Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Nelly wrote:Ja mam aparat ortodontyczny, więc całą ciążę i teraz też po parę razy w miesiącu siedzę na fotelu, więc przynajmniej stres z zębami mi odpadł. Włosy za to wychodzą garściami
Ale martwię się Magdą, bo mimo częstych karmień (ok. 10 razy na dobę) bardzo marnie przybiera (w ostatnim tygodniu tylko 60g przy normie 200g). Zrobiliśmy dziś badania krwi, zobaczymy co pokażą. Bo po zachowaniu nie widać nic złego: mało śpi, ładnie się bawi, prawie nigdy nie płacze, dużo gada i się uśmiecha, a mleka mi nie brakuje...
Nelly, to na pewno norma na powyżej 3m? Bo do trzeciego jest 26-32/dobę. Później mniej, ale nie wiem ile
U nas tez 60-80g na tydzień, właśnie od skończenia trzeciego
Nelly lubi tę wiadomość
-
Wiecie co, czytałam że mleka wcale nie trzeba zmieniać z jedynki na dwójkę. Mleko z numerem 2 zostało wymyślone po to żeby ominąć przepisy zabraniające reklamowania preparatów zastępczych dla dzieci które powinny być wyłącznie na piersi (czyli do 6m)... Poza tym różni się od numer 1 tylko tym że... ma gorszy skład, bo normy dla starszych dzieci już nie są takie wyśrubowane jak dla noworodków.
Anoolka, Agrafka, paradise, ataga4 lubią tę wiadomość
-
poczwarkah wrote:Wiecie co, czytałam że mleka wcale nie trzeba zmieniać z jedynki na dwójkę. Mleko z numerem 2 zostało wymyślone po to żeby ominąć przepisy zabraniające reklamowania preparatów zastępczych dla dzieci które powinny być wyłącznie na piersi (czyli do 6m)... Poza tym różni się od numer 1 tylko tym że... ma gorszy skład, bo normy dla starszych dzieci już nie są takie wyśrubowane jak dla noworodków.
Wyjęłaś mi to z ust czytałam, że wcale nie ma potrzeby zmiany na to z 2.poczwarkah lubi tę wiadomość
-
Nelly wrote:Ja mam aparat ortodontyczny, więc całą ciążę i teraz też po parę razy w miesiącu siedzę na fotelu, więc przynajmniej stres z zębami mi odpadł. Włosy za to wychodzą garściami
Ale martwię się Magdą, bo mimo częstych karmień (ok. 10 razy na dobę) bardzo marnie przybiera (w ostatnim tygodniu tylko 60g przy normie 200g). Zrobiliśmy dziś badania krwi, zobaczymy co pokażą. Bo po zachowaniu nie widać nic złego: mało śpi, ładnie się bawi, prawie nigdy nie płacze, dużo gada i się uśmiecha, a mleka mi nie brakuje...
Moja przybiera średnio 125 g tygodniowo i ponić jeszcze mieścimy się w normie:)
Nelly lubi tę wiadomość
-
Mitaka, ja przy synu dawałam od marcheweczki iczekałam 3 dni, jak nie było reakcji to następne warzywko. Należy zaczynać od warzyw, żeby dziecko nie odrzuciło ich, potem kaszka i owocki i ja jeszcze do kaszki w 5 miesiącu mam zamiar wprowadzać gluten, niewielkie ilości. Wiem, że WHO twierdzi inaczej, ale z tym uważam, że im wcześniej tym lepiej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 16:48
mitaka lubi tę wiadomość
-
I mojego męża pokarało. Poszedł z wielkim trudem robić obiad i ciachnął sobie kawał opuszka łazi teraz z bandażem na palcu. Opuszek się fess długo goi:/
A na domiar tego zaraz będę mieć na chacie tesciowa. Tak sobie wpadnie. Ehh. A chcialam sie przespać. -
Siedzę sobie po obiadku na fotelu i wykorzystuje chwile bo Tomek jeszcze śpi, aż nagle czuje ból w dwóch piersiach, zaglądam a z nich się leje... Faktycznie dzisiaj mały jadł tak jakby po trochu ale bez przesady, są pełne i już zaczynają boleć zwłaszcza jedna przy dotyku.. Kurde już czuje zastój Chyba wrócę na jakiś czas do muszli laktacyjnych.
-
lubek wrote:Nelly, to na pewno norma na powyżej 3m? Bo do trzeciego jest 26-32/dobę. Później mniej, ale nie wiem ile
U nas tez 60-80g na tydzień, właśnie od skończenia trzeciego
A Twojemu Tymkowi poprawiły się w końcu wyniki?lubek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa uwielbiam chodzic do dentysty,jak juz pewnie wiecie heh,ale na razie niemam z czym isc bo wszystko ok.
Ja pierwsze podawalam marchewke, jak zrobilam sama to niechciala jesc,a gerberka wcinała bardzo chętnie. Dalam jej na poczatek po 2 łyzki,a teraz je po pol sloiczka na porcje, je tez marchew z ziemniakiem i jarzynki.
Mleko 2 jest po 6 msc ale lekarz mowil zeby juz przejsc. Mleko 1 rozni sie od 2. Jakby niebylo roznicy to dlaczego nikt nie poda od razu 2.mleko 2 ma wiecej bialka, jodu, żelaza i czegos tam jeszcze.
Ja niewiem ile moja przybiera, w pon zobaczymy,ale jak ostatnio miala tydzien biegunke to pewnie cos spadla.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 18:13
Scęście lubi tę wiadomość
-
Nelly wrote:Chyba pediatra powinna uwzlędnić wiek dziecka, ale masz rację: sprawdzę to. A swoją drogą, kompleksowe badania krwi nie zaszkodzą.
A Twojemu Tymkowi poprawiły się w końcu wyniki?
Anemia tak, tzn hematokryt, hemoglobina, czerwone - najlepsze jego wyniki do tej pory, chociaż wciąż poza normami. Neutrocyty niestety bez zmian i limocyty w dół. Wiec w śr w szpitalu będziemy szukać dalej dlaczego -
nick nieaktualnyAniqa wrote:Ja uwielbiam chodzic do dentysty,jak juz pewnie wiecie heh,ale na razie niemam z czym isc bo wszystko ok.
Ja pierwsze podawalam marchewke, jak zrobilam sama to niechciala jesc,a gerberka wcinała bardzo chętnie. Dalam jej na poczatek po 2 łyzki,a teraz je po pol sloiczka na porcje, je tez marchew z ziemniakiem i jarzynki.
Mleko 2 jest po 6 msc ale lekarz mowil zeby juz przejsc. Mleko 1 rozni sie od 2. Jakby niebylo roznicy to dlaczego nikt nie poda od razu 2.mleko 2 ma wiecej bialka, jodu, żelaza i czegos tam jeszcze.
Ja niewiem ile moja przybiera, w pon zobaczymy,ale jak ostatnio miala tydzien biegunke to pewnie cos spadla.pestka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
ale dizś dizeń, coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że mojej małej idą zęby...
Dzis od rana marudna i płacze mi non stop bez przyczyny...
Jest taki ryk, że szok...noszenie jej nie pomaga, pierś też nie...
Może przez te zęby odrywa mi isę od piersi jak oszalała i wygina się na wszystkie strony...
Jak ją nosze a ona popadnie w histerie to też się wygina, ze trzeba ją trzymać bardzo mocno, bo by poleciała...
Dzis kupiłam żel na dziąsła i zobaczymy czy to coś pomoże...narazie w jej ustach nic nie widzę co by wskazywało na żeby...
A ta histeria dopada ją różnie i trwa to juz 3 tyg...