Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚

Oceń ten wątek:
  • Niecierpliwa2 Nowa

Wysłany: Dzisiaj, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna_M wrote:
    Dziewczyny, a w którym tc robiłyście badania pierwszego trymestru? Mi kazała zrobić na początku 8 tygodnia, ale przez pobyt w szpitalu przesuną się o 3 dni. Myślicie, że to ma jakieś duże znaczenie?
    No i na kiedy umówiłyście się na prenatalne i który to będzie tc? :)

Morfologię, mocz, tsh, toxo i cyto w 5. tygodniu, teraz (8+1) mam jeszcze dorobić pozostałe wirusowe. Pierwsze prenatalne wypadną w 12+5.

• Mro_22 Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj wieczorem złapał mnie taki ból brzucha, że nie wiedziałam co się dzieje. A później na zmianę leciało góra i dół. A jak już wszystko przynajmniej tak mi się wydawało było lepiej i postanowiłam się umyć to nie mogłam się wyprostować, bo tak mnie brzuch bolał. Jakoś doczołgałam się do łóżka, wzięłam węgiel i primaflor i jakoś przeszło. Dzisiaj idę z synkiem do lekarza, bo wczoraj gorączkował to się dopytam co mogę zrobić w takich sytuacjach. Ale mąż mówi, że w sobotę też czuł ból brzucha i wszystko przez niego przelatywało. No cóż, widocznie coś nas złapało 🫤

preg.png

💔2.2022
    👦🏼12.2022
    ⏸️ 24.01.2026
  • Kasia0504 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na prenetalne idę w 12+4. Pewniem bym poszła tydzień wcześniej, ale nie było terminu. A badania wirusowe zrobiłam w 7+4 (mniej więcej w pierwszym wolnym terminie po skierowaniu, a kiedy mąż miał zdalną). Myślę, że nie ma to większego znaczenia, ale zawsze pewnie lepiej wiedzieć wcześniej niż później np. o zarażeniu toxo.

Co do zapalenia pęcherza, to ja niestety miałam je na samym początku ciąży. Raczej nie biorę nic zapobiegawczo tylko czasem wypije saszetkę Femannose. Szkoda,że w ciaży nie można Furaginy, bo to mi najszybciej pomaga.

Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość

• White1 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam w sobotę badania z pakietu medycznego ze skierowania - mocz, morfologia, toksoplazmoza, różyczka, TSH i glukoza. Wyniki bardzo dobre, TSH myślałam, że skoczy w ciąży (zawsze było koło 1.8 ) a jest 1.14. Glukoza 83, więc też ładny wynik. No i mój mankament od początku starań praktycznie czyli znikome przeciwciała na różyczkę, któraś z was też ma ten problem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:24

👧99' 🧑98' 🐈‍⬛ 🐈‍⬛ ⏳️05.24

🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
    ✅️ AMH 6, drożność, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
    ❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle

01.26 IVF 💉 Menopur 150
    18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB

09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny
    EmbryoGlue / prog 30 ng/ml

7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000

preg.png
  • Blossomka Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badania mam dopiero przed soba, w środę i już się zastanawiam jak dam radę zrobić je na czczo skoro tak mnie ssie od godzin wczesnoporannych ☹️. Dzisiaj idę na USG piersi, cytologię mam aktualna. Prenatalne zaplanowane na 12+3.

Ja akurat mam urlop, mieliśmy lecieć na citybreak, ale zrezygnowaliśmy z uwagi i na naszą sytuację (głównie moje samopoczucie i ciągłe mdłości) i na to co się dzieje na świecie. Dobrego dnia i tygodnia 🌷 to już kolejny tydzień naszych ciąż 😍.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:49

White1, PaulinKA, Malina90 lubią tę wiadomość

Starania od 10.2024 🦸‍♀️🦸
    Polip - out✅
    Ureaplasma - out✅
    DHEASO4 56 🚩 wdrożone leczenie od 1.2026

8.02 🟰
    10.02 beta hcg 433, prog 41.77
    12.02 beta hcg 1137, próg 44,6 🥹

preg.png
  • Weronka89 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, szybkie pytanie o prenatalne. Najlepiej je robić w skończonym 12 tyg czyli de facto w 13-tym? 12+(x)? Dobrze to rozumiem? I na NFZ honorowane są skierowania prywatne?

