X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anienka, a to niespodzianka! Gratulacje, nudnej i spokojnej ciąży :)

U nas wreszcie pierwszy ząb na horyzoncie.

Byliśmy z młodym u ortopedy, bo od soboty, czyli od momentu kiedy wspina się na nas i staje zaczęły mu wypadać kolana w stawach, tak mu przeskakują i wracają, głównie jak pociera nogi o siebie. Uspokoił nas że wszystko jest ok, że jeszcze tam w środku w kolanach nie ma pełnej stabilizacji. To przeskakiwanie jest okropne...

Kalika pytanie do Ciebie, czy po wypadku samochodowym może wrócić dawna choroba lokomocyjna, czy może jednak powinnam jechać na SOR? No i miałam klika razy bóle głowy. Wypadek miałam w sobotę,bóle zaczęły się w poniedziałek po południu, na rtg kręgosłupa nic złego nie wyszło, zrobiłam bo szyja mnie trochę bolała, już nie boli. Tylko ta głowa co jakiś czas i przy jeździe samochodem czuję się jak przy chorobie lokomocyjnej i też od poniedziałku.

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas turlanie jest z prędkością światła. Nie wiedziałam, że tak szybko można się przekrecac :-) pozycja do raczkowania u nas jest bardzo często i mały buja się przód, tył. Dzisiaj ze dwa razy przesunął rączkę do przodu z takiej pozycji. Sam jeszcze nie siada, ale posadzony siedzi bardzo ładnie. Tylko tego staramy się nie robić. Czekamy aż sam usiądzie. Pani rehabilitantka powiedziała, że niedługo powinien usiąść bo nożke sobie podklada. Z rehabilitacja już kończymy. Napięcia już nie ma. Mały prawidłowo się rozwija :-)

szynszyl, Jutysia lubią tę wiadomość

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 05:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy to prawda, że nie powinno się sadzac dziecka, poki samo nie usiądzie? Czy to dotyczy tylko siedzenia bez podporki? Ja sadzam Mikusia, ale z podporka. Nie wiem, czy dobrze robię.
    Brzuch mam wzdety, napięty. Nie wiem, czy to kwestia mojej watroby i trzustki, czy może okres się zbliża? Skończyłam karmic piersią miesiąc temu, a okresu nadal brak. Idę do ginekologa w przyszłym tygodniu, to się może czegoś dowiem.
    Moja przyjaciółka, która jest w ciąży, przyniosla mi wszystkie swoje letnie sukienki, żebym sobie ponosila i żeby się jej w szafie nie marnowaly. Ja jej udostepnilam moje zeszloroczne ciążowe ;-).

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai, to prawda, nie powinno się sadzac dopokj nie usiądzie. Sa dwa powody dlaczego. Pierwszy to brak gotowosci kregoslupa i miesni do takiej pozycji i sadzanie moze negatywnie wplywac na postawe (wygiecie miednicy, kregoslupa, zeber). Oczywiście to wszystkonie od jednorazowego posadzenia, ale im wiecej i im wczesniej tym gorzej. Drugi to rozleniwianie dziecka, ciagle sadzane nie ma motywacji aby samemu probowac usiasc i tu juz duzo od charakteru zalezy, ale moze zaczac wymuszac, aby je sadzac.

Chwilka84 lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kalika Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, choroba lokomocyjna nie nawraca w wyniku wypadku. To o czym piszesz wygląda na efekt urazu mózgowia i /lub struktur ucha wewnętrznego podczas wypadku. Ostateczna diagnozę może postawić lekarz po zbadaniu i ewentualnym badaniu obrazowym.

Kai, jest dokładnie tak, jak pisze Kkkaaarrr. Co więcej, nie powinno się stawiać dzieci samodzielnie nie stojacych, używać chodzików, pchaczy, prowadzic niechodzacego samodzielnie dziecka za ręce czy używać szelek do chodzenia. Dziecko, gdy będzie gotowe mentalnie i fizycznie,,samo sobie poradzi, a przyspieszanie działa tylko na jego niekorzyść.

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalika u nas rehabilitantka tak właśnie mówi. My małego staramy się na sadzac. W spacerowce zazwyczaj jeździ jeszcze na lezaco, chyba że już bardzo się buntuje to jest w tej pozycji pół leżącej. Nam powiedziała, że częste sadzanie dzieci, które jeszcze same nie siadają może przysporzyć więcej kłopotów niż dobrego. U nas mały trzyma bardzo ładnie nóżki jak go przypadkowo postawiłam, pewnie jak byśmy go prowadzali to by nam chodził. Ale tego też mamy nie robić. Na wszystko czekamy cierpliwie :-)

kalika lubi tę wiadomość

bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak mam odstawic od piersi dziecko? 2 gin radzily odstawic, ja tez czuje ze skladniki odzywcze musze magazynowac dla mlodszego dziecia. Z ndz na pon karmilam w nocy, wczoraj na wieczor i dzis znowu czuje ze bede musiala nakarmic na wieczor, bo juz mam pelne piersi. Zebym nie dostala zapalenia czy cos, przez to przetrzymanie. Moze obralam zla technike i powinnam karmic za kazdym razem ale krotko? Cos pic? Szalwie?

