X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 05:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Wszystko w uzgodnieniu z alergologiem :-) i pomocą pani dietetyk ze szpitala, w którym rodziłam. Witaminy i minerały można na wiele sposobów zastępować. Na przykład wapń jest dużo lepiej przyswajalny z mleka koziego. Jest tez w wielu roślinach strączkowych i warzywach.
    Co do jajek to może uda się z przepiórczymi, które jak wiadomo są zdrowsze od kurzych i mają "bogatszy skład".
    Nic na własną rękę nie będę wymyślać, bo teź nie chcę wpaść w jakąś awitaminozę ;-)

Podziwiam! A mam dodatkowe pytanie. Czy przy diecie, którą trzymasz lecą Ci kilogramy w dół?

l54t4dr.png
  • Evelle Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 05:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czy wasze maluszki leżąc na brzuchu podnoszą ja wszystkie głowę? Mój niestety nie a ma juz 3.5 m-ca wczoraj byłam u pediatry powiedział że ma czas jeszcze i każdy dzieciak rozwija się inaczej, dostałam jednak skierowanie do poradni rehabilitacyjnej i do neurologa zapisali nas dopiero po 25 lutym mój synek już będzie miał 4.5 m-ca nie wiem czy cze kac na te wizyty czy powinnam udać się prywatnie przynajmniej do jakiegoś fizjoterapeuta?

atdc9vvjtiub4xrf.png
  • Evelle Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 05:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kładę go na brzuch od samego początku i przez pierwsze 6 tygodni obracał główkę z jednej strony na drugą a teraz już nic jeszcze mnie martwi jego waga 7,4 czyli 90 centyl i obwód głowy 43 cm :( myślę że to mu wszystko utrudnia ćwiczenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 05:45

atdc9vvjtiub4xrf.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina polubiłam za determinację! Do wszystkiego można się przyzwyczaić, a z takim nastawieniem na pewno dasz radę :) Powodzenia!

NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość

zem3df9hdz9h654o.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle ja bym poszła prywatnie do fizjo. Nie będziesz tracić czasu, a już będziesz mogła odpowiednio ćwiczyć z małym. I nie będziesz żyć w takiej niepewności przez miesiąc. Dziewczyny tu pisały, że bardzo szybko widać efekty jak się odpowiednio ćwiczy.
    My idziemy do fizjo we wtorek, niby nic niepokojącego się nie dzieje, ale wolę, żeby małą zobaczył specjalista.

Evelle lubi tę wiadomość

zem3df9hdz9h654o.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina super, że się nie poddajesz :) trzymam kciuki!

Evelle u mnie Hania trzyma głowę wysoko i podnosi się na rękach,choć faktycznie jest trochę mniejsza. jeśli masz wątpliwości to zadzwoń do jakiegoś dziecięcego fizjoterapeuty, opowiedz o problemie i zapewne powie czy poczekać czy jednak lepiej, żebyś przyszła. Swoją drogą taka wizyta to fajna sprawa, nawet jeśli nie ma problemu to fizjoterapeuta pokaże to i owo :)

dziewczyny macie lusterko do podglądania maluszka w samochodzie? chcę kupić i nie wiem czy takie pojedyncze tylko (np beSafe) czy jedno lusterko dla maluszka na zagłówek (benbat ma takie fajne aktywne) i drugie u mnie z przodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 09:49

NiecierpliwaKarolina, Evelle lubią tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlon wrote:
    Dzieki! U nas ta alergia była wrecz pisana, bo z mezem bylismy alergikami.
    Podziwiam Twoj zapał. Taka troche bedziesz teraz weganka. Dieta roslinna podobno tez moze byc smakowita :) tylko szkoda, ze to srodek zimy i selekcja warzyw i owocow ograniczona.

U nas też dziedzicznie, bo mąż ma alergię i astmę.
    A warzywka uwielbiam, więc nie ma problemu z tym. Mięso też znajdę odpowiednie. Najbardziej mi brak nabiału, ale to pokombinuje z mlekiem sojowym i tofu.

Współczuję Wam alergii :-(

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 1 lutego 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Podziwiam! A mam dodatkowe pytanie. Czy przy diecie, którą trzymasz lecą Ci kilogramy w dół?

Od porodu schudłam 23kg. Ważę teraz mniej niż przed ciążą. Mąż twierdzi, że wyglądam dużo lepiej niż wcześniej.

Reni@, diewuszka86, Eryka, Sylwia91, Chwilka84 lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 1 lutego 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle, mój Klusek waży więcej, obwód głowy ma troszeczkę większy, a już od dawna trzyma ślicznie głowę i podnosi się na rękach.
    Zgadzam się, że każde dziecko rozwija się w swoim tempie, ale miesiąc to długo o faktycznie ten czas moglibuscie juz poświęcić na ćwiczenia, jeśli jest taka potrzeba.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Evelle Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za opinię już szukam fizjoterapeuty dla dzieci

atdc9vvjtiub4xrf.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    Karolina super, że się nie poddajesz :) trzymam kciuki!

