X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • lubek Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:
    Ostatnio DeLaCruz polecała kapsułki wiesiołka doustnie i dopochwowo i któraś (nie pamiętam która) się zastanawiała, czy wkładać całe czy przebijać. Moja położna powiedziała, żeby przebijać grubą igłą, bo producent nie przewidział stosowania dopochwowego i zewnętrzna warstwa jest za gruba. Ja dziś zaczynam, bo indukcja tuż tuż

To ja pytalam :) bo tez kojarze metode z przebijaniem, dzieki!
    Ale nie jestem pewna, bo DeLaCruz, napisalas, ze od 38tyg dopochwowo, ale do DODATKOWO i lykac wciaz, tak? Czy juz nie lykac, tylko aplikowac?

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz wrote:
    Ja poleciałam przede wszystkim serią Babydream - żel do kąpieli, lotion i kremik do pupy przeciw odparzeniom. Jak już coś się odparzy to Linomag z tlenkiem cynku (koleżanka kosmetyczka mi tłumaczyła, że codziennie lepiej cynku nie dawać, bo wysusza - ja się nie znam ;)). Chusteczek mokrych nie będę używać, będę przemywać płatkami bawełnianymi z wodą przy zmianie pieluszki. Octenisept do pępka - nie będę psikać, ale maczać w nim taki zwykły patyczek do uszu i przemywać dokładnie tą szczelinkę między wysuszonym fragmentem pępka a skórą brzuszka. A właśnie, patyczków do uszu tych dziecięcych nie będę używać do czyszczenia małżowin - laryngolodzy nie zalecają, zdziera się wtedy za bardzo nabłonek, co może prowadzić do zapalenia ucha zewnętrznego.
    Ja tez będę przy zmianie pieluszki przemywała dupke płatkami i woda (zobaczymy jak długo będzie mi się chciało latać z wodą ;-) ). Położna mówiła,ze przez pierwszy miesiąc lepiej nie używać mokrych chusteczek bo to zawsze jest dodatkowy kosmetyk. Ja mam kupione ale tak bardziej na wyjazdy ;-) Gdzieś czytalam ze za granica są dostępne takie na bazie wody, to by było coś:-D I na allegro je mają, ale cena powala: http://allegro.pl/water-wipes-chusteczki-dla-noworodkow-niemowlat-i4613244122.html
    A psiukanie okteniseptem patyczka i dokładne przemywanie nim szczelinek w pempku podobno bardzo przyspiesza odpadanie kikutka :-)
    Co do patyczków do uszu, mam kupione ze z ogranicznikiem ale tez tak w razie czego :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2014, 21:22

DeLaCruz, K4lina, Monica lubią tę wiadomość

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • lubek Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam dzis na wizycie - szyjka rozpulchniona, skrocona :) takze jestesmy przyszykowani do rozpakowania, moze byc w kazdej chwili, moze byc za 2 tyg, tego nie wie nikt. Termin mam na 8mego wg moich wyliczen - dokladniutko w pelnie, wg lekarki 9ty, zwolnienie do 13tego, nastepna wizyta 6tego.
    Jak mi powiedziala, ze sie przygotowuje to sie wzruszylam, sama nie wiem czemu, chyba dlatego, ze spotkanie z synkiem sie zrobilo takie namacalne, prawie realne :))

paulina.b.1991, ao12., DeLaCruz, Strokrotka, pestka, K4lina, Kajaoli, Scęście, paaolka, Monica, Kasiula09, Anoolka, anka_a, agatas lubią tę wiadomość

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lubek wrote:
    To ja pytalam :) bo tez kojarze metode z przebijaniem, dzieki!
    Ale nie jestem pewna, bo DeLaCruz, napisalas, ze od 38tyg dopochwowo, ale do DODATKOWO i lykac wciaz, tak? Czy juz nie lykac, tylko aplikowac?

Już nie łykać :)

lubek lubi tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju, lubek, to już zaraz :D Ciekawe, która będzie następna ;)

Anoolka lubi tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • MOI Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz wrote:
    Tak, te emocje!!! Atmosfera się zagęszcza!!!! Może małe zakładziki???? :P

paulina.b.1991, Monica, Anoolka lubią tę wiadomość

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • lubek Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz wrote:

wcale nie czuje, zeby to bylo juz. Dzisiaj bylam u kolezanki, ktora niedawno rodzila, a ma za soba dwa porody - zadnego nie czula, zeby sie zblizal :)
    Raczej czuje, ze bedzie po terminie, no ale, zobaczymy.

