Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Szynszyl, nie w tą a przyszła sobotę jest nasz wielki dzień Myślę, że 1 kwietnia to dobra data na takie ekscesy
Ostatnio kupiłam w Rossmannie w promocji "Alaantkowe blw" i dziś czytałam w ogrodzie, gdy młody spał w wózku. Pogoda była cudownie wiosenna. Jakie książki o blw zamówiłas?
Miki też ma dziś dzień szaleństw. Leżał koło mnie na łóżku i turlal się po całym, raz w jedną, raz w drugą stronę. Nie ma już opcji, żeby zostawić go bez nadzoru.
Co do blw, to uważam, że jego wprowadzenie zgodnie z zasadami, czyli po 6 mz, gdy dziecko stabilnie siedzi i motorycznie jest gotowe do rozszerzania diety (samodzielnie chwyta jedzenie, trafia nim do buzi i nie wypycha językiem) jest mniej obciążające dla przewodu pokarmowego niż wprowadzanie papek po 4 miesiącu życia.
My zamawialismy personalizowane zaproszenia ze zdjęciem Mikołaja z sesji noworodkowej.
Eryka, żeby zacząć blw dziecko musi stabilnie siedzieć, choćby z podparciem, ale stabilnie. Poniekąd chroni to przed zakrztuszeniem. Jeśli Hania ma obniżone napięcie mięśniowe, to zapewne w wieku 6 miesięcy jeszcze nie będzie na to gotowa. Z blw trzeba czekać, aż ten moment nastąpi, czasami jest to nawet w 8 miesiącu życia.szynszyl, Eryka lubią tę wiadomość
06.2015 - nasz aniołek:*
-
My zapraszaliśmy tylko ustnie na chrzest. Byli rodzice, dziadkowie, rodzeństwo plus nasi chrzestni i jeden wujek, u którego byliśmy na chrzcinach córki.
Co do blw to my nie jesteśmy przekonani do tego zupełnie i chyba pozostaniemy przy starej papkowej metodzie. A bardziej stałe pokarmy zaczniemy wprowadzać bliżej 10 mca życia. -
Ja się blw boję, stan przed zawałowy mam jak daje Kubie jaglanke zblendowana, wiec przy blw na pewno bym zemdlała:P ale może jak Kalika pisze, jak będzie starszy, i będzie sam siedział, choć wole na razie papki, a później po prostu będę kroić mu jedzonko w kosteczke żeby jadł sobie ręka.
Kalika, jak ta książka alankowa?fajne przepisy? Ja mam ksiązke Mały Smakosz, fajnei jest napisane co z czym można połączyć, polecam.
My na chrzest robiliśmy zaproszenia -
zamówiłam "bobas lubi wybór" i "bobas lubi wybór książka kucharska"
te nasze małe kluseczki tak szybko dorastają, że szok.Już mi się wydaje, że Hania nie może być bardziej słodka, a następnego dnia robi mnóstwo innych rzeczy i mnie rozczula
czytałam trochę tego alaantkowego bloga, sporo przepisów, nawet nie wiedziałam, że wydali książkę -
Chwilka, książka fajna. Jest wstęp o blw, a potem dużo przepisów podzielonych na kategorie. Jeszcze nic nie robiłam z tego, ale wyglądają smakowicie. Idea blw jest to, że dziecko je to co reszta rodziny, tylko odpowiednio dostosowane, czyli np. bez soli, cukru, także te przepisy są takie, że sama bym chętnie zjadła Możesz sobie wejść na blog autorek www.alaantkoweblw.pl i poprzegladac, bo tam jest bardzo dużo przepisów.
Dzięki za tytuł, muszę mu się przyjrzeć bliżej
Szynszyl, masz rację, rosną bardzo szybko i są coraz słodsze te nasze bobasy. Moj Miki ma już 8 kg i w sobotę przebily mu się dolne jedynkiszynszyl lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnysarcia123 wrote:Pytanie
w Wielkanoc chrzcimy synka, czy dawalyscie zaproszenia w formie papierowej czy tylko slpwne ? Bo zastanawiam sie nad tym wg. Mnie zaproszenia to takie mile i na poziomie nie wiem jak myslicie? Kogo zapraszalyscie na chrzciny ? -
Diewuszka, synek stanął na wysokości zadania:) Czekam na fotorelację
Niecierpliwa, sama Mikiemu wypisalam Rejestracja jest od 2 rz, ale z obserwacji klinicznych wynika, że jest bezpieczny także u niemowląt. Znajome dermatolozki stosują z powodzeniem od ok. 6 miesiąca życia. Jest to zastosowanie off label, jednak w świetle aktualnych doniesień wydaje się być uzasadnione. Sterydy na twarz to zło, a czyms leczyć trzeba, bo nie zawsze sama pielęgnacja wystarcza.
-
NiecierpliwaKarolina wrote:Renia, Ignaś mały klusek karmisz go tylko mm?
Dużo zdrówka! Oby ta infekcja szybko minęła!
I sto lat dla Mikiego!!!
Mm + owoc, obiadek i wieczorem kaszka. Miki był nawet ciut grubszy w jego wieku a teraz chudzina ze spodnie z tylka spadają taki urok -
Kalika, ja też zaplanowalam rozszerzanie diety na sobotę . Mojemu Mikolajowi jeszcze się jedynki nie przebiły, ale chyba rosną, bo dziąsła rozpulchnione, a noce marudne. W środę mam zaplanowane szczepienie na pneumo i powiem Wam, że nie jestem pewna, czy to dobry pomysł przy tym zabkowaniu. Z drugiej strony nie wiadomo, ile to potrwa. Najwyżej dopytam się pediatry i zdecyduję na miejscu.
Jestem przeciwniczka przebijaniu uszu niemowlakom! Co to w ogóle jest za pomysł! Ja przebilam sobie uszy w wieku 21 lat .
Ta zmiana na czole się zmniejszyla.Przy uszach nic nie pęka. Mały normalnie się nie drapie, ale jak jest spiacy, to trze oczy i czoło. Wystarczy go na sekundę z oka spuscic i już się potrafi drapnac. A paznokcie mu rosną z prędkością światła.
Mój Mikus nie umie się jeszcze obracać z brzucha na plecy. Może raz mu się zdarzyło. Pewnie za rzadko go kładę na brzuch, muszę się z tym poprawić,ale czasem ciężko mi to robić,bo Miki tego strasznie nie lubi. Podnosi główkę, ramionka i co tam trzeba,ale nie lubi i strasznie mi protestuje.
Z nowości: wczoraj po raz pierwszy sama pojechalam z małym tramwajem. Jak na złość przyjechał taki ze schodkami,ale ludzie pomogli i daliśmy radę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2017, 02:22
diewuszka86, kalika, szynszyl, Chwilka84, Sylwia91 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny niedawno przeżywałyśmy tutaj pierwszy skończony miesiąc naszych maluszków a teraz już półroczki się zaczęły. Nieźle. Zdrowia dla małych solenizantów! I dla ich starszego rodzeństwa. Ciekawe jak tam maluchy Dei. One to już duże dzieciaczki
Nim się obejrzymy będą roczki na tapecie. -
nick nieaktualny