Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Kajaoli najserdeczniejsze gratulacje dla Ciebie i dla Charliego! Na pewno bylo bardzo ciężko... Na szczęście nawet największy trud porodu zostaje od razu wynagrodzony
Aniqa śliczną masz Córcie
Wszystkiego najlepszego z okazji rocznic slubuWiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2014, 20:49
MartaR.., Aniqa, Kajaoli lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, Witam Was ponownie
od lutego mnie nie byłam aktywna, ale byłam z Wami ciałem i duchem
Widzę, że część z NAS zaczęła się już rozpakowywaćWOW !!! Gratulacje dla wszystkich mamuś!!
U nas ogólnie wszystko dobrze, obie z Natalką jesteśmy zdrowe. Co mi dokucza to puchnące i bolące stopy, drętwiejąca czasem prawa ręka i ciężki oddech..
No i muszę przyznać, że strasznie dużo rzeczy mnie znowu denerwuje i drażni
Termin mamy planowo na 17 - tego, więc został równiutki miesiąc.
Jak umilacie sobie te ostatnie chwile?
Pozdrawiam Was Gorąco!!!Anoolka, lubek, Monica, paaolka, anka_a lubią tę wiadomość
K
Mój Aniołek 29.10.2013 [*] 6tc
Mój Aniołek 7.05.2016 [*] 9 tc
-
Scęście wrote:Z tym ze jak l4 sie skonczy a dziecko w brzuchu to bylo dla mnie oczywiste ze wydluzam zwolnienie tylko zastanawialam sie wlasnie czy jak urodze na l4 i po prostu zaniose akt urodzenia do pracy to wystarczy czy musze gdzies sama latac i odkrecac zwolnienie itd. A ogolnie jeszcze powiedzcie czy jak urodze i dam akt to w pracy wlasnie sami wiedza ze juz liczyc macierzynski czy dawac jakis wniosek o ten urlop poza aktem urodzenia? No bo jak np chce sie przed porodem macierzynski to pisze sie wniosek a jak od dnia porodu to juz nie i sam akt?
zwolnienia nie musisz odkręcać, dzień porodu jest pierwszym dniem urlopu macierzyńskiego. A żeby nie było tak łatwo, to papiery trzeba wypełnić, tzn wypisać wniosek o urlop macierzyński, w którym określasz ile chcesz być tygodni (w zależności na którą opcję się decydujesz pół roczną czy roczną i jak mają naliczać ci wynagrodzenie, tzn masz opcje jeśli idziesz na rok z góry 80% przez cały rok, lub przez pierwsze pół roku 100% a przez kolejne 60%)do tego dołączasz akt urodzenia dziecka. Nawet jeśli dostarczycie to kilka dni po porodzie (tu nie wiem jaki jest max czas na to) a wynagrodzenie zostanie wypłacone po staremu wg L4 (bo różnie z tymi terminami jest prawda) to w następnym mcu zrobią Ci wyrównanie.
Słyszałam różne opinie o lekarzach, że nie chcą wystawiać L4 po terminie porodu (co uważam za bezsens - przecież widzi, że nadal nie urodziłam, a do pracy nie wrócę...a poza tym w dniu porodu L4 się przerywa automatycznie, więc co im szkodzi?) ale zawsze wtedy można iść do lekarza pierwszego kontaktu i ma obowiązek takie L4 wystawić, więc lepiej dogadać się ze swoim ginem.
Jeszcze odnośnie tatusiów, to mają oni 2 dni urlopu okolicznościowego z okazji urodzenia dziecka udzielane na podstawie wniosku wraz aktem urodzenia, 2 tyg urlopu ojcowskiego płatnego 100%, a to L4 opieki nad żoną może dostać jak poprosi lekarza, ale trzeba też pamiętać, że jest na to limit w roku 60 dni (na wszystkich członków rodziny) i jest płatne 80%
pestka, Anoolka lubią tę wiadomość
K
Mój Aniołek 29.10.2013 [*] 6tc
Mój Aniołek 7.05.2016 [*] 9 tc
-
Hej dziewczyny
obiecuje, ze jutro wstawie wam fotke Charliego a dzis juz napisze - bo widze, ze pytacie o wymiary naszego malucha:
Waga: 3298gr
Wzrost: 49cm
Jest taki malusi i slodziusigrzeczny tez bardzo. A jego tatus to sie nad nim po prostu rozplywa , a ja mam teraz dwoch slodziakow u boku
Marta i Aniqa, dolaczam sie do zyczen z okazji rocznicy slubu
Marta , chyba bedziesz nastepna
Ktoras z was pytala sie o moje objawy przed porodem, chyba Sylwia.
