X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    eh dziewczyny zaczynam sie martwić...Franulec nadal sam się nie obraca na brzuszek i te nieszczęsne nózki w buzia widziałam tylko raz....:/ Poza tymi dwoma rzeczami żadnych odchylen od 'norm' u niego nie widzę..mam się martwić?
    kurde mój M sie śmieje, że jak nie mam problemów to je sama znajdę :P
    moj nie wklada nozek do buzi, a na brzuch tylko przez lewe ramie...

• Scęście Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    chyba tez tak spróbuje :) a szczoteczki gdzie kupywałyście? W Rossmanie jakimś?
    ja akurat zamawialam jeszce w ciazy ... w zmaowieniu z gemini jak zamawialam sobie wsio do porodu i malemu i w ogole ;)

• Scęście Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kubusiowe zakupy sa na fb, bo przeciez ten zakichany kopiuj wklej mi nei dziala wiec nie moge linku skopiowac z fotosika zeby wkleic na forum ;/

• MOI Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julcia w ogole nie potrafi sie obrocic i stopek tez nie wklada do buzi. Jesli nic sie nie zmieni przez 3 tygodnie to wtedy zaczne sie martwic, a na razie tlumacze sobie, ze moj grubcio po prostu ma za ciezko na takie wygibasy ;-)

pestka, DeLaCruz lubią tę wiadomość

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2015, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    eh dziewczyny zaczynam sie martwić...Franulec nadal sam się nie obraca na brzuszek i te nieszczęsne nózki w buzia widziałam tylko raz....:/ Poza tymi dwoma rzeczami żadnych odchylen od 'norm' u niego nie widzę..mam się martwić?
    Mój tylko się bawi stopkami ale podobno nie musi ich wkładać do buzi, muszę jeszcze podpytac położną no i też się jeszcze nie przewraca na brzuch. Ja to się bardziej martwie że jeszcze nie gaworzy :(

• Kaszulator Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zębów - u nas jeszcze nie ma, ale dziąsła już rozpulchnione strasznie i widać, że bardzo Magdzie dokuczają. Dziąsła myjemy silikonową szczoteczką, tą pierwszą z zestawu http://www.aptekagemini.pl/canpol-zestaw-szczoteczek-do-zebow.html.
    Pestka, też potwierdzam - pasta Ziajka od pierwszego ząbka jest bardzo fajna, Piotruś długo stosował, bo połykał, więc z fluorem nie mogła być. Chyba taką miał http://www.naszsmyk.pl/pl_PL/p/ZIAJKA-zel-do-zebow-dzieci-bez-fluoru-od-1-zabka/1986?gclid=CNyQssnXysQCFUnncgodWysA8w, teraz jest jeszcze z ksylitolem http://www.naszsmyk.pl/pl_PL/p/ZIAJKA-Pasta-do-zebow-z-xylitolem-od-1-zabka/1987?gclid=COLiz8rXysQCFaLacgodtB0Adw.
    U nas po dwóch koszmarnych nocach dziś było znacznie lepiej, tylko 2 pobudki :)

pestka, DeLaCruz, Nelly, Sisilla lubią tę wiadomość

atdc82c3zv5r778l.png
    relg3e5echnxgpnz.png
  • Kaszulator Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piotruś właśnie wrócił od stomatologa - wszystkie ząbki zdrowe :)

pestka, paaolka, Anoolka, Scęście, DeLaCruz, Sisilla lubią tę wiadomość

atdc82c3zv5r778l.png
    relg3e5echnxgpnz.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MOI wrote:
    Julcia w ogole nie potrafi sie obrocic i stopek tez nie wklada do buzi. Jesli nic sie nie zmieni przez 3 tygodnie to wtedy zaczne sie martwic, a na razie tlumacze sobie, ze moj grubcio po prostu ma za ciezko na takie wygibasy ;-)
    ja codziennie tez sobei mówię, że przeciez ma czas, ale przyjdzie taki dzień i taka chwila, że najzwyczajniej w świecie zaczyna mnie to martwić...azpewne niepotrzebnie, ale nie byłabym sobą gdyby było inaczej :D ;)

DeLaCruz lubi tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Mój tylko się bawi stopkami ale podobno nie musi ich wkładać do buzi, muszę jeszcze podpytac położną no i też się jeszcze nie przewraca na brzuch. Ja to się bardziej martwie że jeszcze nie gaworzy :(
    Anoolka ale nic a nic nie mówi? czy wydaje jakies swoje dźwięki?
    Eh..niby ciąża miała być stresująca, a tu co i rusz coś z dzieciaczkami...I mama mnie pociesza: małe dzecko- mały problem, duże dziecko..... reszte znacie ;)
    a co o gaworzeniu piszą? że kiedy mniej więcej? bo tego nie sprawdzałam....

