Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Kiedy możemy zacząć nosić dziecko pionowo?
Nie można jednoznacznie określić wieku dziecka, w którym można je nosić pionowo. Bo najważniejszym „wskaźnikiem” jest wygląd dziecka, jego sylwetka podczas noszenia: jeżeli dziecko trzyma główkę prosto (prawidłowo kontroluje ją w osi ciała – główka nie „leci” na boki, ani w tył czy do przodu), a cały tułów jest stabilny (nie pochyla się, nie „przegina się” na boki, nie „składa się” w przód – dziecko nie jest za bardzo zgięte), to wtedy można dziecko nosić w pionie. Ten czas przypada na około 5 miesiąc, choć czasem może to być nieco wcześniej lub nieco później – w zależności od dziecka.
ja tak nosze Kube i to jest jak najbardziej ok
ataga4, paaolka, Anoolka lubią tę wiadomość
-
kupiłam wreszcie to http://allegro.pl/piekny-album-na-zdjecia-dziecka-200-10x15-i4926180619.html
Mój jest z hobby fotografem i ciągle Małej zdjecia robi, to dziadki będą mieli gdzie to trzymać.
Co do noszenia, ja się pytałam dwóch położnych, jednej fizjoterapeutki i ortopedy i powiedzieli że nosić w pionie ale zmieniać pozycję. Nic w tym złego nie ma.
Idę laski spać, i pogadać z mężem. Buziaki dla was!lubek lubi tę wiadomość
-
ataga4 wrote:Ja jestem 20 dni prawie sam na sam z Małym...i już nie wiem na co mam padac, bo na pysk padłam już dawno..
Mąż wraca za tydzieńAle tylko na tydzień, i z powrotem wyjazd..
Sroka wiem jak się czujesz. Bądź dzielna, miejmy nadzieję że sie dogadają.
Ataga4 chylę czoła, ja bym chyba się zapłakała, ale jak juz pisałam ja taki wybrakowany model jestem, wiecznie śpiąca, marudząca mamuśka. Wiem, że takie nasze życie, ale matkom faktycznie powinno się przyznawać pensję za wychowanie dziecka. A ty jesteś dla mnie przykładem, nie dość, że twój synuś ma problemy z bączkami, to jeszcze ogarniasz to sama, trzymaj się.Bergo, ataga4, lubek lubią tę wiadomość
-
ataga4 wrote:Prawdą jest, że Matki są super zorganizowane
PotwierdzamNa tygodniu jak jestem sama z dzieckiem to wszystko chodzi jak w zegarku i mam nawet czas dla siebie po 20 jak małe idzie spać, a jak mój wraca na weekend to panuje totalny chaos i burdel w domu bo sobie wszystko odpuszczam a i mąż mnie dezorganizuje hy.
Dziewczynki macie jakieś przepisy na fajne sałatki? Bo muszę ze 2 na chrzciny pyknąć (robimy w domu na 14 osób) a nieśmiertelna z ananasem już mi się znudziła. Albo na jakieś przekąski?
Sisilla, tofirus lubią tę wiadomość
-
My dzisiaj po szczepieniu. Ala płakała,pozniej nie chciała się bawi ulubionymi miskami,taka marudna jest po tym szczepieniu. Jestem z nią sama
Gratulacje Sylwianiech Nikuś rośnie zdrowo.
Mitaka jak jutro siade przy kompie to podam kilka przepisów na salatki,zawsze coś wybierzesz
Życzę spokojnej nocki dziewczynki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 22:34
-
mitaka wrote:Potwierdzam
Na tygodniu jak jestem sama z dzieckiem to wszystko chodzi jak w zegarku i mam nawet czas dla siebie po 20 jak małe idzie spać, a jak mój wraca na weekend to panuje totalny chaos i burdel w domu bo sobie wszystko odpuszczam a i mąż mnie dezorganizuje hy.
Dziewczynki macie jakieś przepisy na fajne sałatki? Bo muszę ze 2 na chrzciny pyknąć (robimy w domu na 14 osób) a nieśmiertelna z ananasem już mi się znudziła. Albo na jakieś przekąski?
przystawki to nie wiem nuggetst, tortille z serkiem almette, sledziki, mini szaszlyki jakies... jakos pusto mi w glowie na noc. Jutro pomysle -
Sroka wrote:Kakabaka mogę prosić Cię o link do tych bryloczkow. Bo dalej się zastanawiam czy kubek, czy koszulkę czy co ?
http://allegro.pl/dzien-babci-dziadka-brelok-do-kluczy-ze-zdjeciem-i4921454877.html -
Jędruś, Tymuś, Kajtek to kochane brzdące,
Które właśnie dzisiaj kończą trzy miesiące.
