X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    To może założymy klub AZS, bo widzę, że już kilka nas :-/
    Czyli o kant dupy ta moja dieta :-[ nie jem nabiału, glutenu, jaj i ryb już 8 tygodni i co prawda kupy dobre ale skóra się pogorszyła...
    Wyglądam średnio, mam jakieś małe 10kg niedowagi :-\ czy jest sens skoro dziecko nie odczuwa poprawy...

klz9zbmhugl0l61p.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diewuszka, właśnie w kontekście tej łyżeczki zaczęłam zastanawiać się nad tym samym. Bo rozumiem, że mogłabym ja sobie kupić bo np. bardzo mi się podoba i dla walorów estetycznych mam kaprys wydać 70 złotych. Spoko, taki argument łykam, każda z nas ma pewnie w domu coś co kupiła z tego względu choć nie było to obiektywnie warte swojej ceny. Jednak tutaj cena podyktowana jest raczej faktem, że producent przedstawia ta łyżeczkę jako wynalazek idealny, na który jeszcze nikt nie wpadł wcześniej i wszystkie dzieci świata dotychczas były źle karmione, bo dopiero ta łyżeczka można karmić dobrze. Nie do końca jestem o tym przekonana. Co do kubków, to za naszych czasów niekapkow nie było, pilysmy że zwykłych szklanek, ewentualnie przez słomki i to było OK dla aparatu mowy.

Znam kilka osób którym doidy się sprawdziło. Jak z wszystkim, zależy od dziecka, każdemu pasuje coś innego. Samo założenie tego kubka jest fajne, z tym że nie każdemu będzie pasowal.
    Też chce rozszerzać po 6 mz. Póki co rozeznaje się w temacie ;)

Sylwusia, myślę że Skip Hop będzie w porządku.

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• kalika Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik, ja czasowo odstawilam mleko i jaja, bo mały miał brzydka skórę. Poprawy specjalnie nie było. Za to jak w weekend zaszalalam i najadlam się tortu bezowego z masą ze śmietany i mascarpone, to Miki wypieknial :D AZS może mieć związek z alergia pokarmowa, ale nie musi. Często zmiany skórne nie mają związku z dieta dziecka/matki kp.

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Blu Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do gadżetów nie tylko zw z karmieniem, ale ogólnie zdanie mam takie jak diewuszka i Renia. Jak ktoś chce kupić to kupuje, ja bym wolała na coś innego wydać tą kasę.

Córka korzysta z miseczki z przyssawką i dziecięcej łyżeczki i widelca. Te całe zabudowane śliniaczki są super, ale i tak nie jedno ubranie trzeba będzie spisać na straty ;) pierwszą łyżeczkę miałyśmy taka miękką gumowa i była ok.

Z kubka niekapka nigdy nie chciala pić, super radzi sobie z bidonem z rurką.

diewuszka86 lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik2 wrote:
    Czyli o kant dupy ta moja dieta :-[ nie jem nabiału, glutenu, jaj i ryb już 8 tygodni i co prawda kupy dobre ale skóra się pogorszyła...
    Wyglądam średnio, mam jakieś małe 10kg niedowagi :-\ czy jest sens skoro dziecko nie odczuwa poprawy...

U nas na to podłoże alergiczne, ale tak jak kalika mówi, nie zawsze musi tak być. Albo może nie odkryłaś jeszcze alergenu. Może warto się zastanowić nad tymi badaniami z krwi, które my robiliśmy Olkowi. Bo znikniesz w końcu :-/

I może spróbujcie z tym Lipikarem. U nas po 4 dniach stosowania dzisiaj gładziutka buźka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2017, 17:41

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://static.pokazywarka.pl/f/i/e/7bc60e220976cbc0e505926cbd13c612_orig.jpg
    Taki kupilam komplecik i nawet sie nie zastanawialam czy bedzie dobry.

Reni@, diewuszka86 lubią tę wiadomość

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupilam dzis tylko łyżeczki. Miseczki zadnej sensownej nie znalazlam. Tez szukam yakiej z pokrywką

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje rozszerzać dietę po 5 miesiącu a po 4 chce mu dac kaszke z hip.

bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renia, a jaka jest zaleta tej przykrywki? Doradz mniej doświadczonym koleżankom :)

Sylwusia, kaszka to też już rozszerzanie diety :)

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko ma dzien gadania. Caly czas gaworzy :-) jak po mnie i po mezu bedzie mial gadane to mu sie buzia nie bedzie zamykac :-)

bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam talerzyk ezpz ten owalny, więc powinien się zmieścić na krzesełku (ponoć te prostokątne się nie mieszczą) i kupiłam łyżeczkę i widelczyk bambusowe. Widziałam też takie profilowane, dostosowane do dziecka, że niby łatwiej samemu jeść, ale akurat były niedostępne i też drogie, bo 50 zł.

