X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Jutysia Ekspertka

Wysłany: 13 marca 2017, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diewuszka, powodzenia w utrzymaniu kp! Zerknij sobie na tę stronę, może coś Ci pomoże: http://antoonovka.pl/2015/09/za-malo-przybiera-musi-pani-zaczac-dokarmiac/
    A może te 'laktacyjne problemy' zbiegły się ze skokiem rozwojowym?
    U nas też ostatnio Młoda wyrywa się od piersi po 2-3 minutach, odchyla się i gada. Przerywam wtedy i próbuję za jakiś czas. W ciągu dnia je co 1,5-2 h i w nocy 1-2 razy :/ A był już piękny czas, że przesypiała calusieńką noc. Jak do tego wrócić?

Dziś dałyśmy ostatnią dawkę antybiotyku i już jest o wiele lepiej :) Chociaż podawanie go było dość problematyczne, dławiła się, wypluwała i nie umiała przełykać. Ciekawe jak to będzie z rozszerzaniem diety :/ No i inhalacje też dużo pomogły :) Już nie budzę się w nocy i nie sprawdzam czy oddycha...

Odnośnie fotelików, to jestem w szoku. Wy kupujecie kolejne, a my jeszcze nie wyciągnęliśmy wkładki dla niemowlaka :D Zapada się w nim jeszcze. Ale dzięki za podanie modeli, na pewno się przyda :)

diewuszka86, Anoolka lubią tę wiadomość

ijpbdf9h93cgicla.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia ależ on maleńki :) super fotki! Sporą imprezę mieliście! :)

Justysia dobrze ze juz lepiej <3

U nas tez postep nocny bo pierwszy sen mala spi w wozku dzieki czemu nie chce cyca co godzine. Dzisiaj spala od 22.30 do 5.30 zjadla i spala jeszcze do 7.30 a potem jeszcze godzinke ale juz ze mną. Tak czy siak postep :)

Diewuszka jak u Was?
    Chwilko daj znac po wizycie :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2017, 17:22

Jutysia, Reni@, Chwilka84 lubią tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj był maleńki bo chrzciny były 5 lutego. Teraz urósł i jest co wziąść na ręce. Jeszcze 6 osób nie przyszło bo się rozchorowali. Ja mam dużą rodzinę. To byla tylko najblizsza rodzina.

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 13 marca 2017, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wcześniej pisałam Wam, że moja Hania nie ma czasu jeść. Ale to co było to nic w porównaniu z tym co jest od wczoraj. Hanka jadła o 4 rano, a potem dopiero o 17 30. Sama się nie upominała, a jak ją chciałam przystawić to się wściekała. Oczywiście nadrabiała w nocy. Dzisiaj to samo. Zjadła o 6, a potem dopiero o 14 i na noc o 18. Szkoda, że w nocy sobie takich przerw nie robi haha. A tak serio to mam nadzieję, że jej się szybko odmieni, bo trochę mnie to martwi.

Byłyśmy dzisiaj na wizycie u lekarza i Hania waży 6300 :) Ale nie szczepiłyśmy, bo mąż chory i umówiłam nas za 2 tygodnie.

Chwilka ja od urodzenia Hanki też nie przespałam dłużej niż 3 h. A najczęściej to pobudki mamy co 2 ;) Mam nadzieję, że z Kubusiem wszystko szybko się wyjaśni. Najgorzej jak się tak dziecko meczy, a nie można pomóc :( Hani czasem nad ranem coś się zbiera i tak ją zatyka przez co się budzi. Jak chcę odciągnąć to się nie da, ale jak ją trochę w pionie potrzymam to trochę spływa. Ale to chyba przez ząbki, jakiś katar, ślina.

Dziewuszka jak tam?