I to z tej przyczyny,
Z forum ciocie i dziewczyny
Życzą zdrówka i radości,
Dużo uśmiechów i zero złości.
Braku kolek, ulewania,
Nocą zaś długiego spania.
Bajek słodkich do podusi
I buziaczki od mamusiataga4, paulina.b.1991, Kasiula09, ao12., Sroka, Scęście, Sisilla, paradise, tofirus, Nelly, sylwia1985, paaolka, lubek lubią tę wiadomość
-
Kakabaka wrote:Jędruś, Tymuś, Kajtek to kochane brzdące,
Które właśnie dzisiaj kończą trzy miesiące.
I to z tej przyczyny,
Z forum ciocie i dziewczyny
Życzą zdrówka i radości,
Dużo uśmiechów i zero złości.
Braku kolek, ulewania,
Nocą zaś długiego spania.
Bajek słodkich do podusi
I buziaczki od mamusi
Cudny wierszyk!!!!Kakabaka lubi tę wiadomość
-
Ja i Adaśko życzymy forumowym 3miesieczniakom samych dobrych dni i nocy i "nie męczcie mam" :*
A i muszę Adaśka pochwalić - spał, bez pobudek, od 23 do 8Tylko ja na czuwaniu bo pierwszy raz tak odwalił
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 08:29
Kakabaka, ataga4, lubek lubią tę wiadomość
-
dziewczyny podziwiam ze calymi dniami jestescie same z maluszkami, ja sie ciesze jak moj z pracy wraca to sie mala zajmie a ja w tym czasie moge odpoczac, teraz od swiat jestemy w trojke to juz w ogole miodzio
u nas dzis moje dziecko pobilo rekord wstawaniu 4 razy nie wiem co jek sie stalo ale jadla jakies 5-7 minut i zasypiala chociaz tyle dobrego ale wolalabym zeby dluzej pojadla i mniej wstawala ale coz takie zycie.
zdrowka dla maluszkow
ja salatke moge polecic gyros, royal, albo z makaronem u nas te króluja zazwyczaj i jeszcze z porów ale to mama robiKakabaka lubi tę wiadomość
-
Dzis ja sie wyżalę...nie wiem o co chodzi mojemu dzieciu, ale budził się dzis do godzinę, półtorej albo dwie..normalnie ledwo zyję
i to jeszcze dwa razy nie chciał jeśc, tyłko załączyłam mu szum, pomarudził i zasnął. Jeszcze podociskałam mu nóżki do brzuszka. Nie wiem o co kaman, ale bez kitu jak żyć? teraz oczywiście w najlepsze zaciesza na macie a ja pije słabą kawę..normalnie nie ogarniam..
jak tak sobie myślę, to jest chyba kara za to, że on taki grzeczny w dzień. Prawie nam nie marudzi, czasami tylko się przebudza ze swojej 3 godzinnej drzemki i trzeba iść go polulać i śpi. Coś za coś czy jak?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 09:58
-
Pestka może myli dzień z nocą, skoro w ciągu dnia tyle śpi?
Lubek dokładnie o to mi chodzi. Trzymiesieczne dziecko pociągniete za rączki powinno ciągnąć główkę do siadu. Wiadomo czasami jest to trochę wcześniej czasami pozniej, ale zasadniczojuz powinno to robić. U syna mojej siostry tak jak teraz mojej Karolince, głowa ciąży zostaje na ziemi, co może świadczyć o obniżonym napięciu mięśniowym brzucha u koniecznością rehabilitacji. Najlepsze jest to ze moja Karolinka przed pierwszym szczepieniem ładnie siadła pociągnieta za raczki, a teraz tego nie potrafi. Doktorka powiedziała ze możliwe ze jest to powikłanie po szczepieniu. Dzisiaj idę na 13 to wam potem napisze czy ja zaszczepia i czy jednak nielubek lubi tę wiadomość