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • Strokrotka Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez jestem ciekawa, ktora z nas się teraz rozpakuje :) Za kszdym razem jak tu zaglsdam to zastanawiam się czy któraś nie rodzi :)

lubek lubi tę wiadomość

qdkki09kap9gx968.png
    3i49io4pl4x7mtp0.png
  • K4lina Ekspertka

Wysłany: 22 września 2014, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monica wrote:
    Nie kochana w tej kwestii akurat nie masz bo oni uważają że robią to dla dobra Ciebie i dziecka słyszałam nawet że ostatnio z tego właśnie szpitala mąż zabrał żonę z porodówki jak stała w koszuli etc. do innego szpitala. No cóż może i są przepisy ale czy wszyscy je przestrzegają nie sądzę. Myślę że pacjentki a nawet ja boją się odezwać bo później możesz być jeszcze gorzej potraktowana.Pozdrawiam:)

Rozumiem strach dziewczyn, które obawiają się być potem gorzej potraktowane...Ale nie rozumiem łamania prawa w szpitalu. Nie mogą zrobić nic wbrew mojej woli. Jeśli ja sobie nie życzę operacji ratującej życie - nie podpiszę zgody, to nie mogą mi jej zrobić. To samo dotyczy tak banalnej sprawy jak masażu szyjki :( Nie mogę uwierzyć, że tak traktują te biedne dziewczyny, a jak ktoś nie wie jakie ma prawa, to się daje tak traktować i to jest straszne :( Jesli chodzi o Polskę to naprawdę te przepisy co okołoporodowe co się pozmieniały są bardzo bardzo ok! Ale ktoś im powinien w końcu utrzeć nosa, bo mają obowiązek respektować te przepisy....wrrr nie lubię i to bardzo....

Cieszę się, że mnie to nie dotyczy, ale jednocześnie jak wiem, że gdzieś są takie oszołomy to mnie szlag jasny trafia!

lubek, Monica, Anoolka lubią tę wiadomość

K
    Mój Aniołek 29.10.2013 [*] 6tc
    Mój Aniołek 7.05.2016 [*] 9 tc

relggu1r5ize5xx5.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszulator wrote:
    A do mnie przyjechała młodsza siostra i mam towarzystwo i pomoc w opiece nad Piotrkiem. Od razu lepiej się czuję, nie tylko fizycznie, ale psychicznie, bo nie martwię się tak o organizację opieki nad synkiem.

Pestka, mi przy położeniu pośladkowym brzuch się obniżył i to znacząco, ale i tak mam zgagę i ciężko mi się oddycha. Ciebie też tak maluch okłada nogami po pęcherzu i okolicach?
    Noo! w pęchęrz ostatnio dostałam jak tylko z toalety wyszła...i od razu do niej wróciłam;)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • Strokrotka Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paaolka piękne zdjecia!!! Ja nie mam właściwie w ogole :(

paaolka lubi tę wiadomość

qdkki09kap9gx968.png
    3i49io4pl4x7mtp0.png
  • Strokrotka Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MOI no wypadałoby, ze TY :) aaaalbo MartaR :D

MOI lubi tę wiadomość

qdkki09kap9gx968.png
    3i49io4pl4x7mtp0.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paoooolka śliczne zdjęcia:)

No już coraz bliżej..ja też mam wizytę w środę, zobaczymy czy u mnie coś się szykuje :D
    Też bym chciała, żeby coś się działo...to musi być przecudowna chwila widzieć swoje dziecko po raz pierwszy... :)

paaolka lubi tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K4lina wrote:
    Rozumiem strach dziewczyn, które obawiają się być potem gorzej potraktowane...Ale nie rozumiem łamania prawa w szpitalu. Nie mogą zrobić nic wbrew mojej woli. Jeśli ja sobie nie życzę operacji ratującej życie - nie podpiszę zgody, to nie mogą mi jej zrobić. To samo dotyczy tak banalnej sprawy jak masażu szyjki :( Nie mogę uwierzyć, że tak traktują te biedne dziewczyny, a jak ktoś nie wie jakie ma prawa, to się daje tak traktować i to jest straszne :(
    Rzecz w tym, że raczej nie dadzą Ci do podpisania zgody na poszczególne drobne zabiegi, tylko hurtowo, żebyś nie mogła odmówić. Pamiętam swoje zaskoczenie, jak przy przyjęciu do szpitala musiałam podpisać zgodę na długą listę procedur medycznych, które mogą się okazać niezbędne, z wycięciem macicy włącznie. Nie podpiszesz? To nie przyjmą Cię do szpitala, obowiązku nie ma, możesz jechać do innego. Więc zgoda pacjenta jest w wielu przypadkach tak naprawdę fikcyjna, bo nikt mu nic nie wyjaśnia, nie informuje o możliwych zagrożeniach, tylko produkuje "dupokrytki". Dla mnie głupotą jest również rutynowe zakładanie wenflonu - to kolejna procedura, na którą musisz wyrazić przy przyjęciu do szpitala. Mnie pani przy założeniu pierwszego przebiła żyłę - do dziś mam tam jeszcze siniaka. Drugi założyła prawidłowo, ale po 2 tygodniach, kiedy żyła mi zaczęła puchnąć, poprosiłam dyżurną lekarkę, by wyraziła zgodę na uwolnienie mnie od niego, bo utrudnia mi życie, a i tak ani razu (!) nie był używany, a jeśli mi go przełożą w inne miejsce, to za 2 tygodnie, kiedy zaczną indukcję, i tak będzie bezużyteczny...

