X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • kalika Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik, właśnie przyglądam się zarówno ezpz jak i doidy ;) Ezpz fajne, podoba mi się że można układać różne fajne wzory z jedzenia ;p Chce zacząć od papek ale elementy BLW też bym chciała wprowadzić i do tego byłaby idealna. Z tym że póki co raczej musiałabym wziąć ta mini mate, bo duża nie zmieści się na tacce krzesełka. Masz może Ezpz? Doidy podoba mi się, bo kształtuje prawidłowy odruch picia, niekapki o niebo praktyczniejsze, ale niestety odradzane przez logopedow. Oczami wyobraźni już widzę to moje dziecko w kałuży wody;)

AZS i LZS są dość podobne i czasami trudno jednoznacznie postawić rozpoznanie jeśli objawy są skąpe. I nie wynika to z niewiedzy lekarza, po prostu czasami trzeba poczekać aż obraz choroby stanie się bardziej jednoznaczny, żeby postawić ostateczne rozpoznanie. Niemniej jednak są to przypadłości czeste, typowe dla wieku dziecięcego i większość pediatrow bardzo dobrze sobie z nimi radzi. Dermatolog rzecz jasna też pomoże, w końcu skóra to jego domena ;)

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik2 wrote:
    Dziewczyny u nas też problemy skórne się zaczynają :-( nie mam pojęcia jak wygląda AZS. Pojawily się czerwone placki na lokciach i wysypka na klatce piersiowej. Córcia budziła się co godzinę i nie mogła ponownie usnąć. Nad ranem podałam fenistil i zasnela na kilka godzin więc chyba ją to swedzi.
    Czyli do pediatry z tym to nie ma sensu? Od razu dermatolog?

Dermatolog albo alergolog. Łokcie średnio :-( a jak te placki wyglądają?

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas placki sa pod pachami i w zgięciach łokciowych. Na całym ciele ma za to kropeczki takie różowe jak potowki i teraz juz nie wiem czy to nie jakaś inna choroba skory albo alergia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2017, 10:50

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas placki sa czerwone i suche

bl9ci09k5h6xkmfc.png

Wysłany: 3 lutego 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    U nas placki sa pod pachami i w zgięciach łokciowych. Na całym ciele ma za to kropeczki takie różowe jak potowki i teraz juz nie wiem czy to nie jakaś inna choroba skory albo alergia

Kropeczki takie drobniutkie?
    U nas to samo. Pod pachami, na łokciach, pod kolanami czerwone, suche placki, a na klatce, szyi i policzkach wysypka. Plus pękająca skóra przy uszach.
    Chociaz dzisiaj po Lipikarze jest bardzo dobrze.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaliko, jako dyplomowany, ale niepraktykujacy logopeda mogę potwierdzić, niekapki nie są polecane. Dla rozwoju mowy świetne jest za to picie przez rurkę. Jedzenie z łyżeczki też dobre, pod warunkiem,że dziecko samo ściąga wargami,a nie rodzic ociera łyżeczkę o górną wagę.

NiecierpliwaKarolina, Chwilka84, kehlana_miyu, Sylwia91 lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai, fajnie, że piszesz :) Póki co chciałabym uczyć małego pić z doidy lub kubka reflo. Słyszałaś coś o nim? Wyobrażam sobie jednak z czym to się wiąże i będę musiała mieć duzo samozaparcia, mam nadzieję, że podałam wyzwaniu ;) Co do słomki, to też słyszałam, że logopedzi polecają, ale doszły mnie słuchu, że lepiej najpierw nauczyć ze zwykłego kubka, a dopiero potem z bidonu ze słomka.
    O łyżeczkach też już poczytałam i spotkałam się dokładnie z taką samą opinia. Znalazłam coś takiego, cena z kosmosu, ale podobno ciężko tym nieprawidłowo karmić dziecko, więc wyrabia sobie prawidłowy odruch pobierania pokarmu. Póki co się zastanawiam, bo cena jak za kawałek plastiku na kilka tygodni mało racjonalna ;)
    http://www.bobosfera.pl/artykuly/pierwsza-lyzeczka-dla-niemowlat-ma-duze-znaczenie

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalika jakie masz śliniaczki? Pochwal się ;)
    Pielęgniarka współczuję :(
    Dzieciaczkom z problemami skórnymi, zdrówka!
    Renia jak Ignaś się czuje?

