Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Gratuluję udanych wizyt, a dziewczynom co były w szpitalu życzę, żeby następna wizyta była Już na porodówce
grunt, że wszystko się dobrze skończyło
A ja byłam dzisiaj oglądać ten wózek, który chcemy kupić, powiem wam jestem zachwyconapojawiło się jednak jedno ale, żaden fotelik nie pasuje do naszego auta, zostajemy przy cabriofix, tylko musimy kupić bazę, a tego nie ujęłam w kosztach, no cóż dla bezpieczeństwa wszystko
Kajaoli, ao12., lubek, Anoolka lubią tę wiadomość
-
agatas wrote:Jak popołudniu się obudziłam, to pojechałam po wyniki wczorajszych badań i rewelacji nie ma
Chyba odwołam, że wyczerpałam problemy ciążowe, bo coś się mnie od wczoraj jakiś pech trzyma.
Moja wyniki po glukozie 75: na czczo 86 (norma do 100), po godzinie 179 (norma podana 170), po dwóch 148 (norma podana do 140).
Kajaoli i Aniqa wydaje mi się, że są podobne do Waszych. Jak w końcu u Was z dietą, macie trzymać, czy jak? Ja jem posiłki często i mało, więc z tym nie będzie problemu, z białego pieczywa mogę zrezygnować, ze słodyczy też, ale przeraża mnie myśl o niejedzeniu owoców. Owoce to moja największa ciążowa zachcianka - teraz najchętniej jem czereśnie i nektarynki. Musiałyście z tego rezygnować? Jak możecie, to napiszcie mi co nieco, czego powinnam się trzymać. Z góry ślicznie dziękuję
Agatas, z owocow nie musisz rezygnowac, mozesz jesc dwa dziennie ale zawsze w polaczeniu z posilkiem. Jesli zjesz owoc miedzy posilkami to cukier od razu skoczy do gory.
Trzeba jesc regularnie i nie przeskakiwac jakiegos posilku bo to tez podnosi poziom cukru.
Ja zrezygnowalam wogole z cukru i sokow owocowych.
Przerzucilam sie tez na ciemne pelnoziarniste pieczywo.
Moja dieta przepisana przez diabetologa sklada sie z pieciu posilkow:
Sniadanie 1:
Jedna lub dwie kromki chleba z maslem, serkiem (np. Philadelphia) i pomidorkami (lub rzodkiewka, ogorkiem itp.)
100g (1 kubeczek) bialego serka ( lub jogurtu naturalnego, twarozku lub szklanka mleka)
Do jogurtu mozna dodac kilka swiezych truskawek, ktore nie podnosza cukru ( lub innych podobnych owocow)
Herbata lub infuzja
Sniadanie 2:
To samo co na sniadanie 1
Ewentualnie mozna zamiast jogurtu zmiksowac np. Mleko z truskawkami itp.
Obiad:
Kawalek miesa lub ryby, zielone warzywa - bez ograniczen, do tego ryz ( lub ziemniaki, kluski, bulgur itp.)
100g (1 kubeczek) serka bialego lub jogurtu itp.
1 owoc
Podwieczorek:
To samo co na sniadanie , dla odroznienia mozna zjesc np. Dwie kanapki z zoltym serem i np. Pomidorkiem
100 g (1 kubeczek) serka bialego lub jogurtu itp.
Kolacja:
Taka jak obiad ale bez owocu.
Poza tym:
Pic co najmniej 1,5l wody dziennie
Pilnowac by przerwy miedzy posilkami nie trwaly dluzej niz 4 godziny.
Nie jesc owocow po 18 godzinie.
Jesc co najmniej 500g produktow bogatych w wapno dziennie ( jogurty, mleko, biale serki itp) gdyz jest to wazne przy rozwoju dziecka
Najlepiej zasiegnij porady swojego lekarza bo kazdy inaczej stawia diagnozy
A dieta nie jest zla, zdrowo sie odzywiam i chodze najedzona, dzidzius tez - wiec jest ok
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2014, 23:19
Aniqa, agatas lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry.
Anoolka cieszę się, że z serduszkiem twojego maleństwa już wszystko dobrze.