Tak wiec tego dnia mialam biegunke od rana, twardnial mi brzuch, czulam sie bardzo ociezala a jak wyszlam na chwilke na miasto to czulam jak dziecko prze na krocze. No a wieczorem zaczely odcodzic wody i cala historie juz znacie
lubek, paaolka, pestka, ao12., MartaR.., Zielono mi:-))))), K4lina, sylwia1985, MOI, Nelly, ataga4, Anoolka, anka_a lubią tę wiadomość
-
Bylam wczoraj u gina i nie robil mi usg tylko zbadal i szyjka mi sie skraca i akurat mialam twardy brzuch jak bylam u niego. Posluchal serduszka Nikusia i jest wporzadku. Badania krwi i moczu tez dobre. Mam przyjsc 25 czyli za tydzien bo konczy mi sie L4 od tamtego lekarza i powiedzial ze mi przedluzy.
Przytylam 1kg od poprzedniej wizyty czyli od poczatku ciazy 7 kg na plusie
Bylismy potem na warsztatach dla kobiet w ciazy i dostalismy probki roznych kosmetykow i nawet startowalismy w konkursie i zajelismy pierwsze miejsce i dostalismy: jakas firma lansinoh wkladki laktacyjne, krem do smarowania sutkow, smoczek,butelke, sliniaczek i szampon po mycia wlosow dla maluszka- bardzo fajnie bylo
milego dzionkaAniqa, ao12., paaolka, Nelly, Anoolka, lubek, anka_a, pestka lubią tę wiadomość
-
hej
sylwia dobrze, ze nie musisz juz sie wykłócać o zwolnienie, które Ci sie należy od dawna!!!
Wczoraj miałam bardzo aktywny dzien. Na dupie siadłam dopiero ok 19:00. Wysprzątałam całą łazienke razem z wywaleniem niepotrzebnych kosmetyków - czego wyszedł cały 60l wór na śmieci.. Ugotowałam ogromny gar gołąbków, krupnik i pulpety - chciałam pomrozic trochę i powekować, zeby potem przez pierwszy tydzień, dwa po porodzie było mi lżej.
Rzeczy już chyba wszystkie mam wyprasowane. Jutro mam dostac swoją sofę, wtedy rozłożę też łóżko dla Ignasia.
W ogole dwa dni temu zaczełam pakowac torbę - włożyłam ręcznik, 3 koszule, klapki i ciapy. I na tym skończyłam. Nie mam weny w ogóle. I stoi ta torba tak i czeka az się dalej zmobilizuję..paaolka, lubek, pestka lubią tę wiadomość
-
Wlasnie wzielam sie za pakowanie torby do szpitala. Od rana strasznie boli mnie brzuch jak na @ , dziecko okropnie kopie, ciezko sie oddycha i przed chwila poczulam mokro miedzy nogami - kurcze mam nadzieje ze to jeszcze nie to no chyba ze gin robiac wczoraj to badania przyspieszyl cos. Narazie staram sie nie denerwowac- maz na sluzbie a ja dzis mam jechac do mamy bo brat ma przyjechac ale w razie czego pakuje torbe
-
Czesc Kobietki
Od wczoraj mam jakąś dziwną dolegliwość...bolą mnie stawy w palcach, na spuchnięte nie wyglądają, ale nie mogę np. zacisnąć pięści bo tak jakby siły nie mam...zastanawiam się czy nie jest to ten zespół cieśni nadgarstka...ech, mam nadzieje ze po porodzie przejdzie jeśli nie wcześniej;)
Ma któras cos podobnego?
Kajaoli to Charlie nieduży w sumie się urodziłja to się boję że mój będzie małym wielkoludkiem
mężu miał aż 63cm...wiec wszystko możliwe..heh
No ale czekamy na fotki Charliego
Strokrotka ja podobnie jak Ty wczoraj miałam dzień sprzątania...potem jak padłam to myślałam że wyzionę ducha, chyba trochę przesadziłam, następne takie sprzątanie jak mały nie będzie chciał wyjść...
Tez zamierzam porbic trochę obiadków do pomrożenia i do słoików, ale chyba w przyszłym tyg się tym już zajmę. Jak przeczytałam o Twoich gołąbkach to aż mi ślinka pociekła bo uwielbiam to danie
U mnie torby już spakowane ale tylko kilka drobiazgów będę musiała dopakować, jak kapcie, czy kosmetyki których aktualnie używam.pestka lubi tę wiadomość
-
Paolka to ja wlasnie mam to samo z dlonmi, glownie prawa. Nie wyglada na spuchnieta a nie mam sily jej zacisnac ale tak po 20-30 min od obudzenia odchodzi i nawraca przed snem.
Sylwia w koncu ten konowal nie robi problemu i wystawil zwolnienie! Moze cos sie bedzie u ciebie dziac?!
Kajaoli to krociutki ten twoj Charlietaki malenki