X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 09:38

Sisilla lubi tę wiadomość

• sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my od rana sprzatamy z mezem

scescie moze powinnas odwiedzic szmateks jakis bo zbankrutujesz

ja czasem odwiedzam i jak jest cos naprawde godnego to kupie ale czasem w szmateksach rzeczy drozsze niz w pepco - ostatnio bylam i durne skarpetki 6 zl-owszem cieplejsze no ale mega drogo a za ta kase to juz nowe kupie no ale skusilam sie i wzielam :)

moja mama czasem buszuje i kupuje ale jakos nie ma gustu do konca i w niektorych wogole nie chodzil no ale nie wiem jak jej to powiedziec zeby kupila nowa na porzadna rzecz a nie kilka wiesniackich - zdarzalo sie ze trafila z gustem ale wiekszosc to masakra jakas

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • ewcia91 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z moja mama to jest ciężko może nie powinnam tak mówić ale bywa wredna i nie ukrywa nie zadowolenia z prezentu ma dopiero 42 lata ciężko się z nią dogadać

Ewelka91
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Porady potrzebuje. Podaje Małej przeważnie koło 12-14 słoiczek. Jeśli jest to coś nowego to daje 1/3 a jak już jest oken po 2-3 dniach to pół a czasem nawet więcej. Widać że Mała chce więcej bo jej smakuje to podać jej więcej? Mac cały słoiczek? Aaa i czy np tak jak dzisiaj chce podać groszek to dodać do niego kaszy mannej? Bo czytam że dużo dziewczyn juz tak robi. Aaa i kolejne pytanie. Kiedy zacząc podawać np. Coś z mięskiem typu indyk z ziemniakiem itp? Czy lepiej np po niedzielnym obiedzie z rosołku wyciągnąć kurczaka i marchewke i to zblendowac?

http://dwakotyzaploty.blogspot.com/

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewcia91 wrote:
    Z moja mama to jest ciężko może nie powinnam tak mówić ale bywa wredna i nie ukrywa nie zadowolenia z prezentu ma dopiero 42 lata ciężko się z nią dogadać
    To podaruj jej bon na zakupy do sklepu który lubi;)

DeLaCruz lubi tę wiadomość

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • tofirus Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Małgośki z tą motoryką to też jakoś dziwnie. Miała fazę na przewracanie się na brzuch, a teraz to jak się raz na kilka dni przekręci to sukces. Tak jakby się jej nie chciało już. Z brzucha na plecy to przewraca się z takim zamachem, że zawsze się walnie i płacz. Na boki się przewraca i teraz zasypia tylko na boku.
    Miała fetysz stóp, ale ostatnio przestały ją już tak intrygować. Chwytała obydwie, ale do buzi było jeszcze daleko. No ale to sobie tłumaczę tym, że jest długa, bo ponad 90 centyl.
    Nie podnosi się sama do siadania mimo, że posadzona pięknie siedzi. Szczególnie moją mamę to martwi.
    Za to kręci się dookoła i na brzuchu i na plecach. W łóżeczku co rano znajdujemy ją obróconą o 180 stopni. No i na brzuchu zaczyna dupkę do góry zadzierać.

Podsumowując, chyba żadne dziecko nie da się wpisać idealnie w te ramy rozwojowe. Amen ;)

pestka, paaolka, DeLaCruz, Anoolka lubią tę wiadomość

le5adb4.png
    ud81ifo.png
    iiysvvj.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tofirus wrote:
    U Małgośki z tą motoryką to też jakoś dziwnie. Miała fazę na przewracanie się na brzuch, a teraz to jak się raz na kilka dni przekręci to sukces. Tak jakby się jej nie chciało już. Z brzucha na plecy to przewraca się z takim zamachem, że zawsze się walnie i płacz. Na boki się przewraca i teraz zasypia tylko na boku.
    Miała fetysz stóp, ale ostatnio przestały ją już tak intrygować. Chwytała obydwie, ale do buzi było jeszcze daleko. No ale to sobie tłumaczę tym, że jest długa, bo ponad 90 centyl.
    Nie podnosi się sama do siadania mimo, że posadzona pięknie siedzi. Szczególnie moją mamę to martwi.
    Za to kręci się dookoła i na brzuchu i na plecach. W łóżeczku co rano znajdujemy ją obróconą o 180 stopni. No i na brzuchu zaczyna dupkę do góry zadzierać.

