X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak radzicie sobie z ciemieniuszką? Jak to usunac.

I druga sprawa. Kiedys karmie hanie i patrze a z ucha wystaje taki duzy czop ,udalo mi sie usunac pol a koncowka wsunela mi sie dalej, czekalam pare dni ze moze sie zblizy ale nie, jak sie tego pozbyc?

• ao12. Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    Dziewczyny jak radzicie sobie z ciemieniuszką? Jak to usunac.

I druga sprawa. Kiedys karmie hanie i patrze a z ucha wystaje taki duzy czop ,udalo mi sie usunac pol a koncowka wsunela mi sie dalej, czekalam pare dni ze moze sie zblizy ale nie, jak sie tego pozbyc?
    Na ciemieniuche mama poradziła mi smarować malej główkę oliwka i wyczesac miekka szczoteczka.
    Moj mąż przy kąpieli małej zanurzyl jej uszko w wodzie i podczas wycierania zauwazylam taki mały korek który wypłynął z ucha,tylko zgarnelam go patyczkiem. Spróbuj może po kąpieli z zanurzoym uszkiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2015, 15:07

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ataga4 wrote:
    Mój starszy brat poczynił swe pierwsze kroki mając 8miesięcy
    moj tak samo :)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ao12. wrote:
    Dziewczynki nie obcinalam małej jeszcze paznokci u nóg bo były króciutkie,dzisiaj zauważyłam,że na największym palcu jakoś tak dziwnie jej się paznokieć zawinąl,tak jakby wrastal.czy wiecie może co w takim przypadku zalecają lekarze?A może są jakieś domowe sposoby na wrastajace paznokcie u maluszków?
    Aloes? nie wiem czy u takiego dzieciatka można, poczytaj w necie. Ale mój kolega tak ma i obydwoje hodujemy roślinki aloesy i na zadrapania czy włansie jemuy na wrośniety paznokieć bardzo pomaga :)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka nasze pociechy dzis mają 3 miesiące! :D alez jestem szczęsliwa :) to co, teraz odliczanie do 6 miesięcy?
    No i Anoolka nie martw się, to tak magicznie z 3 miesiace wszystko nie minie, ale pamiętaj, że juz będzie tylko lepiej niż gorzej :)
    Nam maluszek dzis sie obudził po 2h od karmienie i nie chciał spać..ale na szczęście po godzinie usnął, ale juuz dawno tego nie było. karmilismy go odciągniętym moim mleczkiem, zjadł 135ml może to dla niego juz za mało? bo po obudzeniu wypił jeszcze 80 mi spał kolejne 2,5h ;)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 07:57

• Zielono mi:-))))) Ekspertka

Wysłany: 1 stycznia 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieńdoberek kochane w Nowym Roku....Samych szczęśliwych chwil z Naszymi dzieciaczkami :-)

U Nas Julcia przespała Nowy Rok...obudziła się na cycusia po 23 i od razu zasnęła i do 10 rano były jeszcze dwa karmienia i piękne zasypianie w 5min. Kochana chyba wiedziała,że mamusi potrzeba snu :-)

Na ciemieniuchę nam pomogło smarowanie główki oliwką Bambino...na godzinkę,dwie przed kapielą smarowałam główkę zakładałam czpeczkę i podczas kąpieli spłukiwałam główkę przegotowaną czysta wodą potem czesałam i tak kilka razy.Wcześniej zakupiłam chwalony żel z Emolium za 30zł. i d...przereklamowany. A i jeszcze dobry jest szampon z ZIAJI za 6,50 :-)

Co do uszek,to moja teściowa też mnie ostrzega żeby np.uważać i nie nalać podczas kapieli wody...i w sumie uważam. Może to dlatego że mój mąż jak był malutki to miał zapalenie ucha i teściowa mówi że 10000 razy gorsze od kolek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2015, 16:00

so22pqr.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my juz prawie zwalczylismy ciemienuszke, choc co jakis czas troszke wraca, ale w mniejszym stopniu niz na poczatku, stosuje "Olejuszke" firmy Skarb Matki, smaruje rano, zakładam na troche czapeczke, a potem z godz przed kąpielą jeszcze raz i po kąpieli wycieram głowke mocniej ręcznikiem, a to co nie zejdzie jeszcze wyczesuję szczoteczką i sporo takiej złuszczonej skórki schodzi ;)

