X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszulator wrote:
    Nelly, a jaką chustę planujesz na początek?
    Ja za pierwszym razem miałam tkaną i za nic w świecie Piotrek nie chciał się w nią spętać, strasznie był niezadowolony...:) Swoją tkaną pożyczyłam bratu i on z kolei chodził dumnie ze swoim niezwykle zadowolonym Ludwikiem bardzo często. Teraz w szkole rodzenia położna polecała na sam początek elastyczną - z tego względu, że całe wiązanie można zrobić na sobie i wtedy włożyć w to maluszka. Mówili coś u Was na zajęciach, polecali coś?
    Kaszulator, przepraszam za zwłokę, ale dopiero dziś mam chwilę, żeby wejść na forum. My na zajęciach uczyliśmy się wiązać chustę tkaną. Ona jest bardziej uniwersalna - nadaje się od narodzin do czasu, kiedy dziecko przestanie być noszone - podczas gdy elastyczna jest dobra tylko dla niemowlaka, bo potem nie utrzyma ciężaru dziecka. W dodatku na elastycznej wiążesz tylko jedno wiązanie, a na tkanej masz kilka do wyboru. Na warsztatach było 5 par, 2 z noworodkami i 3 z brzuszkami. Najpierw ćwiczyliśmy na lalkach, ale kiedy już nauczyliśmy się jak to działa i jak unikać najczęstszych błędów, rodzice noworodków bez problemów zamotali swoje maluszki, które wydawały się być zadowolone. Tak więc chusty elastycznej w ogólne nie bierzemy pod uwagę, na pewno kupimy tkaną (na początek klasyczną bawełnianą), choć nie mamy jeszcze pewności, który model której firmy (wiele nam się podoba) - pewnie Nati, bo to jedna z najbardziej znanych marek, w dodatku cena nie jest wygórowana.

lubek, Kaszulator lubią tę wiadomość

km5svcqg6fuae1xg.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam:)
    Aniqa super, że szyjka wróciła do normy:) ale najwazniejsze to sie i tak oszczędzać, żeby zas nie stwierdziła inaczej;)

Gratuluję zakupu wózka! Kolejna rzecz do przodu:)

Ja kupiłam proszek Dzidziuś, tez czytałam, że Lovela czasami uczula. Ale wiadomo...ile dzieci, tyle reakcji ;)

Aniqa lubi tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do obiadku to ja zrobiłam szpinak z pieczarkami i czosnkiem i ryżem, mniam:D no i na deser kolba kukurydzy :D

Pomidorówke miałam w weekend też :P
    A i co do przepisu na chlebek, załączam przepis :)

0,33 kg mąki
    2/3 szklanki mąki żytniej
    1/3 szklanki płatków owsianych
    1/3 szklanki otrąb pszennych
    1/5 szklanki siemie lniane
    1/4 szklanki słonecznika
    1 1/3 łyzki soli
    2/3 płaskiej łyżki miodu(ja zawsze daje 2 łyżki, jest trochę słodszy)
    2 szklanki wody
    zakwas

i piec albo:
    10 min 240 stopni
    10 min 200 stopni
    lub 60 min 175 stopni(ja zawsze wybieram ta opcję, boje się, że inaczej się nie dopiecze)

Smacznego! :)

ao12. lubi tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uuuu ale cena tej chusty...
    a nie ma jakichś równie dobrych w przystępniejszych cenach?

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ah no i nakładki na sutki też wstrzymałam. Może nie będą potrzebne, a jak będą to się na szybkiego kupi :)
    W ogóle zaraz Wam się pochwale, bo od cioci Franek dostał...takie pieknośći! Tylko dodawanie zdjęć ogarnę ;)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Uuuu ale cena tej chusty...
    a nie ma jakichś równie dobrych w przystępniejszych cenach?
    Chusty innych dobrych firm są droższe, a słyszałam, że nie warto samoróbek, bo nie da się ich odpowiednio naciągnąć, a chust podejrzanego pochodzenia tym bardziej (jeśli nie są dotrzymane standardy bezpiecznego dla malucha barwienia, to mogłaby mu zaszkodzić, jak się w nią wtuli lub włoży do buźki)

km5svcqg6fuae1xg.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    Ah i w ogóle pytanie, budzicie się w nocy na siku? Mi się to zdarza może raz na parę dni...nie żebym marudziła :D raczej jestem pozytywnie zaskoczona :)
    Ja wstaję co noc, choć ostatnio zdarza mi się już tylko raz, co mnie bardzo cieszy, bo jeszcze niedawno bywało 3-5 razy

