X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • MartaR.. Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany dziewczyny zrobiłam listę zakupów dla dzidzi dla mnie do szpitala do porodu mała załamka ale już powoli trzeba kupować dobrze ze wózek mam a nawet dwa to największy wydatek odejdzie na obecną chwilę myślę że w 1000zł się zamknę to i tak nie jest źle ale lista rzeczy na dwie strony podaniowe jest...

Kajaoli lubi tę wiadomość

7a4aio4pfp2702id.png
  • moni28 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki gdy miewacie bóle głowy to ból jest umiejscowiony na całej głowie czy tylko w jednym miejscu. Od początku ciąży miewam bóle głowy zawssze tylko z prawej strony. Chyba muszę się wybrać do neurologa.

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    Przywitam się na tym wątku, jestem w 19 tydz ciąży, niestety z komplikacjami. Ale ostatnim wizyta była zdecydowanie pomyślna, łożysko sie podnosi i niejestem uziemiona, płci nieznam niestety,bo ponoć nie widać,a i maleństwo niedaje zajrzeć pomiędzy nóżki.

paradise, Anoolka, ania.g, lubek, Kajaoli, Kakabaka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni28 wrote:
    Dziewczynki gdy miewacie bóle głowy to ból jest umiejscowiony na całej głowie czy tylko w jednym miejscu. Od początku ciąży miewam bóle głowy zawssze tylko z prawej strony. Chyba muszę się wybrać do neurologa.
    Ja na szczęście niemiałam żadnych objawów ciążowych,nie wymiotowałam i nie mdliło mnie, więc z własnego doświadczenia ci nie napisze także o bólach głowy,ale jedna dziewczyna na którymś tam wątku polecała na bóle głowy plastry apapu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Mam problem może mi poradzicie coś? Jestem zatrudniona na umowę na czas określony do końca sierpnia-rodzę koniec września początek października bo to różnie bywa. Od dzisiaj do końca tygodnia jestem na zwolnieniu z racji tego, że mam tak zapchany nos, że nie mogę oddychać i bolące gardło. Leżę i się grzeję. No i chodzi o to, że w pracy jak to w pracy gorący okres teraz a ja na zwolnieniu (niewyimaginowanym bądź co bądź)i pełne niezadowolenie z tego powodu. Koleżanka dyskretnie podpowiada żebym w ogóle poszła już na zwolnienie bo widzi, że mi coraz ciężej a nerwówka i bieganina jest, poza tym mam kłopoty z koncentracją za co często mi się obrywa. Jednym słowem jestem zestresowana i zmęczona tym wszystkim, no i zupełnie nie wiem co robić.... chciałam to ciągnąć jak najdłużej żeby się wykazać i dostać normalną umowę, a jak pójdę na zwolnienie.... z drugiej strony dziecko ważniejsze, a mój stres i zmęczenie chyba nie ma obojętnego wpływu. Co byście zrobiły na moim miejscu?

Z tego co się orientuje to umowa powinna ci zostać przedłużona do czasu porodu, gdybyś poszła od początku na L4 to dostawałabyś 100% pensji.teraz też dostaniesz. Potem rok macierzyńskiego.jeśli nawet umowa zostanie zerwana, to rejestrujesz sie w biurze pracy, i masz ubezp.jeśli należy ci sie zasiłek dla bezrobotnych,a w tym czasie gdy jest wypłacany urodzisz, opłacane będziesz mieć też macierzyński.

mitaka lubi tę wiadomość

• paradise Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Aniqa :)

moni28 mówiłaś ginekologowi o tych bólach? Ja też miewam bóle głowy ale rzadko, jednak jak już są to nie potrafię nawet wstać z łóżka. Zazwyczaj też nie boli mnie cała głowa tylko ból utrzymuję się z jednej strony - chociaż nie potrafię sobie przypomnieć czy zawsze z tej samej. Również słyszałam, że plastry apapu są dobre, ale sama z nich nie korzystałam.

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni28 wrote:
    Dziewczyny chyba jestem wariatką, albo już w nie długim czasie nią zostanę. Nie wiem czy to wina hormonów, ale popadam ze skrajności w skrajność. Byle czym się przejmuję, coś mnie zaboli to już jestem chora a już nie wspomnę jak martwię się o zdrowie maluszka. Czuję już ruchy szkrabika, ale gdy tylko jeden dzień nie odczuwam niuni to już panikuję. Do wizyty połówkowej jeszcze dwa tygodnie a do tego czasu na pewno zostanie wariatką i chyba mnie wywiozą w kaftanie.
    Spróbuj sie położyć na płasko na 30 min, wtedy napewno poczujesz, u mnie zawsze działa, albo ja jeszcze pukam do niego,albo próbuje wymacać gdzie jest. Wtedy od razu daje znać "mama daj spać!"

Kajaoli lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Troche nadrobiłam postów wstecz,i widzę że dużo z was ma wizyte pod koniec maja, a szczególnie 28 maja, ja też mam 28 maja, wczoraj miałam ostatnią, ale wizyty mam co 3 tyg, chodzę prywatnie.

