PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć, nasz pies zafundował nam dziś taką noc, jakby szykował nas na noworodka 🙉 ale dzięki temu nie śpiąc o 4 wzięłam euthyrox i nie miałam tego problemu, że było mi niedobrze.
Ja zaczynam dziś 10tc 🥹 patrzę na siebie z każdej strony w lustrze i na razie nic a nic nie widać 🤷♀️
Blossomko, tak, też budzę się wilczo głodna, jem więcej niż wcześniej, a na wadze na razie ciągle tyle samo. Dobrze, że wizyta w tym tygodniu! -
Hej Malina ja tez mam wizyte 13.03 w lutym tez mialam w piatek 13tego i byl szczesliwy nie pechowy😉
Malina90, BlackAmericano lubią tę wiadomość
👩🏻86’ 👱🏻♂️79’
2011 👦🏻
1cs
11.02 ⏸️ 5dni przed 🐒
13.02 BHCG 102 prog 24,6
17.02 BHCG 595 tsh 0,912
03.03 pierwsza wizyta (6+1)❤️?
26.03 łyżeczkowanie po poronieniu zatrzymanym, serduszko się nie pojawiło
21.06 blada druga kreska w 14dpo
3.07 BHCG 953
05.07 ciąża pozamaciczna, metotreksat
Pol roku przerwy po cp
31.01.2026 słaba druga kreska 1cs
05.02 BHCG 163
07.02 BHCG 394
11.02 BHCG 2158
13.02 usg lokalizacyjne pęcherzyk w macicy👍🏻
27.02 wizyta serduszkowa? 7+2 tak jest ❤️ crl 1,08cm fhr 146

-
A mi się w tej ciąży w ogóle nie chce jeść, nie mam na nic ochoty ale to pewnie przez mdłości. Śniadanie mogłabym jeść o 11-12 dopiero. Jak coś za mną „chodzi” to raczej jest to niezdrowe. Tak właśnie dzisiaj mam z kanapką z Subwaya z ostrym sosem i papryczkami więc chyba to będzie mój obiad. Mam nadzieję, że szkodzę sobie a maluszek czerpie z zapasów.
Wcześniej się bardzo zdrowo odżywiałam i przed samą ciążą miałam idealne wyniki więc mam nadzieję, że troszkę zapasów jest.
Wczoraj zaczęłam ćwiczyć z aplikacją Kasi Bigos, chociaż tyle dobrego. -
A kiedy masz wizyte ? Widzę, ze jestesmy na tym samym etapie dlatego pytam. My mamy dopiero 17.03 🙈 a ja juz bym chciala usłyszeć serduszko ale mam nadzieję ze bedzie wszystko dobrze.White1 wrote:Ja dopiero powoli uczę się cierpliwości i nastawienia, że jeśli nic złego się nie dzieje, to nie ma powodów, żeby zakładać złe scenariusze. Nie wiem jak będzie później, ale obecnie wydaje mi się, że najgorszy jest ten czas przed potwierdzeniem serduszka 🫣 tak bardzo bym chciała, żeby było dobrze...
-
Moje samopoczucie ostatnio jest do kitu, cieszę się na to maleństwo i wiem że będzie moim lekarstewkiem na nadchodzący rok, potem kolejny… achh
Wczoraj zaczęłam poszukiwać grup wsparcia psychologicznego, dużo przeszłam w ostatnich paru miesiącach. Moja głowa nie jest już w stanie pomieścić tego sama, muszę się w końcu komuś wygadać i poszukać swojej drogi. Mam tyle otwartych rozważań i tyle wątpliwości, tyle strachu i stłumionej siebie, że dziwię się jak do tego doszło.
Mam nadzieję że kontakt z Wami też pomoże mi w procesie zdrowienia, a gdy dzieci się pojawią to dalej będziemy zaglądać tutaj albo przeniesiemy się do innej bezpiecznej przestrzeni.
Mimblanee, Martit, Panna_M lubią tę wiadomość
-
kleopatr4 wrote:Moje samopoczucie ostatnio jest do kitu, cieszę się na to maleństwo i wiem że będzie moim lekarstewkiem na nadchodzący rok, potem kolejny… achh
Wczoraj zaczęłam poszukiwać grup wsparcia psychologicznego, dużo przeszłam w ostatnich paru miesiącach. Moja głowa nie jest już w stanie pomieścić tego sama, muszę się w końcu komuś wygadać i poszukać swojej drogi. Mam tyle otwartych rozważań i tyle wątpliwości, tyle strachu i stłumionej siebie, że dziwię się jak do tego doszło.
