Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • MartaR.. Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany dziewczyny zrobiłam listę zakupów dla dzidzi dla mnie do szpitala do porodu mała załamka ale już powoli trzeba kupować dobrze ze wózek mam a nawet dwa to największy wydatek odejdzie na obecną chwilę myślę że w 1000zł się zamknę to i tak nie jest źle ale lista rzeczy na dwie strony podaniowe jest...

Kajaoli lubi tę wiadomość

7a4aio4pfp2702id.png
  • moni28 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki gdy miewacie bóle głowy to ból jest umiejscowiony na całej głowie czy tylko w jednym miejscu. Od początku ciąży miewam bóle głowy zawssze tylko z prawej strony. Chyba muszę się wybrać do neurologa.

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    Przywitam się na tym wątku, jestem w 19 tydz ciąży, niestety z komplikacjami. Ale ostatnim wizyta była zdecydowanie pomyślna, łożysko sie podnosi i niejestem uziemiona, płci nieznam niestety,bo ponoć nie widać,a i maleństwo niedaje zajrzeć pomiędzy nóżki.

paradise, Anoolka, ania.g, lubek, Kajaoli, Kakabaka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni28 wrote:
    Dziewczynki gdy miewacie bóle głowy to ból jest umiejscowiony na całej głowie czy tylko w jednym miejscu. Od początku ciąży miewam bóle głowy zawssze tylko z prawej strony. Chyba muszę się wybrać do neurologa.
    Ja na szczęście niemiałam żadnych objawów ciążowych,nie wymiotowałam i nie mdliło mnie, więc z własnego doświadczenia ci nie napisze także o bólach głowy,ale jedna dziewczyna na którymś tam wątku polecała na bóle głowy plastry apapu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Mam problem może mi poradzicie coś? Jestem zatrudniona na umowę na czas określony do końca sierpnia-rodzę koniec września początek października bo to różnie bywa. Od dzisiaj do końca tygodnia jestem na zwolnieniu z racji tego, że mam tak zapchany nos, że nie mogę oddychać i bolące gardło. Leżę i się grzeję. No i chodzi o to, że w pracy jak to w pracy gorący okres teraz a ja na zwolnieniu (niewyimaginowanym bądź co bądź)i pełne niezadowolenie z tego powodu. Koleżanka dyskretnie podpowiada żebym w ogóle poszła już na zwolnienie bo widzi, że mi coraz ciężej a nerwówka i bieganina jest, poza tym mam kłopoty z koncentracją za co często mi się obrywa. Jednym słowem jestem zestresowana i zmęczona tym wszystkim, no i zupełnie nie wiem co robić.... chciałam to ciągnąć jak najdłużej żeby się wykazać i dostać normalną umowę, a jak pójdę na zwolnienie.... z drugiej strony dziecko ważniejsze, a mój stres i zmęczenie chyba nie ma obojętnego wpływu. Co byście zrobiły na moim miejscu?

Z tego co się orientuje to umowa powinna ci zostać przedłużona do czasu porodu, gdybyś poszła od początku na L4 to dostawałabyś 100% pensji.teraz też dostaniesz. Potem rok macierzyńskiego.jeśli nawet umowa zostanie zerwana, to rejestrujesz sie w biurze pracy, i masz ubezp.jeśli należy ci sie zasiłek dla bezrobotnych,a w tym czasie gdy jest wypłacany urodzisz, opłacane będziesz mieć też macierzyński.

mitaka lubi tę wiadomość

• paradise Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Aniqa :)

moni28 mówiłaś ginekologowi o tych bólach? Ja też miewam bóle głowy ale rzadko, jednak jak już są to nie potrafię nawet wstać z łóżka. Zazwyczaj też nie boli mnie cała głowa tylko ból utrzymuję się z jednej strony - chociaż nie potrafię sobie przypomnieć czy zawsze z tej samej. Również słyszałam, że plastry apapu są dobre, ale sama z nich nie korzystałam.

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni28 wrote:
    Dziewczyny chyba jestem wariatką, albo już w nie długim czasie nią zostanę. Nie wiem czy to wina hormonów, ale popadam ze skrajności w skrajność. Byle czym się przejmuję, coś mnie zaboli to już jestem chora a już nie wspomnę jak martwię się o zdrowie maluszka. Czuję już ruchy szkrabika, ale gdy tylko jeden dzień nie odczuwam niuni to już panikuję. Do wizyty połówkowej jeszcze dwa tygodnie a do tego czasu na pewno zostanie wariatką i chyba mnie wywiozą w kaftanie.
    Spróbuj sie położyć na płasko na 30 min, wtedy napewno poczujesz, u mnie zawsze działa, albo ja jeszcze pukam do niego,albo próbuje wymacać gdzie jest. Wtedy od razu daje znać "mama daj spać!"

Kajaoli lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Troche nadrobiłam postów wstecz,i widzę że dużo z was ma wizyte pod koniec maja, a szczególnie 28 maja, ja też mam 28 maja, wczoraj miałam ostatnią, ale wizyty mam co 3 tyg, chodzę prywatnie.