Evelle u mnie Hania trzyma głowę wysoko i podnosi się na rękach,choć faktycznie jest trochę mniejsza. jeśli masz wątpliwości to zadzwoń do jakiegoś dziecięcego fizjoterapeuty, opowiedz o problemie i zapewne powie czy poczekać czy jednak lepiej, żebyś przyszła. Swoją drogą taka wizyta to fajna sprawa, nawet jeśli nie ma problemu to fizjoterapeuta pokaże to i owo :)

dziewczyny macie lusterko do podglądania maluszka w samochodzie? chcę kupić i nie wiem czy takie pojedyncze tylko (np beSafe) czy jedno lusterko dla maluszka na zagłówek (benbat ma takie fajne aktywne) i drugie u mnie z przodu.
    My mamy beSafe

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • marlon Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle wrote:
    Dzięki za opinię już szukam fizjoterapeuty dla dzieci

A skąd jesteś? Bo ja z Wawy/okolic to mam mega dziewczyne i mogę ją polecić.

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • Evelle Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Marlon ja z wielkopolskiego, a tak z ciekawości ile ważą już wasze szczęścia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 13:31

atdc9vvjtiub4xrf.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy w CZD. Potwierdzili, ze to naczyniak, ale podobno jest jeszcze malutki i dobrze umiejscowiony jesli chodzi o oko, bo jego rozrost nie powoduje ucisku gałki ocznej i jedyne czego sie boimy to zeby nie zaczal wchodzic w pole widzenia. Stwierdzili, ze dzis nie ma bezwzglednych wskazan do leczenia propranololem, ale przedstawili z czym sie to wiaze, jakie moga byc efekty uboczne i zostawili decyzje nam czy chcemy juz wlaczyc leczenie. Jako, ze leczenie mozna zsczac do konca 6msc to uzgodnilismy, ze czekamy miesiac. Wg. nich naczyniak moze rosnac do 6msc, a potem wchlaniac sie nawet do 8-12rz. Za miesiac idziemy na kontrole i jesli wzrost bedzie dynamiczny to wtedy zdecydujemy sie na propranolol, przy jego dzisiejszym rozmiarze efekty uboczne naszym zdaniem przewyzszaja korzysci i tak z reszta sugerowali, aby zaczekac i zobaczyc jak sytuacja sie rozwinie. Grunt, ze jesteśmy juz pod stala opieka ludzi, ktorzy sie w tym specjalizuja. Mowia, ze lepiej zaczekac, ok, komus trzeba wierzyc! Czujemy się dobrze zaopiekowani :)

Najgorsze było, ze ta konsultacja na onkologii.. gabinet na oddziale dziennej chemioterapii.. strasznie smutne miejsce.. dzieciaczki z lysymi glowkami.. w zabiegowym gdzie robili ze mna wywiad maluchy podlaczane do jakiejs aparatury, pewnie to chemia wlasnie.. nie bylo fajnie.. aż się tak dziwnie czułam, że w porównaniu z tymi maluchami to my przychodzimy ze straszną głupotą!

NiecierpliwaKarolina, lu.iza, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • marlon Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    U nas też dziedzicznie, bo mąż ma alergię i astmę.
    A warzywka uwielbiam, więc nie ma problemu z tym. Mięso też znajdę odpowiednie. Najbardziej mi brak nabiału, ale to pokombinuje z mlekiem sojowym i tofu.

Współczuję Wam alergii :-(

Tak sobie pomyślałam, że może byście spróbowali biorezonansu?
    To jest nieinwazyjna metoda leczenia alergii.

Ja miałam alergię na wszystko, moje kuzynki też i synek znajomych. Wszyscy mieliśmy te zabiegi (nie w okresie dojrzewania) i nie mamy alergii (paliłam fajki, mam 3 psy).
    W Warszawie jest dr Szymański, który się w tym specjalizuje.
    Może spróbujecie? Trochę wygląda to jak czary, ale jestem żywym dowodem, że to działa.

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    My mamy takie jedo na zagłówek, dostaliśmy od Mikołaja, i wydaje mi sie, że Borysowi się podoba. Odkąd jeździmy z lusterkiem czesto nie śpi przez jakiś czas tylko sobie patrzy w lusterko. No i dla mnie spora wygoda, można smoczek podać na światłach jak się zgubi :) niestety są też wady, czasem spoglądam tam zbyt często, a mimo wszystko siedząc za kierownicą patrzenie ns drogę musi być priorytetem

szynszyl lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle wrote:
    Dzięki Marlon ja z wielkopolskiego, a tak z ciekawości ile ważą już wasze szczęścia?

Mój tydzień temu ważył już 6300 :)

l54t4dr.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr fajnie, że uzyskaliście fachowe informacje i pomoc. Dobrze, że macie czas na spokojnie zastanowić się nad decyzją i że ten naczyniak nie jest groźny. Powodzenia.
    Co do onkologii dziecięcej. Niestety, takie rzeczy się zdarzają a nie powinny. Tyle cierpienia to nie do zniesienia dla dorosłego człowieka, a co dopiero dla takiego maluszka. Smutne to bardzo :(

l54t4dr.png

Wysłany: 1 lutego 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlon wrote:
    Tak sobie pomyślałam, że może byście spróbowali biorezonansu?
    To jest nieinwazyjna metoda leczenia alergii.

Ja miałam alergię na wszystko, moje kuzynki też i synek znajomych. Wszyscy mieliśmy te zabiegi (nie w okresie dojrzewania) i nie mamy alergii (paliłam fajki, mam 3 psy).
    W Warszawie jest dr Szymański, który się w tym specjalizuje.
    Może spróbujecie? Trochę wygląda to jak czary, ale jestem żywym dowodem, że to działa.

Dzięki za podrzucenie pomysłu :-) powiem szczerze, że nawet o tym nie słyszałam. Chetnie poczytam i sie zorientuje w temacie.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dwa tyg temu wazylismy 6300 :-)

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
‹‹ 1159 1160 1161 1162 1163 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