iabql8x.png
    x8msush.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znamy znamy Pestka albo wersja małe dziecko na rekach, duże dziecko na głowie :P achh te babcie, mamy ,ciotki klotki

pestka lubi tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MOI wrote:

U nas sie tez nie obraca, tylko na boczki, sam nie próbuje siadac, stopy zaczął kilka dni temu wkładac do buzi, ale wlasciwie to jedną stope. Generalnie nie wiem czy to ze jest ciezki wlasnie go opóźnia czy leniwy po prostu, bo jemu najlepiej na plecach jest, tak najdłuzej polezy. W kazdym razie umówilam sie na poniedzialek do fizjoterapeutki zeby ocenila rozwój małego i ewentualnie pokazala mi jak ćwiczyc z nim żeby ten rozwój wspomagac. Zobaczymy co nam powie... ;)

MOI lubi tę wiadomość

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • rewoppka Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:
    A kiedy powinny dzieciom wyjść zęby? Naszej pierwsze 2 wyszły jak miała skończone 5,5 miesiąca, to też wcześnie?

My mamy tę silikonową nakładkę i Magda b. lubi się nią bawić: kiedy wkłada sobie do buzi moje palce i gryzie tymi ostrymi ząbkami, nakładam nakładkę i jej nią masuję dziąsełka, bardzo ją to cieszy, trzyma mnie za rękę i prowadzi, gryzie przy tym zapamiętale (a w nakładce już nie boli), widocznie przynosi jej to ulgę. Czasami dajemy jej nakładkę do rączki i sama sobie masuje :-)

A powiedziała Wam pediatra którą konkretnie pastę kupić? I czy myć nią tylko ząbki czy również dziąsełka?
    Nie mówiła ale sama też o tej pascie z ziajki słyszałam.
    Wiesz nie ma reguły kiedy jest czas na wychodzenie ząbków ale mówiła ze większości dzieci wychodzą dopiero ok 7 miesiąca życia. Jak się pytałam po znajomych to mniej więcej właśnie wiek się zgadzał i tez każdy mi mówił ze wcześnie te ząbki mamy, a już dwójka dolna wychodzi i góra rozpulchniona jest.

Nelly lubi tę wiadomość

qdkk9vvj8hotjlcx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    Anoolka ale nic a nic nie mówi? czy wydaje jakies swoje dźwięki?
    Eh..niby ciąża miała być stresująca, a tu co i rusz coś z dzieciaczkami...I mama mnie pociesza: małe dzecko- mały problem, duże dziecko..... reszte znacie ;)
    a co o gaworzeniu piszą? że kiedy mniej więcej? bo tego nie sprawdzałam....
    Gada do siebie zwłaszcza po przebudzeniu ale nie jest to gaworzenie tylko "agu, gieee, grrr" No piszą że już powinien zacząć no ale że każde dziecko jest inne :P

• rewoppka Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tomek tez mało aktywny ruchowo jest. Z brzucha na plecy się przekręci ale to tyle. Jescze lubi na boku leżeć. Stopy go nie interesują a z pleców na brzuch też zero reakcji. Za to gadaaaa :) to widzialyscie na filmie.

qdkk9vvj8hotjlcx.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paaolka wrote:
    DeLaCruz az 25 stopni u Was bylo? To bardzo ciepło, u nas nie az tak, jakbym zobaczyla Cie w krókich spodenkach i bluzce na króki rękaw to pewnie sama bym sie nieco zdziwila, hehe ;) A gdzie mieszkasz? U nas w czasie spaceru temperatura spadła o kilka stopni dzis, jak wychodzilismy bylo słońce a potem zachmurzyło sie i popadało, a Krzysia ubrałam dziś bez kurtki, w body na krótki rękaw, bluzke cienką z długim rekawem i bluze misiową. Na pewno nie zmarzł, predzej troche za gorąco mu bylo nawet, tym bardziej ze jak deszcz padał to pod folią na wózku na pewno cieplej sie zrobiło.

Co do porodu u nas był naturalny i najadłam sie strachu własnie bo mały tez był dwa razy pępowiną owinięty, a ponoć tylko to go uratowało że była długa, ponad metr miala. Trudno mi go było wyprzec, chował sie spowrotem, potem jeszcze smółke oddał w środku, no i zabrali mi go od razu na obserwacje, na szczescie wszystko dobrze sie skończylo, mam nadzieje ze nastepny poród bedzie mniej stresujący.. ;)

Jestem z Lublina :) U nas dużo osób było z krótkim rękawem, bo było goooorąco :)

U nas właśnie przez pępowinę akcja nie postępowała... Stąd po oksytocynie zrobili cc :( Ale lepiej tak niż miałby się "poddusić". Dobrze, że u Was się wszystko dobrze skończyło :)

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:
    A kiedy powinny dzieciom wyjść zęby? Naszej pierwsze 2 wyszły jak miała skończone 5,5 miesiąca, to też wcześnie?

