X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • MartaR.. Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    serek_84 wrote:
    Hej Dziewczyny.

Proszę mi wpisać, że obstawiam chłopca :) Starania były w dzień owu bądź dzień przed (a wcześniej 5 dni przed). U nas w rodzinie też jest więcej chłopców. Choć nie mam ochoty na kiszone produkty....ble,fuj ;P
    Ja miałam wizytę u ginekologa w 6 tygodniu 5 dniu. Teraz będzie w 10 tyg i 5 dniu, czyli dopiero 7 kwietnia. Dzień przed moimi urodzinami :) Potem chciałabym około 12 tygodnia na prenatalne. Dlatego mam OGROMNY dylemat czy poprosić teraz 7 kwietnia żeby mi zrobił USG, czy poczekać do tych prenatalnych. Ostatnia mi robił, to pewnie teraz nie będzie, ale jak poproszę to zrobi. Chciałabym wiedzieć czy wszystko ok, ale też nie jestem zwolenniczką zbyt częstego USG. Chciałabym mieć ich jak najmniej. A już miałam dwa! Ech....
    Ja tez mam urodziny 8kwietnia :-D

serek_84 lubi tę wiadomość

7a4aio4pfp2702id.png
  • serek_84 Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka napisz mi proszę, jak zmienia Ci się wynik TSH w przeciągu tych 11 tygodni ciąży. Ja mam hashi. Zaszłam z wynikiem 0,75. W 4tyg miałam wynik 0,25, po miesiącu (czyli teraz), mam 0,95. Biorę euthyrox 100. Teraz mam brać 100/125. Czyli lekko zwiększył dawkę co drugi dzień. Moim zdaniem ok.

Tylko wydaje mi się, że endo był zdziwiony, że tak mało mi urosło i potem zadał dla mnie dziwne pytanie: "czy ginekolog zadowolony z tego co widział na USG?" Powiedziałam, że byłam w 6tyg i było serduszko. Że następną wizytę mam za 2,5tyg. Tylko takie dziwne pomruki w jego głosie ;P Na początku nic nie myślałam, potem w domu stwierdziłam, że jego zachowanie było dziwne i może przeczuwa, że coś może być nie tak na podstawie wyniku TSH. Chyba się zna i wie jak wygląda przyrost w ciąży. Albo jestem głupia ;)

9qeydmw.png
  • serek_84 Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaR.. wrote:
    Ja tez mam urodziny 8kwietnia :-D

SUPER!!! Będziemy razem świętowały!!! Choć moje to 30ste, więc nie wiem czy mam co świętować ;)

Madź, paaolka lubią tę wiadomość

9qeydmw.png
  • MartaR.. Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    serek_84 wrote:
    SUPER!!! Będziemy razem świętowały!!! Choć moje to 30ste, więc nie wiem czy mam co świętować ;)
    Moje 32-gie :-D

serek_84, Madź, paaolka lubią tę wiadomość

7a4aio4pfp2702id.png
  • serek_84 Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2014, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a propos skierowania na badania, to ja miałam od razu skierowanie na morfologie, glukozę, mocz i kiłę (WR). Na ostatniej wizycie nie dał mi skierowania, teraz jak pójdę pewnie coś dostanę.

Teraz słuchajcie. W gazecie "Będę mamą" mam tabelę z badaniami obowiązkowymi, zalecanymi i zalecanymi w uzasadnionych przypadkach. Podzielone na tygodnie ciąży.

Różycza i tokso są wpisane jako "zalecane", więc gin nie ma obowiązku dać skierowanie. Tak więc dlatego nie wszyscy dają.

9qeydmw.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja mam 29 urodzinki 12 kwietnia :)

MartaR.. lubi tę wiadomość

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • kredkaczarna Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wr mialam tego samego dnia ;) tylko na gr krwi 5 dni czekam!

