X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Bergo Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm dziwne... A jaka jest sytuacja? Ty jesteś zatrudniona na umowę o pracę czy masz działalność? O co chodzi z czekaniem na zasiłek?
    agatas wrote:
    Kochane, czekam dalej na mój zasiłek, a tu dzisiaj niespodzianka - zus wzywa mnie na kontrolę do lekarza orzecznika zus!? Czekam na zasiłek jeszcze za pierwsze zwolnienie, a wezwanie jest o drugie. Dziwne, cały czas się zastanawiam, czego mogą ode mnie chcieć? Co będą sprawdzać, czy jestem w ciąży i czy należą mi się zwolnienia? Może któraś z Was wie coś o tym, jak takie badania wyglądają?

82dox1hpp90q2hqw.png
    3jgxskjocnbkynze.png
  • agatas Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergo wrote:
    Hmmm dziwne... A jaka jest sytuacja? Ty jesteś zatrudniona na umowę o pracę czy masz działalność? O co chodzi z czekaniem na zasiłek?

Prowadzę działalność prawie od roku. Czekam na zasiłek, czyli na wypłatę kasy za L4 :)

f2w3ugpj1bhxt82e.png
    klz9gu1ribjd2pf0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatas ja byłam w ciąży z Kingą u lekarza orzecznika ZuS tyle że wtedy pracowałam na etacie, i obowiązywały przepisy, że na l4 ciągiem można być tylko nie więcej niż 6 miesięcy (ja przed zajęciem w ciążę miałam l4 i ono zsumowało mi się z tym ciążowym) wezwano mnie na komisję czy dostanę zasiłek czy przywrócą mnie do pracy

- było ok, musisz mieć pełną dokumentację medyczną, zaświadczenie od lekarza ginekologa co Ci jest, dokładnie uzasadnione dlaczego jesteś na zwolnieniu. Mi lekarz zmierzył ciśnienie spytał jak się czuję i na kiedy mam termin porodu i tyle. Potem dostałam decyzję, że mogę być dalej na l4 aż do 26.08.2008 (urodziłam 21.08)

• agatas Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcio ja na oficjalnie na zwolnieniu jestem od 8 maja dopiero (pierwsze zwolnienie od 08.05 do 28.05, drugie 28.05-16.06) :) Zaświadczenia od lekarza mieć nie będę, bo wizytę mam dopiero 16 czerwca, a kontrolę 12 :/ Jedyne co mam to zdjęcia USG z krwiakami, wypisy z izby przyjęć i ze szpitala, ale to są wszystko papiery z okresu od lutego do końca kwietnia. Z maja nie mam nic poza zdjęciem Zosi na USG.

f2w3ugpj1bhxt82e.png
    klz9gu1ribjd2pf0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak masz działalność to normalne teraz jest głośno o tym, że kontrolują opłaciłaś wysoką składkę ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weź wszystko co masz nawet kartę ciąży

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcio wrote:
    jak masz działalność to normalne teraz jest głośno o tym, że kontrolują opłaciłaś wysoką składkę ?
    Zgadza sie, bo dziewczyny zakładały działalność i opłacały najwyższą składke np tylko przez msc a potem miały wysokie l4.
    Mi lekarz wypisuje l4 na każdej wizycie,więc musze biegać i zanosić do kadr co 3 tyg.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata a Ty masz leżące zwolnienie? Bo wtedy też podobno czasem kontrolują.

• agatas Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Składkę płacę normalną, czyli 1042,46zł. Działalność mam ze względu na pracę, którą wykonywałam (w ubezpieczeniach), a nie na ciążę :D Miałam normalnie dochody, pełna księgowość jest w biurze rachunkowym. Nie kontrolują mi działalności, tylko chyba mój stan zdrowia. Zwolnienie mam nieleżące, lekarz mówił, że po tych krwiakach nie powinnam wracać do pracy.

f2w3ugpj1bhxt82e.png
    klz9gu1ribjd2pf0.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, bylam dzisiaj u nowego lekarza i dowiedziałam się, że dotykanie, głaskanie brzucha może zaszkodzi, tzn. może spowodować powstanie skurczy macicy. Pierwszy raz o tym słyszę, spotkałyście się z taką opinią?

