X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • paradise Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Dziewczyny które już karmią w krzeselkach, Wasze dzieci dobrze siedzą?? Ja chciałam przytargac krzesełko ze strychu ale moja mama twierdzi że Filip musi DOBRZE siedzieć. Teraz go karmie w lezaczku ale to porażka.
    Moja jeszcze tak na 100% stabilnie nie siedzi ale karmie ją w krzeslku na pół lezaco. W lezaczku ruszala nogami i cała się bujala, nie potrafilam trafic łyżka do buzi :P

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsonik wrote:
    Paaolka tak ten sam:)) I on mi robił cięcie. Ja tez jestem zadowolona bo to bardzo kameralny oddział. O to może miałyśmy tą samą sale:)) To była chyba trzecia po lewej jak się wejdzie na oddział:))

No to śmiesznie :)) a ja nie pamiętam dokładnie która to sala, ale po lewo tez byla ;) nie wiem czy czasem nie miala nr 24... ;) cos tak mi gdzies z tylu głowy ten nr siedzi.. ;)

Co do grupy na fb to wystraczy ze podasz maila i kazda z nas która jest tam moze Ci wyslac zaproszenie, takze jak podasz to moge zaraz Ci wyslac ;)

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jeszcze ciekawiej :) świat jest naprawde mały :) ja byłam na drugim łóżku przy drzwiach... ;)
    Wysłalam zaproszenie, sprawdz czy doszlo ;) i tam jak juz bedziesz na fb to pod przypiętym na górze postem napisz w komentarzu że Ty to Ty, w sensie podaj tam nick stad ;)

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmmm..no to nie wiem czemu :( próbuje wysłac jeszcze raz to pojawia mi sie komunikat że "ta osoba została już zaproszona do grupy"...sprawdz jeszcze za jakis czas poczte, moze jakies opóźnienie jest..

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Sylwia a kiedy macie powtórzyć mocz? Moim zdaniem to już pierwszy mocz powinien skłonić lekarza do przepisania antybiotyku/furaginu.
    tak za tydzien

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • MOI Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julcia nie siedzi sama a mimo to karmie ja w krzeselku. Po prostu odchylam maksymalnie oparcie. W bujaczku bylo nam znacznie trudniej ;-)

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • letty Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Ona wrote:
    Ja od urodzenia dokarmialam przynajmniej raz dziennie mm. Wlasnie wczoraj podalam pierwszy raz bebilon 2 profutura, bo musze zaczac wprowadzac, wiec na razie 1raz dziennie bede dawala 2 a reszta jeszcze 1.
    W ogole wczoraj sie zastanawialam do kiedy dziecko sie karmi mm? Bo jest jeszcze mleko 3, tak jakos mi przyszlo na mysl.

No ja dokarmiam mm bo od samego początku byłam zbyt leniwa żeby ściągać w nocy :) nigdy mi się nie zdarzyło :P na początku po nocy miałam 400 ml. Dziś już tylko 200... ale dobrze, że się zmniejsza bo ja dużo pracuję i mi przeszkadza odciąganie, chcę do 8-9 msc-a.

A mleko krowie śmiało od 1 roku, te wszystkie 3 i inne "juniory" to są dobre dla dzieci, które mają problemy ze zwykłym krowim, np. ja do dziś jak wypiję, za dużo mleka to robią mi się czerwone plamy :P a sprawdzałam na juniorach i wypiłam litr to nic mi nie było

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Melissa Przyjaciółka

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cóż za piękny dzień dzis ehhh chwilo trwaj. Byliśmy na spacerze 4 godz z przerwą ma cyca i pieluszkę 15 min.
    Mały cis dziś liczy do jedzenie obiadek trochę na sposób musiał być podany.
    jak wróciłam ze spaceru musiał pokarm ściągać z jednej piesi bo mały nie chciał za dużo jeść a był kamień. A nie chciało mi się laktatora sterylizowac I ściągnęła ręcznie 5 ml jeszcze po karmieniu i dopiero poczułam ulgę.

