X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajaoli wrote:
    Gdy umawialismy sie na spotkanie, polozna poprosila zebym sie zastanowila w jakiej pozycji chce rodzic to porozmawiamy o tym na spotkaniu...

A skad mam to wiedziec? :)
    Czy wy przewidzialyscie jakies pozycje, w ktorych chcialyscie lub chcecie rodzic? :)

Ja, po pierwsze bede ograniczona podlaczonym do kregoslupa znieczuleniem wiec podejrzewam, ze jesli juz to moge przekrecac sie tylko na boki.

Gdyby jednak sie zdarzylo, ze nie bede miec znieczulenia, to mysle, ze przybiera sie wtedy pozycje naturalnie - zalezy od sytuacji i natezenia bolu.

Jakos nie moge sobie wyobrazic, zeby zaplanowac pozycje, w ktorej sie rodzi..

My też ćwiczyliśmy na SR pozycje wertykalne. Warto wypróbować - każda jest dostosowana do różnych sytuacji, a nie nastawiać się na konkretną, bo w trakcie porodu może się okazać, że jednak w innej nam wygodnie ;) Nam właśnie położna mówiła, że zaplanować ciężko i lepiej się nie nastawiać na konkretną, ale już w trakcie I fazy popróbować, w której jest lżej. Mi na przykład na razie najbardziej przypadła do gustu pozycja na piłce, w klęku podpartym i na krzesełku porodowym :) Ale okaże się w praniu, w której urodzę :)

Kajaoli, Nelly lubią tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny;)
    ja jak sie obudziłam do 6 to tez nie mogłam zasnąć...ale zatyczki do uszu i wstałam uwaga...o 11:D

co do ubranek biorę 56 parę sztuk i 62 na wszelki;) wątpię, żeby się przydało, ale 2 ubranka jak wezmę to się nic nie stanie, a będę spokojniejsza;)

o smarowaniu sutków też słyszałam, chciałam zacząć w połowie września :)

co do tych urlopów to bardzo przydatne informacje! dziękuję;) mój własnie też chce wziąć L4 na mnie, potem tacierzyński 14 dni i okolicznościowy. O tych dwój dniach opieki 100% płatnych nie słyszałam. Musimy się jeszcze tylko dokładnie ogarnąć co gdzie załatwić i będzie super:)

ale dziś ładna pogoda! po wczorajszym gorszym nastroju dzis mi o niebo lepiej na szczęście;) no nic, dokańczam inkę i idę na spacerek się rozruszać ile mogę...miłego! :)

lubek lubi tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paradise wrote:
    Może podświadomie też się stresuję, w końcu ta cała przeprowadzka, tyle spraw do załatwiania i zbliżający się poród. Też często czuję, że spałam z zaciśniętymi dłoniami bo nawet czasami mam leciutkie ślady od wbitych paznokci. Potraktuję to jako kolejny objaw ciąży i nie będę się tym zamartwiać :)

Pewnie, ze nie ma sie czym zamartwiac :) sa wazniejsze rzeczy, ktore z nami sie dzieja i nas ciesza :)

DeLaCruz lubi tę wiadomość

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2015, 17:01

• DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taką deseczkę nad łożeczko zrobiłam naszemu syniowi
    wjb8bpv72wpl_t.jpg

Ubranka już poukładane
    kinacb9xpfo4_t.jpg

Szafka z kocykami, pieluszkami i ręczniczkami
    cjf2rka3d129_t.jpg

Rożek, poducha do karmienia i ochraniacz w samochody
    pmp1s4bqjzc9_t.jpg

Kącik naszego malucha. Materacyk się wietrzy, potem nałożę prześcieradło i ochraniacz. Pościeli na razie nie kupuję, dopiero jak Franuś podrośnie.
    dg42cwanmrac_t.jpg

A tu nasza psiunia - śpi najczęściej w takiej pozycji ;)
    mnt0jimxm2ur_t.jpg

Sorry za jakość, ale mój telefon robi beznadziejne zdjęcia :p

Kajaoli, Kasiula09, ao12., sylwia1985, ania.g, lubek, paradise, pestka, mitaka lubią tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy w Polsce sie zapisuje dziecko do zlobka? Bo ja musialam zlozyc wszystkie papiery juz w 5tym miesiacu ciazy. Tutaj dlugo sie czeka na miejsce w zlobku.
    Postanowilismy jednak, ze poslemy tam malego dopiero jak bedzie mial roczek.
    Z tego wzgledu, ze ja wiekszosc czasu bede pracowac w domu i tylko nieraz bede sie przemieszczac na sesje albo spotkania wiec poradzimy sobie z organizacja :)
    Tutaj oddaje sie dzieci do zlobka w wieku 4 miesiecy ale my stwierdzilismy, ze nam szkoda go oddac - tym bardziej, ze mamy mozliwosc zeby przedluzyc jego pobyt w domu :)

