X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2014, 02:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ataga4 wrote:
    Aniqa, tak się zastanawiam, jakie mialas rozwarcie po przyjeździe do szpitala?
    Niemiałam żadnego, wody mi chlusły ale bez rozwarcia, dopiero po 3h miałam 1 cm,ale samo sie zrobiło,bez leków na przyspieszenie, pamiętam że ok 23 godz miałam już 6 cm.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2014, 02:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam ze tez mialam przemywac dupke wodą, i wiele innych rzeczy nie stosowac albo stosowac.ale wychodzi inaczej,a teraz to nawet buzie myje jej chusteczkami nawilzającymi co zarzekalam sie ze niebęde ich duzo stosowac a idą jak woda. Duzo planow sie zmienia jak juz jest dziecko.

Podziwiam te mamy ktore będą np stosowac pieluchy wielorazowe.

Milej nocki :)
    Mała nakarmiona,to tez sie kłade,następna pobudka za 1.5h.

MOI, Anoolka, anka_a, lubek lubią tę wiadomość

• renatkach Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 04:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, witam się z ciążą donoszoną :)

ao12., Monica, Nelly, Kasiula09, Aniqa, Anoolka, anka_a, lubek, K4lina, pestka lubią tę wiadomość

3i49tv7325tdkkap.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    renatkach wrote:
    Kochana to możesz już rodzić ;)

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renatkach to graaatulacje i czekamy na malenstwo :)

• Scęście Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez tak mysle ze wszystko sie zmieni.. i planowanie nic sie bedzie mialo do rzeczywistosci :)
    Aniqa wrote:
    Powiem wam ze tez mialam przemywac dupke wodą, i wiele innych rzeczy nie stosowac albo stosowac.ale wychodzi inaczej,a teraz to nawet buzie myje jej chusteczkami nawilzającymi co zarzekalam sie ze niebęde ich duzo stosowac a idą jak woda. Duzo planow sie zmienia jak juz jest dziecko.

Podziwiam te mamy ktore będą np stosowac pieluchy wielorazowe.

Milej nocki :)
    Mała nakarmiona,to tez sie kłade,następna pobudka za 1.5h.

• ataga4 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta herbata z liści malin nie jest smaczna... :-/

DeLaCruz lubi tę wiadomość

• paaolka Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    renatkach wrote:

Gratulacje :) :) u mnie jeszcze kilka dni ;) choć mój lekarz jakoś inaczej to liczy chyba bo mówił cos o skończonym 38 tyg ze to niby ciąza donoszona...ale mi tez się wydawało ze 37 tydzień.

Dziewczynki które robią sobie weki, macie jakies sprawdzone przepisy na dania, które mogą postac dłużej niż kilka dni w lodówce? Ja mam złe doświadczenia z daniami ze słoika, często postały dłużej i po otwarciu okazało się że nie smakują już dobrze...a chciałabym sobie jeszcze może w tym tyg porobić cos na zapas ;) Dzis robie fasolke po bretońsku, to już przetestowałam wcześniej :)
    W ogóle mam nadzieje że będę mogła po porodzie jeść normalnie...że Mały nie będzie od razu uczulony na cos, ale jak nie to najwyżej mąż będzie miał co jeść z tych słoików.. ;)

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj tez mowi ze donoszona to skonczony 38 a nie zaczety :P
    co do fasolki to ona akurat chyba dla bobasa za dobra nie jest...

• ao12. Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paaolka ja robiłam bigos, tylko gorący wkładam do słoików i od razu zakrecam.Nastepnie odwracam słoiki do góry dnem, jak przestygna przechowuje w lodówce.
    Ja zrobiłam już krokiety z mięsem i kapustą i ruskie pierogi - mam je zamrożone:-)
    tak się zastanawiam co jeszcze zrobić. ..

paaolka lubi tę wiadomość

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scęście wrote:
    moj tez mowi ze donoszona to skonczony 38 a nie zaczety :P
    co do fasolki to ona akurat chyba dla bobasa za dobra nie jest...

Może faktycznie nie...ale generalnie już od dawna mi chodziła po głowie, wiec sądze że z pół gara pójdzie najpierw zanim trafi do słoików, więc najwyżej dla męża zostanie na póżniejszy okres. A ja dzis w nocy będę pewnie bombardować świat....hehe ;)

ao12., Anoolka lubią tę wiadomość

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ao12. wrote:
    Paaolka ja robiłam bigos, tylko gorący wkładam do słoików i od razu zakrecam.Nastepnie odwracam słoiki do góry dnem, jak przestygna przechowuje w lodówce.
    Ja zrobiłam już krokiety z mięsem i kapustą i ruskie pierogi - mam je zamrożone:-)
    tak się zastanawiam co jeszcze zrobić. ..

A no właśnie o pierogach tez myślałam, tylo z nimi trochę zabawy jest...zawsze robiłam z mamą w domu a potem sobie przywoziłam, sama jeszcze nie robiłam.. ;) no i jeszcze pomyślałam tez żeby pomrozic np. kotlety mielone, czy jakies z piersi kurczaka ;) za bigosem nie przepadam jakoś..

