Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚

Oceń ten wątek:
  • aszin Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White, cudowna informacja! Tak się cieszę 🥰

Ja praktycznie nie mam objawów od samego początku i nie ukrywam, że trochę się przez to stresuję jutrzejszą wizytą 🫣

Starania od 08.2023
    03.2024 💔

♀ Hashimoto, trombofilia | AMH 5,1
    ♂ Oligoteratozoospermia

01.2026 IVF: ❄️ 4.1.1 ❄️ 3.2.2

24.01.2026 ET 5.1.1 🍀🍍
    5dpt ⏸️ → 7dpt 81,40 → 9dpt 189 → 11dpt 447 → 13dpt 858 → 26dpt 22494 → 27dpt CRL 5,9mm i ❤️

preg.png
  • Niecierpliwa2 Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Ja od początku ciąży miałam wilczy apetyt, ale wraz z początkiem 7 TC pojawiły się mdłości i nie mogę patrzeć na jedzenie 🤢

U mnie podobnie tylko od 8. tygodnia. Martwię się w drugą stronę, że za mało jem, bo już 2kg spadły, mimo że nie wymiotuję. Ale odrzucają mnie zapachy i kanapki, które jeszcze tydzień temu super mi wchodziły. Jedyne na co mam ochotę, to czekolada i chipsy 😅 ale wiadomo, powstrzymuję się.

• White1 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Ja od początku ciąży miałam wilczy apetyt, ale wraz z początkiem 7 TC pojawiły się mdłości i nie mogę patrzeć na jedzenie 🤢
    Mam to samo, rano wypiłam wodę i to pogorszyło sprawę 10 krotnie, na szczęście przeszło na tyle, że mogliśmy jechać na wizytę

👧99' 🧑98' 🐈‍⬛ 🐈‍⬛ ⏳️05.24

🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
    ✅️ AMH 6, drożność, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
    ❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle

01.26 IVF 💉 Menopur 150
    18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB

09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny
    EmbryoGlue / prog 30 ng/ml

7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000

04.03 maleństwo 0.3cm z bijącym serduszkiem 💕
    preg.png
  • babajagapatrzy Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @PannaM, ale Cię to trzyma, strasznie mi przykro, że tyle Cię trzymają w szpitalu i jeszcze aplikują leki, które wywołują u Ciebie lęk :(

@aszin, ja też nie mam objawów i też mam jutro wizytę którą też się stresuję :/

Za badania na razie płacę sama, ale zapisze się do mojej koleżanki z liceum, która pracuje w mojej przychodni i przegadam z nią czy da się część zrefundować. Bardzo chcę też się zaszczepić na RSV, bo u nas jest epidemia, moja kuzynka jest teraz z synkiem w szpitalu, bo dostał zapalenia płuc, u nas w przedszkolu dzieci też łapią. A tu przynajmniej na ten pierwszy sezon maluch byłby chroniony.

Ja też jem dużo więcej niż przed ciążą, na razie mam +0,5kg. Mam ochotę na całkiem nie moje smaki, np. dziś o 7 jadłam już rogala z masłem i domowymi powidłami i piłam kakao 🫠 no i w sumie znów bym już coś zjadła, ale czekam do 12, mam sałatkę z burratą 🤤

• PaulinKA Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @white, ale ulga! 💕🤩

@panna_m jeju, no ty to jestes najbiedniejsza:( ale cie dzidzior sprawdzą:( zdrówka życzę...

@Kasia, ja tez jem sporo więcej i czuje nawet nie glod ale po prostu ssanie w brzuchu jakbym nie jadla od tygodnia, a przed ciąża rowniez mocno pilnowałam tego ile jem!
    I mimo ze dalej staram sie jesc zdrowo to jednak tyje sie od kalorii a nie rodzaju jedzenia i.. na wadze domowej mam juz prawie 2kg więcej, troche sie tym martwię bo niby w 1 trymestrze sie nie tyje przeciez -,-
    No ale cwicze ruszam sie spaceruje i mam nadzieje ze to sie jakos zrekompensuje😅

⏳️1.2024
    🚺LUF, niedoczynność tarczycy, Hashi, endo i adenomioza, NK, hipoglikemia reaktywna, IO, KIR

2026🙏
    preg.png

"Zes*am się, a nie dam się."
  • Weronka89 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinKA wrote:
    @white, ale ulga! 💕🤩

@panna_m jeju, no ty to jestes najbiedniejsza:( ale cie dzidzior sprawdzą:( zdrówka życzę...

