X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • pestka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajaoli, przepisów nie ma, koleżanka mi poleciłam ugatować osobno na parze marchewkę, ziemniaka, buraczka np: a potem zmiksować i do pojemniczka i do zamrażarki. Jak będę chciałam karmić małego to otworzyć, dolać trochę wody i podgrzać. Oczywiście mogę sobie to wszystko miksować, robić osobno, ale raczej nic nie dodawać, jak już to kapkę oleju, bo pomaga wchłaniać się witaminkom :)

Kajaoli lubi tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2014, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avakesh wrote:
    Witajcie! Borykam się obecnie (3 dni) z biegunką, czy któraś miała ten problem? :( Zaczyna mnie to męczyć :(
    Na biegunkę świetne są jagody i len mielony :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2014, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    Kajaoli, przepisów nie ma, koleżanka mi poleciłam ugatować osobno na parze marchewkę, ziemniaka, buraczka np: a potem zmiksować i do pojemniczka i do zamrażarki. Jak będę chciałam karmić małego to otworzyć, dolać trochę wody i podgrzać. Oczywiście mogę sobie to wszystko miksować, robić osobno, ale raczej nic nie dodawać, jak już to kapkę oleju, bo pomaga wchłaniać się witaminkom :)
    Niestety mrożone jedzonko dla dzieci można przechowywać tylko 3 miesiące. Dowiadywałam się bo też miałam taki pomysł :P

lubek, ao12. lubią tę wiadomość

• lubek Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Czyli jeżeli chodzi o chusteczki to z tego bloga co podała Lubek wychodzi na to, że w TIPowe trzeba sie zaopatrzać :) a gdzie można rzeczy tipa kupić? Kiedyś w realu były, nadal są?

Ja sprawdzę u siebie w sobotę, dam znać. Oliwke z reala chwaliła tez

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • lubek Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poczwarkah wrote:
    Kaszulator, ja jestem z Warszawy i zamierzam rodzić na Żelaznej, zamówiłam sobie tam już położną. Jeśli jednak zdarzy się że będziesz miała włączoną insulinę to powinnaś wybrać szpital na Madalińskiego - ma najwyższy stopień referencyjności.

Mega mnie przestraszyłyście tymi zmianami płci! :) Jak mój Wituś się okaże dziewczynką to chyba padnę :P

Co do laktatorów to kupiłam elektryczny, nie mam zamiaru się męczyć z ręcznym. Chyba już pisałam - Lovi Prolactis. Ma bardzo dobre opinie na ceneo i nie kosztuje aż takiego majątku jak Madela.

Wczoraj byłam pierwszy raz na szkole rodzenia :):):) Było super :)

Chodzisz do Zosienki? Bo ja te
    Z na Żelaznej planuje, co prawda bez położonej wykupionej. W sobotę mam już 4 i 5 zajęcia w szpitalu i tez jestem bardo zadowolona :)

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tofirus wrote:
    Cześć Dziewczyny :) Daaaawnooo mnie tutaj nie było, ale nadrabiam powoli wpisy, ponieważ jestem już na L4 (niestety przymusowo). Cieszę się z każdej zdrowo rosnącej pociechy i zadowolonej mamy. Jeszcze tylko trochę ponad 2 miesiące i będziemy się już cieszyć dzieciaczkami :)

Mam też do Was pytanie. Czy Wasi lekarze mierzą Wam na każdej wizycie długość szyjki? Moja ginka robi to za każdym razem i ostatnio stwierdziła, że szyjka skróciła mi się z 4 do 3,5 cm przez co mam zakaz wstawania z łóżka i luteinę dopochwowo. Miała któraś z Was taki problem? Bo wydawało mi się, że 3,5 cm to jeszcze nie jest tak mało...

Pozdrawiam Was z burzowego Krakowa :)

Tofirus, na ostatnich zajeciach z polozna jedna z mamusiek powiedziala, ze ma skrocona szyjke do 29mm i dostala zwolnienie lekarskie z pracy ale nie ma zakazu poruszania sie. Musi tylko prowadzic spokojny tryb zycia i oczywiscie obserwowac siebie czy nie ma jakis objawow przedwczesnego porodu.
    Polozna tez powiedziala, ze sprawdzanie co miesiac dlugosci szyjki raczej jest zbedne bo tu uwaza sie, ze jesli kobieta nie ma skurczy i czuje sie dobrze to takie badanie nie jest konieczne.
    Ale to zalezy od lekarza, ja np. mam sprawdzana na kazdej wizycie.