Kajaoli, MOI lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    Z tego co się orientuje to umowa powinna ci zostać przedłużona do czasu porodu, gdybyś poszła od początku na L4 to dostawałabyś 100% pensji.teraz też dostaniesz. Potem rok macierzyńskiego.jeśli nawet umowa zostanie zerwana, to rejestrujesz sie w biurze pracy, i masz ubezp.jeśli należy ci sie zasiłek dla bezrobotnych,a w tym czasie gdy jest wypłacany urodzisz, opłacane będziesz mieć też macierzyński.
    To wszystko racja bo do dnia porodu musi być przedłużona, tylko tu się rozchodzi o to czy Mitaka dostanie umowę do dnia porodu czy dłużej zwłaszcza jeśli pójdzie teraz na zwolnienie :)
    Niestety mieszkamy w takim kraju że jeśli już w ciąży zostanie umowa przedłużona normalnie czyli nie do dnia porodu to to jakiś cud jest ;)
    Więc ja bym poszła na zwolnienie zwłaszcza że stres w pracy jest i nie wyrozumiały szef :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj to zależy już od jej szefa, mam nadzieje że tak,bo super by było, ale masz racje eh ten nasz kraj.

• mitaka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie jak mi mają jej nie przedłużyć to i tak tego nie zrobią czy ja się będę męczyć czy nie a tylko dziecko na tym traci więc już chyba wiem co zrobić :) Dzięki za wszystkie rady dziewczyny

Anoolka, Aniqa lubią tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam podobny dylemat, bałam sie iść na l4 i pracowałam do 4 msc. Potem krwawienia dostałam i wybrałam ważniejsze, mam l4,a umowa niezostanie zerwana tylko wygaśnie po porodzie, a ja będe mieć macierzyńskie. Także dokładnie cie rozumie,ale mi musiało przemówić dopiero do głowy krwawienie.teraz wiem że maleństwo ważniejsze niż praca.

Anoolka, Kajaoli lubią tę wiadomość

• Eva0507 Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam polowkowe 29 :) dzisiaj mnie tez głowa boli wiec to może jakieś niskie ciśnienie panuje

ckai43r8qxen3hco.png
    hchy9jcg3aamtfbp.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wy juz wszystkie czujecie swoje maluchy. Bo kilka dni temu wydawało mi sie ze czuje a teraz juz pare dni nic.

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuje ruchy od 17 tygodnia bardzo wyraźnie,takie kopniaki.wcześniej były takie muśnięcia,albo takie pękanie bąbelków.

• ania.g Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaR.. wrote:
    Rany dziewczyny zrobiłam listę zakupów dla dzidzi dla mnie do szpitala do porodu mała załamka ale już powoli trzeba kupować dobrze ze wózek mam a nawet dwa to największy wydatek odejdzie na obecną chwilę myślę że w 1000zł się zamknę to i tak nie jest źle ale lista rzeczy na dwie strony podaniowe jest...
    Jak dzisiaj popatrzyłam na ceny ciuszków w sklepie to mi się odechciało kupowania. Dobrze że mam trochę obiecane od koleżanki no i czasem się coś trafia tanio na allegro. Wózek już mam taki jak chciałam bo trafiła się okazja właśnie na allegro. Używany ale w super stanie :)

Matka fantastycznej 4 :)
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie a macie już jakieś listy z wyprawką czy na razie tak co w ręce wpadnie bo urocze albo promocja? ;) niedługo trzeba się będzie zastanawiać.
    ania.g jaki model wózka?

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • loveyou88 Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2014, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś z moim M byliśmy oglądać wózki i chyba zdecyduję się na hartana:)

uwo9lhb8zmyz8z02.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Właśnie a macie już jakieś listy z wyprawką czy na razie tak co w ręce wpadnie bo urocze albo promocja? ;) niedługo trzeba się będzie zastanawiać.
    ania.g jaki model wózka?
    Teutonia model Mistral P, wielofunkcyjny,cztery duże koła, przekładana rączka, budka taka że można zakryć całe dziecko. Jest idealny na ten las w którym mieszkam. Miałam taki 7 lat temu i byłam bardzo zadowolona. Nam się udało kupić za 900 zł, mamy gondolę i część spacerową. Do tego folia przeciwdeszczowa, moskitiera, torba, parasolka i osłonka na nogi do spacerówki.Poza tym te wózki mają trzy letnią gwarancję i bardzo dobrą jakość materiału. Nam się trafił bardzo zadbany egzemplarz. Jedyny jego minus to że nie jest lekki no i cena nowego jest bardzo duża.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2014, 19:29

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutas wrote:
    Dziewczyny czy wy juz wszystkie czujecie swoje maluchy. Bo kilka dni temu wydawało mi sie ze czuje a teraz juz pare dni nic.
    Ja czuję tylko bulgoty i burczenie ale to raczej nie ruchy, zresztą sama nie wiem :(

‹‹ 241 242 243 244 245 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