X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedy możemy zacząć nosić dziecko pionowo?

Nie można jednoznacznie określić wieku dziecka, w którym można je nosić pionowo. Bo najważniejszym „wskaźnikiem” jest wygląd dziecka, jego sylwetka podczas noszenia: jeżeli dziecko trzyma główkę prosto (prawidłowo kontroluje ją w osi ciała – główka nie „leci” na boki, ani w tył czy do przodu), a cały tułów jest stabilny (nie pochyla się, nie „przegina się” na boki, nie „składa się” w przód – dziecko nie jest za bardzo zgięte), to wtedy można dziecko nosić w pionie. Ten czas przypada na około 5 miesiąc, choć czasem może to być nieco wcześniej lub nieco później – w zależności od dziecka.

ja tak nosze Kube i to jest jak najbardziej ok :)
    3ec3fdcc7847fbc3m.jpg

ataga4, paaolka, Anoolka lubią tę wiadomość

• sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    scęście tylko ze jak nosze Nikusia na pion to wlasnie prezy sie do tylu strasznie szczegolnie glowa i barki a zawsze trzymalam go i trzymam za pupe i glowke ale jest tak silny ze nie daje rady z nim walczyc

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kupiłam wreszcie to http://allegro.pl/piekny-album-na-zdjecia-dziecka-200-10x15-i4926180619.html

Mój jest z hobby fotografem i ciągle Małej zdjecia robi, to dziadki będą mieli gdzie to trzymać.

Co do noszenia, ja się pytałam dwóch położnych, jednej fizjoterapeutki i ortopedy i powiedzieli że nosić w pionie ale zmieniać pozycję. Nic w tym złego nie ma.

Idę laski spać, i pogadać z mężem. Buziaki dla was!

lubek lubi tę wiadomość

http://dwakotyzaploty.blogspot.com/

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • Sisilla Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ataga4 wrote:
    Ja jestem 20 dni prawie sam na sam z Małym...i już nie wiem na co mam padac, bo na pysk padłam już dawno..
    Mąż wraca za tydzień :-) Ale tylko na tydzień, i z powrotem wyjazd..

Sroka wiem jak się czujesz. Bądź dzielna, miejmy nadzieję że sie dogadają.

Ataga4 chylę czoła, ja bym chyba się zapłakała, ale jak juz pisałam ja taki wybrakowany model jestem, wiecznie śpiąca, marudząca mamuśka. Wiem, że takie nasze życie, ale matkom faktycznie powinno się przyznawać pensję za wychowanie dziecka. A ty jesteś dla mnie przykładem, nie dość, że twój synuś ma problemy z bączkami, to jeszcze ogarniasz to sama, trzymaj się.

Bergo, ataga4, lubek lubią tę wiadomość

Nasza Zosia
    relghdge5e0xfszn.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ataga4 wrote:
    Prawdą jest, że Matki są super zorganizowane :-)

Potwierdzam :) Na tygodniu jak jestem sama z dzieckiem to wszystko chodzi jak w zegarku i mam nawet czas dla siebie po 20 jak małe idzie spać, a jak mój wraca na weekend to panuje totalny chaos i burdel w domu bo sobie wszystko odpuszczam a i mąż mnie dezorganizuje hy.

Dziewczynki macie jakieś przepisy na fajne sałatki? Bo muszę ze 2 na chrzciny pyknąć (robimy w domu na 14 osób) a nieśmiertelna z ananasem już mi się znudziła. Albo na jakieś przekąski?

Sisilla, tofirus lubią tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj po szczepieniu. Ala płakała,pozniej nie chciała się bawi ulubionymi miskami,taka marudna jest po tym szczepieniu. Jestem z nią sama :-(
    Gratulacje Sylwia :-) niech Nikuś rośnie zdrowo.
    Mitaka jak jutro siade przy kompie to podam kilka przepisów na salatki,zawsze coś wybierzesz ;-)
    Życzę spokojnej nocki dziewczynki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 22:34

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • paulina.b.1991 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba musze zaczac cwiczyc bo ten moj klocuszek to coraz ciezszy sie robi a niby wage, glowke i cos jeszcze mial w 10-25 centylu (na 30.12.14r.). :)
    Butla poszla, odbicie tez, sprawdzenie pieluchy i spac :p

klz94z1793zrgawb.png
    klz9cwa1kpnfhaeb.png
    3jgx3e3kdzdiiv6z.png
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Potwierdzam :) Na tygodniu jak jestem sama z dzieckiem to wszystko chodzi jak w zegarku i mam nawet czas dla siebie po 20 jak małe idzie spać, a jak mój wraca na weekend to panuje totalny chaos i burdel w domu bo sobie wszystko odpuszczam a i mąż mnie dezorganizuje hy.

