Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2014, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paradise ja sobie kupiłam witaminy bo w morfologii wychodzi mi brak żelaza a w prenatalu jest go bardzo dużo więc u mnie jest to wskazane. Wydaje mi się że jeśli morfologia jest ok i jest dobre samopoczucie to można sobie odpuścić ale koniecznie trzeba teraz łapać słońca żeby uzupełnić niedobory wit D. Oczywiście przed wyjściem na słońce nie wolno się smarować olejkami z filtrami :P

• paradise Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To na razie daruję sobie te witaminki, będę brać sam folik :) No na słoneczku akurat lubię posiedzieć, oczywiście z umiarem ;)

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wystarczy 20 minut i trochę odkrytego ciała :)

• mad8 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kwasu foliowego już nie biorę. Zażywam dha. Gin powiedziała, że "mogę" brać witaminy dla ciężarnych więc może coś kupię. Tylko jak powiedziała moja bratowa-lekarka trzeba z nimi ostrożnie bo maleństwa po nich mogą rosnąć jak na drożdżach. Ona sama zażywała je w ciąży ale co kilka dni albo jak jej się przypomniało. No i jeżeli mamy jakąś infekcję, to witaminy trzeba odstawić ponieważ bakterie świetnie się po nich rozwijają (tego wcześniej nie wiedziałam).

relg3e5eyc9mcvbi.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja koncze ostatnie opakowanie kwasu foliowego a zadnych witamin nie biore, mój ginekolog mówil, ze mam dobre wyniki i nie muszę, ale bede robić teraz w przyszlym tygodniu nowe badania, wiec zobaczymy czy są nadal ok. Pytałam sie też mojej cioci, która jest położną czy trzeba brać kwas foliowy cały czas, ona twierdzi że do końca pierwszego trymestru tylko..no ale jeszcze biorę żeby skończyć opakowanie.

Smutas gratuluje syneczka! :D

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam że kwas foliowy powinno się brać do końca 12 tyg ciąży, wtedy kończy się proces wytwarzania cewy nerwowej. Ja brałam do końca 13 tyg. ciąży. Teraz po zalecanej dwutygodniowej przerwie wracam do pszczelego mleczka które ma nie powtarzalny skład.
    Smutas, gratuluję synka :)
    Ja mam wizytę w poniedziałek i może dowiem się kto tam u mnie w środku siedzi :)

Matka fantastycznej 4 :)
  • kalitria Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamuśki w ten piekny majowy dzien!!! Chcialabym nam wszystkim pogratulowac etapu na jakim juz jestesmy bo do naszych poródów zostało raptem pół roku clap-smiley.gif

I musze wam sie osobiscie przyznac, ze chyba dzisiaj jest to oficialnie 1wszy dzien kiedy ta wiadomosc do mnie dotarla. Tak, wiem, wiem, "wcześnie", ale naprawde dopiero teraz czuje sie "w ciąży". Mimo wszystkich usg, zdjec, mdlosci, humorów, no i braku okresu. Dzis czuje w koncu brzuszek! Rano jak zakladalam majty po raz 1wszy zwróciłam uwage, ze nie widze już broszki, a jak jechalam samochodem i chcialam sprawdzic czy po nadbrzuszu nie chodzi mi jakis robak bo cos mnie zaswedzialo to jedyne co widzialam to wlasne piersi! Normalnie jestem chudzielcem tak jak Dorjana jesli ktos widzial jej zdjecia (urodzila dopiero co) i ani brzucha ani piersi nie mialam nigdy :D Także koleżanki drogie - dołączam do was pełną gębą boing.gif

Wszystkiego najlepszego na majowe przygody!!!!

