Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPumpkin wrote:Podłączam się pod pytanie, bo wygoglowałam niewiele... Mam wrażenie, że mała mogłaby już jeść troche szybciej - zdarza się co raz częściej że "zasysa" smoczek.
Evelle, ile je Twoja kruszyna mm?
Ostatnio pediatra znów mówiła, że mała dużo je i dużo waży, więc pilnuje ile je i jak często: ma jeść 6 porcji po 90ml, czasem mogę jej dać 120ml jak widzę że bardzo głodna. Ale na pudełku jest napisane, że już powinna do swojej wagi i 150ml wcinać. Więc już sama nie wiem... Ważyła tydzień temu 4500g.
-
Szynszyl ja mieszkam na 4 piętrze bez windy. Póki co nie ma problemu bo mąż jest, on bierze wózek ja dziecko. Jak wróci do pracy to zamierzamy robić tak, że jak będę chciała iść na spacer to rano mąż zniesie mi wózek do auta a ja zejdę z fotelikiem. Fotelik zostanie w aucie a my na spacer. Po pracy mąż wniesie wózek. Innego rozwiązania nie widzę.
-
U nas kryzys, malemu wrocilo zaropiale oczko z ktorym 3tyg po porodzie walczylam. Dodatkowo z dnia na dzien ma coraz brzydsza buzie, czy to tradzik czy alergia pokarmowa... no i coraz mocniejsze bole brzuszka
zaparzylam mu dzis kopru wloskiego niestety mu nie smakowal wiec wypilmz 4ml, nie widze efektow ani po rumianku, ani espumisanie. Wczoraj krzyczal w nieboglosy okolo polnocy, dopiero jak polozylam go na brzuchu swoim to momemtalnie zasnal. To typowe objawy kolki
dzis powtorka z rozrywki. W poludnie zrobil kilka ladnych kup, a teraz znowu sie wije, robi czerwony i krzyczy. Jak mu moge jeszcze pomoc?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAnieńka wrote:U nas kryzys, malemu wrocilo zaropiale oczko z ktorym 3tyg po porodzie walczylam. Dodatkowo z dnia na dzien ma coraz brzydsza buzie, czy to tradzik czy alergia pokarmowa... no i coraz mocniejsze bole brzuszka
zaparzylam mu dzis kopru wloskiego niestety mu nie smakowal wiec wypilmz 4ml, nie widze efektow ani po rumianku, ani espumisanie. Wczoraj krzyczal w nieboglosy okolo polnocy, dopiero jak polozylam go na brzuchu swoim to momemtalnie zasnal. To typowe objawy kolki
dzis powtorka z rozrywki. W poludnie zrobil kilka ladnych kup, a teraz znowu sie wije, robi czerwony i krzyczy. Jak mu moge jeszcze pomoc?
Anieńka, a jak podajesz espumisan? Bo ponoć to ma znaczenie... No i sama dozwolona dobowa dawka - jest bardzo mała. Dodatkowo żeby był efekt jakikolwiek trzeba podawać przez kilka dni.
Ja przerzuciłam się na bobotic ale winą bólu brzucha, krost na buzi, bąków i wzdęcia okazała się nietolerancja mleka. -
Anieńka wrote:U nas kryzys, malemu wrocilo zaropiale oczko z ktorym 3tyg po porodzie walczylam. Dodatkowo z dnia na dzien ma coraz brzydsza buzie, czy to tradzik czy alergia pokarmowa... no i coraz mocniejsze bole brzuszka
Podajemy Espumisan, ale wciąż ją boli jak puszcza bąki. Zastanawiam się czy nie zacząć podawać probiotyku Dicoflor w kroplach - tylko nie wiem jaką dawkę, bo na ulotce nie ma rozgraniczenia dot. noworodków ;/ Od wczoraj testujemy otulacz Tulik, może to chociaż pomoże się małej uspokoić... Anieńka, spróbuj może jeszcze rozgrzewać brzuszek np. termoforem z pestek wiśni.
Pumpkin, pielegniarka_w_mundurze lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJutysia wrote:U nas to samo
Podajemy Espumisan, ale wciąż ją boli jak puszcza bąki. Zastanawiam się czy nie zacząć podawać probiotyku Dicoflor w kroplach - tylko nie wiem jaką dawkę, bo na ulotce nie ma rozgraniczenia dot. noworodków ;/ Od wczoraj testujemy otulacz Tulik, może to chociaż pomoże się małej uspokoić... Anieńka, spróbuj może jeszcze rozgrzewać brzuszek np. termoforem z pestek wiśni.
Dicoflor mi kazała pediatra podawać 5 kropli do każdego posiłku.
Proponuję w aptece zapytać o zamiennik bo dicoflor kosztuje około 30zł a zamiennik połowę tego - nie pamiętam nazwy niestety... -
U mnie tez z 12.
Pumpkin,mamy espumisan ten mniejszy 40mg. Dzis juz dostal 3razy po 7-8 kropli. Zamierzam mu dac jeszcze raz.
Daje mu tez dicoflor 5kropel raz dziennie. To jest tylko 5ml wiec chyba cala buteleczka zostala by zuzyta jakby dawac do kazdego posilku, jestes pewna ze tak Ci tak powiedzial lekarz? Dzieki za info o zamienniku, spytam nastepnym razem w aptece. -
nick nieaktualnyAnieńka wrote:U mnie tez z 12.
Pumpkin,mamy espumisan ten mniejszy 40mg. Dzis juz dostal 3razy po 7-8 kropli. Zamierzam mu dac jeszcze raz.
Daje mu tez dicoflor 5kropel raz dziennie. To jest tylko 5ml wiec chyba cala buteleczka zostala by zuzyta jakby dawac do kazdego posilku, jestes pewna ze tak Ci tak powiedzial lekarz? Dzieki za info o zamienniku, spytam nastepnym razem w aptece. -
Sylwia91 wrote:u mnie się to zdarza kochana właśnie jak mała je na siłę. Pręży się i złości niby chce jeść, ale wypluwa, a jak zabieram to znowu woła. Wtedy staram się z nią pochodzić i utulić i najczęściej zasypia. Nazywam to wtedy, że woła o cyca ale nie z głodu tylko z chęci utulenia, a niestety skutkuje to zwracaniem... jak wiem, że jest najedzona to staram się ją przetrzymać w takich chwilach i zająć czymś innym
U nas jest dokładnie tak samo.Sylwia91 lubi tę wiadomość
-
Pumpkin wrote:Tak mi kazala dawac. Na poczatku tez dawalam 1 raz dziennie i jak to powiedzialam, to stwierdla zetym rownie dobrze moglabym w ogole nie dawac.
W ogole dzieki dziewczyny za rady, czesc juz probowalam, reszte zostawie na nastepny ewentualny "atak".