km5svcqg6fuae1xg.png
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    ah no i nakładki na sutki też wstrzymałam. Może nie będą potrzebne, a jak będą to się na szybkiego kupi :)
    W ogóle zaraz Wam się pochwale, bo od cioci Franek dostał...takie pieknośći! Tylko dodawanie zdjęć ogarnę ;)

kochana na fotosik.pl wrzuc zdjecie i potem tu odpowieni link kopiujesz :-)

age.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    Co do obiadku to ja zrobiłam szpinak z pieczarkami i czosnkiem i ryżem, mniam:D no i na deser kolba kukurydzy :D

Pomidorówke miałam w weekend też :P
    A i co do przepisu na chlebek, załączam przepis :)

0,33 kg mąki
    2/3 szklanki mąki żytniej
    1/3 szklanki płatków owsianych
    1/3 szklanki otrąb pszennych
    1/5 szklanki siemie lniane
    1/4 szklanki słonecznika
    1 1/3 łyzki soli
    2/3 płaskiej łyżki miodu(ja zawsze daje 2 łyżki, jest trochę słodszy)
    2 szklanki wody
    zakwas

i piec albo:
    10 min 240 stopni
    10 min 200 stopni
    lub 60 min 175 stopni(ja zawsze wybieram ta opcję, boje się, że inaczej się nie dopiecze)

Smacznego! :)
    dzieki, wypróbuje :)

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj wkoncu poprasowalam troche, mialam dzisiaj 8razy twardy brzuch i nie wiem czy mam sie martwic.
    Jesli chodzi o proszek i plyn do plukania wybralam dzidzius i fajny jest jak mydelko we wiorkach. I ladnie delikatnie pachnie.

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2014, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutas wrote:
    Ja dzisiaj wkoncu poprasowalam troche, mialam dzisiaj 8razy twardy brzuch i nie wiem czy mam sie martwic.
    Jesli chodzi o proszek i plyn do plukania wybralam dzidzius i fajny jest jak mydelko we wiorkach. I ladnie delikatnie pachnie.
    Niemartw sie, ja też gdzieś tyle miałam teraz wziełam sobie nospe na noc i magnez dodatkowo.

• moni28 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam gdzies koło 10 twardnien. Wizytę mam dopiero za tydzień , lecz ile się da to leżę własciwie wstaje tylko dop kuchni i wc.
    Aniga jaki bierzesz magnez? Bo ja ASPARGINIAN extra od lekarza dawkowanie 2x2 lecz zwiekszyłam do 3x3, bo sama zauważyłam że brakuje mi magnezu znowu zaczeły drętwieć mi ręce.

Aniqa wrote:
    Niemartw sie, ja też gdzieś tyle miałam teraz wziełam sobie nospe na noc i magnez dodatkowo.

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2014, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni28 wrote:
    Ja też miałam gdzies koło 10 twardnien. Wizytę mam dopiero za tydzień , lecz ile się da to leżę własciwie wstaje tylko dop kuchni i wc.
    Aniga jaki bierzesz magnez? Bo ja ASPARGINIAN extra od lekarza dawkowanie 2x2 lecz zwiekszyłam do 3x3, bo sama zauważyłam że brakuje mi magnezu znowu zaczeły drętwieć mi ręce.
    Ja brałam na początku taki magnez co mąż mi przywiózł z holandii, ao12 może będzie kojarzyć, niebieski pojemniczek,90 tabletek, brałam go wtedy ok 8 tabl dziennie. teraz biore z dopel herza, tam w połowie tabletki jest dzienna dawka, dodatkowo są wit z grupy b,i kwas foliowy, to biore 3-4 tabl czyli 6-8 dziennych porcji. I powiem ci że już np niemam skurczów łydek rano, czyli coś może drgneło z tym poziomem, tylko te twardnienia. Ale lekarz wie że tyle jem, niefajne jest to że z tabletek niewchłania sie dużo, jakieś kilkanaście % tylko. Dlatego jem i jem i normy dalej niema.

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2014, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w upalny dzień,musze już wstać z wyrka bo słońce praży we wszystkie okna i ugotujemy sie z małą.

