zrobić, bo podobno czasem nie wszystko pasuje, może być inne nachylenie kanapy itd.
kleopatr4, aganieszkam, babajagapatrzy lubią tę wiadomość
-
Frena wrote:Może jakoś pechowo trafiłam. Teraz sprawdziłam w apce i złapałam termin na 11 w ten wtorek, to najwyżej pójdę rano i moze jakoś mnie przepiszą z późniejszej godziny. Jakiś punkt (xd) zaczepienia jest w każdym razie, będę jeszcze patrzeć ale ile to się trzeba nakombinować 😂
Btw, ostatnio byłam świadkiem jak pacjentka była zapisana do innej placówki na pobranie, ale do tej przyszła na wizytę z dzieckiem i poprosiła czy można przepisać żeby jej tutaj pobrali i recepcjonistka bez problemu zmieniła w systemie. Także różne akcje są możliwe.
To trzymam kciuki, żeby tym razem nie było problemu 😊 ogólnie w dniu wizyty dużo osób rezygnuje i chyba najłatwiej takie porzucone terminy złapać. Szczerze mówiąc, jak słyszę od znajomych, w innych firmach mają dużo lepsze pakiety i większą dostępność terminów, ale u nas nie ma wyboru
Tak czy siak cieszę się, że w ogóle ten pakiet jest, bo w ciąży na badaniach i ze Swobody leczenia już pewnie na wózek zaoszczędziłam 😅
Frena lubi tę wiadomość
-
Co do wydzieliny, to ja też mam bardzo dużo wodnista-mlecznej, bez zapachu, bez swędzenia. Zmieniam majtki 2-3 razy dziennie bo po prostu robią mi się mokre.
Co do TSH to ja przed ciążą miałam w normie a teraz już lecę na euthyrox 100, pozostałe próby tarczycowe w normie. Jestem ciekawa czy po ciąży zostanę na lekach🫤 w każdym razie nie martwię bo się bo nawet jakbym miała jeszcze zwiększyć dawkę to najważniejsze, że sam wynik dzięki temu jest zbity.
Mro dobrze, że już wieś na czym stoisz. Mam nadzieję, że genetyk wszystko objaśni. Trzymam kciuki żeby to nie było nic poważnego.
Frena lubi tę wiadomość
-
Mro, super, ze dałaś znać. Nadal trzymamy kciuki za Ciebie i dzidziusia 💪.
Ja jestem na euthyrox 50 od początku ciąży. Na początku 1x dziennie przez cały tydzień. Teraz od dwóch konsultacji mam zmianione dawkowanie na 1x dziennie 6 dni w tygodniu i TSH utrzymuje mi się na stałym poziomie. Kolejna weryfikacja za miesiąc, zobaczymy jak będzie
. Ja też biorę nad ranem przy przebudzeniu, raz wcześniej raz później, pilnuje tych co najmniej 30 minut zgodnie z zaleceniem z mojej konsultacji.
Frena lubi tę wiadomość
-
Ja też zaczęłam brać w ciąży lek na tarczycę, biorę letrox 25 i z tą dawką miałam ostanio tsh 1,13, więc jest dla mnie wystarczająca. Miałam już usg tarczycy plus resztę panelu tarczycowego badane i jest ok, dlatego mam nadzieję, że po ciąży zejdę z lęku. Ta 25 jest niewiele większa niż główka od szpilki i przeważnie mi ją mąż podaje o 5, ją wychodzi do pracy. Ale jak ma wolne, to biorę sama i to jest niezłe wyzwanie wyłuskać to maleństwo i trafić nim do ust

Co do fotelika, wybierzemy chyba ten jednak: https://www.supermaluch.com/produkt/joie-zestaw-modularny-do-4-lat-foteliki-samochodowe-i-level-pro-i-harbour-e-z-baza-i-base-encore-sandstone/
Ma łupinę, która da się odchylić. Podjedziemy zmierzyć do salonu. W sumie oba auta mamy jednego producenta, ja mam skodę, mąż volkswagena, są bardzo podobne w środku, więc powinien pasować do obu kanap.
Niecierpliwa2, Frena lubią tę wiadomość
-
Marty.Na wrote:Też tak właśnie robię. A jaką dawkę bierzesz? Nie doczytałam, a nie chcę już wracać. Ja np biorę naprzemiennie. 75 i 2x w tygodniu 100
Zaczynałam od 25 mcg, potem 5x25 mcg + 2x50 mcg, potem 5x50 mcg + 2x25 mcg, a teraz przez tydzień mam brać 75 mcg i zobaczymy co dalej, także moje dawki są w cały świat 😆
Niecierpliwa2 wrote:To trzymam kciuki, żeby tym razem nie było problemu ogólnie w dniu wizyty dużo osób rezygnuje i chyba najłatwiej takie porzucone terminy złapać. Szczerze mówiąc, jak słyszę od znajomych, w innych firmach mają dużo lepsze pakiety i większą dostępność terminów, ale u nas nie ma wyboru
Tak czy siak cieszę się, że w ogóle ten pakiet jest, bo w ciąży na badaniach i ze Swobody leczenia już pewnie na wózek zaoszczędziłam
Dosłownie przed chwilą znowu odświeżyłam terminy i był akurat na 7:15, więc super problem z głowy
U mnie w pracy to w ogóle nie ma prywatnego pakietu, jestem dopisana do męża. Ale dziecka na pewno nie będziemy dopisywać bo za drogo to wychodzi, a wszyscy też u niego w pracy narzekają na problemy z terminami. Ale fakt, też się cieszę, że nawet te wszystkie toksoplazmozy i cytomegalie mogłam zrobić, bo to drogie. Szkoda że ostatnio u mnie zmienili laboratorium na ALAB, a dotychczas była Diagnostyka i w aplikacji Diagnostyki wczytywały się też wszystkie wyniki badań robionych w ramach enel i można było fajnie podejrzeć sobie historię wyników na takim wykresie.
babajagapatrzy wrote:Ja też zaczęłam brać w ciąży lek na tarczycę, biorę letrox 25 i z tą dawką miałam ostanio tsh 1,13, więc jest dla mnie wystarczająca. Miałam już usg tarczycy plus resztę panelu tarczycowego badane i jest ok, dlatego mam nadzieję, że po ciąży zejdę z lęku. Ta 25 jest niewiele większa niż główka od szpilki i przeważnie mi ją mąż podaje o 5, ją wychodzi do pracy. Ale jak ma wolne, to biorę sama i to jest niezłe wyzwanie wyłuskać to maleństwo i trafić nim do ust
To ja mam taki patent, że na szafce nocnej mam naszykowaną szklankę z wodą i malutki spodeczek na który wieczorem wyłuskuję sobie tabletkę. Rano taka nieprzytomna tylko biorę tę tabletkę popijam i śpię dalej 😉A jak już się obudzę całkiem to sprawdzam, że tabletki nie ma na spodeczku, czyli ją wzięłam. Tak to potem ciągle się zastanawiałam, czy na pewno wzięłam lek czy nie, próbowałam liczyć ile brakuje w blistrze itd 😆
Niecierpliwa2, Marty.Na, babajagapatrzy lubią tę wiadomość