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam ezpz. Jeszcze się nie zaopatrujemy w gadżety do karmienia. Jesteśmy na etapie przyglądania różnym metodom :-)
    Ja zapisałam się na fb do grupy o blw. Można podpatrzeć fajne sposoby. Dziewczyna zamieściła filmik jak podaje dziecku jogurt. Miała dwie zwykłe plastikowe łyżeczki. Na jedną nabierala jogurt i podawała dziecku do rączki. Maluch bezbłędnie trafiał do buźki i oblizywal łyżeczkę. Potem nabierala jogurt na drugą łyżeczkę i robiła z dzieckiem wymianę. On oddawał oblizana łyżkę i brał pełną. Fajnie im to wychodziło. Ja tak spróbuję na początku. Jak nie pyknie to wtedy będę rozważać taką łyżkę :-)

Na lokciach to są takie okrągłe placki suchej, szorstkiej skóry. Wczoraj po kąpieli były czerwone. Dziś są blade, w kolorze skóry.
    Na klatce piersiowej drobne czerwone krostki.
    Zacznę w takim razie od pediatry. Później pewnie skonsultujemy z dermatologiem.

klz9zbmhugl0l61p.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_Ola wrote:
    Kalika jakie masz śliniaczki? Pochwal się ;)
    Pielęgniarka współczuję :(
    Dzieciaczkom z problemami skórnymi, zdrówka!
    Renia jak Ignaś się czuje?

Duzo lepiej juz. Troszke kaszle jeszcze. I oby juz go nic nie zlapalo

Zastanawiam sie czy go dziasla nie swędzą. Dłonie juz dawno pcha do buzi ale teraz aż sie wścieka jak cos gryzie. I co chwilę poplakuje. Nawet jak ma smoczek w buzi to i tak z boku paluszek wpycha

Ola_Ola lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • kalika Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik, w której jesteś grupie o BLW?
    U nas takie same zmiany skórne + uogolniona suchość skóry i policzków. Ja traktuje jak AZS, tym bardziej że sama mam, więc młody obciązony genetycznie. Niemniej jednak bez obejrzenia całego dziecka i dokładnego wywiadu rzetelnej diagnozy postawić się nie da.

Ola, ostatnio kupiłam sliniaki Close Parent. Jeden w formie fartuszka i dwa na szyję z kieszonka. Coś takiego:
    https://bobomio.pl/sliniak-z-kieszonka-sarenka
    https://bobomio.pl/sliniak-z-kieszonka-opos
    https://bobomio.pl/sliniak-z-rekawkami-boy-campervan-kampery-6-18-miesiecy

Ola_Ola lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie tak wybiegając w przyszłość
    Co polecacie na swędzące dziąsła?

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png

Wysłany: 3 lutego 2017, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_Ola wrote:
    Właśnie tak wybiegając w przyszłość
    Co polecacie na swędzące dziąsła?

Nam położna polecała pocierać tetrową pieluchą i nie uzywać smarowideł, bo podobno średnio zdrowe (słodkie, itd.).

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 3 lutego 2017, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik, coś takiego?
    5ffe148cd0659c95med.jpg

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z problemami skórnymi, współczuję i życzę dużo siły. To niepokojące, że aż tyle dzieciaczków ma z tym problem. U nas na razie szczęśliwie skóra czysta.

Widzę, że wyszedł temat rozszerzania diety. Ja chciałam do 6 mż karmić tylko piersią, ale nie wiem czy mojemu Kubusiowi tak długo tylko pierś wystarczy ze względu na jego wagę. Jakby co, zacznę rozszerzać dietę wcześniej.

