Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Acha, ok
Dzieki Ulcio
wiem wlasnie, ze tego rodzaju foteliki sa do 13kg ale nie moglam sobie skojarzyc w jakim wieku dziecko osiaga te wage. My zdecydowalismy sie na CasualPlay ze spacerowka, gondola i takim duzym maxi cosi, ktory mysle, ze bedzie praktyczny w zime na krutkie wypady (np, jesli chodzi o zmieszczenie tam dziecka w kombinezonie + kocyk itp.)
Co o tym myslisz Ulcio? Czy jednak zdecydowac sie na komplet : spacerowka, gondola i male maxi cosi?
Zamieszczam tu kilka fotek zeby pokazac o czym mowie.
Przyznam sie, ze sprzedawczyni namawia mnie abym nie kupowala tej klasycznej gondoli tylko spacerowke + duze maxi cosi, ktore mowi ze sluzy za gondole ale nie jestem pewna ... musze obejrzec ten wozek jeszcze raz.
Spacerowka:
Duze maxi cosi tzw. Sono:
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2014, 22:39
-
Koleżanka miała maxi cosi i mała jeździła w nim do 11 m-ca a ważyła wtedy 8 kg. Mi się wydaje że mimo tego że fotelik jest do 13 kg to dziecko w pewnym momencie jest już na tyle duże, że nie będzie chciało w nim na pół leżąco siedzieć i jazda będzie dla niego przyjemniejsza gdy będzie siedziało przodem do kierunku jazdy:-) Takie jest moje zdanie
-
nick nieaktualnyKajaoli
niestety ale ze zdjęć mało widać
waga 13 kg u jednego dziecka będzie w wieku 12 miesięcy u innego tak jak Renatkah pisze w wieku 1,5 roku a u innego w 7
ja bym brała z gondolą zestaw
gondola to gondola maluszek leży na płasko, na boku, a fotelik to na szybkie zakupy albo na krótkoKajaoli lubi tę wiadomość
-
renatkach wrote:Najlepiej jak najdłużej wozić dziecko w tym pierwszym foteliku, bo jest naprawdę najbezpieczniejszy, bo siedzi się tyłem do kierunku jazdy. Ja mam znajomych to cabriofix wystarczył im na półtora roku. Ja też, nie będę brała wózka z fotelikiem w zestawie, tylko kupię cabriofix, bo jest jednym z bezpieczniejszych. Pooglądajcie sobie crash testy na YT, to zobaczycie jaka jest różnica przy uderzeniu gdy dziecko siedzi tyłem, a przodem. Nie ma co przesadzać dziecka za szybko do większego fotelika.
-
nick nieaktualny
-
Sorka, mialam problem ze zdjeciami ale juz wstawilam zmniejszone
No wlasnie musze sprawdzic czy w tym duzym maxi cosi mozna polozyc dziecko na boku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2014, 22:45
-
nick nieaktualny
-
Ulcio wrote:zobacz czy są pasy bo jak są to też niewygodnie do spania
Pasy sa bo pamietam - no tak, nie ma to jak rady doswiadczonej
Ok, czyli mam raczej optowac za kompletem z gondola.
Dobrze a myslisz, ze lepiej jest wziasc to duze Sono czy klasyczne male maxi cosi?
-
nick nieaktualny
-
No wlasnie zastanawialam sie nad waga, tzn. czy bede w stanie sama przenosic ten fotelik razem z dzieckiem bo jestem raczej drobnej budowy.
Dzieki wielkie za wszystkie cenne rady bo wozek bardzo mi sie podoba, jest leciutki, praktyczny i w mig sie sklada i rozklada - tylko mialam dylemat z tym maxi cosi ale teraz juz wiem na co zwrocic uwage -
Ulcio wrote:Kajaoli
niestety ale ze zdjęć mało widać
waga 13 kg u jednego dziecka będzie w wieku 12 miesięcy u innego tak jak Renatkah pisze w wieku 1,5 roku a u innego w 7
ja bym brała z gondolą zestaw
gondola to gondola maluszek leży na płasko, na boku, a fotelik to na szybkie zakupy albo na krótko
Mi się tez tak wydaje. Czytałam, że wożenie dziecka w foteliku dłużej niż 2-3h jest niezdrowe, bo fotelik wymusza konkretna pozycję dla kręgosłupa. Długa gondola (min 78cm) to wydaje mi się w naszym przypadku koniecznosc, bo maluszek będzie w niej podróżował cala zimę (bo cieplejsza), czyli w sumie nawet ponad pół roku. W sam raz, jak zacznie mieć ochotę siadać będzie mu lepiej w spacerowce. Odwieczny problem i dyskusja jest też o siedzisku w spacerowce - kubełkowe czy proste. Są i zwolennicy i przeciwnicy, ja sama nie jestem 100% przekonana.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2014, 23:03
Kajaoli lubi tę wiadomość
-
Ja też gdy wybierałam fotelik, to wyczytałam, że dziecko powinno w nim przebywać tylko wtedy, kiedy jest to konieczne (ze względu na tą przygiętą pozycję właśnie).