Mam nadzieję że kontakt z Wami też pomoże mi w procesie zdrowienia, a gdy dzieci się pojawią to dalej będziemy zaglądać tutaj albo przeniesiemy się do innej bezpiecznej przestrzeni.
Przykro mi, że tak się czujesz. Ale uważam, że to super decyzja, że chcesz skorzystać ze wsparcia. Wierzę, że bardzo Ci to pomoże ❤️
Ja od siebie też dodam, że poza wsparciem psychoterapeutycznym bardzo pomaga mi też jak od czasu do czasu pójdę do krąg kobiet (w wielu miastach coś takiego organizują). Tam można się wygadać w takiej wspierającej, siostrzanej atmosferze.👩🏻30 lat
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
ANA1 - 1:1280
ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️
👦🏻33 lata
Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln --> 32.83 mln⬆️
Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3% --> 12.7%🔻
Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4% --> 25.1%🔻
Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0% --> 3%⬆️
Plemniki żywe 80% -->78% --> 73%
HBA 61🔻
12 cs💫11.2025 💔7tc
1cs po poronieniu 🌈 02.2026 ⏸️
beta hcg: 57 (11 dpo) --> 232.5 (13 dpo) --> 534 (15 dpo) --> 2176 (18 dpo)

-
Wizytę mam w środę, ale ona jest liczona jako potwierdzająca pęcherzyk w macicy, potem lekarz wyznacza kolejną, serduszkową. Te dwie jeszcze są w ramach programu in vitro. W pełni cię rozumiem, musi być dobrze 🩷MarzycielkaMadzik wrote:A kiedy masz wizyte ? Widzę, ze jestesmy na tym samym etapie dlatego pytam. My mamy dopiero 17.03 🙈 a ja juz bym chciala usłyszeć serduszko ale mam nadzieję ze bedzie wszystko dobrze.
MarzycielkaMadzik, CaroShell lubią tę wiadomość
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 💉 Menopur 150
18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny
EmbryoGlue / prog 30 ng/ml
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000

-
Ninia wrote:Wcześniej się bardzo zdrowo odżywiałam i przed samą ciążą miałam idealne wyniki więc mam nadzieję, że troszkę zapasów jest.
Mam tak samo, od początku starań razem bardzo dbaliśmy o nasz jadłospis, wyeliminowaliśmy wysokoprzetworzona żywność, w odstawkę poszły wszelkie przekaski, białe pieczywo… a teraz? 🙈 Ale trzymam się tego co napisałaś, po coś się przygotowywaliśmy do tego momentu a obecny stan jest na pewno chwilowy🤞❤️.
Piękna pogoda dzisiaj, miłego dnia bez mdłości i innych niedogodności! -
Blossomka wrote:Dzień dobry 🌷 wygląda na to, że jesteśmy w tym samym miejscu obecnie! Z tym, że ja mam kolejną wizytę 17.03 dopiero, nie załapałam się na wcześniejszy tydzień do mojej lekarki. Może jeszcze coś się zwolni 🥹.
Posłuchałam Waszej rady i wzięłam euthyrox, gdy tylko obudziłam się w nocy. I to była najlepsza decyzja… kolejna pobudka przed 6 to był już mega głód… czy Wy też się budzicie tak bardzo głodne? 🫣 chyba muszę dodatkowo zostawiać jakąś przegryzkę na rano przy łóżku.
Blossomka, ja się czuje jak odkurzacz, zawsze jadłam śniadanie ok 8:30-9 a teraz się budzę o 6 ze ssaniem w żołądku i maks do 7 muszę coś zjeśc, bo nie mam sił funkcjonować 🫣 a za 2 godziny czuje to samo 😅 -
Weronka89 wrote:Blossomka, ja się czuje jak odkurzacz, zawsze jadłam śniadanie ok 8:30-9 a teraz się budzę o 6 ze ssaniem w żołądku i maks do 7 muszę coś zjeśc, bo nie mam sił funkcjonować 🫣 a za 2 godziny czuje to samo 😅
Ja też co chwilę czuję ssanie w żołądku
Zdarza się nawet, że w nocy jem xd
👩🏻30 lat
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
ANA1 - 1:1280
ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️
👦🏻33 lata
Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln --> 32.83 mln⬆️
Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3% --> 12.7%🔻
Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4% --> 25.1%🔻
Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0% --> 3%⬆️
Plemniki żywe 80% -->78% --> 73%
HBA 61🔻
12 cs💫11.2025 💔7tc
1cs po poronieniu 🌈 02.2026 ⏸️
beta hcg: 57 (11 dpo) --> 232.5 (13 dpo) --> 534 (15 dpo) --> 2176 (18 dpo)

-
Dobrze wiedzieć, że nie jest się jedyną, łączę się z Wami dziewczyny 🥹.
