X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ignaś nauczył sie pluć jedzeniem. Jak mu smakuje to zajada i buźkę szeroko otwiera. Dziś dostał obiadek z malutkimi kawałkami ryżu i nie podeszło mu więc zaczął sobie robić brrrr wargami plując na wszystko w koło. Łobuz mały

Sylwia91, NiecierpliwaKarolina, Chwilka84, Anoolka, diewuszka86, kkkaaarrr, kalika lubią tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renia a to spryciarz :D u nas króluje kaszka z dodatkiem owoców i marchewka z ziemniaczkami i dynia z ziemniaczkami :D narazie nic więcej nie podaję. Żadnych dolegliwości nie zauważyłam :)

Anoolka chyba dietę powinno się zacząć rozszerzac tak czy siak kolo 6mca życia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2017, 18:00

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka ja też jeszcze nie zaczęłam :)

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Jutysia Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2017, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai, trzymaj się, zdrówka dla synka! W którym szpitalu leżycie? Warunki i opieka w porządku?

My też jeszcze czekamy z rozszerzaniem diety. Chociaż Ania czasem patrzy na mnie takim wzrokiem jak coś jem, że chyba zaczniemy wcześniej niż planowałam ;)

Kai lubi tę wiadomość

ijpbdf9h93cgicla.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zaczeliśmy od 5miesiąca i 1dzień. :) Mam książkę "U malucha na talerzu" i są przepisy od 4m. Na razie dawałam słoiczki, ale jutro chyba mu ugotuję 1wszą maminą zupkę. Dziś dodałam do zupki pół łyżeczki kleiki ryżowego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2017, 20:52

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Dziewczyny czy Wy wszystkie już rozszerzacie dietę? My czekamy dopóki Hania nie zacznie sama sięgać po jedzenie ;)
    Mikołaj dziś skończył 6 miesięcy, a dietę rozszerzać zaczynamy pojutrze. Macie jeszcze czas, spokojnie :)

Sylwia91, Anoolka, Reni@, diewuszka86 lubią tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalika sto lat dla solenizanta :)

kalika lubi tę wiadomość

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatoolka, my juz rozszerzamy pełna para, dzisiaj była rano jaglanka z jabłkiem i morelami,obiad zupka, brokułowo-ziemniaczano-selerowo-pietruszkowo-marchewkowa z amarantusem, na kolacje kaszka z mm+jabłko i oczywiście miedzy czasie cycek:)

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my przechodzimy już na spacerówkę, pomimo ze jeszcze mamy sporo w niej luzu, ale ma być tak ciepło zresztą będzie więcej widział, dobrze, że nam się całkowicie na płasko rozkład i będę miała zdecydowanie lżej:)

diewuszka86, kalika, kkkaaarrr lubią tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2017, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:

Anoolka chyba dietę powinno się zacząć rozszerzac tak czy siak kolo 6mca życia.
    Sylwia uważam że każde dziecko jest inne więc dietę zacznę rozszerzać jak zobaczę że jest już gotowa ;) Na razie nie siedzi i nie sięga po jedzenie więc czekam.

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalika, sto lat dla Mikiego ;-)

kalika lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy rozszerzać dietę, ale Kubuś wystrzelił z wagą więc na razie jeszcze czekamy. W przyszłym tygodniu kontrola u lekarza to coś zdecydujemy. Myślę, że poczekamy jeszcze minimum 2 tygodnie choć czasem Kubek patrzy się na jedzenie jak sroka w gnat, aż mi głupio, źe ja jem a on nie :P

A jutro.. Muszyno nadchodzimy :) Trzymajcie kciuki, żeby Kubuś jakoś przeżył te 250 km.

Chwilka84, NiecierpliwaKarolina, Reni@, kalika, Sylwia91 lubią tę wiadomość

l54t4dr.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 02:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dzięki za wsparcie. Leżę sobie, obok mnie Mikus w masce tlenowej. Miał trochę duszności, więc mu kazali zakładać. Ogólnie są pomocni, choć czasem im trudno zrozumieć, że niekoniecznie mam wiedzę medyczną i nie zawsze wiem, która z moich obserwacji jest ważna, a która nie.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 05:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka, z czego robisz jaglanke? Jakas dzidziusiowa kaszka czy zwykla? A moze płatki?