26.09.2014 Aluś :*
    Aniołek [*] Listopad 2015r.
    ckai3e3kdf77majo.png
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tokso robi sie w 1 trymestrze, najczesciej 9-10 tc :)
    Kajaoli wrote:
    Dziwne, ze nie dal skierowania na tokso i rozyczke, te badania sa w podstawowym pakiecie i robi sie jako pierwsze.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2014, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    serek_84 wrote:
    Anoolka napisz mi proszę, jak zmienia Ci się wynik TSH w przeciągu tych 11 tygodni ciąży. Ja mam hashi. Zaszłam z wynikiem 0,75. W 4tyg miałam wynik 0,25, po miesiącu (czyli teraz), mam 0,95. Biorę euthyrox 100. Teraz mam brać 100/125. Czyli lekko zwiększył dawkę co drugi dzień. Moim zdaniem ok.

Tylko wydaje mi się, że endo był zdziwiony, że tak mało mi urosło i potem zadał dla mnie dziwne pytanie: "czy ginekolog zadowolony z tego co widział na USG?" Powiedziałam, że byłam w 6tyg i było serduszko. Że następną wizytę mam za 2,5tyg. Tylko takie dziwne pomruki w jego głosie ;P Na początku nic nie myślałam, potem w domu stwierdziłam, że jego zachowanie było dziwne i może przeczuwa, że coś może być nie tak na podstawie wyniku TSH. Chyba się zna i wie jak wygląda przyrost w ciąży. Albo jestem głupia ;)
    Przed zajściem w ciążę miałam 3.05 więc endo zmieniła mi euthyrox z 25 na 37,5. Po miesiącu poszłam i tsh miałam 0,96, endo powiedziała że to nie leki tak mocno obniżają tylko hormony ciążowe i dlatego trzeba robić ft4- to był gdzieś 6tc. Teraz robiłam tsh i ft4 i tsh miałam 1,10. Mi się wydaje że u Ciebie z tsh jest wszystko w porządku tylko czemu lekarz nie karze Ci robić ft4...?

• Nati74 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też już po wizycie.

Jest dobrze. Dzieć urósł dokładnie 9 dni od ostatniej wizyty czyli rośnie dobrze, choć nadal jest o prawie tydzień mniejsze. Serduszko bije, krwiak jest mniejszy.

Ryzyko jest oczywiście zawsze, ale na razie wygląda to bardzo dobrze :)

MOI, Drelin, MartaR.., Madź, Natalia J., mała_mi, mad8, Anoolka, lubek lubią tę wiadomość

94d248b7cf3fad2322c1c7b41d90ec96.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://babyonline.pl/pub/mt08_8/kalendarium3.jpg

tutaj dziewuszki s abadania, obowiazkowe, zalecane, dodatkowe, podzielone na trymestry a w nich na tygodnie :)

• Scęście Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tak rosniemy od srodka :)
    http://www.msichicago.org/.../make-room-for.../interactive/

• Drelin Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2014, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kakabaka wrote:
    Z tego co pamiętam to wczoraj sporo dziewczyn miało mieć wizytę, a tylko ja i MOI pochwaliłyśmy się jej wynikami. Co tam u reszty wczorajszych dziewczyn?

ja tez byłam wczoraj.
    wszystko jest ok, dr obejrzał kość nosową, przezierność zmierzył, stwierdził, że wszystko jest ok :) termin z usg 1.10 a nie 8.10 ;)
    a 28.03 mam usg genetyczne.
    Widziałam paluszki :)

MartaR.., MOI, sylwia1985, Madź, caterinka, paaolka, mała_mi, mad8, lubek, Kajaoli lubią tę wiadomość

yuudrjjg1yagrwny.png
  • Drelin Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati74 wrote:
    ja też już po wizycie.

Jest dobrze. Dzieć urósł dokładnie 9 dni od ostatniej wizyty czyli rośnie dobrze, choć nadal jest o prawie tydzień mniejsze. Serduszko bije, krwiak jest mniejszy.