Apropo fotelików: przy wyborze zwróćcie uwagę na to, że te gwiazdki którymi się chwalą producenci, to wypadkowa nie tylko testów zderzeniowych, ale też łatwości montażu, jakości tapicerki itp. Aby wiedzieć jaką ocenę uzyskał fotelik w testach zderzeniowych, trzeba najlepiej sprawdzić na stronie instytucji testujących (ja sprawdzałam w adac). No i trzeba się liczyć z tym, że foteliki, które są w zestawach 3in1 z wózkami zazwyczaj takich testów nie mają, a jedynie są zgodne z wymogami normy o jakimś tam numerze.
Jutro idę na usg i badania (w tym glukoza:/. Proszę o trzymanie kciuków.
Właśnie zauważyłam, że zostało mi 100 dni do porodu:).Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2014, 07:49
Aniqa, renatkach, paradise, lubek lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hej
Ja narazie nie wybralam wozka, ciagle ogladam i nie wiem czy 3w1 czy 2w1 a fotelik lepszy oddzielnie.. bardzo podobaja mi sie kubelkowe spacerowki ale przewaznie sa w wozkach powyzej 2 tys a tyle wydac nie chce. Sa tez takie co wyglsdaja jak kubelkowe ale w sytuacji spiacego malucha mozna ja rozlozyc jak np w xlander x pulse. Nie wiem tez czy chce ten zwykly stelaz czy krzyzakowy troche retro... podoba mi sie retri z gondola natomiast ze spacerowka juz wole te inne stelaze... podlamuje mnie to. Z firmy adbor wozek marsel classic mi sie podoba beżowy czy taka dalga a z tych na normalnym stelazu narazie tylko ten x pulse bezowy...
-
Scęście ja odnośnie tego 3w1 i 2w1 mogę powiedzieć tylko tyle, że w tym pierwszym wypadku trudno znaleźć coś z dobrym fotelikiem (w sensie testów zderzeniowych) zwłaszcza w niższych cenach, a w drugim przypadku nie każdy wózek ma adapter odpowiedni dla fotelika, który wybrałaś. Większość chyba ma adaptery do maxi cosi, ale te foteliki są drogawe.
Ja kupowałam wózek 2w1 (900zł), fotelik wybrałam z dobrymi wynikami testów ale taki który mnie nie trzepnie ostro po kieszeni (270zł) i do tego dokupiłam adapter (80zł).
Reszta to wiadomo, musisz przemyśleć co będzie lepsze dla ciebie i twojego maleństwa. W tych niższych cenach nie łatwo znaleźć coś co będzie jednocześnie lekkie, funkcjonalne i ładne. -
mad8 wrote:Ja kupowałam wózek 2w1 (900zł), fotelik wybrałam z dobrymi wynikami testów ale taki który mnie nie trzepnie ostro po kieszeni (270zł) i do tego dokupiłam adapter (80zł).
Reszta to wiadomo, musisz przemyśleć co będzie lepsze dla ciebie i twojego maleństwa. W tych niższych cenach nie łatwo znaleźć coś co będzie jednocześnie lekkie, funkcjonalne i ładne.
mad8, mogłabyś podać firmę i model fotelika na który się zdecydowałaś?
-
mad8 wrote:Jutro idę na usg i badania (w tym glukoza:/. Proszę o trzymanie kciuków.
Mad ja też jutro idę na glukozę, więc nie będziesz sama
Co do wózków i fotelików, to ja biorę właśnie zestaw 3w1 z fotelikiem maxi cosi, tylko zastanawiam się czy city, czy cabriofix. Zestaw z city jest za 1650zł, a z cabriofix 1750-1800zł. Czytałam co nie co o każdym i mam dylemat -
paradise wrote:mad8, mogłabyś podać firmę i model fotelika na który się zdecydowałaś?
Cybex aton. Patrzyłam przed chwilą na allegro i widzę, że są nawet po 199zł.paradise lubi tę wiadomość
-
agatas wrote:Mad ja też jutro idę na glukozę, więc nie będziesz sama
Co do wózków i fotelików, to ja biorę właśnie zestaw 3w1 z fotelikiem maxi cosi, tylko zastanawiam się czy city, czy cabriofix. Zestaw z city jest za 1650zł, a z cabriofix 1750-1800zł. Czytałam co nie co o każdym i mam dylemat
Mam nadzieję, że dobrze nam ta glukoza wyjdzie:).
Może sprawdź testy zderzeniowe (jeśli tego nie zrobiłaśi wybierz ten, który wypadł w nich lepiej.
A i zapomniałabym : nie zawsze foteliki, które dobrze wychodzą w testach z bazą, są równie dobre bez bazy i na odwrót. Mi się w głowie od tego wszystkiego plątało jak szukałam fotelika, ale może się wam te informacje do czegoś przydadzą.renatkach lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny!
Widzę, że każda z nas powoli zaczyna myśleć o wózku... My też ostatnio oglądaliśmy i chyba znaleźliśmy prawie idealny wózek dla naszej dwójki... co nie jest taką prostą sprawą... Może któraś z Was miała lub słyszała coś o wózku baby jogger city mini double? Chcieliśmy kupić używany ale niestety nie jest to takie proste ...