qdkki09kmidnxr2l.png ba6f65a8c6dfface.png
  • rewoppka Ekspertka

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Witam nową mamusie :)
    My jesteśmy z Bródna. na woli mieszkałam przy Długosza i Młynarskiej jak byłam na studiach jeszcze.
    Wczoraj podalam Tomkowi groszek. Niestety to pierwsza rzecz która nie przeszła, miał odruch wymioty odrazu.
    A wczoraj w nocy obudzil się o 3 i zaczął gadać i krzyczeć na całe mieszkanie :) głuptas mały :) ponoć pełnią księżyca było to spowodowane :P
    Ja na spacerki zazwyczaj chodzę sama czasami koleżanki mnie odwiedza a jedną niedługo będzie miała dzidzię wiec będę miała towarzystwo :)
    Jeszcze nad krzesełkiem do karmienia nie myślałam a na razie karmimy się na foteliku i nie ma problemu.
    Kiedy mogę podać małemu chrupka kukurydzianego? Dzisiaj była jagoda z jabłkiem ale miał po niej fioletowe usteczka :)

qdkk9vvj8hotjlcx.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paradise wrote:
    No i tutaj mam pytanie kiedyś pisalyscie o czymś co czyni cuda przy ząkowaniu. Nie wiem czy to żel czy krople ale pamiętam ze nazwa na literę C. Poratujecie?

CALGEL do smarowania. Nas ratuje w każdej sytuacji. Tylko trzeba uważać, żeby nie przedawkować.
    KasiaMJ wrote:
    Zdecydowałam się na kupno nosidla że strony pathi.pl :-) jestem w trakcie wyboru materiału, chyba wezmę szary w rowery z innej strony oczywiście i cały panel z niego uszyje, do tego szare ramiączka szyte błękitna nicią w kolorze rowerów:-) zdecydowałam się na ergonomiczne z klamrami, bo Mai thei czy jak to się pisze, jest wiązane i boję się, że wezelki będą mnie uwieraly podczas noszenia.

O! My też zamówiliśmy :) Fajnie, że są szyte na miarę pod konkretne dziecko i jeszcze można wybrać wzór. Też wzięliśmy ergonomiczne. W poniedziałek ma przyjść :) Już się nie mogę doczekać.
    Kkasia wrote:
    Dziewczyny czy Wasze dzieciaczki uzywaja smoczkow?jesli tak to jak czesto?;)

Nie używamy :) W sumie czasem do snu w dzień by się przydało, ale ja zwykle wtedy też śpię, więc czasem Frania podpinam pod cyca i tak przytuleni drzemiemy :)
    Nelly wrote:
    Moja Magda od początku wypluwała smoczka, w końcu przestaliśmy jej dawać, dodam, że bez żalu. To tylko mój teść uważa, że to wielka krzywda dla dziecka, ale nie przejmuję się nim.

Oj, to moja teściowa wiecznie swoje: "Może ze smoczkiem będzie spokojniejszy?". Oczywiście w sytuacjach, kiedy 1. chce mu się spać, 2. jest głodny, 3. chce się bawić/na rączki. W ogóle nie wiem jak ona wychowała 2 dzieci. Ciągle tylko powtarza: "Oj, z tymi niemowlętami to nigdy nie wiadomo, o co im chodzi. My Cię Franiu nie rozumiemy, wiesz? Możesz sobie gadać w swoim języku..." :O Ja tam doskonale wiem, czemu Franio marudzi.. Teraz rozumiem, dlaczego ma beznadziejny kontakt z synami :/

Byliśmy na szczepieniu: 9760g i 76cm :)
    anoolka wrote:
    A czy dzieciaczki które mają już ząbki robią mamom ciach ciach cycuszka ? ;) Filip od wczoraj testuje swoje ząbki i nie pomagało zabranie piersi aż w końcu wrzasnęłam z bólu bo mnie ugryzł dwa razy pod rząd i powiedziałam donośnym głosem że boli to aż łezki mu się zakręciły w oku i chyba zrozumiał, no przynajmniej mam taką nadzieję :)

Mój nie robi ciachu :) Ma dwa zęby na dole, ale idą mu górne jedynki to zobaczymy ;)
    Kasiula09 wrote:
    mam pytanie do mamus ktore same gotuja dla dzieciaczków zwlaszcza do DeLaCruz jak dodajecie kaszki do zupek to wczesniej je oddzielnie gotujecie chodzi mi o te jaglane, kukurydziane itp i wtedy do zupki dodajecie juz gotowe czy jak?

Ja do już trochę miękkich gotujących się warzyw/mięska dosypuję kaszę np. jaglaną, jęczmienną, gryczaną. Gotuję aż większość wody odparuje. Wtedy wychodzi taka "paćka". Jak jeszcze jadł papki to blenderowałam, teraz tylko rozciapuję widelcem i świetnie sobie radzi z taką konsystencją "do gryzienia", a raczej mielenia dziąsełkami.
    Wczoraj np. ugotowałam mu warzywa na parze, osobno kaszę jaglaną i tylko rozpaćkałam. Takie "dorosłe" jedzenie chętniej wsuwa niż papki :)

Słuchajcie, w tym poradniku są świetne przepisy. Właśnie mam ochotę wypróbować ruloniki z cukinii:

http://pediatria.mp.pl/zywienie/show.html?id=110020

Właśnie, zna się któraś na serach? Bo chciałam Franiowi coś zacząć dawać, a piszą, że najlepiej podpuszczkowe - któraś wie, jakie najlepiej? No i twarożek przed nami :)
    Melissa wrote:
    DeLaCruz pokaż pokaż kocyki wiosenne.

Nie mam teraz za bardzo jak, bo mam remont. Z jednej strony bawełna z wzorów, które wrzucałam, z drugiej dzianina bawełniana - zamawiam kolor miętowy.
    Agsonik wrote:
    Dziewczynki mam takie pytanie chciałam kupić nosidło babybjorn model one , co o nim myślicie ? Są tu doświadczone mamusie to może mi pomożecie warto je kupić?

Rozmawiałam z doradcą noszenia i wiem, że ostatnio Babybjorn zmienił politykę i wprowadził nosidła ergonomiczne, czyli takie, które podtrzymują nóżki. Wcześniej to były typowe wisiadła.

O tu ładnie jest pokazane:
    http://bubinkowo.blogspot.com/2013/08/nosido-vs-wisiado.html

079e98ba004aca35med.jpg
    Italik wrote:
    moja szwagierka miała i była bardzo zadowolona, a dziecko nie wyglądało na takie któremu dzieje się krzywda. ma proste nogi, biodra zdrowe, a NAWET CHODZI!!!
    Sory ale rozwalają mnie komentarze o wisiadłach;p

No wiesz, ja bym tak nie chciała być noszona. Po co wydawać tyle kasy, jeśli można wydać dużo mniej, a dziecku jest wygodniej i zdrowiej? Oczywiście nie mówię o modelach ergonomicznych tej marki, które są jak najbardziej ok :) Byle tyłem ;)
    Agsonik wrote:
    Agrafka dzięki ☺ wiem że ten model one ma zamki po bokach aby była dobra pozycja "żabki" ale może nie każdy model to ma i stąd te różne opinie .spoko dzięki za info.
    Ja chciałam takie nosidło w ktorym można też nosić dziecko przodem do świata.

Agosnik, najlepiej wcale nie nosić przodem do świata. W linku, którym podałam wyżej zobacz.
    Melissa wrote:
    Dziewczyny czy jest tu któraś co nie podała i nie zamierza podać dziecku na razie glutenu?
    ka nie robiłam ekspozycji. Po pierwsze za późno się obudziłam bo tydzień przed skonczeniem 6m a potem jakoś stwierdziłam ze skoro mój taki delikatny i ciągle ma jakąś wysypke na coś alergizuje nie chciałam go jeszcze obciążać glutenem.
    poza tym dopiero był gluten po 10m nagle zmiany i tak wcześnie. Zaraz okaże się że znów zrobią badania u zmienia zdanie.

Wcale się nie musisz spieszyć z glutenem. Wg najnowszych badań (badano wprowadzanie po 4mcu, 6mcu i 12mcu) nie ma znaczenia czas wprowadzenia, a czynnikiem decydującym jest predyspozycja genetyczna :) Także spokojnie, zadbajcie najpierw o tą skórę, jak już będzie wszystko ok to możecie zacząć wprowadzać :)
    Anoolka wrote:
    Dziewczyny które już karmią w krzeselkach, Wasze dzieci dobrze siedzą?? Ja chciałam przytargac krzesełko ze strychu ale moja mama twierdzi że Filip musi DOBRZE siedzieć. Teraz go karmie w lezaczku ale to porażka.

Mojego karmiłam w krzesełku od 5mca w pozycji półleżącej. Tak jak w leżaczku :) Zresztą nie miałam wyjścia, bo z leżaczka już wyrósł.
    Teraz się karmimy pionowo, bo stabilnie się utrzymuje i już nie chwieje.
    Anoolka wrote:
    Sylwia ten lekarz/ lekarka jest niepoważny. Konsekwencje nieleczonego zapalenia układu moczowego są poważne włącznie z sepsą i uszkodzeniem nerek. Ja byłam z Filipem w szpitalu z podejrzeniem wady układu moczowego i były też inne matki z dziećmi które miały zapalenie układu moczowego. Procedura jest taka że jak trafia dziecko do szpitala np z gorączką i jest chociaż cień podejrzenia że to układ moczowy to dziecko na starcie dostaje antybiotyk jeszcze przed wynikami badań a tutaj lekarzyna czeka na 3 wynik moczu...boże co za patałach.