@Kasia, ja tez jem sporo więcej i czuje nawet nie glod ale po prostu ssanie w brzuchu jakbym nie jadla od tygodnia, a przed ciąża rowniez mocno pilnowałam tego ile jem!
    I mimo ze dalej staram sie jesc zdrowo to jednak tyje sie od kalorii a nie rodzaju jedzenia i.. na wadze domowej mam juz prawie 2kg więcej, troche sie tym martwię bo niby w 1 trymestrze sie nie tyje przeciez -,-
    No ale cwicze ruszam sie spaceruje i mam nadzieje ze to sie jakos zrekompensuje😅
    PaulinKa, ja w pierwszej ciąży w pierwszym trymestrze przytyłam 7 kg (w całej ciąży ponad 17 kg), a nie pamiętam, żeby mnie tak ssało z głodu jak teraz. No ale wtedy przed ciążą baaardzo schudłam i chyba organizm sobie odbijał zapasy. Teraz startuję z wagą 10 kg wyższą niż wtedy i aż się boję co będzie za kilka miesięcy :D ale mam plan wrócić przynajmniej do lekkiej aktywności, długich spacerów, więc mam nadzieję że jednak ta waga będzie jakoś w normie rosnąć.

• Artopa Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie od kilku dni trzymają mdłości i odpycha mnie od jedzenia. Co prawda nie wymiotuje ale dosłownie na nic nie mam ochoty. Żyjemy póki co na krakersach popijanych sokiem z grejpfruta i ewentualnie wmuszonym obiedzie. A wydawało się, że w ciąży to będę pochłaniać wszystko.

Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość

• Marty.Na Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Za darmo miałaś luteinę?
    To ja dosyć sporo zapłaciłem za kilka opakowań
    Tak, sama się zdziwiłam, bo zawszevreceity 100% odpłatnie, a tu nagle nic. Miło ze strony mojego lekarza prowadzącego

31🙆🏻‍♀️ 33🧔🏼

Starania od 10.24'

♂️:
    Łuszczyca (Daivobet)

💊
    Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12

🔬
    Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳

♀️
    Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)

💊
    Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza

🔬
    Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳

Beta HCG:
    08.03.25- 68.60
    10.03.25- 104.60
    12.03.25- 147.50
    14.03.25- 216.60
    19.03.25- 1036.60
    20.03.25- 1313.30
    02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔

preg.png
  • Marty.Na Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś z Was pisała o stresie z badań krwi. Miałam to samo. Mimo, że wiedziałam, że niemożliwe jest, bym miała kiłę czy HIV, to z tyłu głowy był lekki stres, bo pracowalam długo w gabinecie stomatologicznym i myślałam czy czasem się tam nie zaraziłam. Wiadomo jak to jest z Pacjentami. Jeden powie, inny nie.
    Ja ogółem jestem panikarą, jeśli chodzi o choroby typu HIV, WZW B, HCV

Też liczyłam kalorie przed ciążą, wróciłam nawet na siłownię. Teraz mam taki problem, że jak już nauczyłam się jeść warzywa i owoce i te wszystkie "trawy" typu rukolą, itd , tak teraz mam problem skomponować posiłek, bo słyszałam, że to zielone jest niezbyt wskazane. Nie wiem co jeść, by było zdrowo

31🙆🏻‍♀️ 33🧔🏼

Starania od 10.24'

♂️:
    Łuszczyca (Daivobet)

💊
    Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12

🔬
    Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳

♀️
    Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)

💊
    Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza

🔬
    Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳

Beta HCG:
    08.03.25- 68.60
    10.03.25- 104.60
    12.03.25- 147.50
    14.03.25- 216.60
    19.03.25- 1036.60
    20.03.25- 1313.30
    02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔

preg.png
  • Weronka89 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marty.Na czemu zielone nie wskazane?

PaulinKA lubi tę wiadomość

Wysłany: Dzisiaj, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marty.Na wrote:
    Któraś z Was pisała o stresie z badań krwi. Miałam to samo. Mimo, że wiedziałam, że niemożliwe jest, bym miała kiłę czy HIV, to z tyłu głowy był lekki stres, bo pracowalam długo w gabinecie stomatologicznym i myślałam czy czasem się tam nie zaraziłam. Wiadomo jak to jest z Pacjentami. Jeden powie, inny nie.
    Ja ogółem jestem panikarą, jeśli chodzi o choroby typu HIV, WZW B, HCV

Też liczyłam kalorie przed ciążą, wróciłam nawet na siłownię. Teraz mam taki problem, że jak już nauczyłam się jeść warzywa i owoce i te wszystkie "trawy" typu rukolą, itd , tak teraz mam problem skomponować posiłek, bo słyszałam, że to zielone jest niezbyt wskazane. Nie wiem co jeść, by było zdrowo

Też unikam paczkowanej zieleniny, ale mam zamiar więcej zup krem i warzyw gotowanych na parze jadać :)

Wysłany: Dzisiaj, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronka89 wrote:
    Marty.Na czemu zielone nie wskazane?

Wydaje mi się, że chodzi o paczkowane liście typu mieszanki sałat, rukola, itd. Szybciej namnażają się bakterie i pleśnie :/. Na pewno nie ufałabym informacji o myciu i jeszcze raz bym dokładnie wypłukała, ale i tak mocno ograniczyłam.