A mój szkrab chyba właśnie zaliczył pierwszą czkawkę.lubek, renatkach, Aniqa, Kajaoli, ao12., Anoolka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKajaoli jesz dużo wiecej nabiału niż ja, w sumie to ja musze sie poprawić i zjadać więcej. Mi za to mówili że sery na pierwsze śniadanie nie, ogólnie nabiał nie, tylko dopiero na drugie, ja na 1 śniadania to jem : jajka w różnej postaci, albo wędlinke, rybe, parówki te 92 % mięsa, itp
A dziś pół makreli, pomidor,ogórek, 3 kromki z szynką drob. I cukier po 1h 108Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2014, 09:26
ao12. lubi tę wiadomość
-
Aniqa wrote:Kajaoli jesz dużo wiecej nabiału niż ja, w sumie to ja musze sie poprawić i zjadać więcej. Mi za to mówili że sery na pierwsze śniadanie nie, ogólnie nabiał nie, tylko dopiero na drugie, ja na 1 śniadania to jem : jajka w różnej postaci, albo wędlinke, rybe, parówki te 92 % mięsa, itp
A dziś pół makreli, pomidor,ogórek, 3 kromki z szynką drob. I cukier po 1h 108
No widzisz, a jak ja powiedzialam lekarce, ze jem jogurty dwa razy dziennie to powiedziala, ze to stanowczo za malo jak na kobiete w ciazy i ze ryzykuje nie tylko oslabienie swoich kosci i zebow ale takze maluszek nie ma wystaczajaco budulca.
Ale musze sie przyznac, ze swietnie sie czuje na tej diecie tylko dzis na usg chce sie upewnic, ze dziecko przybralo odpowiednio na wadze i wtedy bede sobie spokojnie kontynuowac.
Wizyta o 14.30h
Aniqa lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny. Nie bylo mnie od wczorajszego popołudnia więc nadrobie zaległości na spokojnie po weekendzie jak będę mieć dostęp do laptopa bo na telefonie malo co ogarniam.
Jestem po wczorajszej wizycie. Wyniki obciążenia glukoza wyszły mi wporzadku, toxo, morfologia, mocz tez. Niestety wynik TSH jest podwyzszony (4,5888, norma 4,9400) dostałam skierowanie do endokrynologa i musze brac euthyroxCzy którąś z Was również ma problemy z tarczyca? I wie czego moge spodziewac się po konsultacji? Pierwszy raz w życiu mam z tym doczynienia więc nie mam pojecia czym charakteryzuje sie leczenie itd.
-
nick nieaktualnyParadise ja akurat wyniki tarczycy mam w porządku, także niewiem nic na ten temat. Ale widziałam na forum wątki o tym.chyba w problemach i komplikacjach.
Kajaoli ja też jem jogurty nat,ser żółty i biały, kakao, ale napewno mniej niż ty, poprawie sie, bo jak sobie pomyśle że coś by mi mogło z zębami być nie tak to masakra. Na drugie śniad teraz zjem kanapki z serem żółtym i jogurt nat.paradise, Kajaoli lubią tę wiadomość
-
Paradise, mozesz skontaktowac sie z Karola84 bo z tego co wiem to ma problemy z tarczyca i jest w trakcie leczenia. Na pewno chetnie odpowie na twoje pytania. Znajdziesz ja w komentarzach pod moim kalendarzem ciazowym
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2014, 10:52
paradise lubi tę wiadomość
-
O matko to moje odżywianie jest o du potłuc, a nabiał to w ogóle ze 2 razy w tygodniu jem
ogólnie mam jakiś jadłowstręt nic mi nie smakuje, non stop chce mi się pić a wodą niegazowaną nie mogę się napić, od gazowanej znowu gardło drapie. Muszę sobie skomponować jakiś jadłospis zdrowy, ciekawe czy są jakieś na necie?
-
paradise wrote:
Jestem po wczorajszej wizycie. Wyniki obciążenia glukoza wyszły mi wporzadku, toxo, morfologia, mocz tez. Niestety wynik TSH jest podwyzszony (4,5888, norma 4,9400) dostałam skierowanie do endokrynologa i musze brac euthyroxCzy którąś z Was również ma problemy z tarczyca? I wie czego moge spodziewac się po konsultacji? Pierwszy raz w życiu mam z tym doczynienia więc nie mam pojecia czym charakteryzuje sie leczenie itd.
Hej. Ja mam chora tarczyce od wielu lat i wiem o niej prawie wszystko. Pytaj śmialo jak coś. Napisze Ci też kilka ważnych informacji. Ogólnie powiem tak. Nie masz się za bardzo czym martwić. Taki wynik jest niebezpieczny dla dziecka w pierwszych tygodniach potem ma on już własną tarczyce i nie potrzebuje Twoich hormonów tarczycowych. Teraz będziesz musiała wyrównać wynik. Im niżej tym lepiej. To chodzi Teraz o Twoje samopoczucie.
-
nick nieaktualnymitaka wrote:O matko to moje odżywianie jest o du potłuc, a nabiał to w ogóle ze 2 razy w tygodniu jem
ogólnie mam jakiś jadłowstręt nic mi nie smakuje, non stop chce mi się pić a wodą niegazowaną nie mogę się napić, od gazowanej znowu gardło drapie. Muszę sobie skomponować jakiś jadłospis zdrowy, ciekawe czy są jakieś na necie?