• snieżka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba dołączam do teamu dziewczyn z uporczywymi mdłościami 🤢

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo
    ANA1 - 1:1280
    ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️

👦🏻33 lata
    Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln --> 32.83 mln⬆️
    Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3% --> 12.7%🔻
    Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4% --> 25.1%🔻
    Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0% --> 3%⬆️
    Plemniki żywe 80% -->78% --> 73%
    HBA 61🔻

12 cs💫11.2025 💔7tc
    1cs po poronieniu 🌈 02.2026 ⏸️
    beta hcg: 57 (11 dpo) --> 232.5 (13 dpo) --> 534 (15 dpo) --> 2176 (18 dpo)

preg.png
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronka89 wrote:
    Dziewczyny, szybkie pytanie o prenatalne. Najlepiej je robić w skończonym 12 tyg czyli de facto w 13-tym? 12+(x)? Dobrze to rozumiem? I na NFZ honorowane są skierowania prywatne?

Wiesz co, no niby jest podany przedział w ktorym mozna je robic ale ja jak dzwoniłam sie umawiać to Pani na recepcji wlasnie zapytala kiedy kończę 12 tydzien czyli tak jak napisalas- bede 12+x i dopasowała mi pod to datę.
    T
    en lekarz co mi bedzie robił to woli w drugiej polowie tych widelek czasowych, ze niby mu tam lepiej wymierzyć wszystko , lepiej widoczne itd.

@sniezko, współczuję:( to znak ze bobus się rozgaszcza na rewirze..

Ja dzis mam konsultacje immuno a jutro- pooglądamy Kropusia🥹💕

Dobrego dnia kobietki! 🌷✨️🍀

White1 lubi tę wiadomość

⏳️1.2024
    🚺LUF, niedoczynność tarczycy, Hashi, endo i adenomioza, NK, hipoglikemia reaktywna, IO, KIR

2026🙏
    preg.png

"Zes*am się, a nie dam się."
  • Mimblanee Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna_M wrote:
    Dziewczyny, a w którym tc robiłyście badania pierwszego trymestru? Mi kazała zrobić na początku 8 tygodnia, ale przez pobyt w szpitalu przesuną się o 3 dni. Myślicie, że to ma jakieś duże znaczenie?
    No i na kiedy umówiłyście się na prenatalne i który to będzie tc? :)
    Nie ma znaczenia, ja ostatnio robiłam jakoś w 10tc a teraz nawet nie mam jeszcze skierowań

🩵 D 1.05.2025

preg.png
  • Mimblanee Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronka89 wrote:
    Tak, najwcześniej w 12+ x
    Skierowania prywatne są honorowane

🩵 D 1.05.2025

preg.png
  • Blossomka Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na prenatalnych miałam wskazanie 11tc-13+4 a jak zadzwoniłam się umówić to Pani zapytała mnie o aktualny tydzień i dzień i na tej podstawie wybrała termin. Dodatkowo mam go potwierdzić z moją lekarka na kolejne wizycie czy będzie ok.

Śnieżko, łączę się z Tobą. Mnie wciąż pomaga nawodnienie, dużo wody, jak już jest źle to woda kokosowa i najważniejsze u mnie to nie dopuszczanie do głodu, nawet mały kawałek bake rollsa robi robotę.

Starania od 10.2024 🦸‍♀️🦸
    Polip - out✅
    Ureaplasma - out✅
    DHEASO4 56 🚩 wdrożone leczenie od 1.2026

8.02 🟰
    10.02 beta hcg 433, prog 41.77
    12.02 beta hcg 1137, próg 44,6 🥹

preg.png
‹‹ 64 65 66 67 68
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