Podsumowując, chyba żadne dziecko nie da się wpisać idealnie w te ramy rozwojowe. Amen ;)
    Amen. I ja dam sobie spokój z martwieniem się na zapas :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2015, 13:32

DeLaCruz, tofirus, Anoolka lubią tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • ewcia91 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sroka ja juz daje cały słoiczek tan mały myślę że kaszkę możesz dodać , co do tego mieska i warzyw z rosołu to czemu nie tylko zanim przyprawisz☺

Ewelka91
  • paradise Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sroka wrote:
    To podaruj jej bon na zakupy do sklepu który lubi;)

Dobry pomysł! Ja mojej na urodzinki kupiłam kartę podarunkową z Mohito i była bardzo zadowolona.

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najważniejsze umiejętności i czynności Zakres normy (miesiące)
    Czynności ruchowe
    leżąc na brzuchu, unosi samą głowę 0—3.
    utrzymuje główkę prosto w pozycji pionowej 1.—4.
    leżąc na brzuchu, unosi się na wyprostowanych rękach 3.—6.
    przewraca się z brzucha na plecy 3.—6.
    przewraca się z pleców na brzuch 4.—7.
    siedzi z podparciem 4.—7.
    siedzi bez podparcia 4.—9.
    stoi z pomocą 5.—11,5
    raczkuje 5,5—13,5
    chodzi z pomocą 6.—14.
    stoi samo 7.—17.
    chodzi samo 8.—18.
    biega 13.—20.
    Ruchy precyzyjne
    uderza w przedmioty 2.—5.
    sięga ku wiszącym przedmiotom 3.—6.
    przekłada przedmioty z jednej ręki do drugiej 4.—7.
    chwyt nakładkowy 5.—10.
    je palcami 5.—10.
    chwyt pęsetkowy 7.—10.
    pomaga w ubieraniu się 10.—16.
    je łyżeczką 12.—18.
    pije z kubeczka otwartego lub z "dziubkiem" 10.—18.
    Rozwój społeczny
    uśmiecha się w reakcji na mowę, pieszczoty (tzw. uśmiech społeczny) 1.—3.
    lęk przed obcymi 6.—12.
    lęk podczas nieobecności mamy (separacyjny) 9.—24.
    Rozwój mowy
    grucha (głuży) 1.—4.
    śmieje się 3.—6.
    odwraca głowę w kierunku głosu ludzkiego 3.—6.
    złości się 4.—8.
    gaworzy 5.—9.
    mówi mama/tata bez zrozumienia 6.—10.
    rozumie "nie" 9.—18.
    mówi mama/tata ze zrozumieniem 9.—14.
    mówi niezrozumiale (z intonacją) 10.—18.
    pokazuje na części ciała 12.—24.
    zrozumiała mowa dziecięca (niektóre słowa zrozumiałe) 16.—24.
    wypowiada wyrażenia dwuwyrazowe 20.—30.

Myślę, że się przyda :)

Nelly, tofirus, Anoolka, MOI, pestka, ao12., paaolka, Zielono mi:-))))), Kakabaka lubią tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ataga4 wrote:
    86 za małe? Raaany to faktycznie Franek jest duży! Ja ostatnio trzymałam w rękach pajaca 86 i taki dłuuuugasny mi sie wydawałał :-P
    DeLaCruz to my byśmy mogły naszym maluchom zakładac ubranka po Twoim Franku :-D :-D

He he :) no jakoś tak szybko na długość rośnie :P

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To Franek pędzi! Będzie koszykarz:) z ciekawości zapytam czy Wy z mężem tez jesteście z tych wyższych? U mnie mąż ma 2metry a ja 1.74 i zastawiam się jaka duża będzie Agata :)

My po obiedzie. groszek super jej smakował. Zjadła na raz pół sloiczka. A teraz się zbieramy bo musze podskoczyc do rossmana po wkładki laktacyjne i takie higiebiczne bo dzisiaj jakieś plamienie miałam. Już się wystraszyłam że to okres :o ale tylko plamie.
    potem na chwile do teściów i później do znajomych. Także dychnąć nie dychne. Ciekaw jestem czy może dziś Agata pójdzie do teściów na ręce bez płaczu.