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Niestety mrożone jedzonko dla dzieci można przechowywać tylko 3 miesiące. Dowiadywałam się bo też miałam taki pomysł :P

Ja czytałam, że mrożone może być nawet pół roku :) w książkach bobowita i innych tez tak pisze, dlatego stwierdziłam, że się pokuszę :)
    Cytat: "Przeciery owocowe i warzywne można zazwyczaj przechowywać w stanie zamrożonym do sześciu miesięcy. Gotowaną rybę i mięso zaleca się jednak spożyć nie później niż po trzech miesiącach od daty zamrożenia. Produkty zawierające mleko natomiast maksymalnie 2 miesiące. "

iabql8x.png
    x8msush.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze kwestia co się mrozi;) Ja na początek robiłabym warzywne i owocowe, dlatego pół roku :)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a srokao też polecała chusteczki Hipp różowe, Happy zielone, Dada Utra Cotton, trochę ich jest...;) mam rozpiske co polecała, że mozna smiało uzywac :)

lubek lubi tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • lubek Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    Jeszcze kwestia co się mrozi;) Ja na początek robiłabym warzywne i owocowe, dlatego pół roku :)

Ja też myślałam o tym, ale podać je można dopiero w 5 miesiącu (na piersi), wiec nie dotrzymaja:(

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki jak znosicie upały? Ja miałam na urlopie umyć okna, firanki i te sprawy....ale nic z tego za gorąco, dzisiaj pościerałam kurze i z grubsza ogarnęłam i sapie jak lokomotywa hyh. Mój Alek miał cały rok do wyboru żeby sobie wybrać kiedy chce się urodzić, no i sobie wybrał, a Ty się matko męcz :P

He bociany dwa na dachu klekoczą u dziewczyny, która ma termin na poniedziałek ;) może dzisiaj urodzi? ;)

lubek, paradise, ao12., Anoolka lubią tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimo małego brzucha też ledwo co funkcjonuje w takie dni. Najgorsze jest to, że mieszkamy na ostatnim piętrze i nie dość, że grzeje nam od dachu to jeszcze cały dzień świeci nam słońce prosto w okna. Już nawet z nudów chętnie bym posprzątała ale nie bardzo się chce w taką duchotę. Ratuję się wiatrakiem :P

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczynki, zerknijcie prosze na liste na poczatku tego watku aby sprawdzic czy wszystko jest wpisane tak jak trzeba :)
    Jesli chcecie cos dopisac albo cos przeoczylam - dajcie prosze znac :) Milego dnia :)

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na szczęście dziś od rana pada i niema słońca, wiec czuje sie fajnie, leże,odpoczywam. Może potem sie gdzieś wybiorę,bo już deszcze osłabły. W upały jest masakra, duszno mi i gorąco, popołudniami wtedy niewychodze tylko z rana :).

• Scęście Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie akurat to 3 opinie i 3 lekarzy, pierwszy i trzeci ze syn a ten w srodku cos zglupial i dziewczynke na polowkowym widzial, a na 4d 2x chlopak ;)
    mitaka wrote:
    To coś Ci Wasi lekarze słabi w tym usg... płeć z tego co słyszałam to się poznaje po dżondrach a nie po fifarku, a ich się nie da nie zauważyć, tak samo dziewczynkę po wargach, a nie po braku siusiaka. Chociaż w tych tygodniach chyba jajka zstępują do worków to może daje już większą pewność i wychodzi.

• Scęście Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wiec ja obroniona :) pani mgr ze mnie juz :) a teraz pakuje walizki bo jedziemy na mazury ;)
    upal okropny, ledwo zyje.. nei mam na nic sily i brzusio coraz bardziej ciazy!! nie moge umalowac paznokci u nog! aaaaaaaaa!

Kajaoli, ao12., paulina.b.1991, paradise, lubek, Anoolka, sylwia1985, Magdzialenka lubią tę wiadomość

• mitaka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GRATUALCJE!
    Udanego urlopowania :)

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje Scescie obrony! :) bawcie sie dobrze na Mazurach :)

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gratulacje :) udanego wypoczynku

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje miłego urlopu :)
    Kajaoli u mnie możesz dopisać imię Zuzia :)

Kajaoli lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 453 454 455 456 457 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