PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Panna_M wrote:Dziewczyny, a w którym tc robiłyście badania pierwszego trymestru? Mi kazała zrobić na początku 8 tygodnia, ale przez pobyt w szpitalu przesuną się o 3 dni. Myślicie, że to ma jakieś duże znaczenie?
No i na kiedy umówiłyście się na prenatalne i który to będzie tc?
Morfologię, mocz, tsh, toxo i cyto w 5. tygodniu, teraz (8+1) mam jeszcze dorobić pozostałe wirusowe. Pierwsze prenatalne wypadną w 12+5. -
Wczoraj wieczorem złapał mnie taki ból brzucha, że nie wiedziałam co się dzieje. A później na zmianę leciało góra i dół. A jak już wszystko przynajmniej tak mi się wydawało było lepiej i postanowiłam się umyć to nie mogłam się wyprostować, bo tak mnie brzuch bolał. Jakoś doczołgałam się do łóżka, wzięłam węgiel i primaflor i jakoś przeszło. Dzisiaj idę z synkiem do lekarza, bo wczoraj gorączkował to się dopytam co mogę zrobić w takich sytuacjach. Ale mąż mówi, że w sobotę też czuł ból brzucha i wszystko przez niego przelatywało. No cóż, widocznie coś nas złapało 🫤
-
Na prenetalne idę w 12+4. Pewniem bym poszła tydzień wcześniej, ale nie było terminu. A badania wirusowe zrobiłam w 7+4 (mniej więcej w pierwszym wolnym terminie po skierowaniu, a kiedy mąż miał zdalną). Myślę, że nie ma to większego znaczenia, ale zawsze pewnie lepiej wiedzieć wcześniej niż później np. o zarażeniu toxo.
Co do zapalenia pęcherza, to ja niestety miałam je na samym początku ciąży. Raczej nie biorę nic zapobiegawczo tylko czasem wypije saszetkę Femannose. Szkoda,że w ciaży nie można Furaginy, bo to mi najszybciej pomaga.
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
-
Ja robiłam w sobotę badania z pakietu medycznego ze skierowania - mocz, morfologia, toksoplazmoza, różyczka, TSH i glukoza. Wyniki bardzo dobre, TSH myślałam, że skoczy w ciąży (zawsze było koło 1.8 ) a jest 1.14. Glukoza 83, więc też ładny wynik. No i mój mankament od początku starań praktycznie czyli znikome przeciwciała na różyczkę, któraś z was też ma ten problem?
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:24
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 💉 Menopur 150
18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny
EmbryoGlue / prog 30 ng/ml
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000

-
Ja badania mam dopiero przed soba, w środę i już się zastanawiam jak dam radę zrobić je na czczo skoro tak mnie ssie od godzin wczesnoporannych ☹️. Dzisiaj idę na USG piersi, cytologię mam aktualna. Prenatalne zaplanowane na 12+3.
Ja akurat mam urlop, mieliśmy lecieć na citybreak, ale zrezygnowaliśmy z uwagi i na naszą sytuację (głównie moje samopoczucie i ciągłe mdłości) i na to co się dzieje na świecie. Dobrego dnia i tygodnia 🌷 to już kolejny tydzień naszych ciąż 😍.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:49
White1, PaulinKA, Malina90 lubią tę wiadomość
-
Chyba dołączam do teamu dziewczyn z uporczywymi mdłościami 🤢
👩🏻30 lat
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
ANA1 - 1:1280
ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️
👦🏻33 lata
Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln --> 32.83 mln⬆️
Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3% --> 12.7%🔻
Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4% --> 25.1%🔻
Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0% --> 3%⬆️
Plemniki żywe 80% -->78% --> 73%
HBA 61🔻
12 cs💫11.2025 💔7tc
1cs po poronieniu 🌈 02.2026 ⏸️
beta hcg: 57 (11 dpo) --> 232.5 (13 dpo) --> 534 (15 dpo) --> 2176 (18 dpo)

-
Weronka89 wrote:Dziewczyny, szybkie pytanie o prenatalne. Najlepiej je robić w skończonym 12 tyg czyli de facto w 13-tym? 12+(x)? Dobrze to rozumiem? I na NFZ honorowane są skierowania prywatne?
Wiesz co, no niby jest podany przedział w ktorym mozna je robic ale ja jak dzwoniłam sie umawiać to Pani na recepcji wlasnie zapytala kiedy kończę 12 tydzien czyli tak jak napisalas- bede 12+x i dopasowała mi pod to datę.
T
en lekarz co mi bedzie robił to woli w drugiej polowie tych widelek czasowych, ze niby mu tam lepiej wymierzyć wszystko , lepiej widoczne itd.
@sniezko, współczuję
to znak ze bobus się rozgaszcza na rewirze..
Ja dzis mam konsultacje immuno a jutro- pooglądamy Kropusia🥹💕
Dobrego dnia kobietki! 🌷✨️🍀
White1 lubi tę wiadomość
-
Nie ma znaczenia, ja ostatnio robiłam jakoś w 10tc a teraz nawet nie mam jeszcze skierowańPanna_M wrote:Dziewczyny, a w którym tc robiłyście badania pierwszego trymestru? Mi kazała zrobić na początku 8 tygodnia, ale przez pobyt w szpitalu przesuną się o 3 dni. Myślicie, że to ma jakieś duże znaczenie?
No i na kiedy umówiłyście się na prenatalne i który to będzie tc?
-
Tak, najwcześniej w 12+ xWeronka89 wrote:Dziewczyny, szybkie pytanie o prenatalne. Najlepiej je robić w skończonym 12 tyg czyli de facto w 13-tym? 12+(x)? Dobrze to rozumiem? I na NFZ honorowane są skierowania prywatne?
Skierowania prywatne są honorowane -
Ja na prenatalnych miałam wskazanie 11tc-13+4 a jak zadzwoniłam się umówić to Pani zapytała mnie o aktualny tydzień i dzień i na tej podstawie wybrała termin. Dodatkowo mam go potwierdzić z moją lekarka na kolejne wizycie czy będzie ok.
Śnieżko, łączę się z Tobą. Mnie wciąż pomaga nawodnienie, dużo wody, jak już jest źle to woda kokosowa i najważniejsze u mnie to nie dopuszczanie do głodu, nawet mały kawałek bake rollsa robi robotę. -