Justysia być może przez jakiś czas nie wrócicie do całych przespanych nocy... Dzieciaki teraz wszystko chłoną i potem przeżywają w nocy. Ponoć dopiero się zacznie :D Raczkowanie po łóżeczku itp. Mamy starszaków może napiszą co nas czeka jeszcze ;) A poza tym to naturalne, że większość dzieci kp potrzebuje nocnych karmień.

zem3df9hdz9h654o.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia piękne zdjecia a Hubert jaki elegancki :)

Eryka nie będę straszyć co nas jeszcze czeka :P A tak naprawdę to jeden etap się kończy i zaczyna kolejny i w zasadzie z dziećmi tak juz jest ze nie ważne ile mają to zawsze "COŚ"
    Ale jakie by zycie było nudne bez nich

Eryka, Chwilka84, Sylwusia100, diewuszka86, Sylwia91 lubią tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 13 marca 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renia czyli najlepiej nie pzryzwyczajać się za bardzo do danego stanu rzeczy, bo i tak za chwilę wszystko się zmieni ;)

zem3df9hdz9h654o.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eryka, to mamy bardzo podobnie, Kubi też taki szczypiorek, mały jest :-) dziwię się że w dzień nie padam jeszcze na twarz jak mam taki przerywany sen.
    Byliśmy u nefrologa i jest wszystko ok, kontrola za pół roku ale tylko jeśli coś się będzie działo.

Blu, Eryka, Reni@, Sylwia91 lubią tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tak czytam ile razy wstajecie w nocy, to mega was podziwiam. Wiadomo, jak dziecko płacze, to trzeba, ale chyba bym padła albo wysiadła psychicznie gdyby mnie to spotkało. Także wielki szacun i oczywiście kciuki żeby dzieciaczki jednak przestawiły się na dłuższe okresy spania w nocy.

Sylwusia piękna sesja, Renia dorodny kawaler :)

W weekend mielismy gości w sobotę i w niedzielę, także usiadłam może na jakąś godzinę w sumie przez dwa dni (wszystko przez męża, bo jest strasznie towarzyski). Zła jestem trochę, bo jednak chętnie spedzilabym leniwe i spokojne popołudnie chociaż raz w tygodniu, no ale cóż... Zapowiedziałam mu już na przyszłość, że goście ok, ale 1 raz w tygodniu bo nie mam siły na więcej :p

Reni@ lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 13 marca 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez pierwsze 2 miesiące byłam wykończona, ale od kiedy śpię razem z małą i karmienie jest właśnie na śpiocha (więc odpada noszenie i usypianie) to jest dobrze. Wiadomo, ze są noce lepsze i gorsze, ale generalnie chodzę w miarę wyspana :) Ostatnio czytałam, że matkom śpiącym razem z dziećmi cykle snu się synchronizują i dzięki temu można się nawet wyspać. Chyba coś w tym jest w naszym przypadku. Albo kwestia przyzwyczajenia już :)

Sylwia91, Anoolka, Chwilka84 lubią tę wiadomość

zem3df9hdz9h654o.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:

Niecierpliwa, dziękuję za odpowiedź w kwestii fotelika. Najpewniej też weźmiemy Sironę, gdy dotychczasowy fotelik stanie się zbyt maly. Jaka macie tapicerkę?

Mamy Manhattan Grey. Zboczenie na punkcoe szarego

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja was podziwiam za to wstawanie u nas maly od 2 miesiaca przesypia cale noce. Mam nadzieje, ze tak zostanie. Czasami w nocy slysze, ze kreci sie w łóżeczku to daje mu wody i on na spiocha wezmie ze dwa lyczki i dalej śpi.

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eryka wrote:
    Renia czyli najlepiej nie pzryzwyczajać się za bardzo do danego stanu rzeczy, bo i tak za chwilę wszystko się zmieni ;)

Zdecydowanie tak :)

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • kalika Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Mamy Manhattan Grey. Zboczenie na punkcoe szarego
    Haha, znam to. Od pewnego czasu wszystko kupuje w szarym kolorzd ;) Mam w tej tapicerce aktualny fotelik i wózek. Z jednej strony chciałabym coś nowego, a z drugiej ta tapicerka jest ładna, praktyczna i uniwersalna.