MOI, Anoolka, paradise, MartaR.., Kajaoli, Strokrotka, Monica, Madź, anka_a lubią tę wiadomość

zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • theagnes87 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam...
    No ja to już od jakiegoś czasu czuje brzuszek ciążowy, a wieczorem jest normalnie tragedia...tak mi brzuch wywala, że aż czuje jego rozciąganie :)
    Aż tak bardzo się nie najadam a wieczorem brzuch wygląda jqkbym była conajmniej w 6-7 miesiącu, a nie w 4...

iv09hdgejbmeoi5c.png

w57vskjoejp0xr0f.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2014, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalitria ja już jestem w 18 tyg a pewnie dopiero dotrze do mnie że jestem w ciąży jak maluszek zacznie kopać ;)

Mam do Was takie pytanie...bo że mamy większy apetyt to normalne ale czy macie tak że musicie co chwilę coś pić?
    Ja bez butelki wody mineralnej i przynajmniej litra soku pomarańczowego dziennie to bym chyba padła :P

• paaolka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Mam do Was takie pytanie...bo że mamy większy apetyt to normalne ale czy macie tak że musicie co chwilę coś pić?
    Ja bez butelki wody mineralnej i przynajmniej litra soku pomarańczowego dziennie to bym chyba padła :P

Ja generalnie wiecej pije niż wcześniej, szczególnie wodę, ale mam i takie dni, że piję non stop i mnie suszy jak na kacu, a są też takie, że piję bardziej z rozsądku mimo, że wcale jakoś bardzo mi się nie chce...nie wiem od czego to zależy... ;)

Anoolka lubi tę wiadomość

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jakoś zależy to od dnia. Często potrafię pić bez umiaru a mam też takie dni kiedy muszę się pilnować, żeby wypić chociaż te 2 litry wody. ;)

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Oczywiście przed wyjściem na słońce nie wolno się smarować olejkami z filtrami :P[/

O co chodzi z tym olejkiem z filtrami Anoolka? Mi lekarz mowil, ze trzeba zabezpieczac teraz skore wiec smaruje kremem z filtrami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2014, 22:59

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wczoraj poczulam pierwsze prawdziwe kopniecie tzn. takie, ktore pochodzi autentycznie od mojego synka :):) jestem szczesliwa :):)

kalitria, paaolka, MartaR.., Magdzialenka, paradise, Monica, ania.g, sylwia1985, Madź, lubek, anka_a lubią tę wiadomość

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2014, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajaoli to musiało być nieziemskie uczucie :)

Ja juz się nie mogę doczekać aż poczuje mojego maluszka...mam nadzieje, że zlituje sie nad mamusią i da o sobie porządnie znać lada dzień.. ;)

Kajaoli lubi tę wiadomość

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • Eva0507 Ekspertka

Wysłany: 2 maja 2014, 00:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój szaleje juz od 2 tyg i mam nadzieje ze nie przestanie ☺️

paaolka, MartaR.., Madź, Kajaoli lubią tę wiadomość

ckai43r8qxen3hco.png
    hchy9jcg3aamtfbp.png
  • Magdzialenka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2014, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajaoli super :) ależ wam zazdroszczę dziewczyny :) ja już też czekam z utęsknieniem, jak harcuje tzn. że żyje i jest ok :)

ukdywn15f5oepb6t.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 2 maja 2014, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruchy czuję od trzech dni, nie da się tego pomylić z ruchem jelit ;)

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajaoli wrote:
    O co chodzi z tym olejkiem z filtrami Anoolka? Mi lekarz mowil, ze trzeba zabezpieczac teraz skore wiec smaruje kremem z filtrami.
    Jeśli posmarujesz się kremem z filtrem to nie wytworzy się u Ciebie wit D.
    Ja stwierdziłam że warto posmarować się po 15 min przebywania na słońcu i będzie ok :)
    Ogólnie mam stwierdzony niedobór zresztą jak większość społeczeństwa ;)
    więc łykam witaminkę d w kropelkach na receptę.

A tutaj znalazłam fajny artykuł:
    http://ciaza.mp.pl/przebiegciazy/show.html?id=61928

• kalitria Autorytet

Wysłany: 2 maja 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Ruchy czuję od trzech dni, nie da się tego pomylić z ruchem jelit ;)
    to jakie to jest uczucie? prosze napisz... ja już tak wyczekuję i nie wiem w sumie czego się spodziewać :D

zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2014, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bulgotanie, bąbelkowanie, wibrowanie ja tak przynajmniej to czuje od ponad tygodnia, ale już drugi dzień cisza :/ idę dzisiaj na usg to zobaczę o co chodzi

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
‹‹ 236 237 238 239 240 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