Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Hmmm dziwne... A jaka jest sytuacja? Ty jesteś zatrudniona na umowę o pracę czy masz działalność? O co chodzi z czekaniem na zasiłek?agatas wrote:Kochane, czekam dalej na mój zasiłek, a tu dzisiaj niespodzianka - zus wzywa mnie na kontrolę do lekarza orzecznika zus!? Czekam na zasiłek jeszcze za pierwsze zwolnienie, a wezwanie jest o drugie. Dziwne, cały czas się zastanawiam, czego mogą ode mnie chcieć? Co będą sprawdzać, czy jestem w ciąży i czy należą mi się zwolnienia? Może któraś z Was wie coś o tym, jak takie badania wyglądają?
-
nick nieaktualnyAgatas ja byłam w ciąży z Kingą u lekarza orzecznika ZuS tyle że wtedy pracowałam na etacie, i obowiązywały przepisy, że na l4 ciągiem można być tylko nie więcej niż 6 miesięcy (ja przed zajęciem w ciążę miałam l4 i ono zsumowało mi się z tym ciążowym) wezwano mnie na komisję czy dostanę zasiłek czy przywrócą mnie do pracy
- było ok, musisz mieć pełną dokumentację medyczną, zaświadczenie od lekarza ginekologa co Ci jest, dokładnie uzasadnione dlaczego jesteś na zwolnieniu. Mi lekarz zmierzył ciśnienie spytał jak się czuję i na kiedy mam termin porodu i tyle. Potem dostałam decyzję, że mogę być dalej na l4 aż do 26.08.2008 (urodziłam 21.08) -
Ulcio ja na oficjalnie na zwolnieniu jestem od 8 maja dopiero (pierwsze zwolnienie od 08.05 do 28.05, drugie 28.05-16.06)
Zaświadczenia od lekarza mieć nie będę, bo wizytę mam dopiero 16 czerwca, a kontrolę 12
Jedyne co mam to zdjęcia USG z krwiakami, wypisy z izby przyjęć i ze szpitala, ale to są wszystko papiery z okresu od lutego do końca kwietnia. Z maja nie mam nic poza zdjęciem Zosi na USG.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyUlcio wrote:jak masz działalność to normalne teraz jest głośno o tym, że kontrolują opłaciłaś wysoką składkę ?
Mi lekarz wypisuje l4 na każdej wizycie,więc musze biegać i zanosić do kadr co 3 tyg. -
nick nieaktualny
-
Składkę płacę normalną, czyli 1042,46zł. Działalność mam ze względu na pracę, którą wykonywałam (w ubezpieczeniach), a nie na ciążę
Miałam normalnie dochody, pełna księgowość jest w biurze rachunkowym. Nie kontrolują mi działalności, tylko chyba mój stan zdrowia. Zwolnienie mam nieleżące, lekarz mówił, że po tych krwiakach nie powinnam wracać do pracy.
-
nick nieaktualnyAgatas to się nie martw, ja miałam dokładnie to samo z niunią miałam krwiaka i po tym nie mogłam wrócić do pracy
Paradise tak mi to w każdej ciąży ginekolog mówił ale to chodzi o to by nie przesadzać a jak Ci brzuch twardnieje to tym bardziej wtedy go nie dotykać i nie głaskać. Tak samo jak drażnienie sutków może wywołać skurcze
-
Nie wierze!!!!
Pewna swojego synka pytam od tak lekarza czy widzi plec po czym on mnie informuje ze to corka! Wstalam z lezanki i pytam slucham?? Córka? ? On ze no tak tutaj widzimy wargi sromowe itd itd a co mial byc syn? Ja ze tak a on prosze Pani te wargi nigdy jadrami nie bylyto dziewczynka.
Wiec z tych emocji sie rozwylam, maz mnie caluje i uspokaja, lekarz polewka na maksa.. haha. Wyszlam i placze a maz pyta czemu a ja ze to mial btc Kubadopiero doszlam do siebie! Kajaolu wez mi tam pozmieniaj
poza tym jest zdrowa, ruchliwa i za duza by zmierzyc a wazy 432g
z usg to 23 tc z om 22
ja mam 4 torby ubranek z ciuchow dla chlopca z czego 1/4 nada sie dla corki!
bozeee cipka jak berety
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2014, 21:14
Bergo, agatas, paradise, Kajaoli, paaolka, pestka, moni28, MOI, caterinka, lubek, ania.g, ao12., sylwia1985, Nelly, poczwarkah, Anoolka, Monica, anka_a, Kakabaka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Scęście wrote:Nie wierze!!!!
Pewna swojego synka pytam od tak lekarza czy widzi plec po czym on mnie informuje ze to corka! Wstalam z lezanki i pytam slucham?? Córka? ? On ze no tak tutaj widzimy wargi sromowe itd itd a co mial byc syn? Ja ze tak a on prosze Pani te wargi nigdy jadrami nie bylyto dziewczynka.
Wiec z tych emocji sie rozwylam, maz mnie caluje i uspokaja, lekarz polewka na maksa.. haha. Wyszlam i placze a maz pyta czemu a ja ze to mial btc Kubadopiero doszlam do siebie! Kajaolu wez mi tam pozmieniaj
poza tym jest zdrowa, ruchliwa i za duza by zmierzyc a wazy 432g
z usg to 23 tc z om 22
ja mam 4 torby ubranek z ciuchow dla chlopca z czego 1/4 nada sie dla corki!
bozeee cipka jak berety
Najważniejsze że zdrowa
Ja się przekonam w poniedziałek...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2014, 22:28
Matka fantastycznej 4 -
Agatas, podobno z kontrole z ZUS to standardowa procedura. Wyrywkowo sprawdzają. Jedną wezwą nawet kilka razy a drugą wcale. Nigdy nie wiadomo. Słyszałam że robią też naloty do domu.
Co do zasiłku to jak na razie mam płacony kilka dni po terminie wypłaty. Nie powiem jestem w szoku bo naczytałam się historii że dziewczyny potrafią czekać kilka tygodni.Matka fantastycznej 4