Zrob od razu sobie dzbanek, zeby smaki fajnie przeszly do wody.
A wody smakowe to zlo wcielone, wiec unikaj
Ja tez nie pije sokow bo tam sam cukier, -
nick nieaktualnyHej ja dopiero wstałam bo odpoczywałam
Kajaoli - nie wiem skąd był taki ból, wg mnie ale nie mam sto procent pewności mały się odwrócił bo od wczoraj leży główką w dół więc może skurcze były przez to że tak się ruszał ?
paradise - masz niedoczynność tarczycy - ale tak jak napisała serek_84 nie martw się na tym etapie maluszek ma własną tarczycę - ja biorę lektrox 50 i tsh ładnie mi spadło do 2,36 wizyta u endokrynologa wygląda tak, że lekarz patrzy na Twoje wyniki pyta, w którym jesteś tygodniu i na tej podstawie ustala dawkę, która obniża tsh do poziomu jaki lekarz chce osiągnąć
zastanów się czy masz jakieś typowe objawy przy niedoczynności np. senność, zmęczenie, wypadanie włosów, drżenie rąk, kołatanie serca jeśli tak to powiedz o tym lekarzowi
a w 1 trymestrze miałaś badane tsh ? Jak masz pytania to pisz chętnie pomogę
pamiętaj, że leki bierze się zawsze rano na czczo
-
Ja nie mam problemu z jedzeniem nabiału
jedyne, czego nie lubię niestety to jogurt naturalny, ale staram się go zastępować innymi produktami (najwięcej jem białych serów, mleka, żółtych serów, jogurtów z musli lub zbożami). Do tego bardzo lubię ryby typu makrela, tuńczyk, sardynki itp. Z szynek przerzucę się na drobiowe. A z owocami, to właśnie podjadałam je między posiłkami, co na pewno podnosiło cukier. Od wczoraj już jem od razu po posiłku. Warzywa jem zawsze w każdym posiłku w dość dużej ilości, bo bardzo je lubię
Co do chleba, to ostatnio jadłam staropolski na zakwasie, bo jest bardzo dobry, ale mam piekarnie, gdzie mają pyszny pełnoziarnisty
Co do soków, to piję ich dość dużo w ciągu dnia. Teraz będę piła więcej wody, a soki myślę, żeby zastąpić kompotami (mam dużo czasu, to mogę sobie sama robić kontrolując ilość cukru z nich).Kajaoli lubi tę wiadomość
-
Dziękuję Wam! Trochę się uspokoilam
Martwilam sie bo zupełnie nic kompletnie nie wiadomo mi na ten temat. A zazwyczaj tysiąc pytań mam dopiero jak wyjde z gabinetu lekarza. Dzisiaj wzielam pierwsza tabletke na czczo. W 1 trymestrze niestety niedostalam skierowania od poprzedniego ginekologa. Robiłam badanie 4 tygodnie temu, wtedy wyniki byly jeszcze wporzadku ale lekarz miimo to kazal powtorzyc badanie. Jakiegoś gorszego samopoczucia u siebie nie zauważyłam, fakt wypada mi trochę włosów ale nie więcej niż zawsze.
-
Agatas, bedzie ok
tylko koniecznie porozmawiaj ze swoim lekarzem.
Jedno jest pewne, to znaczy przynajmniej na to wyglada : nie masz cukrzycy tylko musisz troche uwazac na cukier.
I dopytaj sie dokladnie o owoce (i kompoty) bo niektore z nich podnosza wiecej cukier a niektore mniej.
Np. 350g truskawek odpowiada jednemu jablku. I nie potrzeba dorzucac cukru do owocow zeby skoczyl ci cukier do gory
- dlatego lepiej jest sie wczesniej zorientowac.agatas lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKajaoli jak tylko wrócisz od lekarza daj szybko nam znać co z tymi wodami
Paradise dziewczyny mają rację, maluszkowi nic już nie grozi z powodu Twojej tarczycy, także nie masz się czym martwić. Jedynie musisz pamiętać o tym żeby codziennie rano na pół godziny przed śniadaniem łykać tabletkę i tyleparadise lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny, moze orientujecie sie w temacie znieczulenia tego zewnatrzoponowego do porodu. Bo nie wszedzie jest taka mozliwosc zrobienia sobie o przy porodzie, u mnie niema. Ale kolezanka mi mowila ze ponoc to jest standard kazdego szpitala tz musi byc. Jak to jest?