Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Scęście wrote:Co do pampersow to na poczatku chce te pampersa i kupilam jedynki 43 szt i wezme cala ta paczke i paczke chusteczek pampersa chyba 64szt. I wezme do dupki krem bephanten i zastanawiam sie czy brac oliwke na glowke?
Ja biorę oliwke, bo jest na mojej liście ale to chyba bardziej do smarowania całego ciałka po kapieli a nie tylko do glowki. Ciekawe czym myją takie noworodki szpitalu?
A i bepanthen tez biorę na dupke
-
Wróciłam od lekarza mam skierowanie do szpitala bo ktg wykazało skurcze. Szyjka lekko skrócona, ale zamknięta. Powiedział, że przy pierwszym dziecku skracanie i rozwieranie może potrwać kilkanaście godzin... a jak do jutra nie urodzę to mam znowu przyjechać na ktg... he śmiesznie, jak siedzę to nic nie czuję, jak wstanę to mnie ciągnie i rwie w kroku ot i tyle. Nie widzi mi się żebym urodziła np dziś w nocy.
Kajaoli, sylwia1985 lubią tę wiadomość
-
theagnes87 wrote:Kajoli GRATULACJE!!! Masz już to za soba i teraz możesz cieszyć się synkiem!
Chciałam się Was zapytać jak to jest z macierzyńskim...
Ostatnio dostałam zwolnienie do 20 pażdziernika, czyli do mojego terminu porodu...Ale jakby okazało się że np. urodzę 10 pażdziernika to wtedy od kiedy miałabym wziąć ten macierzyński??
Bo wiem, że wniosek się składa do 14 dni po urodzeniu, tzn że jak urodzę 10 pazdziernika to macierzynski mogę wziąć od 20 pazdziernika??
Ważne żeby wniosek złożyc zaraz po porodzie??
Albo
Odwrotna sytuacja...
Zwolnienie mam do 20 października a urodzę 30 pazdzirnika, to wtedy macierzyński musze wziąć już od 20 pazdziernika, czy szpital moze mi wypisac zwolnienie od 20 - do porodu, i wtedy macierzynski liczyl by się od porodu...?
Ale jak urodzisz później to nie wiem...
W sumie ja tez się nad tym zastanawiam. Ja zrobie tak:
Mam termin na 15.10. Jestem na L4. Jak urodze wczesniej to zawiadomie pracodawce, ze urodziłam i z tym dniem rozpoczyna mi się macierzyński a L4 się przerywa. Jak do 15 nie urodze to złoże wniosek o macierzyński (ze chce zeby rozpoczal sie 15). Bo na razie L4 mam do 25 .09 i nie wiem do kiedy ginekolog da mi następne zwolnienie. A przykładowo da mi tylko do 15, ja nie urodze i co wtedy? Przecież do pracy nie pójdę -
Na jakims watku czytalam ze dziewczyna jest juz po terminie i lekarz nie wypisal jej kolejnego zwolnienia tylko kazal zeby juz macierzynski sobie zalatwila od dnia kiedy miala termin, dla mnie to jest kiepsko bo tak to jeszcze mozna na zwolnieniu byc a nie wykorzystywac macierzynski jak jeszcze nie ma dziecka
-
Scęście wrote:Theagnes dobre pytanie bo tez mnie to ciekawi. Napewno macierzynski liczy sie od dnia urodzenia to na bank. Ja mam miec cc wiec mysle ze wypisze mi zwolnienie do dnia cc. Ale jesli akcja zacznie sie przed umowionym terminem cc gdy bede na zwolnieniu to wlasnie jak to zglosic itd ze juz te zwolnienie nie wazne bo urodzilam?
Tego możemy być pewne
. Wystarczy pracodawcy zgłosić urodzenie a oni niech juz sami się martwia
-
nick nieaktualnymitaka wrote:Wróciłam od lekarza mam skierowanie do szpitala bo ktg wykazało skurcze. Szyjka lekko skrócona, ale zamknięta. Powiedział, że przy pierwszym dziecku skracanie i rozwieranie może potrwać kilkanaście godzin... a jak do jutra nie urodzę to mam znowu przyjechać na ktg... he śmiesznie, jak siedzę to nic nie czuję, jak wstanę to mnie ciągnie i rwie w kroku ot i tyle. Nie widzi mi się żebym urodziła np dziś w nocy.
-
caterinka wrote:Mi ktg od 2 tyg wykazuje skurcze ale nic sie nie dzieje...i mam nadzieje ze tak zostanie bo na 26 mam zaplanowane cc.Powodzenia i trzymam kciuki !!!!
No też mi się wydaje że to nic nie znaczy tym bardziej, że ich nie odczuwam, jedynie twardy brzuch i dziubanie jakby na okres i wsio.
