Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
A co do nóżki mój Igorek miał prawą nozke niby trochę krzywą bo tak w brzuchu musiał leżeć miał między kolanem a kostka na prawej nodze fałdke a na lewej nie miał ale lekarz mówił ze niech rośnie z tym i rzeczywiście w wielu dwóch lat fałda znikła
Kajaoli, ao12. lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, powiedzcie prosze czy znacie moze taki bol bo dzis mnie cos meczy i nie wiem co to jest:
Odczuwam taki troszke ostrzejszy bol promieniujacy jakby od prawego jajnika prosta krecha do polowy uda.
Zlapalo mnie ze trzy razy w ciagu dnia a teraz jak przyszlam z usg zaczal pojawiac sie co jakis czas. Na chwile zanika (5 min) a potem wraca na dwie sekundy. Wzielam Spasphon ale z godzine temu a to nie przechodzi.
Nie jest to bol od ktorego sie skrecam ale jest raczej ostrzejszy. Czy ktoras z was odczuwala cos takiego? -
nick nieaktualny
-
Kajaoli wrote:Dziewczyny, powiedzcie prosze czy znacie moze taki bol bo dzis mnie cos meczy i nie wiem co to jest:
Odczuwam taki troszke ostrzejszy bol promieniujacy jakby od prawego jajnika prosta krecha do polowy uda.
Zlapalo mnie ze trzy razy w ciagu dnia a teraz jak przyszlam z usg zaczal pojawiac sie co jakis czas. Na chwile zanika (5 min) a potem wraca na dwie sekundy. Wzielam Spasphon ale z godzine temu a to nie przechodzi.
Nie jest to bol od ktorego sie skrecam ale jest raczej ostrzejszy. Czy ktoras z was odczuwala cos takiego?
Rwa kulszowa to nic innego jak ból spowodowany podrażnieniem lub uciskiem nerwu kulszowego, który jest największym nerwem w naszym ciele. Przyczyną może być stan zapalny lub dyskopatia, a przy ciąży uciskać może powiększająca się macica, przyczyną mogą też być obrzęki lub zmiany hormonalne. Ból promieniuje do bioder i pośladka, a czasami nawet niżej. Może drętwieć noga, można odczuwać mrowienie. Niestety ból jest bardzo silny i czasem uniemożliwia sprawne poruszanie się. Przeważnie ból jest nagły i tak samo nagle ustępuje. Czasem ból utrzymuje się przez kilka dni lub tygodni nawet. U kobiety w ciąży można utrzymywać się nawet do porodu. Jeśli jednak dziecko zmieni pozycję w brzuszku, ból minie. Aby zapobiec tej przypadłości, warto prowadzić aktywny tryb życia, dbać o kręgosłup. Gdy ból się jednak pojawił, nie można przyjmować w ciąży większości leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych, dlatego trzeba dużo odpoczywać, nie przemęczać się, unikać nagłych zmian pozycji ciała. Nie można też podnosić niczego ciężkiego, ponieważ ból mógłby się nasilić. Czasem pomaga położenie się w pozycji embrionalnej lub masaż strumieniem ciepłej wody. Można też wypróbować chłodne okłady. Koniecznie trzeba wybrać się do neurologa, jeśli ból nie mija po trzech dniach. Można też poruszyć problem u lekarza ginekologa. Być może lekarz skieruje cię na fizjoterapię.
Kajaoli lubi tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
Aniqa wrote:Co do farbowania,to ja ostatnio farbowałam włosy i musiałam dopłacić 20 zł więcej za farbe bez amoniaku. Normalnie szok.
Aniqa, ao12. lubią tę wiadomość
-
Kajaoli wrote:Kurcze Ania, myslisz, ze to rwa kulszowa? Powiedzialam sobie, ze jesli nie przejdzie do 20h to jedziemy do szpitala ale teraz od 15min cisza.
Matka fantastycznej 4 -
nick nieaktualnyKajaoli wrote:Kurcze Ania, myslisz, ze to rwa kulszowa? Powiedzialam sobie, ze jesli nie przejdzie do 20h to jedziemy do szpitala ale teraz od 15min cisza.