• ao12. Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2014, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    Ja brałam na początku taki magnez co mąż mi przywiózł z holandii, ao12 może będzie kojarzyć, niebieski pojemniczek,90 tabletek, brałam go wtedy ok 8 tabl dziennie. teraz biore z dopel herza, tam w połowie tabletki jest dzienna dawka, dodatkowo są wit z grupy b,i kwas foliowy, to biore 3-4 tabl czyli 6-8 dziennych porcji. I powiem ci że już np niemam skurczów łydek rano, czyli coś może drgneło z tym poziomem, tylko te twardnienia. Ale lekarz wie że tyle jem, niefajne jest to że z tabletek niewchłania sie dużo, jakieś kilkanaście % tylko. Dlatego jem i jem i normy dalej niema.
    Tak kojarzę, z tej firmy biorę teraz żelazo-ale wg zaleceń tylko 1 tabletkę dziennie.
    Może warto wzbogacić naturalnie ilość magnezu jest go dużo w pestkach dyni, otrębach pszennych,w kakao, białej fasoli, kaszy gryczanej, grochu, szpinaku i chyba w migdałach :)

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2014, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ao12. wrote:
    Tak kojarzę, z tej firmy biorę teraz żelazo-ale wg zaleceń tylko 1 tabletkę dziennie.
    Może warto wzbogacić naturalnie ilość magnezu jest go dużo w pestkach dyni, otrębach pszennych,w kakao, białej fasoli, kaszy gryczanej, grochu, szpinaku i chyba w migdałach :)
    Też podjadam sobie,ale i tak poziom niski :(

• moni28 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2014, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczynki;] oj nie tylko ja jestem rannym ptaszkiem;] dzisiaj coś kiepsko mi się spało, pomimo temu że po burzy dużo chłodniej to i tak się cały czas w nocy budziłam i kreciłam Julia wyczuwałam mój brak snu i kręciła się razem ze mną;]
    Co do magnezu na razie zostane przy swoim za tydzień mam wizytę i spyam gin. co robimy, a do tego czasu pozostaje mi oszczedny tryb i dużo dużo leżakowania.

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2014, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To lezakujemy razem, heh ja po sniadanku przyjelam pozycje horyzontalną i nie zmienie tego poki co, pozniej malutkie pranie musze zrobic i dalej lezakowanie. Bede obczajac promocje sklepowe na necie :-)

• Kaszulator Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2014, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:
    Kaszulator, przepraszam za zwłokę, ale dopiero dziś mam chwilę, żeby wejść na forum. My na zajęciach uczyliśmy się wiązać chustę tkaną. Ona jest bardziej uniwersalna - nadaje się od narodzin do czasu, kiedy dziecko przestanie być noszone - podczas gdy elastyczna jest dobra tylko dla niemowlaka, bo potem nie utrzyma ciężaru dziecka. W dodatku na elastycznej wiążesz tylko jedno wiązanie, a na tkanej masz kilka do wyboru. Na warsztatach było 5 par, 2 z noworodkami i 3 z brzuszkami. Najpierw ćwiczyliśmy na lalkach, ale kiedy już nauczyliśmy się jak to działa i jak unikać najczęstszych błędów, rodzice noworodków bez problemów zamotali swoje maluszki, które wydawały się być zadowolone. Tak więc chusty elastycznej w ogólne nie bierzemy pod uwagę, na pewno kupimy tkaną (na początek klasyczną bawełnianą), choć nie mamy jeszcze pewności, który model której firmy (wiele nam się podoba) - pewnie Nati, bo to jedna z najbardziej znanych marek, w dodatku cena nie jest wygórowana.

Dzięki za porady!
    W takim razie odzyskam od brata swoją starą tkaną i będę próbować do skutku, może tym razem się uda. A miałam właśnie NATI - gatunkowo jest super.

atdc82c3zv5r778l.png
    relg3e5echnxgpnz.png
  • Kaszulator Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2014, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj byłam na usg. Wszystko ok, waga 1650g, więc podobno norma (bałam się o to ze względu na tą cukrzycę ciążową). Niestety mała się przekręciła i teraz siedzi mi znowu na pęcherzu, mam nadzieję, że jeszcze się obróci. No i mam nadzieję, że to ciągle mała, bo wczoraj tak się ułożyła, że nie było widać...

lubek, sylwia1985, Aniqa, paradise, ao12., pestka, Anoolka lubią tę wiadomość

atdc82c3zv5r778l.png
    relg3e5echnxgpnz.png
‹‹ 491 492 493 494 495 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