Kajaoli, MOI lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    Z tego co się orientuje to umowa powinna ci zostać przedłużona do czasu porodu, gdybyś poszła od początku na L4 to dostawałabyś 100% pensji.teraz też dostaniesz. Potem rok macierzyńskiego.jeśli nawet umowa zostanie zerwana, to rejestrujesz sie w biurze pracy, i masz ubezp.jeśli należy ci sie zasiłek dla bezrobotnych,a w tym czasie gdy jest wypłacany urodzisz, opłacane będziesz mieć też macierzyński.
    To wszystko racja bo do dnia porodu musi być przedłużona, tylko tu się rozchodzi o to czy Mitaka dostanie umowę do dnia porodu czy dłużej zwłaszcza jeśli pójdzie teraz na zwolnienie :)
    Niestety mieszkamy w takim kraju że jeśli już w ciąży zostanie umowa przedłużona normalnie czyli nie do dnia porodu to to jakiś cud jest ;)
    Więc ja bym poszła na zwolnienie zwłaszcza że stres w pracy jest i nie wyrozumiały szef :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj to zależy już od jej szefa, mam nadzieje że tak,bo super by było, ale masz racje eh ten nasz kraj.

• mitaka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie jak mi mają jej nie przedłużyć to i tak tego nie zrobią czy ja się będę męczyć czy nie a tylko dziecko na tym traci więc już chyba wiem co zrobić :) Dzięki za wszystkie rady dziewczyny

Anoolka, Aniqa lubią tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam podobny dylemat, bałam sie iść na l4 i pracowałam do 4 msc. Potem krwawienia dostałam i wybrałam ważniejsze, mam l4,a umowa niezostanie zerwana tylko wygaśnie po porodzie, a ja będe mieć macierzyńskie. Także dokładnie cie rozumie,ale mi musiało przemówić dopiero do głowy krwawienie.teraz wiem że maleństwo ważniejsze niż praca.

Anoolka, Kajaoli lubią tę wiadomość

• Eva0507 Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam polowkowe 29 :) dzisiaj mnie tez głowa boli wiec to może jakieś niskie ciśnienie panuje

ckai43r8qxen3hco.png
    hchy9jcg3aamtfbp.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wy juz wszystkie czujecie swoje maluchy. Bo kilka dni temu wydawało mi sie ze czuje a teraz juz pare dni nic.

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuje ruchy od 17 tygodnia bardzo wyraźnie,takie kopniaki.wcześniej były takie muśnięcia,albo takie pękanie bąbelków.

• ania.g Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaR.. wrote:
    Rany dziewczyny zrobiłam listę zakupów dla dzidzi dla mnie do szpitala do porodu mała załamka ale już powoli trzeba kupować dobrze ze wózek mam a nawet dwa to największy wydatek odejdzie na obecną chwilę myślę że w 1000zł się zamknę to i tak nie jest źle ale lista rzeczy na dwie strony podaniowe jest...
    Jak dzisiaj popatrzyłam na ceny ciuszków w sklepie to mi się odechciało kupowania. Dobrze że mam trochę obiecane od koleżanki no i czasem się coś trafia tanio na allegro. Wózek już mam taki jak chciałam bo trafiła się okazja właśnie na allegro. Używany ale w super stanie :)

Matka fantastycznej 4 :)
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie a macie już jakieś listy z wyprawką czy na razie tak co w ręce wpadnie bo urocze albo promocja? ;) niedługo trzeba się będzie zastanawiać.
    ania.g jaki model wózka?

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • loveyou88 Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2014, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś z moim M byliśmy oglądać wózki i chyba zdecyduję się na hartana:)

uwo9lhb8zmyz8z02.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Właśnie a macie już jakieś listy z wyprawką czy na razie tak co w ręce wpadnie bo urocze albo promocja? ;) niedługo trzeba się będzie zastanawiać.
    ania.g jaki model wózka?
    Teutonia model Mistral P, wielofunkcyjny,cztery duże koła, przekładana rączka, budka taka że można zakryć całe dziecko. Jest idealny na ten las w którym mieszkam. Miałam taki 7 lat temu i byłam bardzo zadowolona. Nam się udało kupić za 900 zł, mamy gondolę i część spacerową. Do tego folia przeciwdeszczowa, moskitiera, torba, parasolka i osłonka na nogi do spacerówki.Poza tym te wózki mają trzy letnią gwarancję i bardzo dobrą jakość materiału. Nam się trafił bardzo zadbany egzemplarz. Jedyny jego minus to że nie jest lekki no i cena nowego jest bardzo duża.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2014, 19:29

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutas wrote:
    Dziewczyny czy wy juz wszystkie czujecie swoje maluchy. Bo kilka dni temu wydawało mi sie ze czuje a teraz juz pare dni nic.
    Ja czuję tylko bulgoty i burczenie ale to raczej nie ruchy, zresztą sama nie wiem :(

‹‹ 241 242 243 244 245 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