X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Bergo Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm dziwne... A jaka jest sytuacja? Ty jesteś zatrudniona na umowę o pracę czy masz działalność? O co chodzi z czekaniem na zasiłek?
    agatas wrote:
    Kochane, czekam dalej na mój zasiłek, a tu dzisiaj niespodzianka - zus wzywa mnie na kontrolę do lekarza orzecznika zus!? Czekam na zasiłek jeszcze za pierwsze zwolnienie, a wezwanie jest o drugie. Dziwne, cały czas się zastanawiam, czego mogą ode mnie chcieć? Co będą sprawdzać, czy jestem w ciąży i czy należą mi się zwolnienia? Może któraś z Was wie coś o tym, jak takie badania wyglądają?

82dox1hpp90q2hqw.png
    3jgxskjocnbkynze.png
  • agatas Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergo wrote:
    Hmmm dziwne... A jaka jest sytuacja? Ty jesteś zatrudniona na umowę o pracę czy masz działalność? O co chodzi z czekaniem na zasiłek?

Prowadzę działalność prawie od roku. Czekam na zasiłek, czyli na wypłatę kasy za L4 :)

f2w3ugpj1bhxt82e.png
    klz9gu1ribjd2pf0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatas ja byłam w ciąży z Kingą u lekarza orzecznika ZuS tyle że wtedy pracowałam na etacie, i obowiązywały przepisy, że na l4 ciągiem można być tylko nie więcej niż 6 miesięcy (ja przed zajęciem w ciążę miałam l4 i ono zsumowało mi się z tym ciążowym) wezwano mnie na komisję czy dostanę zasiłek czy przywrócą mnie do pracy

- było ok, musisz mieć pełną dokumentację medyczną, zaświadczenie od lekarza ginekologa co Ci jest, dokładnie uzasadnione dlaczego jesteś na zwolnieniu. Mi lekarz zmierzył ciśnienie spytał jak się czuję i na kiedy mam termin porodu i tyle. Potem dostałam decyzję, że mogę być dalej na l4 aż do 26.08.2008 (urodziłam 21.08)

• agatas Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcio ja na oficjalnie na zwolnieniu jestem od 8 maja dopiero (pierwsze zwolnienie od 08.05 do 28.05, drugie 28.05-16.06) :) Zaświadczenia od lekarza mieć nie będę, bo wizytę mam dopiero 16 czerwca, a kontrolę 12 :/ Jedyne co mam to zdjęcia USG z krwiakami, wypisy z izby przyjęć i ze szpitala, ale to są wszystko papiery z okresu od lutego do końca kwietnia. Z maja nie mam nic poza zdjęciem Zosi na USG.

f2w3ugpj1bhxt82e.png
    klz9gu1ribjd2pf0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak masz działalność to normalne teraz jest głośno o tym, że kontrolują opłaciłaś wysoką składkę ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weź wszystko co masz nawet kartę ciąży

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcio wrote:
    jak masz działalność to normalne teraz jest głośno o tym, że kontrolują opłaciłaś wysoką składkę ?
    Zgadza sie, bo dziewczyny zakładały działalność i opłacały najwyższą składke np tylko przez msc a potem miały wysokie l4.
    Mi lekarz wypisuje l4 na każdej wizycie,więc musze biegać i zanosić do kadr co 3 tyg.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata a Ty masz leżące zwolnienie? Bo wtedy też podobno czasem kontrolują.

• agatas Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Składkę płacę normalną, czyli 1042,46zł. Działalność mam ze względu na pracę, którą wykonywałam (w ubezpieczeniach), a nie na ciążę :D Miałam normalnie dochody, pełna księgowość jest w biurze rachunkowym. Nie kontrolują mi działalności, tylko chyba mój stan zdrowia. Zwolnienie mam nieleżące, lekarz mówił, że po tych krwiakach nie powinnam wracać do pracy.

f2w3ugpj1bhxt82e.png
    klz9gu1ribjd2pf0.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, bylam dzisiaj u nowego lekarza i dowiedziałam się, że dotykanie, głaskanie brzucha może zaszkodzi, tzn. może spowodować powstanie skurczy macicy. Pierwszy raz o tym słyszę, spotkałyście się z taką opinią?