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • Aga W.A Znajoma

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, u mnie po wczorajszej wizycie nie za fajnie. Białko które wyszło mi w moczu (ponownie) nie spodobało się ginowi i odsyła mnie do szpitala żeby sprawdzić czy to nie zatrucie ciążowe :-( Na pewno poleżę min. 4,5 dni i już mnie to podłamało. Mam jechać w niedzielę i tak się niefortunnie złożyło że w poniedziałek są urodziny mojego męża a dzień później nasza rocznica ślubu. Jednak ciąża potrafi zaskakiwać z dnia na dzień. Usg na które tak czekałam oczywiście mi nie zrobił bo powiedział że skoro będę w szpitalu to tam wszystko zrobimy, a tak już bym chciała wiedzieć ile mała waży i jak tam u niej. Wczoraj byłam też w drugiej szkole rodzenia gdzie omawiany był temat pielęgnacji, położna bardzo fajna, towarzyska, ćwiczyliśmy mycie w wanience i w wiaderku i ogólnie bardzo miły czas :-) Dostałam listę zakupów więc dziś może coś ruszę bo ten tydzień w szpitalu znowu opóźni mi moje przygotowania. Dziewczyny ile macie body z krótkim rękawem i pajacyków do spakowania do szpitala? Pozdrawiam!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2014, 12:05

1o4ue0bru3app3kv.png
  • theagnes87 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja właśnie niedawno kupiłam sobie taką maść z Ziai na sutki 100% lanoliny, i zalecane jest smarowanie się na 2 miesiące przed porodem...Planuje właśnie zacząć smarowanie :)

Kajaoli lubi tę wiadomość

iv09hdgejbmeoi5c.png

w57vskjoejp0xr0f.png

• Kajaoli Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz, ale masz super! - wszystko juz gotowe? :)
    U nas szafa dla synka poprana i poukladana a lozeczko rozkladamy w nastepnym tygodniu, czekamy na przewijak i kilka drobnostek i dopiero wtedy urzadzamy jego kacik :)
    Mam nadzieje, ze ze wszystkim zdaze :););)

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga W.A wrote:
    Cześć dziewczyny, u mnie po wczorajszej wizycie nie za fajnie. Białko które wyszło mi w moczu (ponownie) nie spodobało się ginowi i odsyła mnie do szpitala żeby sprawdzić czy to nie zatrucie ciążowe :-( Na pewno poleżę min. 4,5 dni i już mnie to podłamało. Mam jechać w niedzielę i tak się niefortunnie złożyło że w poniedziałek są urodziny mojego męża a dzień później nasza rocznica ślubu. Jednak ciąża potrafi zaskakiwać z dnia na dzień. Usg na które tak czekałam oczywiście mi nie zrobił bo powiedział że skoro będę w szpitalu to tam wszystko zrobimy, a tak już bym chciała wiedzieć ile mała waży i jak tam u niej. Wczoraj byłam też w drugiej szkole rodzenia gdzie omawiany był temat pielęgnacji, położna bardzo fajna, towarzyska, ćwiczyliśmy mycie w wanience i w wiaderku i ogólnie bardzo miły czas :-) Dostałam listę zakupów więc dziś może coś ruszę bo ten tydzień w szpitalu znowu opóźni mi moje przygotowania. Dziewczyny ile macie body z krótkim rękawem i pajacyków do spakowania do szpitala? Pozdrawiam!

Aga, to nie fajnie z tym szpitalem - szczerze wspolczuje bo rozumiem, ze wolalabys juz teraz w spokoju dotrwac do konca. Pocieszajace jest to, ze niewiele juz zostalo.
    A w szpitalu na pewno bedziesz pod dobra opieka wiec trudno, bedziecie swietowac urodziny meza i rocznice slubu troszke pozniej - zawsze mozecie przeciez troszke przelozyc :)
    A jakie mialas te wyniki moczu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2014, 12:11

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Kajaoli :-) prawie wszystko gotowe, jeszcze tylko spakować torby do szpitala i złożyć wózek. Założyłam sobie, żeby do września było wszystko przygotowane, bo nigdy nie wiadomo, kiedy mogę zacząć rodzić. Poza tym 20 września mam ciężki egzamin i chcę się już tylko na nim skupić do tego czasu.

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, trzymaj się ciepło. Wiem, ze łatwo powiedzieć, ale pomyśl sobie, ze to dla dobra Maluszka, a potem sobie wszystko nadrobicie już całą rodzinką

Aga W.A lubi tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz wow jestem pod wrażeniem, wszystko przygotowane :)
    Ja dopiero zaczęłam prać, jutro pewnie jak ciuszki wyschną będę prasować.
    Mam identyczny przewijak z żyrafą :)

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz wrote:
    Dzięki Kajaoli :-) prawie wszystko gotowe, jeszcze tylko spakować torby do szpitala i złożyć wózek. Założyłam sobie, żeby do września było wszystko przygotowane, bo nigdy nie wiadomo, kiedy mogę zacząć rodzić. Poza tym 20 września mam ciężki egzamin i chcę się już tylko na nim skupić do tego czasu.

