Planujesz zajść w ciążę jesienią?

Odkryj dopasowaną formułę z aktywnym folianem na czas starań o dziecko.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaR.. wrote:
    A co do kłótni z moim durnym M. To wczoraj się pokłócilismy o to ze zupa była za rzadka jakaś nerwówka nas dopadła Eh
    Aj jakby mi mój tak marudził to bym mu gó.. kupiła i gó... ugotowała, na szczęście ugodowa bestia z niego. Chociaż mąż mi się w życiu udał :P (ykhmm nie zapeszając ;))

MartaR.., nick nieaktualny, Kajaoli lubią tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • moni28 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podpisuje się pod listą zaliczonych kłótni z mężem. Dosłownie doprowadza mnie do szewskiej pasji. Żeby się kłócić o jakiś głupi przelew że nie zrobiłam go rano tylko wieczorem, a dziś od rana powtórka z rozrywki...

MartaR.. wrote:
    A co do kłótni z moim durnym M. To wczoraj się pokłócilismy o to ze zupa była za rzadka jakaś nerwówka nas dopadła Eh

MartaR.., ao12., nick nieaktualny, Kajaoli lubią tę wiadomość

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • tofirus Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :) Daaaawnooo mnie tutaj nie było, ale nadrabiam powoli wpisy, ponieważ jestem już na L4 (niestety przymusowo). Cieszę się z każdej zdrowo rosnącej pociechy i zadowolonej mamy. Jeszcze tylko trochę ponad 2 miesiące i będziemy się już cieszyć dzieciaczkami :)

Mam też do Was pytanie. Czy Wasi lekarze mierzą Wam na każdej wizycie długość szyjki? Moja ginka robi to za każdym razem i ostatnio stwierdziła, że szyjka skróciła mi się z 4 do 3,5 cm przez co mam zakaz wstawania z łóżka i luteinę dopochwowo. Miała któraś z Was taki problem? Bo wydawało mi się, że 3,5 cm to jeszcze nie jest tak mało...

Pozdrawiam Was z burzowego Krakowa :)

le5adb4.png
    ud81ifo.png
    iiysvvj.png
  • paulina.b.1991 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yhhh... Ja nie miałam ani razu chyba mierzonej szyjki.
    Ogólnie mam dziwną lekarkę. Wizyty wyglądają tak: pomiar ciśnienia i wagi przed wejściem do gabinetu. Za to w gabinecie - posłuchanie serducha młodego, danie skierowania na badania i ewentualnie recepty. To wszystko.

klz94z1793zrgawb.png
    klz9cwa1kpnfhaeb.png
    3jgx3e3kdzdiiv6z.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mierzoną szyjkę miałam raz (usg dopochwowe) a tak to na każdej wizycie mój lekarza bada mnie "ręcznie" i sprawdza czy nic się tam nie zmieniło od poprzedniej wizyty ( czy szyjka jest twarda itd ) Fakt 3,5 cm to ładna długość, ale skoro szyjka się skróciła to pewnie dlatego masz nakaz leżenia i wypoczywania.

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdecydowałam się jednak na ten laktator - http://allegro.pl/show_item.php?item=4410296706 i zamówiłam u tego sprzedawcy kilka innych rzeczy; pieluchy tetrowe, flanelowe, podkłady, gaziki i inne rzeczy więc jestem wreszcie trochę do przodu z tą wyprawką ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2014, 14:00

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja szyjke mam badana recznie na kazdej wizycie a mierzonej chyba nie mialam

age.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam badaną ale nie mierzoną na każdej wizycie ;)

iabql8x.png
    x8msush.png

Wysłany: 17 lipca 2014, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze ja powinnam lekarke zmienic... Hmmm??

klz94z1793zrgawb.png
    klz9cwa1kpnfhaeb.png
    3jgx3e3kdzdiiv6z.png
  • tofirus Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    Ja tez mam badaną ale nie mierzoną na każdej wizycie ;)

No właśnie ja mam mierzoną usg dopochwowym na każdej wizycie. Tylko raz badała mnie ręcznie. Jutro idę na kolejne mierzenie. Zobaczymy co wyjdzie.

le5adb4.png
    ud81ifo.png
    iiysvvj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2014, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tofirus wrote:
    Cześć Dziewczyny :) Daaaawnooo mnie tutaj nie było, ale nadrabiam powoli wpisy, ponieważ jestem już na L4 (niestety przymusowo). Cieszę się z każdej zdrowo rosnącej pociechy i zadowolonej mamy. Jeszcze tylko trochę ponad 2 miesiące i będziemy się już cieszyć dzieciaczkami :)

Mam też do Was pytanie. Czy Wasi lekarze mierzą Wam na każdej wizycie długość szyjki? Moja ginka robi to za każdym razem i ostatnio stwierdziła, że szyjka skróciła mi się z 4 do 3,5 cm przez co mam zakaz wstawania z łóżka i luteinę dopochwowo. Miała któraś z Was taki problem? Bo wydawało mi się, że 3,5 cm to jeszcze nie jest tak mało...

Pozdrawiam Was z burzowego Krakowa :)

Na długość szyjki składa się wiele czynników: 3,5 cm. to szyjka nadal długa, ale ważne jest w jakim czasie się skróciła. Ważna jest też twardość szyjki i brak rozwarcia. To wszystko do kupy decyduje o dalszym postępowaniu. Luteina jest przede wszystkim na skurcze macicy, o których niedawno rozmawiałyśmy na forum a które mogą doprowadzać do skracania szyjki. Przechodziłam przez ten etap także troszkę wiadomości pochłonęłam od lekarza ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2014, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tofirus wrote:
    No właśnie ja mam mierzoną usg dopochwowym na każdej wizycie. Tylko raz badała mnie ręcznie. Jutro idę na kolejne mierzenie. Zobaczymy co wyjdzie.