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:
    Haha, znam to. Od pewnego czasu wszystko kupuje w szarym kolorzd ;) Mam w tej tapicerce aktualny fotelik i wózek. Z jednej strony chciałabym coś nowego, a z drugiej ta tapicerka jest ładna, praktyczna i uniwersalna.

Hahahaha :-D możemy sobie przybić piąteczkę :-D
    Też mamy szary wózek i mniejszego Cybexa. I sporo ciuszków biało-szarych :-)
    Próbowałam się powstrzymać, ale to silniejsze ode mnie :-D i gdzieś z tyłu głowy mały diabełek mówił, że uniwersalny i przy drugim będzie ok, nawet jeśli dziewczynka.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Hahahaha :-D możemy sobie przybić piąteczkę :-D
    Też mamy szary wózek i mniejszego Cybexa. I sporo ciuszków biało-szarych :-)
    Próbowałam się powstrzymać, ale to silniejsze ode mnie :-D i gdzieś z tyłu głowy mały diabełek mówił, że uniwersalny i przy drugim będzie ok, nawet jeśli dziewczynka.
    Mogę się podpisać pod każdym Twoim słowem. Grey is new black ;)
    Skoro jesteśmy przy temacie, zostawiacie ubranka dla przyszłego potomka, czy sprzedajecie i potem kupicie nowe?

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2017, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No cóż mogę powiedzieć, u mnie ciężko.
    Póki co Kubuś oprócz tej jednej butli 50 ml nie ruszył mm.
    Karmię go piersią (częściej niż wcześniej) i odciągam mleko, wieczorem mąż mu daje. Właściwie to nic innego nie robię tylko karmię i odciągam. Cycki mnie bolą i tak kłują zwłaszcza podczas odciągania. Boję się, że przesadzę i skończy się jakimś zapaleniem. A niestety za jednym razem zbiera się marne 20, 30 ml. Odciągam metodą 753. Co dziwne, Kuba w ciągu dnia je z każdego cyca po 5, 7 min i wydaje się być zadowolony. Wieczorem zaś robi się z niego głodomor. Wczoraj zjadł 120 ml mojego mleka z butli + dwa cyce. Dziś wisiał mi na cycach prawie godzinę zanim usnął. Niestety brzuszek wygląda nadal na wychudzony. W środę idziemy zrobić badania i zobaczymy co wyjdzie. Jeśli będę musiała dokarmiać to chcę mieszać mm z moim mlekiem do skończenia 6 miesiąca, któraś z Was tak robi?
    Tak w ogóle to przemyślałam sobie jak to było z nocnym karmieniem i widzę zasadniczy błąd, który robiliśmy. Kuba czasami budził się, dostawał smoka i potrafił jeszcze spać np 2 godziny. A może zamiast smoka powinien był dostawać cyca i wszystko byłoby ok i by przybierał tak jak trzeba. A może taka jego natura po tatusiu, mąż jest z tych wysokich szczupło-chudych. Nie wiem już sama. W każdym razie robię co mogę i nie będę sobie mogła wyrzucić, że od razu się poddałam.

Jutysia, ciekawa stronka, dzięki za podrzucenie. Szkoda, że nie miałam takiej wiedzy zanim poszliśmy do lekarza. Wiem, że psychika i brak wiary we własne możliwości dużo tu robi.

Kalika my ubranka zostawiamy. Wsadzamy je do worka próżniowego i będą tak czekały w piwnicy na rodzeństwo Kubulka.