-
nick nieaktualny
-
Ale naprodukowałyście
My już po wizyciemoje przeczucia się sprawdziły, będzie Zosia
Po jajeczkach ani śladu i jak to lekarz stwierdził wyraźnie widać kobiecość
Malutka ma jakieś 280g, rozwija się prawidłowo (posprawdzał narządy, przyczep pępowiny itp.). Połówkowe mam 16 czerwca, bo mówił, że dużo lepiej będzie wszystko widać. Do tego czasu mam powtórzyć badanie na toksoplazmozę Igm, na wszelki wypadek, bo nie mam przeciwciał i trzeba kontrolnie sprawdzić. Duphaston odstawiam po wykończeniu opakowania - zostało mi 5 dni.
Śmiejemy się z moim Krzysiem, że rodzynek w domu będzie - ja, córcia, kotka i jeszcze dwie szczurzyce
ao12., ania.g, Kajaoli, Agrafka, pestka, paaolka, Kakabaka, Monica, caterinka, Anoolka, sylwia1985, lubek, anka_a lubią tę wiadomość
-
Kajaoli wrote:Kurcze Ania, myslisz, ze to rwa kulszowa? Powiedzialam sobie, ze jesli nie przejdzie do 20h to jedziemy do szpitala ale teraz od 15min cisza.
Kajaoli to nie wygląda na rwe, wygląda raczej na rozciąganie więzadeł, rwa jest to ból promieniujący np do pośladka z tyłu uda, po nerwie kulszowym:) -
Jeeeej Dziewczyny, ale się rozpisałyście
A ja ostatnio miałam taki zapierdziel w pracy i po pracy, że musiałam to wszystko nadrobić
Dziś miałam usg połówkowe! Lekarz potwierdził dziewczynkę i zrobił zdjęcie od dołu z muszelką na wierzchuNiestety moja Malutka nie współpracowała, zasłaniała się rączkami, obracała pleckami, ale raz udało się przyuważyć jak ziewa. Najważniejsze, że wszystkie organy są prawidłowo zbudowane, no i Mała waży już 494 gramy
Kajaoli, Aniqa, Agrafka, ao12., pestka, Kakabaka, Monica, caterinka, Anoolka, sylwia1985, lubek, anka_a lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMOI wrote:Jeeeej Dziewczyny, ale się rozpisałyście
A ja ostatnio miałam taki zapierdziel w pracy i po pracy, że musiałam to wszystko nadrobić
Dziś miałam usg połówkowe! Lekarz potwierdził dziewczynkę i zrobił zdjęcie od dołu z muszelką na wierzchuNiestety moja Malutka nie współpracowała, zasłaniała się rączkami, obracała pleckami, ale raz udało się przyuważyć jak ziewa. Najważniejsze, że wszystkie organy są prawidłowo zbudowane, no i Mała waży już 494 gramy
-
Aniqa, wytrzymasz kochana, to tylko kilka miesiecy.
Wiem, ze latwo jest mowic..
ale wydaje mi sie, ze inaczej odczuwa sie wyzeczenia dla dziecka niz np dla samej siebie
Ja np wyrzeklam sie swoich ulubionych francuskich serow, wedzonego lososia,
ukochanych owocow morza, przepysznych sushi, pachnacych wedzonych wedlin, itd itd...
wiec to tez jest tak jakbym byla na diecie.
I musze przyznac, ze pierwszy raz w zyciu tak przykladnie trzymam sie zasad
kazda inna diete porzucalam po trzech dniach
Aniqa, ao12., Anoolka, anka_a lubią tę wiadomość
-
Wszelkie sery pleśniowe, brie itp. można jeść pod warunkiem że są z mleka pasteryzowanego. Jeśli nadal macie wątpliwości to taki ser można poddać obróbce termicznej (np. na patelni z czymś albo w piekarniku)bo wysoka temperatura wszystko wybije. Sama o tym do niedawna nie wiedziałam, uświadomiła mnie koleżanka z forum 35+ a potem lekarz potwierdził.
Kajaoli, ao12., Anoolka lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
Kochane, dziekuje wam za porady, bol narazie zanikl,
a moj mezczyzna wciaz martwi sie o mnie i dopytuje czy juz na pewno mnie nic nie boli,
jest kochany
Wkladam wam dwa ujecia z dzisiejszego usg
Oto moj pyzaty dzidzius
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 21:56
agatas, Agrafka, Aniqa, ao12., pestka, paaolka, Kakabaka, loveyou88, ania.g, Monica, MOI, Anoolka, sylwia1985, lubek, Strokrotka, anka_a lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny