Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
my od rana sprzatamy z mezem
scescie moze powinnas odwiedzic szmateks jakis bo zbankrutujesz
ja czasem odwiedzam i jak jest cos naprawde godnego to kupie ale czasem w szmateksach rzeczy drozsze niz w pepco - ostatnio bylam i durne skarpetki 6 zl-owszem cieplejsze no ale mega drogo a za ta kase to juz nowe kupie no ale skusilam sie i wzielam
moja mama czasem buszuje i kupuje ale jakos nie ma gustu do konca i w niektorych wogole nie chodzil no ale nie wiem jak jej to powiedziec zeby kupila nowa na porzadna rzecz a nie kilka wiesniackich - zdarzalo sie ze trafila z gustem ale wiekszosc to masakra jakas
-
Dziewczyny! Porady potrzebuje. Podaje Małej przeważnie koło 12-14 słoiczek. Jeśli jest to coś nowego to daje 1/3 a jak już jest oken po 2-3 dniach to pół a czasem nawet więcej. Widać że Mała chce więcej bo jej smakuje to podać jej więcej? Mac cały słoiczek? Aaa i czy np tak jak dzisiaj chce podać groszek to dodać do niego kaszy mannej? Bo czytam że dużo dziewczyn juz tak robi. Aaa i kolejne pytanie. Kiedy zacząc podawać np. Coś z mięskiem typu indyk z ziemniakiem itp? Czy lepiej np po niedzielnym obiedzie z rosołku wyciągnąć kurczaka i marchewke i to zblendowac?
-
ewcia91 wrote:Z moja mama to jest ciężko może nie powinnam tak mówić ale bywa wredna i nie ukrywa nie zadowolenia z prezentu ma dopiero 42 lata ciężko się z nią dogadać
DeLaCruz lubi tę wiadomość
-
U Małgośki z tą motoryką to też jakoś dziwnie. Miała fazę na przewracanie się na brzuch, a teraz to jak się raz na kilka dni przekręci to sukces. Tak jakby się jej nie chciało już. Z brzucha na plecy to przewraca się z takim zamachem, że zawsze się walnie i płacz. Na boki się przewraca i teraz zasypia tylko na boku.
Miała fetysz stóp, ale ostatnio przestały ją już tak intrygować. Chwytała obydwie, ale do buzi było jeszcze daleko. No ale to sobie tłumaczę tym, że jest długa, bo ponad 90 centyl.
Nie podnosi się sama do siadania mimo, że posadzona pięknie siedzi. Szczególnie moją mamę to martwi.
Za to kręci się dookoła i na brzuchu i na plecach. W łóżeczku co rano znajdujemy ją obróconą o 180 stopni. No i na brzuchu zaczyna dupkę do góry zadzierać.
Podsumowując, chyba żadne dziecko nie da się wpisać idealnie w te ramy rozwojowe. Amenpestka, paaolka, DeLaCruz, Anoolka lubią tę wiadomość
-
tofirus wrote:U Małgośki z tą motoryką to też jakoś dziwnie. Miała fazę na przewracanie się na brzuch, a teraz to jak się raz na kilka dni przekręci to sukces. Tak jakby się jej nie chciało już. Z brzucha na plecy to przewraca się z takim zamachem, że zawsze się walnie i płacz. Na boki się przewraca i teraz zasypia tylko na boku.
Miała fetysz stóp, ale ostatnio przestały ją już tak intrygować. Chwytała obydwie, ale do buzi było jeszcze daleko. No ale to sobie tłumaczę tym, że jest długa, bo ponad 90 centyl.
Nie podnosi się sama do siadania mimo, że posadzona pięknie siedzi. Szczególnie moją mamę to martwi.
Za to kręci się dookoła i na brzuchu i na plecach. W łóżeczku co rano znajdujemy ją obróconą o 180 stopni. No i na brzuchu zaczyna dupkę do góry zadzierać.
Podsumowując, chyba żadne dziecko nie da się wpisać idealnie w te ramy rozwojowe. AmenWiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2015, 13:32
DeLaCruz, tofirus, Anoolka lubią tę wiadomość
-
Najważniejsze umiejętności i czynności Zakres normy (miesiące)
Czynności ruchowe
leżąc na brzuchu, unosi samą głowę 0—3.
utrzymuje główkę prosto w pozycji pionowej 1.—4.
leżąc na brzuchu, unosi się na wyprostowanych rękach 3.—6.
przewraca się z brzucha na plecy 3.—6.
przewraca się z pleców na brzuch 4.—7.
siedzi z podparciem 4.—7.
siedzi bez podparcia 4.—9.
stoi z pomocą 5.—11,5
raczkuje 5,5—13,5
chodzi z pomocą 6.—14.
stoi samo 7.—17.
chodzi samo 8.—18.
biega 13.—20.
Ruchy precyzyjne
uderza w przedmioty 2.—5.
sięga ku wiszącym przedmiotom 3.—6.
przekłada przedmioty z jednej ręki do drugiej 4.—7.
chwyt nakładkowy 5.—10.
je palcami 5.—10.
chwyt pęsetkowy 7.—10.
pomaga w ubieraniu się 10.—16.
je łyżeczką 12.—18.
pije z kubeczka otwartego lub z "dziubkiem" 10.—18.
Rozwój społeczny
uśmiecha się w reakcji na mowę, pieszczoty (tzw. uśmiech społeczny) 1.—3.
lęk przed obcymi 6.—12.
lęk podczas nieobecności mamy (separacyjny) 9.—24.
Rozwój mowy
grucha (głuży) 1.—4.