Co do uszek to tez miałam dylemat jak je czyścic, bo na poczatku polozna mi zabroniła stosowania patyczków nawet takich dziecięcych i zaleciła wycieranie tylko płatków uszu wacikami maczanymi w przegotowanej wodzie, twierdząc ze maluchom woskowina sie nie zbiera...taaa...pare dni temu zajrzałam Krzysiowi do ucha i miał sporo "miodku" tam głebiej..kupiłam taki spray Otomer Baby, on pmaga rozpuszczac woskowine, teoretycznie od 3 mca, ale babeczka w aptece powiedziala ze mozemy juz uzywac ;) no i jak na razie działa :)

Powiem Wam że ja wcale nie uważam na to żeby woda do ucha sie nie nalała, moim zdaniem zapalenie moze byc raczej powikłaniem po infekcji dróg oddechowych, ale nie od zalania ucha...bo na logikę jak chodzi się z niemowlakami na basen to nikt jakos specjalnie nie zatyka im uszu, zanurzają głowki i nic sie im nie dzieje ;)

Ataga a jesli chodzi o schynięcie to i moja teściowa i moja mama tez mają na tym punkcie schize...ponoc mój mąż był schynięty (w ogóle durna ta nazwa jak nie wiem co ;) ) i na jakies masaże musieli go zabierac...ale mi sie wydaje ze starsze osoby troche przesadzają, wiadomo ze małemu dziecku trzeba asekurowac głowke, ale jak przy podnoszeniu non stop ktos za głowa mi gada "uważaj żeby Ci sie nie schynął", "o matko, bo Ci sie zaraz schynie...", itp to juz mozna dostac alergii na to słowo...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2015, 16:41

ao12., ataga4 lubią tę wiadomość

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa nam pomogła ciekła parafina. Smarowałam 30 minut przed kąpielą a później wyczesywałam. Po dwóch takich zabiegach nie było po niej śladu.

Jeśli chodzi o uszy nie zanurzamy ich w wodzie ale jak już się zamoczą bo mała coraz bardziej wariuje podczas kąpieli to jakoś specjalnie nie panikuję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2015, 16:43

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was wie coś na temat tych pieluszek?

http://www.superpharm.pl/media/upload/document/pdf/2014/12/10/ponaj_pieluszki_life_ulotka.pdf

reklamowali dziś w tv, ciekawa jestem czy dobre ;) cena jest w sumie ok :)

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • lubek Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Ja w tomb ridera wszystkie części przeszłam, w herosow też dużo grałam, ale numerem 1 jest dla mnie gothic 1 i 2 :D

Ja wcale nie jestem wkrecona w gry, ale gothic jest mega! I 1 i 2 :D

Anoolka lubi tę wiadomość

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NA temat tych pieluszek jeszcze nic nie wiem, a też jestem bardzo ciekawa.

Kurdę dziewczyny, wystraszyłyście mnie z tym "schnięciem" pierwsze słyszę, ale naczytałam się na necie i aż się boję teraz. Ponoć można to sprawdzić przykładając lewy łokieć do prawego kolana i odwrotnie. Aż się boję. U mnie żadne masaże nie wchodzą w grę po kąpieli, bo Mała się drze, jak jest naga. A ogólną abstrakcją jest u niej odkryta stopa. Musimy ją do kąpieli w skarpetkach wkładać, i dopiero pod wodą jej ściągam. Cały czas jest w skarpetkach.
    Paznokieć u dużego palca przy stopach ma już duży, ale nawet nie mam kiedy obciąć, bo zawsze obcinam na śpiocha, ale ona nigdy nie ma gołych stóp jak śpi.

Na ciemieniuchę to właśnie oliwka, położna w pierwszych dwóch wizytach tak nam robiła i bez śladu znikło. A Mała ma dużo włosów i bałam się, że nie będzie tak łatwo.