Jeżeli nie ma problemów z szyjką to mierzy się ją ręcznie dlatego, że każde usg dopochwowe jest ingerencją w szyjkę i może doprowadzić do jej skracania oraz różnych zakażeń pochwy. Dlatego lekarz powinien jak najrzadziej badać szyjkę przez usg, jeśli już, to szyjka jest też widoczna przez brzuszek i w ten sposób też można doskonale ocenić jej długość. To info od dwóch lekarzy.

pestka, Kajaoli lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2014, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, ale super dzien, goraco strasznie to minus ale dzis zalozylam pierwszy dzien sukienke ktora fajnie zakrywa brzuszek delikatnie go uwypuklajac, dodam ze to jedyna jaka pasuje mi. I ponoc wygladam sexi hehe ,

Rano wizyta u poloznej, tetno w porzadku, wagi dalej nieznam bo polozna chyba nie znala tego sposobu sprawdzenia wagi. Jedyne to spytalam jej zeby mi powiedziala gdzie jest pepowina, tz znalazla ten szum, i jest blisko glowki Hani, zmartwilo mnie to ale mnie uspokoila troche , choc obawy mi zostaly zeby sie tam nie zakrecila zbyt blisko glowy, odwrocona jest dalej w dol.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2014, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina.b.1991 wrote:
    Yhhh... Ja nie miałam ani razu chyba mierzonej szyjki.
    Ogólnie mam dziwną lekarkę. Wizyty wyglądają tak: pomiar ciśnienia i wagi przed wejściem do gabinetu. Za to w gabinecie - posłuchanie serducha młodego, danie skierowania na badania i ewentualnie recepty. To wszystko.

Paulina, badanie ginekologiczne podczas każdej wizyty to podstawa, szczególnie od 18 tyg. ciąży. Na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2014, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szyjki, to ja mam badane przez badanie ginek. Niemam dopochwowo bo u mnie niemozna, niewiem ile ma cm ale jest ok. A moja kolezanka miala skrocenie szyjki do 0.5 cm dopiero wtedy lezala na patologii i zalozyli jej krazek jakis i potem donosila normalnie ciaze. Takze 3,5 cm nie jest chyba jakas tragedia, ale lepiej od razu zapobiec.

• tofirus Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avakesh wrote:
    Na długość szyjki składa się wiele czynników: 3,5 cm. to szyjka nadal długa, ale ważne jest w jakim czasie się skróciła. Ważna jest też twardość szyjki i brak rozwarcia. To wszystko do kupy decyduje o dalszym postępowaniu. Luteina jest przede wszystkim na skurcze macicy, o których niedawno rozmawiałyśmy na forum a które mogą doprowadzać do skracania szyjki. Przechodziłam przez ten etap także troszkę wiadomości pochłonęłam od lekarza ;)

Avakesh, bardzo Ci dziękuję za wszystkie informację :) Jutro porozmawiam z moją lekarką dokładnie na ten temat, bo może faktycznie zbyt często badała mnie tym usg dopochwowym.

le5adb4.png
    ud81ifo.png
    iiysvvj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2014, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polozna mi mowila ze od 30 tyg sie juz wykonuje ktg. Wiec na nastepnym spotkaniu mnie juz podlanczy i zrobimy zapis :-).
    Pytalam tez o to czy to dobrze ze mam 1 cm lozysko od ujscia wewnetrznego, i mowila ze mi sie podnosi i bedzie wyzej a cm nie jest tragedia. :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Wysłany: 17 lipca 2014, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avakesh wrote:
    Paulina, badanie ginekologiczne podczas każdej wizyty to podstawa, szczególnie od 18 tyg. ciąży. Na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza :)

Hmmm... Na fotelu wylądowałam raz - na 1 mojej wizycie (w 20 tyg - ze tak pozno to inna bajka). Zajrzała, stwierdziła że faktycznie jest ciąża i kazała zejść. Póżniej tylko serducho na kozetce i nic więcej.
    Jak ogarnę swoje sprawy urzędowe to zmieniam chyba lekarza.

klz94z1793zrgawb.png
    klz9cwa1kpnfhaeb.png
    3jgx3e3kdzdiiv6z.png
  • tofirus Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    Co do szyjki, to ja mam badane przez badanie ginek. Niemam dopochwowo bo u mnie niemozna, niewiem ile ma cm ale jest ok. A moja kolezanka miala skrocenie szyjki do 0.5 cm dopiero wtedy lezala na patologii i zalozyli jej krazek jakis i potem donosila normalnie ciaze. Takze 3,5 cm nie jest chyba jakas tragedia, ale lepiej od razu zapobiec.

0,5 cm to naprawdę mało. Mam nadzieję, że ta moja szyjka zatrzyma się w miejscu dzięki mojemu odpoczynkowi. Do tej pory oprócz pracy, miałam wiele innych zajęć na głowie, więc może moja bieganina sprawiła, że szyjka zaczęła się skracać.

Aniqa, o ile dobrze pamiętam, jesteś z gór. Planujesz może rodzić w Zakopanem? My pod koniec sierpnia wracamy z Krakowa na rodzime Podhale i szukam ciągle opinii na temat porodów w tamtejszym szpitalu.

le5adb4.png
    ud81ifo.png
    iiysvvj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2014, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tofirus wrote:
    0,5 cm to naprawdę mało.

Ale niestety do 0,5 cm może skrócić się w ciągu nawet kilku dni. :(

‹‹ 447 448 449 450 451 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