Dziewczynki macie jakieś przepisy na fajne sałatki? Bo muszę ze 2 na chrzciny pyknąć (robimy w domu na 14 osób) a nieśmiertelna z ananasem już mi się znudziła. Albo na jakieś przekąski?
    Moze z tunczyka salatka? Lub taka z makaronem tortellini szynka i serem w kostke i papryka..bo ogorki teraz do kitu...
    przystawki to nie wiem nuggetst, tortille z serkiem almette, sledziki, mini szaszlyki jakies... jakos pusto mi w glowie na noc. Jutro pomysle :)

• sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maz przyjechal z basenu wiec ide soe polozyc- Nikus na chwile sie przenbudzil ale podstawilam cyca i spi dalej

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez juz sie klade :) choc Kubus zaraz pewnie bedzie glodny bo jadl o 20 ostatnio :* moj kochany <3

• Kakabaka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 04:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sroka wrote:
    Kakabaka mogę prosić Cię o link do tych bryloczkow. Bo dalej się zastanawiam czy kubek, czy koszulkę czy co ?
    Podaję linka do breloczków które zamówiłam

http://allegro.pl/dzien-babci-dziadka-brelok-do-kluczy-ze-zdjeciem-i4921454877.html

b0atxbc.pngimg5-110_sd_8_Pierwszy+z%B1bek_28+maja+2015.jpg
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 04:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedrek, Tymek, wasze i moje zdrowie!!! Żebyśmy dobrze się chowal i rosli zdrowi! :-)
    Dziś kończymy 3 mies :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 08:17

Kakabaka, ao12., pestka, paaolka, lubek lubią tę wiadomość

• Kakabaka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jędruś, Tymuś, Kajtek to kochane brzdące,
    Które właśnie dzisiaj kończą trzy miesiące.
    I to z tej przyczyny,
    Z forum ciocie i dziewczyny
    Życzą zdrówka i radości,
    Dużo uśmiechów i zero złości.
    Braku kolek, ulewania,
    Nocą zaś długiego spania.
    Bajek słodkich do podusi
    I buziaczki od mamusi :)

ataga4, paulina.b.1991, Kasiula09, ao12., Sroka, Scęście, Sisilla, paradise, tofirus, Nelly, sylwia1985, paaolka, lubek lubią tę wiadomość

• ataga4 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kakabaka wrote:
    Jędruś, Tymuś, Kajtek to kochane brzdące,
    Które właśnie dzisiaj kończą trzy miesiące.
    I to z tej przyczyny,
    Z forum ciocie i dziewczyny
    Życzą zdrówka i radości,
    Dużo uśmiechów i zero złości.
    Braku kolek, ulewania,
    Nocą zaś długiego spania.
    Bajek słodkich do podusi
    I buziaczki od mamusi :)

Cudny wierszyk!!!! :-)

Kakabaka lubi tę wiadomość

• paulina.b.1991 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja i Adaśko życzymy forumowym 3miesieczniakom samych dobrych dni i nocy i "nie męczcie mam" :*

A i muszę Adaśka pochwalić - spał, bez pobudek, od 23 do 8 :) Tylko ja na czuwaniu bo pierwszy raz tak odwalił :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 08:29

Kakabaka, ataga4, lubek lubią tę wiadomość

klz94z1793zrgawb.png
    klz9cwa1kpnfhaeb.png
    3jgx3e3kdzdiiv6z.png
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny podziwiam ze calymi dniami jestescie same z maluszkami, ja sie ciesze jak moj z pracy wraca to sie mala zajmie a ja w tym czasie moge odpoczac, teraz od swiat jestemy w trojke to juz w ogole miodzio :-) u nas dzis moje dziecko pobilo rekord wstawaniu 4 razy nie wiem co jek sie stalo ale jadla jakies 5-7 minut i zasypiala chociaz tyle dobrego ale wolalabym zeby dluzej pojadla i mniej wstawala ale coz takie zycie.

zdrowka dla maluszkow :-)

ja salatke moge polecic gyros, royal, albo z makaronem u nas te króluja zazwyczaj i jeszcze z porów ale to mama robi :-)

Kakabaka lubi tę wiadomość

preg.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdrówka dla 3miesieczniakow :-)

Kakabaka, ataga4, lubek lubią tę wiadomość

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Kakabaka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ataga4 wrote:
    Cudny wierszyk!!!! :-)
    Dzięki :) Cieszę się że się podoba :)
    Lubię sobie czasem porymować ;)

• pestka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis ja sie wyżalę...nie wiem o co chodzi mojemu dzieciu, ale budził się dzis do godzinę, półtorej albo dwie..normalnie ledwo zyję :( i to jeszcze dwa razy nie chciał jeśc, tyłko załączyłam mu szum, pomarudził i zasnął. Jeszcze podociskałam mu nóżki do brzuszka. Nie wiem o co kaman, ale bez kitu jak żyć? teraz oczywiście w najlepsze zaciesza na macie a ja pije słabą kawę..normalnie nie ogarniam..:/

jak tak sobie myślę, to jest chyba kara za to, że on taki grzeczny w dzień. Prawie nam nie marudzi, czasami tylko się przebudza ze swojej 3 godzinnej drzemki i trzeba iść go polulać i śpi. Coś za coś czy jak?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 09:58

iabql8x.png
    x8msush.png
  • renatkach Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pestka może myli dzień z nocą, skoro w ciągu dnia tyle śpi?

Lubek dokładnie o to mi chodzi. Trzymiesieczne dziecko pociągniete za rączki powinno ciągnąć główkę do siadu. Wiadomo czasami jest to trochę wcześniej czasami pozniej, ale zasadniczojuz powinno to robić. U syna mojej siostry tak jak teraz mojej Karolince, głowa ciąży zostaje na ziemi, co może świadczyć o obniżonym napięciu mięśniowym brzucha u koniecznością rehabilitacji. Najlepsze jest to ze moja Karolinka przed pierwszym szczepieniem ładnie siadła pociągnieta za raczki, a teraz tego nie potrafi. Doktorka powiedziała ze możliwe ze jest to powikłanie po szczepieniu. Dzisiaj idę na 13 to wam potem napisze czy ja zaszczepia i czy jednak nie :)

lubek lubi tę wiadomość

3i49tv7325tdkkap.png
‹‹ 1137 1138 1139 1140 1141 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