Małż się przestraszył i zjeżdża z pracyw poniedziałek pewnie znowu pojedzie
caterinka lubi tę wiadomość
-
Witajcie dziewczyny
ja ze styczniowek wybaczcie mi trochę prywaty ale chciałam pozdrowić Ulcio a Wam życzyć szczęśliwego rozwiązania !!!! Z Ulcio pisałam 6 lat temu na emamie
pozdrawiam Cie Kochana - mama Tymiteusza i Antka [*]
lubek, Kajaoli, ania.g lubią tę wiadomość
-
mama86 wrote:Ja muszę się przepakowac do większej torby bo ta która mam przygotowana jest za mała a wiem ze będę musiała się jeszcze dopakowac jak będę jechała do szpitala
Kurde a ja mam cichą nadzieję, że spakuję się do tej jednej torby, którą wyprałam. Bo jak okaże się za mała to znowu wszystko przesunie mi się o kilka dnipaulina.b.1991 lubi tę wiadomość
-
Z macierzyńskim i L4 jest tak jak Ataga pisze:) czyli przerywa się w dniu urodzenia dziecka. Jeżeli kończy się przed to idźcie po kolejne L4, przecież lekarz nie wywróży Wam, kiedy się dziecko urodzi, to tylko domniemana data porodu
A ja chciałam z kolei podpytać, co trzeba do becikowego przedstawić poza aktem urodzenia dziecka? Oni PIT'y chcą czy coś innego? -
to jest tak,już o tym pisałam kilkanaście stron wcześniej
na członka rodziny można wziąć 14 dni opieki - płatne 80% tak jak L4, generalnie żaden szpital nie robi problemu z wypisaniem takiej opieki jedne wypisują tylko na 7 dni inne na 14. W razie gdyby szpital wypisał mężowi opiekę na żone tylko na okres 7 dni, to mąż bierze papiery, że urodziłaś i idzie do zwykłego rodzinnego lekarza, który wypisze kolejne 7 dni:)
pestka lubi tę wiadomość
-
renatkach wrote:to jest tak,już o tym pisałam kilkanaście stron wcześniej
na członka rodziny można wziąć 14 dni opieki - płatne 80% tak jak L4, generalnie żaden szpital nie robi problemu z wypisaniem takiej opieki jedne wypisują tylko na 7 dni inne na 14. W razie gdyby szpital wypisał mężowi opiekę na żone tylko na okres 7 dni, to mąż bierze papiery, że urodziłaś i idzie do zwykłego rodzinnego lekarza, który wypisze kolejne 7 dni:)
OK, i nie jest wymagany akt urodzenia dziecka? Bo wiem, żę na niego sie czeka około 2 albo 3 tyg, dlatego pytam
czyli szpital generalnie może wypisać L4 na połóg? A jeżeli nie chce...? O to własnie mi chodzi, zależy jaki lekarz się trafi.. -
"Warunkiem uzyskania becikowego jest dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekraczający kwoty 1922 zł netto.Warunkiem jego otrzymania jest pozostawanie matki dziecka pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do dnia porodu. Takie zaświadczenie może wystawić lekarz lub położna. Bliższe informacje na temat wymaganych do uzyskania becikowego dokumentów możesz uzyskać w jednostce zajmującej się wypłatą świadczeń rodzinnych w gminie, w której mieszkasz." To fragmenty ze strony rodzina.gov.pl
pestka lubi tę wiadomość
-
pestka wrote:OK, i nie jest wymagany akt urodzenia dziecka? Bo wiem, żę na niego sie czeka około 2 albo 3 tyg, dlatego pytam
czyli szpital generalnie może wypisać L4 na połóg? A jeżeli nie chce...? O to własnie mi chodzi, zależy jaki lekarz się trafi..
Nie wiem kto Ci powiedział, że na akt urodzenia tyle się czeka. Masz 14 dni (Ty lub ojciec dziecka) na zgłoszenie go w odpowiednim USC, akt urodzenia jest sporządzany na miejscu jeszcze tego samego dnia. A jeżeli Urząd z jakiś powodów nie będzie mógł wystawić, że tak powiem aktu urodzenia na poczekaniu, wtedy wystawi notę urzędową.
Nie ma czegoś takiego jak L4 na połóg. Raz, że połóg trwa 6 tygodni, a dwa jak szpital Ci nie wypisze, to niech mąż pójdzie do Twojego ginekologa, na pewno przepisze mu opiekę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2014, 15:43
-
Jeśli chodzi o opiekę na żonę to nam babka na sr mowila, że załatwić to tak, że jak już wrócimy ze szpitala do domu to mąż na drugi dzień ma iść do swojego lekarza rodzinnego i ''pożalić'' się, że żona się źle czuje po tym porodzie, ze wszystko ją boli i ze jeszcze do siebie nie doszla i że chce się nią i dzieckiem zaopiekować bo nie ma nikogo kto mógłby to zrobić. Podobno żaden lekarz jeszcze nie odmówił
Tak to działa u mnie bo mój szpital nie wypisuje opieki na żonę.
Nelly, ataga4, pestka lubią tę wiadomość