DeLaCruz lubi tę wiadomość

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sroka wrote:
    Dziewczyny! Porady potrzebuje. Podaje Małej przeważnie koło 12-14 słoiczek. Jeśli jest to coś nowego to daje 1/3 a jak już jest oken po 2-3 dniach to pół a czasem nawet więcej. Widać że Mała chce więcej bo jej smakuje to podać jej więcej? Mac cały słoiczek? Aaa i czy np tak jak dzisiaj chce podać groszek to dodać do niego kaszy mannej? Bo czytam że dużo dziewczyn juz tak robi. Aaa i kolejne pytanie. Kiedy zacząc podawać np. Coś z mięskiem typu indyk z ziemniakiem itp? Czy lepiej np po niedzielnym obiedzie z rosołku wyciągnąć kurczaka i marchewke i to zblendowac?

Powiem Ci, że jak daję nową rzecz to od razu pełną porcję. Franek nigdy nie miał problemów brzuszkowych i brak skłonności do alergii. Jak chcesz być ostrozniejsza to możesz np. co 2 dni, ale moim zdaniem spokojnie możesz dawać cały słoiczek jeśli Mała chętnie zjada

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sroka, no właśnie Franek jakiś ewenement, bo ja 1,61cm, a mąż 1,72cm :P ale mój dziadek miał ponad 2m, brat męża 1,95cm, także jakieś geny są.
    Dobrze, że Franek do tatusia mocno podobny, bo by jeszcze jakieś podejrzenia były;)

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sroka, ja też daję już cały słoiczek jeśli Lila daje znać, że ma ochotę na więcej. Kaszy manny nie podaję a mięsko zaczęłam podawać po skończonym 5 miesiącu jak na razie tylko z gerbera ale powoli przymierzam się do samodzielnego gotowania.

Moja od jakiegoś czasu nie potrafi poleżeć dłużej na plecach bo ciągle się przekręca ale np. stopę w jej budzi widziałam tylko raz. No i również mało gada.. czasami ma chwilę, że nagle się rozgada ale tak w ciągu dnia zazwyczaj milczy.

Teściowa dzisiaj u nas była. Nie pojechałyśmy do h&m bo strasznie padało ale zrobiłyśmy zakupy przez internet. Masakra raptem 3 rzeczy a 120 zł nie ma. Ostatnio zapłaciłam tyle w lumpie ale kupiłam kurtkę, 10 bluzek z długim rękawem, bluzę i dwie pary spodni i to w idealnym stanie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2015, 15:28

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdazylam przeczytac tylko jednego posta odnosnie kaszek, z tego przepisu wychodzi duzo,ja robie tak ze zrobie sobie np 90 ml mleka w miseczce,i dokladam kaszki az bedzie takie pol gęste. Na oko i tak jest najlepiej, smaki kaszek juz rozne mielismy ale malinowa byla najsmaczniejsza dla malej.

Mięsko albo gotuje albo z gerberka daje.

ao12. lubi tę wiadomość

• DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mięsko u nas też po 5mc. I rybka:)

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś moja sunia miała sterylizację i moja mama miała wybór, albo jechać na sterylke albo zostać z małym no i wybrała Filipa pomimo że miesiąc temu zarzekała się że nigdy z nim nie zostanie ;) Nie było nas 4h i podobno nawet nie pisnął, dzielny chłopak :)

ao12., rewoppka, pestka, Scęście, Sisilla lubią tę wiadomość

• Scęście Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my juz tez krolika, indyka, kuyrczaka i cielecine ejdlismy, wczoraj nawet pierwsza rbka - losos.. do dzis mu z buzi smierdzi haha :P

Anoolka, Sisilla lubią tę wiadomość

• sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikus jeszcze nie jadl miesa ani ryb ale chyba kupie w sloiczku i zobacze czy mu bedzie smakowalo

Przed chwila zrobilam muffinki - wyszly pyszne - maz sie zajadal az mu sie uszy trzesly i tes tez powiedzial ze pyszne- teraz gotuje rowniez dla tescia ale to fajny gosc nie wtraca sie wogole

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
‹‹ 1392 1393 1394 1395 1396 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