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • theagnes87 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, się w ten pochmurny dzień...mnie wreszcie brzuch nie boli i nie kuje, mała spokojna w brzuchu...oby tak dalej...bo w nocy było nie za ciekawie...mam ciągłe bóle w podbrzuszu...że aż boje się isć do sklepu, bo jak mnie złapie taki ból to aż zginam się w pół...

iv09hdgejbmeoi5c.png

w57vskjoejp0xr0f.png

• mitaka Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też miałam robić zapasy, ale mi się odechciało....
    W ogóle to strasznie mnie nosi, nie mogę w domu usiedzieć. Denerwuje mnie już sam widok domowników (czyt. teściów) mimo, że nic nie robią nawet się średnio odzywają, denerwuje mnie, że są :P A już trochę boję się sama gdzieś jeździć a z mężem nie chce bo też mnie wkurza. Jenyyy a jak to potem będzie z dzieckiem?

Po stokroć zazdraszczam tym z Was co same mieszkają

Anoolka lubi tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • K4lina Ekspertka

Wysłany: 23 września 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paaolka wrote:
    Gratulacje :) :) u mnie jeszcze kilka dni ;) choć mój lekarz jakoś inaczej to liczy chyba bo mówił cos o skończonym 38 tyg ze to niby ciąza donoszona...ale mi tez się wydawało ze 37 tydzień.

Dziewczynki które robią sobie weki, macie jakies sprawdzone przepisy na dania, które mogą postac dłużej niż kilka dni w lodówce? Ja mam złe doświadczenia z daniami ze słoika, często postały dłużej i po otwarciu okazało się że nie smakują już dobrze...a chciałabym sobie jeszcze może w tym tyg porobić cos na zapas ;) Dzis robie fasolke po bretońsku, to już przetestowałam wcześniej :)
    W ogóle mam nadzieje że będę mogła po porodzie jeść normalnie...że Mały nie będzie od razu uczulony na cos, ale jak nie to najwyżej mąż będzie miał co jeść z tych słoików.. ;)

mogę się podzielić takimi sposobami ;-)
    Jak gotuję zupę to w takim 9 L garnku i zaraz po skończeniu gotowania jej napełniam litrowe słoiki gorącą zupą i zakręcam.Jak słoik ostygnie wkładam do lodówki i mogą stać spokojnie 2 tyg.Zupa smakuje jak pierwszego dnia po ugotowaniu, ale nigdy takiej zupy ze śmietaną nie wlewałam - więc nie wiem jak długo będzie stała. Albo po prostu można przed zabieleniem nalać do słoika ;-)
    Jesli chodzi o inne dania to nie robiłam, ale wiem, że będę chciała zrobić pulpety z indyka w sosie i zrobie takim samym sposobem.Zamknę gorący sos w słoiku.

paaolka, Anoolka lubią tę wiadomość

K
    Mój Aniołek 29.10.2013 [*] 6tc
    Mój Aniołek 7.05.2016 [*] 9 tc

relggu1r5ize5xx5.png
  • K4lina Ekspertka

Wysłany: 23 września 2014, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi donoszonymi ciążami to mi lekarz wprost nie powiedział, ale jak byłam u niego wczoraj to skomentował, że jeszcze tydzień i mogę już rodzić jakby co, a właśnie za tydzień (dokladnie w piatek) skonczę 37 tydz. Mnie się wydaje, że lekarze liczą te słynne 2 tyg przed 40 tyg skonczonym i 2 tyg po 40 tyg - bo to jest dla nich kluczowe do wyznaczania terminu porodu (zawsze mowią że plus minus 2 tyg od wyznaczonej daty to jest ich granica błędu), ale fizjologicznie ciąża dojrzała jest już jak się skończy 37 tydzień. Tylko tym kierować się mogą mamusie, które dokładnie wiedzą kiedy doszło do zapłodnienia, bo jeśli nie mamy pewności to ten tydzień ciąży jest umowny na podstawie ostatniej miesiączki, dlatego rozpakowywanie się jest niespodzianką ;-) No, ale to tylko moja skromna interpretacja faktów ;-)

lubek, ao12., DeLaCruz, Anoolka lubią tę wiadomość

K
    Mój Aniołek 29.10.2013 [*] 6tc
    Mój Aniołek 7.05.2016 [*] 9 tc

relggu1r5ize5xx5.png
  • anka_a Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 16:16

DeLaCruz lubi tę wiadomość

• paaolka Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K4lina dzięki ;) o zupach nie myślałam, ale tez jak widać dobry sposób na nie jest :)
    Generalnie przyjedzie pewnie do mnie mama na trochę po porodzie, bo mąż będzie musiał dość szybko wrócić do pracy, to pewnie ona nam trochę nagotuje, ale chciałam mieć jeszcze cos przygotowanego na potem. A tak w razie czego mamy też blisko lokal z domowym jedzeniem na wynos, i wzięłam już od nich ulotkę ;) tylko takie obiadki to raczej drożej wychodzą...

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • anka_a Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rosół zamrażam w pojemnikach :)

• Nelly Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka_a, przy operacji to ma większy sens, ja pisałam o przyjęciu do szpitala na 1,5 miesiąca przed planowanym terminem porodu w związku z cholestazą, którą leczy się lekami doustnymi i prowadzi obserwację KTG, USG, badań krwi, tętna itp. Dlatego mocno mnie zdziwiło np. ewentualne wycięcie macicy, kiedy nic nie wskazywało, że będzie potrzeba rozcinania mnie. Nikt w każdym razie nie pomyślał, żeby mi wyjaśnić związek.

km5svcqg6fuae1xg.png
‹‹ 734 735 736 737 738 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