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatas to się nie martw, ja miałam dokładnie to samo z niunią miałam krwiaka i po tym nie mogłam wrócić do pracy

Paradise tak mi to w każdej ciąży ginekolog mówił ale to chodzi o to by nie przesadzać a jak Ci brzuch twardnieje to tym bardziej wtedy go nie dotykać i nie głaskać. Tak samo jak drażnienie sutków może wywołać skurcze

• Scęście Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wierze!!!!
    Pewna swojego synka pytam od tak lekarza czy widzi plec po czym on mnie informuje ze to corka! Wstalam z lezanki i pytam slucham?? Córka? ? On ze no tak tutaj widzimy wargi sromowe itd itd a co mial byc syn? Ja ze tak a on prosze Pani te wargi nigdy jadrami nie byly :D to dziewczynka.
    Wiec z tych emocji sie rozwylam, maz mnie caluje i uspokaja, lekarz polewka na maksa.. haha. Wyszlam i placze a maz pyta czemu a ja ze to mial btc Kuba :D dopiero doszlam do siebie! Kajaolu wez mi tam pozmieniaj :) poza tym jest zdrowa, ruchliwa i za duza by zmierzyc a wazy 432g :) z usg to 23 tc z om 22 :) ja mam 4 torby ubranek z ciuchow dla chlopca z czego 1/4 nada sie dla corki! :D bozeee cipka jak berety :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2014, 21:14

Bergo, agatas, paradise, Kajaoli, paaolka, pestka, moni28, MOI, caterinka, lubek, ania.g, ao12., sylwia1985, Nelly, poczwarkah, Anoolka, Monica, anka_a, Kakabaka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakiś lekarz powiedział ci wcześniej że ma być chłopiec? Czy ty tak myślałaś?

• Scęście Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedziala mi ginka na 4d prywatnie w 16+5 tc ;)

• Scęście Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twierdzac ze raczej syn bo spore narzady jak na corke i raczej bedzie chlopak. A ze u meza sami bracia u braci synowie to jakos bylo to dla mnie bardziej jak pewne ;) a tu suprise :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To niespodzianke masz. Az strach pomyslec ze moja Hania moze byc jeszcze chlopcem ...

• ania.g Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scęście wrote:
    Nie wierze!!!!
    Pewna swojego synka pytam od tak lekarza czy widzi plec po czym on mnie informuje ze to corka! Wstalam z lezanki i pytam slucham?? Córka? ? On ze no tak tutaj widzimy wargi sromowe itd itd a co mial byc syn? Ja ze tak a on prosze Pani te wargi nigdy jadrami nie byly :D to dziewczynka.
    Wiec z tych emocji sie rozwylam, maz mnie caluje i uspokaja, lekarz polewka na maksa.. haha. Wyszlam i placze a maz pyta czemu a ja ze to mial btc Kuba :D dopiero doszlam do siebie! Kajaolu wez mi tam pozmieniaj :) poza tym jest zdrowa, ruchliwa i za duza by zmierzyc a wazy 432g :) z usg to 23 tc z om 22 :) ja mam 4 torby ubranek z ciuchow dla chlopca z czego 1/4 nada sie dla corki! :D bozeee cipka jak berety :D
    No niezła historia :) Najważniejsze że zdrowa :) Ja się przekonam w poniedziałek...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2014, 22:28

Matka fantastycznej 4 :)
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatas, podobno z kontrole z ZUS to standardowa procedura. Wyrywkowo sprawdzają. Jedną wezwą nawet kilka razy a drugą wcale. Nigdy nie wiadomo. Słyszałam że robią też naloty do domu.
    Co do zasiłku to jak na razie mam płacony kilka dni po terminie wypłaty. Nie powiem jestem w szoku bo naczytałam się historii że dziewczyny potrafią czekać kilka tygodni.

Matka fantastycznej 4 :)
  • loveyou88 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2014, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to widzę dziewczynki rosną w siłę:)
    Paradise ja słyszałam o tym, ale to tylko wtedy jak grozi przedwczesny poród czy jakieś zagrożenia:) Ja bym nie dała rady nie dotykać brzuszka:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2014, 23:04

uwo9lhb8zmyz8z02.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scescie, ale numer ;)

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
‹‹ 324 325 326 327 328 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