Anoolka, to rutynowe postępowanie jak dziecko nie ma innych objawów. U tak małego dziecka bardzo ciężko jest prawidłowo pobrać mocz i próbki są często zanieczyszczone. Co innego jak są objawy: płacz, gorączka.

Kakabaka, Nelly, pestka lubią tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry za tak długi post, ale w końcu Was nadrobiłam. U nas remont i kisimy się we trójkę na materacu w salonie :P
    W ogóle odkąd biorę Frania ok. 3 w nocy do nas do łóżka to łagodniej przechodzi ząbkowanie i lepiej śpi. Lubi się tulić :)

Jeszcze się podzielę, co dzisiaj odkryłam :) Kaszka kuskus firmy kupiec :) MEGA! Dzisiaj nie miałam czasu ugotować Franiowi obiadku, pod ręką żadnego słoiczka, więc rozpaćkałam mu śliwkę i zrobiłam z tą kaszką i cynamonem - pycha, sama podjadłam :) A teraz najlepsze: gotuje się bezgarnkowo. Wystarczy zalać wrzątkiem pół cm powyżej kaszy, odczekać 5 minut i już :) Uwielbiam takie gotowanie :)

paradise, paaolka, Kasiula09, sylwia1985, Sisilla, rewoppka, Nelly, pestka lubią tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • Melissa Przyjaciółka

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz wow ale masz dużego syna.... moja kuzyna ma synka jest z 30 czerwca i tyle waży.

co do kaszy kus kus mój mąż ja uwielbia. tez będę próbowała dawać Bartkowi.

• sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka nic mu nie przepisala bo maly nie ma goraczki - mowila wlasnie ze czasem sa jakies zanieczyszczenia i zle wyniki wychodza - musimy go okapac rano i wowczas pobrac a chyba jest lekarzem wiec powinna sie znac

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melissa, już przywyklam, że odbiega wymiarami od rówieśników:) niektóre roczne dzieci są od niego mniejsze. Śmieszne to wygląda, nam wrażenie, że niektórzy patrzą i myślą:"o taki duży, a jeszcze nie chodzi" ;)

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, tylko pamiętajcie, że kuskus zawiera gluten - dla tych, które na razie nie wprowadziły

Kasiula09 lubi tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • Melissa Przyjaciółka

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz ważne ze zdrowy prawidłowo się rozwija.

• DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melissa wrote:
    DeLaCruz ważne ze zdrowy prawidłowo się rozwija.

No chłop jak dąb:)

Anoolka, super! Ale niespodzianka:)

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • Melissa Przyjaciółka

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anollka super sprytny.
    Mój to w tym tyg to przekręcić się w kilka sekund i co chwilę a to na brzuszku a to na plecach. Jeszcze w tamtym tyg jak się przekręcić chciał to dość długo leżał w jednej pozycji a teraz fika co kilka sek. Może to mnie zgubiło ze on się tak rzadko przekrecal i wtedy co mi spadł z łóżka nie zorientowałam się ze on już tak się szybko przekrecal...

mały tak dziś wymeczony ze nawet po kąpieli nie chciał mi kaszki zjeść. Tarl oczy wiec dałam mu te 50ml co odciągnąć musiałam i cyca i padł dosłownie. Ja kończę inke i lecę spać.

DeLaCruz jak uda Ci się uszyć te nowe kocyki to musisz koniecznie pokazać.
    a remonty współczuję my malowanie mieliśmy początkiem września jak byłam ma wylocie ojej nie wspominam tego miło. do tego cała kuchnia była szpachlowana. Spałam wtedy u rodziców ale sprzątania w diabły było.

• Kakabaka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2015, 05:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurka ale Jędruś ma straszną chrypkę. Myślałam że już z nim lepiej ale ta chrypka trochę mnie wystraszyła. Nie wiem czy iść z tym do lekarza od razu czy czekać do wizyty kontrolnej w środę? Wiecie coś o chrypkach u niemowląt?
    I mam jeszcze jedno pytanie do mam chłopców. Zauważyłam że Jędruś łapie się za pisiorka i nie wiem czy to taki etap czy może coś go tam boli? Wasze chłopaki też czasem tak robią?

b0atxbc.pngimg5-110_sd_8_Pierwszy+z%B1bek_28+maja+2015.jpg
  • MOI Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2015, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas brak kupy juz 3 dzien :-\ Wczesniej kupsony byly codziennie, wiec troche mnie to denerwuje. Muszecw koncu zamowic ten doidy cup i chyba sie zaopatrze w sloiczek ze sliwka mimo, ze nie planowalam jeszcze owocow.

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
‹‹ 1443 1444 1445 1446 1447 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