Zastanawiam się też nad tym co piszecie o tym, że takie łyżeczki polecane a takie nie, że niekapki nie bardzo się sprawdzają według specjalistów. I tak sobie myślę, że albo to jest jakaś przesada, albo nasze mamy wszystkie źle postępowały. Skłaniam się ku pierwszej opcji. No bo przecież kiedyś w ogóle się o tym nie mówiło, a przecież nie mamy wszystkie wad zgryzu itd. Uważacie, że kiedyś nie było tej świadomości i teraz naprawdę konieczne jest wydać na "kawałek plastiku", jak to określiła kalika, ponad 60 zł?!! No bo jeśli to konieczne no to jasne, dla dziecka wszystko, stać mnie. Tylko czy aby na pewno to jest konieczne i zwykła plastikowa łyżeczka to zło? Nie jestem specjalistą więc tak po prostu pytam o Wasze zdanie.

l54t4dr.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy sie i my:)dawno nic nie pisalam, ale codziennie Was czytam.
    Niecierpliwa, moja siostra tez musiała nabiał cąłkowicie wyeliminowac jak karmiła na poł roku, dała rade, trzymam kciuki za Ciebie:)

Pilęgniarka, wspólczuje kolejnej "przygody":(

Ja gdzie na ktores grubie na fb czytałam o tych kubkach doidy i wszytskie dziewczyny pisaly ,że im sie nie sprawdziły i aktualnie robi to za konewke do kwitków:)
    Ja planuje kupic kubek ze słomka a rozszeszanie diety zaczc po6 miesiacu.

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy taki bidon ze słomka z skip hop dostaliśmy kiedys gratis do zakupów. Myślicie ze on będzie dobry?

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Kasik, coś takiego?
    5ffe148cd0659c95med.jpg
    Dokładnie takie place

klz9zbmhugl0l61p.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Dziewczyny z problemami skórnymi, współczuję i życzę dużo siły. To niepokojące, że aż tyle dzieciaczków ma z tym problem. U nas na razie szczęśliwie skóra czysta.

Widzę, że wyszedł temat rozszerzania diety. Ja chciałam do 6 mż karmić tylko piersią, ale nie wiem czy mojemu Kubusiowi tak długo tylko pierś wystarczy ze względu na jego wagę. Jakby co, zacznę rozszerzać dietę wcześniej.

Zastanawiam się też nad tym co piszecie o tym, że takie łyżeczki polecane a takie nie, że niekapki nie bardzo się sprawdzają według specjalistów. I tak sobie myślę, że albo to jest jakaś przesada, albo nasze mamy wszystkie źle postępowały. Skłaniam się ku pierwszej opcji. No bo przecież kiedyś w ogóle się o tym nie mówiło, a przecież nie mamy wszystkie wad zgryzu itd. Uważacie, że kiedyś nie było tej świadomości i teraz naprawdę konieczne jest wydać na "kawałek plastiku", jak to określiła kalika, ponad 60 zł?!! No bo jeśli to konieczne no to jasne, dla dziecka wszystko, stać mnie. Tylko czy aby na pewno to jest konieczne i zwykła plastikowa łyżeczka to zło? Nie jestem specjalistą więc tak po prostu pytam o Wasze zdanie.

Ja uzywalam zwyklej plastikowej plaskiej lyzeczki i teraz tez zamierzam. Miki wgl nie chcisl pic z niekapka ani niczego innego tylko z butelki. Dopiero grubo po skonczonym roku przekonal sie do kubkow itp. Wad zgryzu nie ma i mowi wyraźnie ;) ja bym nie wydala 60 zl na łyżeczkę ;)
    Rozumiem ze czasy sie zmienily i caly czas idziemy do przodu ale w pewnych kwestiach widzę przesadę. Ale to tylko moje zdanie

Wybor jest ogromny i kazdy znajdzie cos dla siebie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2017, 16:36

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015

Wysłany: 3 lutego 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik2 wrote:
    Dokładnie takie place

To może założymy klub AZS, bo widzę, że już kilka nas :-/

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
‹‹ 1162 1163 1164 1165 1166 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