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatas to się nie martw, ja miałam dokładnie to samo z niunią miałam krwiaka i po tym nie mogłam wrócić do pracy

Paradise tak mi to w każdej ciąży ginekolog mówił ale to chodzi o to by nie przesadzać a jak Ci brzuch twardnieje to tym bardziej wtedy go nie dotykać i nie głaskać. Tak samo jak drażnienie sutków może wywołać skurcze

• Scęście Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wierze!!!!
    Pewna swojego synka pytam od tak lekarza czy widzi plec po czym on mnie informuje ze to corka! Wstalam z lezanki i pytam slucham?? Córka? ? On ze no tak tutaj widzimy wargi sromowe itd itd a co mial byc syn? Ja ze tak a on prosze Pani te wargi nigdy jadrami nie byly :D to dziewczynka.
    Wiec z tych emocji sie rozwylam, maz mnie caluje i uspokaja, lekarz polewka na maksa.. haha. Wyszlam i placze a maz pyta czemu a ja ze to mial btc Kuba :D dopiero doszlam do siebie! Kajaolu wez mi tam pozmieniaj :) poza tym jest zdrowa, ruchliwa i za duza by zmierzyc a wazy 432g :) z usg to 23 tc z om 22 :) ja mam 4 torby ubranek z ciuchow dla chlopca z czego 1/4 nada sie dla corki! :D bozeee cipka jak berety :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2014, 21:14

Bergo, agatas, paradise, Kajaoli, paaolka, pestka, moni28, MOI, caterinka, lubek, ania.g, ao12., sylwia1985, Nelly, poczwarkah, Anoolka, Monica, anka_a, Kakabaka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakiś lekarz powiedział ci wcześniej że ma być chłopiec? Czy ty tak myślałaś?

• Scęście Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedziala mi ginka na 4d prywatnie w 16+5 tc ;)

• Scęście Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twierdzac ze raczej syn bo spore narzady jak na corke i raczej bedzie chlopak. A ze u meza sami bracia u braci synowie to jakos bylo to dla mnie bardziej jak pewne ;) a tu suprise :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To niespodzianke masz. Az strach pomyslec ze moja Hania moze byc jeszcze chlopcem ...

• ania.g Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scęście wrote:
    Nie wierze!!!!
    Pewna swojego synka pytam od tak lekarza czy widzi plec po czym on mnie informuje ze to corka! Wstalam z lezanki i pytam slucham?? Córka? ? On ze no tak tutaj widzimy wargi sromowe itd itd a co mial byc syn? Ja ze tak a on prosze Pani te wargi nigdy jadrami nie byly :D to dziewczynka.
    Wiec z tych emocji sie rozwylam, maz mnie caluje i uspokaja, lekarz polewka na maksa.. haha. Wyszlam i placze a maz pyta czemu a ja ze to mial btc Kuba :D dopiero doszlam do siebie! Kajaolu wez mi tam pozmieniaj :) poza tym jest zdrowa, ruchliwa i za duza by zmierzyc a wazy 432g :) z usg to 23 tc z om 22 :) ja mam 4 torby ubranek z ciuchow dla chlopca z czego 1/4 nada sie dla corki! :D bozeee cipka jak berety :D
    No niezła historia :) Najważniejsze że zdrowa :) Ja się przekonam w poniedziałek...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2014, 22:28

Matka fantastycznej 4 :)
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatas, podobno z kontrole z ZUS to standardowa procedura. Wyrywkowo sprawdzają. Jedną wezwą nawet kilka razy a drugą wcale. Nigdy nie wiadomo. Słyszałam że robią też naloty do domu.
    Co do zasiłku to jak na razie mam płacony kilka dni po terminie wypłaty. Nie powiem jestem w szoku bo naczytałam się historii że dziewczyny potrafią czekać kilka tygodni.

Matka fantastycznej 4 :)
  • loveyou88 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2014, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to widzę dziewczynki rosną w siłę:)
    Paradise ja słyszałam o tym, ale to tylko wtedy jak grozi przedwczesny poród czy jakieś zagrożenia:) Ja bym nie dała rady nie dotykać brzuszka:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2014, 23:04

uwo9lhb8zmyz8z02.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scescie, ale numer ;)

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
‹‹ 324 325 326 327 328 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