Ryzyko jest oczywiście zawsze, ale na razie wygląda to bardzo dobrze :)

super wiadomość :)

yuudrjjg1yagrwny.png
  • serek_84 Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2014, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Przed zajściem w ciążę miałam 3.05 więc endo zmieniła mi euthyrox z 25 na 37,5. Po miesiącu poszłam i tsh miałam 0,96, endo powiedziała że to nie leki tak mocno obniżają tylko hormony ciążowe i dlatego trzeba robić ft4- to był gdzieś 6tc. Teraz robiłam tsh i ft4 i tsh miałam 1,10. Mi się wydaje że u Ciebie z tsh jest wszystko w porządku tylko czemu lekarz nie karze Ci robić ft4...?

Anoolka ft3 i ft4 też miałam robione. O tarczycy wiem raczej dużo (od dziecka choruję na hashi).

Na początku ciąży faktycznie wynik się obniża, ale potem wzrasta zapotrzebowanie na tyroksynę, więc wynik zaczyna iść do góry (dlatego w ciąży pojawia się często u dziewczyn zdrowych niedoczynność lub chore dostają plamienia przy podwyższonym wyniku, bo brakuje hormonu tarczycowego).

Ja po prostu swtierdziłam, że może mój wynik poszedł za mało w górę jak na 9 tydzień ciąży. Dlatego chciałam porównać z innymi dziewczynami, ale nic nigdzie nie znalazłam (porównać wzrost).

A moje wyniki są bardzo dobre i tego nie neguję :) zdziwiło mnie tylko zachowanie endo. Ale może jestem przewrażliwiona ;) jak większość z nas ;)

9qeydmw.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki jestem i ja :)
    Zadowolona po wizycie niezmiernie :) Maleństwo urosło, i ma juz prawie 3 cm, machało raczkami i ruszało delikatnie zadkiem... ;) To bylo takie niesamowite! :):) teraz mam wizytę za 4 tyg - 17 kwietnia i wtedy będzie mi doktor robił usg genetyczne, juz sie doczekać nie mogę, najchętniej codziennie chodziłabym i oglądała mojego dzidziulka :D
    Wyniki badan dobre, teraz dostałam w końcu skierowanie na tokso, różyczkę i cytomegalie. No i dalej kazał mi siedzieć na zwolnieniu, bo wg niego nie powinnam sie narażać na choroby...a mi to pasuje ;)

MartaR.., Drelin, mad8, caterinka, lubek, Madź, Ciapulinka, mała_mi lubią tę wiadomość

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to moje małe cudo :)
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e657c3626524.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3e57279d8ade.jpg

MartaR.., mała_mi, Drelin, mad8, caterinka, Anoolka, Madź, Kajaoli, Camille87, Kakabaka, MOI, sylwia1985, Ciapulinka lubią tę wiadomość

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • MartaR.. Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale fajne to drugie zdjęcie ...

paaolka lubi tę wiadomość

7a4aio4pfp2702id.png
  • mad8 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie może namiary na usg genetyczne w Warszawie lub Siedlcach? Fajnie gdyby to był ktoś sprawdzony.

relg3e5eyc9mcvbi.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2014, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    serek_84 wrote:
    Anoolka ft3 i ft4 też miałam robione. O tarczycy wiem raczej dużo (od dziecka choruję na hashi).

Na początku ciąży faktycznie wynik się obniża, ale potem wzrasta zapotrzebowanie na tyroksynę, więc wynik zaczyna iść do góry (dlatego w ciąży pojawia się często u dziewczyn zdrowych niedoczynność lub chore dostają plamienia przy podwyższonym wyniku, bo brakuje hormonu tarczycowego).

Ja po prostu swtierdziłam, że może mój wynik poszedł za mało w górę jak na 9 tydzień ciąży. Dlatego chciałam porównać z innymi dziewczynami, ale nic nigdzie nie znalazłam (porównać wzrost).

A moje wyniki są bardzo dobre i tego nie neguję :) zdziwiło mnie tylko zachowanie endo. Ale może jestem przewrażliwiona ;) jak większość z nas ;)
    Serek ja słyszałam że zaczyna mocno rosnąć ale gdzieś od 2 trymestru, także się nie przejmuj :)

‹‹ 181 182 183 184 185 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