Udało mi się w końcu dodać suwaczek, to są za trudne rzeczy dla mnie 😂😂.
CaroShell lubi tę wiadomość
-
Wzięłam dziewczyny wczoraj na wieczór ten paracetamol w końcu, uznałam że samo nie przejdzie. Cale popołudnie przeleżałam i przespałam, gdzie normalnie w dzień nie spie. Ja bardzo rzadko mam bóle głowy i jakieś tabletki biorę może raz na rok. Nie pomyślałam by przeciąć na pół, następnym razem tak spróbuje, to jest dobry pomysł. Ale fakt faktem że pomogło.
Dzisiaj nawet trochę udało mi się z grubsza ogarnąć mieszkanie a teraz moje chłopaki jeżdżą na rowerach po parku a ja się wygrzewam na słonku, jest cudowna pogoda ❤️
Blossomka, snieżka, babajagapatrzy lubią tę wiadomość
-
@abstrakcja - ja z kolei kolejna wizytę mam umówiona dopiero za 6 tygodni, lekarze w klinice mówią że tam się i tak między prenatalnymi (27.03) a kolejna wizyta nic nie wydarzy, więc na spokojnie 9.04 🤯
Wiadomo jak coś mnie będzie niepokoić to mam od razu dzwonić i się umawiać 😉
Postanowiłam zostać w klinice z ciążą, czuję się bezpieczniej, i na recepcji mogę od razu zostać zwolnienie, mam numer do lekarki prowadzącej i recepty też na telefon, także uspokaja mnie to 😉
Odnoście proga w globulkach - normalnie palcem, nie ma tu co kombinować😉
Zastanawiam się czy nie umówić się od razu na badania II trymestru bo na te pierwsze zabrakło już miejsc w programie nfz mimo że dzwoniłam w 7 tc 🤯
Abstrakcja lubi tę wiadomość
Ona 91` On 89`
Niedrożne jajowody, Niedoczynność tarczycy + Hashi, podejrzenie endometriozy
Starania od 4 lat
2023 biochemiczna
2024 Ciąża bliźniacza heterotopowa - macica + jajowód - strata jajowodu.
IVF Artemida Olsztyn
I procedura 🥚🥚🥚🥚
03.2025 I ET - ❌
08.2025 II FET - Biochem 💔
01.2026 III FET
5 dpt ⏸️ / 6 dpt 25,9 / 9 dpt 143 / 12 dpt 692/ 14 dpt 2094 🚀
11.02 CRL 6 mm z ❤️
26.02 - CRL 19.2 mm, FHR 141u/min

-
Dziewczyny nie martwcie się tak tym niezdrowym jedzeniem, serio co najwyżej szkodzimy swoim żołądkom jak na razie, ale już naprawdę lepiej zjeść cokolwiek niz z głodu padać, potrzebujemy energii. Myślę, że każda bierze kompleks witamin więc nie ma co się nadmiernie martwić o to. Ja teraz to nawet nieźle jem, ale jeszcze karmię więc naprawdę potrzebuję dużo kcal, ale w poprzedniej ciąży jadłam same śmieci, miałam okropne wyrzuty sumienia a koniec końców poza przytyciem 20 kg (no z tego nie jestem dumna 😅) to wszystko ok, nawet nie miałam cukrzycy ciążowej.
Mój synek dzisiaj kończy 10 msc 🥰 kiedy to zleciało? Nie mogę uwierzyć, że jest taki duży a rośnie nowa dzidzia, przecież dopiero co on był noworodkiem. Zdecydowanie czas za szybko ucieka przy dzieciach 😁
Panna_M lubi tę wiadomość
-
Dorka, widze, ze jestesmy na tym samym etapieDorka.38 wrote:Hej Malina ja tez mam wizyte 13.03 w lutym tez mialam w piatek 13tego i byl szczesliwy nie pechowy😉
ja z kolei mam drugą wizytę 12 marca, dzień wcześniej 
Miłego dnia, dużo słońca dla wszystkich!
-
Co do jedzenia, czy któraś też niedojada porcji które normalnie by jadła? Ostatnio mąż musi za mnie kończyć bo mnie już rozpiera w brzuchu. Przy okazji, nagle żurek został moją ulubioną zupą.. wcześniej nawet nie chciałam na niego patrzeć, nigdy mi nie smakował 😂
-
@white, serio miałaś 2 wizyty w ramach programu? To moja klinika ze mnie zdarła i za serduszkowa kazali płacić! Aż myslalam czy jest sens w takim razie na nia isc (ostrzegli wczesniej) ale juz stwierdziłam ze pożegnam sie jak trzeba z doktorkiem, mnie tam te 300 zl nie zbawi w morzu kosztów staraczkowych😅 a moze juz teraz bedzie serduszko i odłączysz 2 za jednym zamachem?