Marty.Na lubi tę wiadomość

• Mimblanee Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babajagapatrzy RSV szczepienie jest teraz refundowane, ale to się bierze w 3 trym;)

Ja to mam niezłe kombo, bo naraz mdłości i wilczy apetyt... Wczoraj nie mogłam wytrzymać z głodu wieczorem i zjadłam przed snem 2 bułki, w nocy obudziła mnie gigantyczna zgaga 😬 w ogóle strasznie dużo jem, niby mi śmierdzi wszystko i ciągnie na wymioty, ale w brzuchu tak burczy. Nie ograniczam się, bo jeszcze kp więc wiem, że potrzebuję dużo kcal. Tylko, że po ciąży zostało mi 10 kg i jestem na granicy nadwagi.. w ogóle nie schudłam przy karmieniu. Mam nadzieję, że nie nabiorę znowu 20 kg, bo będę ważyć zaraz więcej od męża 😅 co ciekawe przed ciążami byłam osobą bardzo aktywną, wysportowaną i liczyłam kcal... Heh mam nadzieję, że jeszcze wrócą te czasy ;)

🩵 D 1.05.2025

preg.png
  • babajagapatrzy Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już wysiałam na parapecie rukolę, roszponkę i szpinak, na wacie mam kiełki rzeżuchy, wszystko pięknie kiełkuje :)

Niecierpliwa2, PaulinKA lubią tę wiadomość

• snieżka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja boję się, że za bardzo schudnę przez te mdłości. Przez większość życia miałam niedowagę. Na samym początku ciąży przytyłam 2,5 kg. Ale teraz bardzo mało jem 😣 W ogóle to nie cofa mnie tylko na myśl i frytkach z maka 😅 Wczoraj byłam na nich i zaraz chyba znów się wybiorę😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:32

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo
    ANA1 - 1:1280
    ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️

👦🏻33 lata
    Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln --> 32.83 mln⬆️
    Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3% --> 12.7%🔻
    Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4% --> 25.1%🔻
    Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0% --> 3%⬆️
    Plemniki żywe 80% -->78% --> 73%
    HBA 61🔻

12 cs💫11.2025 💔7tc
    1cs po poronieniu 🌈 02.2026 ⏸️
    beta hcg: 57 (11 dpo) --> 232.5 (13 dpo) --> 534 (15 dpo) --> 2176 (18 dpo)

preg.png
  • snieżka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa2 wrote:
    Wydaje mi się, że chodzi o paczkowane liście typu mieszanki sałat, rukola, itd. Szybciej namnażają się bakterie i pleśnie :/. Na pewno nie ufałabym informacji o myciu i jeszcze raz bym dokładnie wypłukała, ale i tak mocno ograniczyłam.

Dokładnie tak, czytałam o tym niedawno

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo
    ANA1 - 1:1280
    ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️

👦🏻33 lata
    Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln --> 32.83 mln⬆️
    Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3% --> 12.7%🔻
    Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4% --> 25.1%🔻
    Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0% --> 3%⬆️
    Plemniki żywe 80% -->78% --> 73%
    HBA 61🔻

12 cs💫11.2025 💔7tc
    1cs po poronieniu 🌈 02.2026 ⏸️
    beta hcg: 57 (11 dpo) --> 232.5 (13 dpo) --> 534 (15 dpo) --> 2176 (18 dpo)

preg.png
  • Weronka89 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, ja jak Was czytam to mam wrażenie, że totalnie nie wiem nic o rzeczach których nie wolno jeść w ciąży :D np z tymi śledziami to bym w życiu nie pomyślała nawet, że nie wolno, to pierwsze jedzenie jakie mi się z ciążą kojarzy :D teraz z sałatami (pomijam oczywiście kwestię mycia ich, ale zaczęłam czytać no i serio piszą żeby np szpinak ograniczać). Ja w pierwszej ciąży żeby podnieść żelazo to wszelkie zieleniny jadłam na pęczki, zresztą teraz też je wciągam. No i generalnie oprócz surowizny i rzeczy niepasteryzowanych to jem raczej wszystko na co mam ochotę.

• Artopa Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @snieżka o tak, frytki to niewiele co jeszcze wchodzi. Chyba też się wybiorę 😁

snieżka lubi tę wiadomość

• Weronka89 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimblanee wrote:

Ja to mam niezłe kombo, bo naraz mdłości i wilczy apetyt...

No u mnie to samo, obiad mógłby być co 2 godziny :D na szczęście mdłości już odpuszczają i energia wraca więc liczę na jakąś aktywność w najbliższych dniach :) dzisiaj może uda mi się syna wyciągnąć na długi spacer :)
    A z tym śmierdzeniem też tak mam, najgorzej jak mąż mięso smaży, wszystkie okna od razu muszą być otwarte.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:43

• Weronka89 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Artopa wrote:
    @snieżka o tak, frytki to niewiele co jeszcze wchodzi. Chyba też się wybiorę 😁
    No i dzięki, mąż mi właśnie gotuje ogórkową ale chyba na kolację fryty wjadą :D albo na drugi obiad :D

snieżka lubi tę wiadomość

‹‹ 70 71 72 73 74
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