śmieje się 3.—6.
odwraca głowę w kierunku głosu ludzkiego 3.—6.
złości się 4.—8.
gaworzy 5.—9.
mówi mama/tata bez zrozumienia 6.—10.
rozumie "nie" 9.—18.
mówi mama/tata ze zrozumieniem 9.—14.
mówi niezrozumiale (z intonacją) 10.—18.
pokazuje na części ciała 12.—24.
zrozumiała mowa dziecięca (niektóre słowa zrozumiałe) 16.—24.
wypowiada wyrażenia dwuwyrazowe 20.—30.
Myślę, że się przydaNelly, tofirus, Anoolka, MOI, pestka, ao12., paaolka, Zielono mi:-))))), Kakabaka lubią tę wiadomość
💙 2014
❤️ 2016
Czekamy na dziewczynkę...
-
ataga4 wrote:86 za małe? Raaany to faktycznie Franek jest duży! Ja ostatnio trzymałam w rękach pajaca 86 i taki dłuuuugasny mi sie wydawałał
DeLaCruz to my byśmy mogły naszym maluchom zakładac ubranka po Twoim Franku
He he no jakoś tak szybko na długość rośnie💙 2014
❤️ 2016
-
To Franek pędzi! Będzie koszykarz:) z ciekawości zapytam czy Wy z mężem tez jesteście z tych wyższych? U mnie mąż ma 2metry a ja 1.74 i zastawiam się jaka duża będzie Agata
My po obiedzie. groszek super jej smakował. Zjadła na raz pół sloiczka. A teraz się zbieramy bo musze podskoczyc do rossmana po wkładki laktacyjne i takie higiebiczne bo dzisiaj jakieś plamienie miałam. Już się wystraszyłam że to okres :o ale tylko plamie.
potem na chwile do teściów i później do znajomych. Także dychnąć nie dychne. Ciekaw jestem czy może dziś Agata pójdzie do teściów na ręce bez płaczu.DeLaCruz lubi tę wiadomość
-
Sroka wrote:Dziewczyny! Porady potrzebuje. Podaje Małej przeważnie koło 12-14 słoiczek. Jeśli jest to coś nowego to daje 1/3 a jak już jest oken po 2-3 dniach to pół a czasem nawet więcej. Widać że Mała chce więcej bo jej smakuje to podać jej więcej? Mac cały słoiczek? Aaa i czy np tak jak dzisiaj chce podać groszek to dodać do niego kaszy mannej? Bo czytam że dużo dziewczyn juz tak robi. Aaa i kolejne pytanie. Kiedy zacząc podawać np. Coś z mięskiem typu indyk z ziemniakiem itp? Czy lepiej np po niedzielnym obiedzie z rosołku wyciągnąć kurczaka i marchewke i to zblendowac?
Powiem Ci, że jak daję nową rzecz to od razu pełną porcję. Franek nigdy nie miał problemów brzuszkowych i brak skłonności do alergii. Jak chcesz być ostrozniejsza to możesz np. co 2 dni, ale moim zdaniem spokojnie możesz dawać cały słoiczek jeśli Mała chętnie zjada💙 2014
❤️ 2016
-
Sroka, no właśnie Franek jakiś ewenement, bo ja 1,61cm, a mąż 1,72cm ale mój dziadek miał ponad 2m, brat męża 1,95cm, także jakieś geny są.
Dobrze, że Franek do tatusia mocno podobny, bo by jeszcze jakieś podejrzenia były;)💙 2014
❤️ 2016
-
Sroka, ja też daję już cały słoiczek jeśli Lila daje znać, że ma ochotę na więcej. Kaszy manny nie podaję a mięsko zaczęłam podawać po skończonym 5 miesiącu jak na razie tylko z gerbera ale powoli przymierzam się do samodzielnego gotowania.
Moja od jakiegoś czasu nie potrafi poleżeć dłużej na plecach bo ciągle się przekręca ale np. stopę w jej budzi widziałam tylko raz. No i również mało gada.. czasami ma chwilę, że nagle się rozgada ale tak w ciągu dnia zazwyczaj milczy.
Teściowa dzisiaj u nas była. Nie pojechałyśmy do h&m bo strasznie padało ale zrobiłyśmy zakupy przez internet. Masakra raptem 3 rzeczy a 120 zł nie ma. Ostatnio zapłaciłam tyle w lumpie ale kupiłam kurtkę, 10 bluzek z długim rękawem, bluzę i dwie pary spodni i to w idealnym stanie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2015, 15:28
-
nick nieaktualnyZdazylam przeczytac tylko jednego posta odnosnie kaszek, z tego przepisu wychodzi duzo,ja robie tak ze zrobie sobie np 90 ml mleka w miseczce,i dokladam kaszki az bedzie takie pol gęste. Na oko i tak jest najlepiej, smaki kaszek juz rozne mielismy ale malinowa byla najsmaczniejsza dla malej.
Mięsko albo gotuje albo z gerberka daje.ao12. lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziś moja sunia miała sterylizację i moja mama miała wybór, albo jechać na sterylke albo zostać z małym no i wybrała Filipa pomimo że miesiąc temu zarzekała się że nigdy z nim nie zostanie Nie było nas 4h i podobno nawet nie pisnął, dzielny chłopak
ao12., rewoppka, pestka, Scęście, Sisilla lubią tę wiadomość
-
Nikus jeszcze nie jadl miesa ani ryb ale chyba kupie w sloiczku i zobacze czy mu bedzie smakowalo
Przed chwila zrobilam muffinki - wyszly pyszne - maz sie zajadal az mu sie uszy trzesly i tes tez powiedzial ze pyszne- teraz gotuje rowniez dla tescia ale to fajny gosc nie wtraca sie wogole