Tez jeszcze czekam na kilka drobnostek i pakuje torbe do szpitala :)
    Na razie wszystkie rzeczy, ktore chce zabrac szykuje na jednej polce - w ten sposob jak skoncze szykowac - wpakuje cala polke do torby ;)

To ty masz jeszcze jakis egzamin do zdania przed porodem? :) Bardzo odwazna i wytrzymala dziewczyna z ciebie - podziwiam :) na dodatek, z tego co pamietam to medycyna, tak? Wiec trzymam kciuki :)

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • Aga W.A Znajoma

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz zazdroszczę organizacji! :D super przygotowane :-)

Kajaoli - miałam 30 mg/dl i ciśnienie 135/80 (ale ja uważam że to ciśnienie to ze względu na to że zawsze na szybko lecę na wizytę) miesiąc temu nie miałam białka w moczu ale u mnie jest kwestia tego cewnika i zastoju w nerce więc może przez to jest to białko. Poza tym leukocyty i erytrocyty usiane.

1o4ue0bru3app3kv.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga W.A wrote:
    DeLaCruz zazdroszczę organizacji! :D super przygotowane :-)

Kajaoli - miałam 30 mg/dl i ciśnienie 135/80 (ale ja uważam że to ciśnienie to ze względu na to że zawsze na szybko lecę na wizytę) miesiąc temu nie miałam białka w moczu ale u mnie jest kwestia tego cewnika i zastoju w nerce więc może przez to jest to białko. Poza tym leukocyty i erytrocyty usiane.

No tak, rozumiem. Ja na ostatnich badaniach mialam 17 mg.
    Moze nie lataj na te zakupy jak cisnienie ci tak skacze, zamow sobie wszystko przez internet spokojnie lezac na kanapie.
    Dziewczyny tutaj maja pelno swietnych adresow gdzie mozesz sobie wszystko skompletowac - one znajduja tez wiele super okazji - na pewno sie nimi z toba podziela :)

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaki rozmiar poscieli i kolderki wybrac di lozeczka? W sklepie babeczka mowila ze lepiej wieksza czyli to na 130 a nie 120. Kupilam przescieradlo z gumka na 120 i ledwo ledwo weszlo na materacyk - zaluje ze triszke wiekszego nie wzielam

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha, i na mojej liscie do szpitala jest napisane zeby przyniesc 5 body z dlugim rekawem i 5 pajacykow (pizamek jednoczesciowych rozpinanych z przodu)

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    Dziewczyny jaki rozmiar poscieli i kolderki wybrac di lozeczka? W sklepie babeczka mowila ze lepiej wieksza czyli to na 130 a nie 120. Kupilam przescieradlo z gumka na 120 i ledwo ledwo weszlo na materacyk - zaluje ze triszke wiekszego nie wzielam
    Ja mam upatrzoną w rozmiarze 100x135. Taki rozmiar starczy na kilka lat. Poszewki też mam upatrzone. Wszystko polskiego producenta.
    http://allegro.pl/remi-lux-posciel-dziecieca-do-lozeczka-2el-100x135-i4539845094.html
    DeLaCruz, pięknie masz wszystko przygotowane.
    Aga, mam nadzieję że szybko Cię postawią na nogi i długo nie zabawisz w szpitalu.

Matka fantastycznej 4 :)
  • Aga W.A Znajoma

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajaoli wrote:
    No tak, rozumiem. Ja na ostatnich badaniach mialam 17 mg.
    Moze nie lataj na te zakupy jak cisnienie ci tak skacze, zamow sobie wszystko przez internet spokojnie lezac na kanapie.
    Dziewczyny tutaj maja pelno swietnych adresow gdzie mozesz sobie wszystko skompletowac - one znajduja tez wiele super okazji - na pewno sie nimi z toba podziela :)
    Ogólnie to siedzę w domu bo ciężko mi się ruszyć z tym kłuciem i parciem na mocz ;-) Do sklepów zamierzałam się wybrać jutro żeby już będąc w szpitalu (nast tydzień.) nie stresować się. Ale jakby dało się większość zamówić przez internet to chyba by było najlepsze rozwiązanie. Czy takie rzeczy do pielęgnacji jak wanienka, ręcznik, termometr zamawiałyście przez internet? Aha i czy pampersy kupujecie na najmniejszy rozmiar czy od razu te większe?

Kajaoli, DeLaCruz lubią tę wiadomość

1o4ue0bru3app3kv.png
‹‹ 602 603 604 605 606 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