@artopa, narobiłaś mi ochoty na żurek! A jeszcze marzenia o bigosie nie zrealizowałam 🤣
Co do jedzonka, no to ja na szczęście nie mam mdlosci wiec moge jeść duzo warzywek, owoce wchodzą jak złoto (wcześniej banany, teraz kiwi xD) ale tez pozwalam sobie na troche wiecej grzeszkow, od tak dla glowy troszke. Przy staraniach jadłam mega zdrowo i tak mi teraz dobrze poczuc ten luz... mysle ze mam takie 80/20 , no moze czasem bywa 25% tego niezdrowego 😅 a maz to by mnie najchętniej karmiła naokraglo, to chyba aktualnie jest sposób na zadbanie o nas, musze go hamować bo bede sie toczyć jesli sprostam jego oczekiwaniom co do ilości zadanego przeze mnie jedzenia 😅
Paracetamol jest oficjalnie dozwolony w ciąży wiec nie biczujcie sie, stres związany ze złym samopoczuciem czy bólem rowniez jest niewskazany. A któraś z was slyszala o ostatnich jakis badaniach ze niby ten Paracetamol az taki bezpieczny dla ciężarnych nie jest? Mi sie cos przewinęło parę razy, ale wiem ze gdyby mnie cos bolalo albo miałabym gorączkę to i tak bym wzięła no bo ej, to chyba najlepiej przebadany lek przeciwbólowy. Z tym ze poki mnie boli np. Glowa tylko troszke to najpierw- woda, drzemka, spacer , i na szczęście do tej pory udalo mi sie uniknąć tabsow od kiedy jestem w ciąży... ale dobry tip z syropem, dzieki za ten pomysl!
@caroshell, no pewnie ze sie umów, zawsze mozesz przełożyć jakby ci nie pasowalo a miejsce bedziesz miala zaklepane. Osoba na recepcji co na pewno wyliczy ci odpowiedni termin na to usg!
@Kleopatra, życzę Ci dużo sily na najbliższy czas! Przyznanie się ze nie dajemy rady to juz bardzo ważny krok terapeutyczny a Ty go podjelas. Bedzie tylko lepiej❤️ i rowniez mam nadzieje ze za jakies 8 9 mscy bedziemy sie tu dzielić pierwszymi (lub kolejnymi) doświadczeniami w roli Mamusiek🥹
kleopatr4, CaroShell lubią tę wiadomość
-
Ja to mam niestety duzy apetyt ale musze zaczac sie pilnowac bo bedzie bieda, idac do porodu z pierworodnym wazylam 1kg mniej niz teraz, przez lata udawalo mi sie w miare trzymac wage ale ostatnie kilka miesiecy pare kg w gore nie wiem w sumie z czego za duzo czasu w domu i opcji na podjadanie chyba, latem wiecej pracy nie ma czasu nieraz jesc.👩🏻86’ 👱🏻♂️79’
2011 👦🏻
1cs
11.02 ⏸️ 5dni przed 🐒
13.02 BHCG 102 prog 24,6
17.02 BHCG 595 tsh 0,912
03.03 pierwsza wizyta (6+1)❤️?
26.03 łyżeczkowanie po poronieniu zatrzymanym, serduszko się nie pojawiło
21.06 blada druga kreska w 14dpo
3.07 BHCG 953
05.07 ciąża pozamaciczna, metotreksat
Pol roku przerwy po cp
31.01.2026 słaba druga kreska 1cs
05.02 BHCG 163
07.02 BHCG 394
11.02 BHCG 2158
13.02 usg lokalizacyjne pęcherzyk w macicy👍🏻
27.02 wizyta serduszkowa? 7+2 tak jest ❤️ crl 1,08cm fhr 146

-
@PaulinKA tak zrozumiałam, dopytam jeszcze w środę. Z tego co wiem, to refundacja obejmuje potwierdzenie serduszka, dopiero kolejne wizyty powinny być płatne
Co do jedzenia, to u mnie czasem większy głód, czasem szybko jestem pełna. Oczywiście jeśli mam na coś ochotę, to zazwyczaj na coś niezdrowego 🫣 Kilka razy odrzuciło mnie od jakiegoś jedzenia (na przykład por) albo zmuliło po dużym posiłku. Wagę mam w dolnej granicy, ale w normie, nie zmienia się. Chyba bardziej martwiła by mnie utrata wagi niż przyrost
PaulinKA lubi tę wiadomość
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 💉 Menopur 150
18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny
EmbryoGlue / prog 30 ng/ml
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000