Monica lubi tę wiadomość

km5svcqg6fuae1xg.png
  • K4lina Ekspertka

Wysłany: 22 września 2014, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja moje Drogie dzisiaj miałam wizytę. Mała leży główką w dół i plecki ma po lewej stronie. Waży 2635, lekarz zaestymował mi do terminu (17.10) wagę nie większą niż 3100, także jestem z tego akurat zadowolona. Śmiał się bo dziewczynka ma dużo włosów i to się bardzo rzuca w oczy ;-) ale obalam mit jakobym miała zgagę przy tym, bo nie mam, więc to nie zależy od owłosienia dzidziusia (a tak słyszałam) Pod koniec USG najadłam się strachu, bo gin wysłał mnie na dodatkowe badanie KTG gdyż podczas całego badania tętno wynosiło ponad 180... i przez pół godz KTG zrobiłam już doktorat z kadriologii..bo jak padło słowo tachykardia to nie omieszkałam się dowiedzieć z czym to się je...no, ale na szczęście tętno spadło do 150 i tak mniej więcej się utrzymywało.Mam chodzić na KTG co tydzień i kolejna wizyta za 2 tyg.

Szyjka jeszcze się nie skraca i nie otwiera, więc nie zanosi się na jakiś wcześniejszy poród. Ale też nie chciałabym przenosić, więc te wszystko opisywane przez Was sposoby na pewno będę wdrażać ;-)

lubek, Monica, Nelly, Anoolka, anka_a lubią tę wiadomość

K
    Mój Aniołek 29.10.2013 [*] 6tc
    Mój Aniołek 7.05.2016 [*] 9 tc

relggu1r5ize5xx5.png
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a moze ja te dady odparzaja? sprobuj jedna paczke pampersow kupic.. bo moze mimo czestego zmieniania w tych dadach jej to dokucza jak choc chwile dotyka do cialka, pampersy bardziej wchlaniaja.... moj chrzesniak wlasnie tak mial i po zmiane na pampersy wszystk owrocilo do normy bez zadnego smarowania...
    Aniqa wrote:
    Tak, używałam przy każdej, cienką warstwe, ale od paru dni stosuje sudokrem(mała próbka była w paczkach ze szpitala) bo mała mi sie odparza albo ma uczulenie na cos, popojawiało jej sie kilka takich czerwonych krostek na dupce. Ale po kazdej zmianie pieluchy cos nakladam do smarowania, chociaz jak zaloze pieluche to zaraz krem sie wyciera w pieluche i nic nie zostaje.

• Strokrotka Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pobilam rekord w chodzeniu siku!!! W ostatnich dwóch godzinach bylam chyba juz z 8 razy!!! Wrrr!

MOI, K4lina, poczwarkah lubią tę wiadomość

qdkki09kap9gx968.png
    3i49io4pl4x7mtp0.png
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do kosmetykow dla malucha to ja mam do kapieli oilatum, w zwiazku z zima na buzke krem nivea na kazda pogode. no i mam kupiony bephanten na dupke krem i masc i linomag zielony masc.. ale nie zamierzam uzywac jesli nei ebdzie trzeba, przy kazdej pielsuzce tez nie ebde smarowac chyba ze wyjdzie w prani uze jednak powinnam, narazie planuje bephanten krem po kapieli tylko dawac na pupke. no i octenisept na pepuszek ale i na moja rane po cc.

• ataga4 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 00:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa, tak się zastanawiam, jakie mialas rozwarcie po przyjeździe do szpitala?

• pestka Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 01:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ahhh! kosmetykowo ja mam z serii babydream, zielony linomag i octenisept. i krem na każdą pogodę babydream, to wszystko :)
    też chcę pupkę przemywać samą przegotowaną wodą, zobaczymy w praktyce ;)

iabql8x.png
    x8msush.png
‹‹ 733 734 735 736 737 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