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 marca 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalika

jesteś pielegniarka czy farmaceutka ? Tak z ciekawosci pytam bo widze ze dosyc leki ogarniasz

• Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Kalika

jesteś pielegniarka czy farmaceutka ? Tak z ciekawosci pytam bo widze ze dosyc leki ogarniasz

Ja obstawiam, że Kalika jest lekarzem, tylko nie chce się pochwalić specjalizacją

Sylwia91, Anoolka lubią tę wiadomość

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Sunshine89 Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca 2017, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się po dłuższej nieobecności i przesyłamy wszystkim mamom i ich pociechom moc uścisków w to wiosenne popołudnie :)

My przeszłyśmy z Oliwką na spacerówkę kilka dni temu, bo mała raz za razem, uparcie podnosiła się w gondoli do siadu. Możecie się domyślić jakaż była jej irytacja, gdy jej to nie wychodziło. A z racji tego, że jest bardzo zainteresowana otaczającym ją światem świetnie odnalazła się w nowej wersji wózka. Tym bardziej, że ma 3stopniowo regulowane oparcie, a więc śmiało może i bezpiecznie siedzieć, i leżeć podczas drzemki na świeżym powietrzu :)

Odnośnie rozszerzania diety, to my zaczęliśmy powolutku działać po skończonym 4 miesiącu. Tak więc na tą chwilę córa uwielbia towarzyszyć nam podczas posiłków - ba, gdy nie czeka na nią coś dobrego, a my w tym czasie jemy, to jest mega awantura :P Podobnie zresztą, gdy tylko zobaczy w zasięgu wzroku swoją łyżeczkę i nie będzie niosło to za sobą skutku w postaci posiłku :D W ogóle w kwestii jedzenia to jest absolutnie złote dziecko - wcina z apetytem zarówno zupki, jak i deserki. O ile jednak te drugie mają gładką konsystencję, o tyle zupek staram się nie podawać w postaci papek. Wszystko ugniatam za pomocą widelca i widzę, że coraz chętniej otwiera się na większe kawałki chociażby marchewki. Na śniadanko króluje jednak kasza manna z owocem :) A propo kaszki, w jakiej proporcji przygotowujecie maluchowi kaszkę na dobranoc? I czy robicie ją na wodzie, czy na mm? Bo chciałabym spróbować podać ją Oliwce na noc, żeby zobaczyć, czy dalej będzie domagać się posiłku o 4 nad ranem, czy też będzie miała syty brzuszek do porannej pobudki :)

Zauważyłam, że małej zdarza się ostatnio zawstydzić na widok albo głos niektórych mężczyzn, albo osób, które widzi nieco rzadziej. Chowa wtedy głowę w moją klatkę piersiową i dopiero po chwili na nowo ją podnosi. Ponadto jest jeszcze większym śmieszkiem niż była. Wszystko ją cieszy, bawi i daje powód do uśmiechu. Z zabawek furorę robi obecnie maskotka minionka i taka żyrafa we wannie na kółkach, za którą gdyby tylko mogła, pobiegłaby niczym struś pędziwiatr :D

Aaa i jest zafascynowana piosenką Gummi Misia "Bańkę łap" :D :D

Sylwia91, diewuszka86 lubią tę wiadomość

klz9upjyjtca1iud.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, rozgryzlas mnie ;p

Sarcia, dzięki za komplement ;) Staram się ogarniać ;P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2017, 19:47

Reni@ lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine u nas z zawstydzaniem jest dokładnie to samo!!:) super że tak swietnie już jecie wszystko! My póki co bazujemy na cycusiu ale raz dziennie jest kaszka z owocami albo warzywka tylko ze jeszcze w postaci papki. Bardziej stale zacznę dawać jak usiadzie. Do lyzeczki tez z daleka już buzie otwiera i co najlepsze to pięknie ściąga sama wszystko :) musimy tylko kupic jakiś kubeczek bo z butelki nie chce pić soczków, dzisiaj piła łyżeczką....

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Chwilka, z czego robisz jaglanke? Jakas dzidziusiowa kaszka czy zwykla? A moze płatki?

Z normalnej kaszy jaglanej, ja jem co rano takie śniadanie, wiec jest mi łatwo i szybko przygotować dla nas dwojga.

A ja dzisiaj miałam dzień piękności, mamy w ndz chrzest i byłam na paznokcia, ogarnęłam tez brwi i zaliczyłam tez fryzjera i mam piękny balayge, mój mąż był dzielny i siedział z Kubisławem:)tylko boi sie mu dawać jedzenie, że się zakrztusi, ale teraz ma kilka dni wolnego i będzie go częściej karmił, żeby się przyzwyczaił.

Dziewczyny, skąd wiecie że maluch się najadł?? Kuba ma nieraz taki odruch wymioty, ale jak widzi jedzenie na łyżeczce do otwiera i chce i nie wiem czy mu wtedy jeszcze dawać?

kalika, Reni@ lubią tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
‹‹ 1229 1230 1231 1232 1233 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