Do smarowania skóry, ale tylko nóg używam Oilan, a do kąpieli Emolium i w sumie styka samo Emolium. Ale ja nie kąpie co dzień, więc gdy jest przerwa to smaruję samym Oilanem.
    A Wy kąpiecie codziennie?

http://dwakotyzaploty.blogspot.com/

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • Zielono mi:-))))) Ekspertka

Wysłany: 1 stycznia 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paaolka wrote:
    Czy któraś z Was wie coś na temat tych pieluszek?

http://www.superpharm.pl/media/upload/document/pdf/2014/12/10/ponaj_pieluszki_life_ulotka.pdf

reklamowali dziś w tv, ciekawa jestem czy dobre ;) cena jest w sumie ok :)

Też widziałam reklamę tych pieluszek...a wcześniej o nich nie słyszałam. Jak będę w superpharmie to zakupie z ciekawości.
    Julce najbardziej Dady spasowały , po Pampersie uczulenie miała a z Rossmana też nieciekawie było.

Ale mnie przestraszyłyście tym "schynięciem" nigdy o tym nie słyszałam, muszę poczytać co nieco na ten temat.

so22pqr.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam że termin "schyniecie" dziecka jest znany w całej Polsce :-P Podobno lekarze nie uznają takiego terminu i w ogóle czegoś takiego.

Paaolka masz rację z tym że na basenie nie zatykaja dzieciaczkom uszek, ale dla świętego spokoju uważam żeby woda się nie nalala.

Ja kapie codziennie, ale dziś robimy dzień brudasa :-) Jestem padnieta, mały się splakal strasznie,tzn do 16 byl grzeczny, a potem marudzil, napoilam go w koncu koprem na te gazy, teraz przysnal, i chyba ja się położę, ostatnie 4dni kladlam sie spac dopiero kolo północy z pobudkami od 4-5 rano na masaze i walkę z bąkami.

U nas dopiero teraz pojawilo sie trochę ciemieniuchy na czubku głowy tak więc dobrze że akurat ten temat mamy na tapecie :-)

paaolka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O co biega z tym sychnieciem? Co to jest?

Dzieki za rady dot.ciemieniuchy,i przy okazji doczytam jak czyscicie uszka, w srode idziemy na szczepienie to moze lekarz popatrzy na te ucho hani.

• tofirus Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podbijam pytanie Aniqui. Co to jest to sychnięcie? Pierwszy raz słyszę.

le5adb4.png
    ud81ifo.png
    iiysvvj.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez nigdy o schynieciu nie słyszałam.

iabql8x.png
    x8msush.png
  • MOI Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez pierwsze slysze!

Dziewczyny a czy w jakikolwiek sposob pielegnujecie uszka? Polozna zalecila mi podanie raz na miesiac po jednej kropli cieklej parafiny na kazde uszko. Slyszalyscie o tym?

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To schyniecie to jest cos jak gibniecie sie dziecka w okolicach kręgów szyjnych czyli w sumie jak glowka poleci do tyłu. Gdy dziecko jst schyniete to jest placzliwe, przy jedzeniu ssie pierś i odrywa się , szarpie sie przy jedzeniu bo go bolI. Jak jest dziecko schyniete to się je masuje. Tyle wiem :-P

Paaolka, a może to tylko zjawisko z poludnia mazowsza skoro dużo dziewczyn pierwszy raz o tym słyszy :-D

• paaolka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozliwe Ataga... ;) generalnie ja pierwszy raz tez usłyszałam o tym "schynięciu" teraz jak sama mam dziecko, wcześniej tez ten termin był mi obcy ;) wiem ze ponoć w róznych miejscach Polski róznie się na to mówi i to dla mnie jest troche jak zabobon jakiś, nie do końca wierze w to...a tym bardziej w to że jakies stare babki znachorki uleczają "schynięte" dzieci, a jak nikt sie takim dzieckiem nie zajmie to ponoc moze miec garba, albo krzywe plecy, nierówne kończyny itp...

Tak samo nie wierze w uroki różne...i nie wiąże Krzysiowi żadnych czerwonych kokardek, ani nie dbam o to żeby miał zawsze coś czerwonego w swojej garderobie, wiem że sporo osób tak robi, ale nie jestem w stanie wyobrazic sobie ze jakas osoba "rzuca urok" na moje dziecko... ;) dla mnie to śmieszne ;)

Bergo, Sisilla, ataga4 lubią tę wiadomość

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
‹‹ 1088 1089 1090 1091 1092 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