Chwilka trzymam kciuki, żeby Kubuś poczuł się lepiej.

l54t4dr.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2017, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diewuszka ja myślę że to troche wina smoka w nocy... ja tez jak daje malej smoka to poglamie i zasnie bo wiadomo nic nie leci, ale jak dam pierś to chętnie zjada. Dlatego smoka owszem do zasypiania ale dopiero gdy sama puści pierś i podziękuje za mleko a nie może zasnąć albo się kręci jeszcze. Myślę że po takim karmieniu jak poszesz mały powinien przybrać na wadze a jeśli tylko przybiera to bym została na kp chyba i ewentualnie rozszerzyła powoli dietę tak zeby sobie "dojadl" czegoś jeszcze np. Kaszki zmieszanej z owocami. Oczywiście zrób to co czujesz że powinnas zrobić, my mozemy tylko radzić i mówić co byśmy robiły w danej sytucaji, a wybrac musisz sama. Wiem że dasz rade :) <3

Kalika ja ubranka jak Diewuszka pakuje do worka próżniowego rozmiarami np. W jednym worku mam od 56 do malego 68 a kolejny już większe rozmiary. Daleko nie wynosze, chowam do łóżka u malej w pokoju.

diewuszka86 lubi tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    No cóż mogę powiedzieć, u mnie ciężko.
    Póki co Kubuś oprócz tej jednej butli 50 ml nie ruszył mm.
    Karmię go piersią (częściej niż wcześniej) i odciągam mleko, wieczorem mąż mu daje. Właściwie to nic innego nie robię tylko karmię i odciągam. Cycki mnie bolą i tak kłują zwłaszcza podczas odciągania. Boję się, że przesadzę i skończy się jakimś zapaleniem. A niestety za jednym razem zbiera się marne 20, 30 ml. Odciągam metodą 753. Co dziwne, Kuba w ciągu dnia je z każdego cyca po 5, 7 min i wydaje się być zadowolony. Wieczorem zaś robi się z niego głodomor. Wczoraj zjadł 120 ml mojego mleka z butli + dwa cyce. Dziś wisiał mi na cycach prawie godzinę zanim usnął. Niestety brzuszek wygląda nadal na wychudzony. W środę idziemy zrobić badania i zobaczymy co wyjdzie. Jeśli będę musiała dokarmiać to chcę mieszać mm z moim mlekiem do skończenia 6 miesiąca, któraś z Was tak robi?
    Tak w ogóle to przemyślałam sobie jak to było z nocnym karmieniem i widzę zasadniczy błąd, który robiliśmy. Kuba czasami budził się, dostawał smoka i potrafił jeszcze spać np 2 godziny. A może zamiast smoka powinien był dostawać cyca i wszystko byłoby ok i by przybierał tak jak trzeba. A może taka jego natura po tatusiu, mąż jest z tych wysokich szczupło-chudych. Nie wiem już sama. W każdym razie robię co mogę i nie będę sobie mogła wyrzucić, że od razu się poddałam.

Jutysia, ciekawa stronka, dzięki za podrzucenie. Szkoda, że nie miałam takiej wiedzy zanim poszliśmy do lekarza. Wiem, że psychika i brak wiary we własne możliwości dużo tu robi.

Kalika my ubranka zostawiamy. Wsadzamy je do worka próżniowego i będą tak czekały w piwnicy na rodzeństwo Kubulka.

Chwilka trzymam kciuki, żeby Kubuś poczuł się lepiej.
    Diewuszka ja dalej widzę że nie wierzysz za bardzo że możesz wykarmić malucha. Ważysz go codziennie?

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj rano leżę z Kubą, on sobie gada, ja udaje ze śpi, a jak otworzyłam oczy i się z nim przywitałam to obrócił się do mnie z pleców na brzuch,pierwszy raz :-)

Diewuszka, kup sobie ten Femaltiker, naprawdę warto, ja piłam i po3 dnich
    czułam że cycki mam pełniejsze.

Ja też siebie podziwiam za to wstawanie w nocy,rozpoczynania dnia o 6, i jeszcze życie ogarniam w ciągu dnia,tym bardziej że ja straszny śpioch jestem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2017, 10:59

Sylwia91, Reni@, kalika, Anoolka, Eryka lubią tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieaczyny czy wasze dzieci tez tak malo jedza? Bo Igus je bardzo malo po 70-80 ml ...az zdiziwona jestem dodatku slini sie jak piesek. Czy myslicis ze wycjodza mu zeby i przez to ta niechec do jedzenia ?? Hmm...

‹‹ 1211 1212 1213 1214 1215 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