Dziewuszka wydaje mi się, że nawet jak twój będzie miał duże potrzeby żywieniowe to kp wystarczy do końca 6 mies. Pokarmy, które będziemy początkowo wprowadzać w porównaniu do mleka są mniej kaloryczne, a poza tym to będą na prawdę niewielkie ilości. Dziecko ma próbować, poznawać nowe smaki, a i tak mleko to podstawa. Bardziej bym się obawiała niedoborów żelaza przy rozszerzaniu diety po 6 mies. niż niedoborów kalorycznych.

zem3df9hdz9h654o.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My byłyśmy dzisiaj z Hanią na zajęciach fitness dla mam z dziećmi :) Już czuję moje jutrzejsze zakwasy, ale było warto. Od razu lepiej się czuję. Hani też się podobało, leżała grzecznie na macie i obserwowała jak mama się męczy ;)

diewuszka86, Chwilka84 lubią tę wiadomość

zem3df9hdz9h654o.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eryka super, zazdroszczę :) Napisz troszkę na czym takie zajęcia polegają, jestem bardzo ciekawa ;)

l54t4dr.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też byłam z Adasiem na takich zajęciach fitness dla mam z maluszkami, było super! Niby ćwiczenia powolne, ale sporo powtórzeń i zakwasy na drugi dzień były :) Ale czułam się po nich super! Wreszcie się rozciągnęłam i mój kręgosłup też odetchnął. Niestety zajęcia na razie odwołane do skutku, bo prowadząca zaszła w ciążę :D Więc szukam sobie teraz nowej grupy.

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam łyżeczki rossmanowski, pakowane chyba po 6 sztuk plastiki i polecam, są małe i wygodne, u mojej siostry i jej dwójki dzieci się sprawdziły.

kalika lubi tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:
    Renia, a jaka jest zaleta tej przykrywki? Doradz mniej doświadczonym koleżankom :)

Sylwusia, kaszka to też już rozszerzanie diety :)

kalika w domu nie ma to żadnego znaczenia. Ale jest to wygodne rozwiązanie na wyjścia. Można wsypać np porcję kaszki i nie trzeba już żadnych dodatkowych pojemniczków. U nas się sprawdziła taka miseczka dlatego szukam podobnej ;)

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny z AZS, wszystkie zdjęcia i opisy które wrzucacie wyglądaja własnie na AZS, my mamy, byliśmy z tym już 2 tyg temu u dermatologa bo pediatra niby świetna specjalistka tylko pogorszyła sprawę bo przepisała nam złe kremy. Mam oczywiscie diete bo jak twierdzi dermatolog AZS jest na podlozu alergicznym. Zaleciła nam przez 5 dni kąpiel w nadmanganianie potasu (woda bardzo lekko różowa) i potem od razu druga kąpiel w emolcienice (nam poleciła z firmy aderma nazywa się exomega - ten się super sprawdził, emolium nam średnio pomaga) i do tego smarowanie suchej skory ( u nas bylo cale cialo) 4 razy dziennie przez 2 tyg kremem exomega defi z adermy, po 3 dniach skora byla gladsza niz kiedykolwiek wczesniej! i nie bylo koniecznosci smarowac 4 razy dziennie

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my też już kupiliśmy miseczkę z ezpz, akurat trafiłam na super promocję :) wygląda super, ale nie spodziewałam się, że jest tak duża, jakoś te plastiki wszystkie są mniejsze

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Jutysia Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2017, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy Waszym maluchom wypadają włosy? Mojej bardzo i zaczynam się już martwić :/

ijpbdf9h93cgicla.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie macie rację. To nie bez znaczenia, z czego dziecko je lub pije, chodzi jednak nie o jakieś nowości rynkowe, tylko o technikę jedzenia i picia. Kiedyś dawano nam pić ze zwykłej szklanki i karmiono zwykłą łyżeczka. I bardzo dobrze. Kubek doidy ma nieco inny kształt, ale to też taka szklanka, a nie niekapek, więc jest ok. Rurka ok. Ta wypasiona łyżeczka spełnia trzy warunki: jest twarda, płytka i ma prostą rączkę. Czy to ważne? W zasadzie nie, ale te jej cechy będą nam pomagały w prawidlowym karmieniu. Równie dobrze można nakarmić zwykłą łyżeczką, tylko nie ocierac o górną warge. To wszystko ma służyć cwiczeniu mięśnia okreznego ust oraz języka, a te, jak wiadomo, są ważne w procesie rozwoju mowy. Ze smoczkiem należałoby się rozstać najpóźniej koło roczku. Chodzi o niezaburzanie pionizacji języka waznej w wypowuadaniu wielu głosek. Czy jeśli ktoś będzie pił z niekapka, to dorobi się wady wymowy? Niekoniecznie. Ale to jest jak z fitnessem. Ćwiczenia pomagają. Brak ćwiczeń może zaszkodzić, ale nie musi. Wszystkie jednak chcemy wspomagac rozwoj swoich dzieci i nie narazac ich na ryzyko wad, prawda? Ze smoczkiem sprawa jest powazniejsza. Zbyt dlugie używanie smoczka (powyżej roku) niestety dość często szkodzi. Pamiętajcie, że dziecko jest całością. Rozwój funkcji wzrokowych,sluchowych,rozwoj motoryczny czy wreszcie mowa wpływają na siebie wzajemnie.

Jutysia, diewuszka86, kalika, Eryka lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
‹‹ 1163 1164 1165 1166 1167 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