PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć! My wczoraj powiedzieliśmy rodzicom i mojemu bratu z żoną o ciąży. Martit, pożyczyłam Twój pomysł, kupiliśmy kartkę urodzinową, były gotowe życzenia, więc podpisaliśmy naszymi imionami i dopisaliśmy „i wnuk”, a poniżej wkleiliśmy zdjęcie i pod spodem napisaliśmy „do zobaczenia w październiku”. Oj, ale było radości i wzruszenia 🥹 wszyscy się spłakaliśmy, tata zrobił mi jakiś starodawny test na brodzie i orzekł, że chłopak 😅 dobrze bylo się z kimś podzielić nowiną. Poprosiliśmy żeby jeszcze nikomu nie mówili, mam nadzieję, że podołają 🙉
kleopatr4, Martit lubią tę wiadomość
-
@babajagapatrzy, ale super to teraz pewnie czujesz ulgę. Jak ma się dobrą relacje z rodzicami to serce wyrywa żeby wiedzieli od razu😁
My wczoraj pojechaliśmy na kontrole do mojej położnej bo to jej ufam najbardziej, zrobiła usg z doktorem i mamy dzidziusia z serduszkiem, jednego;)
Poprosiłam o receptę na lek, mówią że xonvei nie ma w hurtowniach więc bonjeste wystawia, ale próbować 1/4 dawki na początek (obawiamy się bo kp).
Lekarz z luxmedu słuchajcie zrobił mi cytologię zanim zdążyłam się zorientować i oczywiście zrobiła się nadżerka i śluzówka teraz walczy, pierdzieleni zwyrodnialcy na każdym kroku chcą narobić szkody🙄
Położna doradziła zakupić klamerkę pływacka na nos, ma wspierać błędnik i jak coś będzie śmierdzieć to nie poczuje. No nie wiem jak w pracy się wytłumaczę.
Aeternum, Kasia0504 lubią tę wiadomość
-
Zdecydowaliśmy że powiemy w Wielkanoc. Mamy tradycję tłuczenia jajek więc przygotujemy dla córki wydmuszkę a w środku jakoś umieścimy zdjęcie usg. Na samym końcu po tłuczeniu prawdziwych jajek powiemy że jeszcze nasza chce spróbować z babcią i nagramy.
Bedzie sporo osób, bo rodzeństwo męża z dziećmi i teściowie to już 9 + nasza 3 (4ka;)) -
Hej! Nasi rodzice też już wiedzą, dawno nie widziałam u nich takiej radości 🙂 To będzie pierwszy wnuk 😁
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Aszin, zawsze jestem ciekawa co u mamuś z ivf oznaczają te oznaczenia i literki w opisach dotyczące transferów, zarodków itd. Chciałabyś się podzielić i przybliżyć ten temat?
-
Cześć 🩷 podczytuję zza krzaczka, u mnie to jeszcze bardzo wczesny etap, chociaż bety ładnie rosną.kleopatr4 wrote:Aszin, zawsze jestem ciekawa co u mamuś z ivf oznaczają te oznaczenia i literki w opisach dotyczące transferów, zarodków itd. Chciałabyś się podzielić i przybliżyć ten temat?
Jestem gdzieś na granicy końca października, a początku listopada, więc jeszcze mam lekki dylemat
Mam nadzieję, że Aszin nie ma nic przeciwko, że wrzucę wyjaśnienie literek czy cyferek 😊
Powiedzmy o blastocystach czyli zarodkach z 5tej (max 6tej) doby po zapłodnieniu.
Pierwsza cyferka oznacza stopień rozwoju (te z niższym stopniem nie są gorsze, po prostu odrobinę młodsze):
1 - wczesna blastocysta,
2 - dojrzała blastocysta,
3 - rozszerzona blastocysta,
4 - wylęgająca się blastocysta,
5 - blastocysta wylęgowa,
6 - wykluta blastocysta.
Druga cyferka oznacza ocenę ilości komórek, z których powstanie zarodek:
1 (A) - dużo, gęsto ułożonych 2 (B ) - kilka, luźno rozproszonych 3 (C) - mało, rozproszonych
Trzecia oznacza ocenę ilości komórek, z których powstanie łożysko:
1 (A) - dużo, zespolonych 2 (B ) - kilka, luźna struktura 3 (C) - pojedyncze, duże komórki
5AA to to samo co 5.1.1. Jakość zarodka nie mówi nic o jego wadach genetycznych.
Im lepsza jakość, tym większe szanse statystycznie, ale nie jest powiedziane, że te niższej jakości są gorsze.
Zarodki 3.3 / CC zazwyczaj się już odrzuca
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:25
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 💉 Menopur 150
18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny
EmbryoGlue / prog 30 ng/ml
7dpt 37.7💕 10dpt 146🥹 12dpt 350🍀

-
kleopatr4 wrote:@babajagapatrzy, ale super to teraz pewnie czujesz ulgę. Jak ma się dobrą relacje z rodzicami to serce wyrywa żeby wiedzieli od razu😁
My wczoraj pojechaliśmy na kontrole do mojej położnej bo to jej ufam najbardziej, zrobiła usg z doktorem i mamy dzidziusia z serduszkiem, jednego;)
Poprosiłam o receptę na lek, mówią że xonvei nie ma w hurtowniach więc bonjeste wystawia, ale próbować 1/4 dawki na początek (obawiamy się bo kp).
Lekarz z luxmedu słuchajcie zrobił mi cytologię zanim zdążyłam się zorientować i oczywiście zrobiła się nadżerka i śluzówka teraz walczy, pierdzieleni zwyrodnialcy na każdym kroku chcą narobić szkody🙄
Położna doradziła zakupić klamerkę pływacka na nos, ma wspierać błędnik i jak coś będzie śmierdzieć to nie poczuje. No nie wiem jak w pracy się wytłumaczę.
Super, że jest serduszko
no niestety nie pierwszy raz słyszę jakaś negatywną opinię o lekarzach z luxmedu. Tym bardziej się cieszę, że mój pakiet pozwala na wizyty w innych klinikach.
-
White, mam nadzieję, że zdecydujesz się jednak na październik, jeśli taki wyjdzie TP 🤭 Dodam jeszcze, że ET to świeży transfer zarodka, a FET to kriotransfer, czyli transfer zarodka mrożonego ☺️
White1 lubi tę wiadomość
-
Wizytę mam 4.03 to będzie 6 tydzień, w teorii to jeszcze nie wizyta serduszkowa, ale zobaczymy jak wyjdzie. We wtorek zrobię ostatnią betę, żeby potwierdzić, że jest już koło 1000. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i zobaczymy ☺️ Swoją drogą wstępny termin wypada 8 dni po moich urodzinach 🫣 a moje urodziny wypadają 8 dni po twoim terminie 😂aszin wrote:White, mam nadzieję, że zdecydujesz się jednak na październik, jeśli taki wyjdzie TP 🤭 Dodam jeszcze, że ET to świeży transfer zarodka, a FET to kriotransfer, czyli transfer zarodka mrożonego ☺️
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:52
aszin lubi tę wiadomość
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 💉 Menopur 150
18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny
EmbryoGlue / prog 30 ng/ml
7dpt 37.7💕 10dpt 146🥹 12dpt 350🍀

-