My mamy tę silikonową nakładkę i Magda b. lubi się nią bawić: kiedy wkłada sobie do buzi moje palce i gryzie tymi ostrymi ząbkami, nakładam nakładkę i jej nią masuję dziąsełka, bardzo ją to cieszy, trzyma mnie za rękę i prowadzi, gryzie przy tym zapamiętale (a w nakładce już nie boli), widocznie przynosi jej to ulgę. Czasami dajemy jej nakładkę do rączki i sama sobie masuje

A powiedziała Wam pediatra którą konkretnie pastę kupić? I czy myć nią tylko ząbki czy również dziąsełka?

Jest taka reguła: ilość miesięcy dziecka minus 6 = ilość zębów. Ale to tylko średnia i jak widać nie zawsze sprawdza się w praktyce. Jedne dzieci rodzą się już z zębami, innym wychodzą dopiero pod koniec 1 roku życia. Zwykle tylko kolejność wyrzynania jest taka sama.

Nelly lubi tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scęście wrote:
    powiem Ci ze nic ciekawego nie kupilam, a kasy psozlo tyle ze szok. ogolnie po prostu znaim urodzilam to narobilam zapasow przez ciaze, na rozmiary 56, 62, 68.. duzo podostawalam z rezentow odwiedzajacych, od babc, cioc, kolezanek na 62 i 68.. i nic nei musialam dokupowac w ogole na te rozmiary, no sporadycznie cos nie z koniecnzosci tylko jak ujrzalam to kupilam pojedyncza rzecz. a na 74 i 80 to nei mam prawie nic, jeszcze na 80 to mama moja mi kupowala, zbey mial na lato jesien fajne ciuszki, ale 74 to doslownie 2 rzeczy i to pajace do snu. ani bodziakow na krotki rekaw, ani spodenek na lato, jakichs rampersow, lbuzeczek, no nic. wiec kupowalam wsyztsk ow tym rozmiarze, ale co z tego ze wydalam ponad 600zl jak mam rzeczy na sztuki to kilka i to 1/5 tego co potrzebujemy :P zaraz wam wkleje fotki co kupilam.

SMUTAS tylko ja do stacjonarnego to mam 40km... wiec jechac i wrocic to wydam 50zl na paliwo, strace czas i jeszcze moge nie znalesjc rozmiarow. a tu mam dostawe do domu i rozmiar chociaz, bez wychodzenia. gdybym robila zakupy za 1000zl to juz bym pojechala bo nawet z paliwem wyszlo by na plus, ale przy tej kwocie to w sumei jedna cholera :P zwlaszca ze najpierw zrobilam zakupy za 250zl, to szkoda zahcodu o ten rabat, i nei sdazilam ze zamowie cos jeszcze, no ale przeciez ominelam 2 zakladk iz ciuchami na stronie i tam bylo jeszcze pare rzeczy wiec wydalam kolejne 214.

Ale Wam fajnie, że tak długo w małych rozmiarach chodzicie. Ja już zaczęłam zbierać 92. 86 jesr akurat, ale juz powoli body bedzie sie robic za krotkie :(

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:

Wyluzuj :) Dzieci to nie roboty, wszystko w swoim czasie. Jakby miał 7-8 miesięcy to byłoby się czym niepokoić, a teraz ma jeszcze czas. A te stopy to buzi to też nie jest wyznacznik. Mojemu się udaje, cały czas je tam pcha, ale ciężko mu sięgnąć, bo mu "sadło" na brzuszku przeszkadza ;)

pestka lubi tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • Pauletta Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak Was cos martwi to lekarz sprawdzi. Moze dac skierowanie na rehabilitacje itd.
    Maja zaczela sie przekrecac na brzuch po skoku . w 19 tyg. Stopy tez ja jiz interesuja, sciaga raczkami skarpetki. Jiz niedlugo i trafia do buzi

Majunia

klz9uay3zwy9fvpb.png

[link=https://www.suwaczki.com/]f2w3yx8darzp2fjs.png[/link]
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz wrote:
    Ale Wam fajnie, że tak długo w małych rozmiarach chodzicie. Ja już zaczęłam zbierać 92. 86 jesr akurat, ale juz powoli body bedzie sie robic za krotkie :(

86 za małe? Raaany to faktycznie Franek jest duży! Ja ostatnio trzymałam w rękach pajaca 86 i taki dłuuuugasny mi sie wydawałał :-P
    DeLaCruz to my byśmy mogły naszym maluchom zakładac ubranka po Twoim Franku :-D :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2015, 11:52

MOI, MOI, DeLaCruz lubią tę wiadomość

‹‹ 1391 1392 1393 1394 1395 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