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piłam szalwie trzy razy po dwie torebki.

Anieńka lubi tę wiadomość

bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem powinnaś karmić, gdy czujesz, że piersi są pełne. W innym przypadku faktycznie możesz nabawic się zastoju lub nawet zapalenia piersi, a tego Ci nie trzeba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2017, 21:39

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Kai Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może odciagaj laktatorem, tylko coraz rzadziej i krocej. Ja tak robiłam. Dziecko ssie mocniej niz laktator.
    Kkkaarrr, Kaliko, Sylwusiu, dzięki za odpowiedź. Człowiek uczy się przez całe życie. Wydawało mi się, że jak go sadzam, to go do tej pozycji zachecam... No to trzeba będzie jednak przestać go wyreczac. A najlepsze jest to, że siedzieć jeszcze dobrze nie umie, a już by najchętniej stał. Wypycha biodra do przodu jak w paso doble i prostuje nogi, gdy go chcę położyć lub posadzić.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy dziś na kontroli. Trzeszczy mu nadal w plucach, ale jakby mniej... :-) Mamy też wynik impedancji przełyku. Refluksu jako takiego nie stwierdzono, ale niewykluczone są mikroaspiracje, czyli mowiac po ludzku, moze mu się odrobinę jedzonka dostawać do ukladu oddechowego. Msmy działać antyrefluksowo przez dwa tygodnie i znowu kontrola. Muszę mu zageszczac wszystko skrobia kukurydziana i podawac syropek. Ale najważniejsze, że w domu, a nie w szpitalu :-).

Limerikowo lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai nasz też prostuje nogi i jak go postawiłam to miał sztywne i pewnie by chodził jakbym go prowadzala. Bo ładnie przebieral nóżkami. Ale niestety czekam cierpliwie aż wreszcie sam będzie sobie siadal. Mam nadzieję, że będzie to niedługo bo chcialabym z nim rowerem pojeździć :-)

bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia ja to czytałam, że z jeżdżeniem na rowerze to też nie za szybko można, dopiero po 1.5-2 lat, bo to, że siedzi nie jest wystarczające, tylko ciało maluszka musi być jeszcze zdolne do amortyzacji wstrząsów.

Eryka lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szynszyl wiadomo, że nie będę z nim jeździć nie wiadomo ile. Ale tak mi brakuje roweru, że przynajmniej na 20 minut raz na jakiś czas bym pojezdzila :-)

bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie sie zaczyna, bym spala caly dzien i jestem strasznie slaba. 1 trymestr zle wspominam, ale jeszcze tylko kilka tygodni. W dalszym ciagu nie wierze ze to sie dzieje :D tym bardziej ze tydzien temu moja bratowa miala ciaze pozamaciczna.. gdyby nie to bysmy rodzily w tym samym czasie.

U nas Jasiek lata do tylu jak tak Was czytam, dopiero co sie zaczal smiesznie wspinac na wysokie poduchy, ale gdzie mu jeszcze do wstawiania a nawet siadania. Nawet z oparciem nie usiedzi. W czworaku to raz sie podnosi, ale czesciej nie. Na NFZ mamy jeszcze 1 rehabilitacje, ciekawa jestem czy przedluzy nam turnus lek rehabilitacji.

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kilka dni mnie nie było, bo forum szwankowało, a tu proszę.... :-)

Gratulacje Anieńka!!! :-) :-) :-) dużo zdrówka dla Was!

Co do zębów to Olesław ma sztuk 6, ale właśnie mu idą górne kły. Jakieś dziwne to dziecko :-P
    Na rok będzie miał całą szczękę.
    No i mam pewien problem, bo zaczyna mi się podnosić na nogi przy kanapie i szafce z tv. Ale jest to mocno niestabilne. Hamować go jakoś?

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Canario Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2017, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w ten piękny dzień ❤️ Asiu gratuluje najmocniej jak sie da! juz sobie wspominam jak to było zobaczyć te 2 krechy w tak nie wielkim odstępie czasu od 1 porodu :) czuje ze jestem gotowa na jeszcze jedno dziecko i to moze całkiem niedługo. Właśnie nawiedził mnie pierwszy okres to przynajmniej bede wiedzieć co i kiedy :)
    Ja jestem trochę przerażona sprawnością mojej małej pociechy, nie dość ze zaczęła siadać zanim juz tak bardzo stabilnie siedziała (do teraz jeszcze czasem machnie nóżkami do góry i bach na plecy) to dziś doczołgała sie (bo raczkowanie to takie na 40% narazie) do schodów kucnela przy nich i podniosła jedna nogę tak jakby chciała sie podciągnąć do stania

6sutugpj60yxh30c.png
    3i498ribv16bojj6.png
    l22nej28p90klfbr.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, u nas też 6 zębów w paszczy i ten sam problem z wstawaniem. Ja nie hamuje, ale też nie zachęcam. Niech robi, co musi robić ;)

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 05:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak chce się dam podnosic to niech wstaje, nie ma co zatrzymywać. Moja siostra zaczęła stawać przy meblach a dopiero później sama siedziała.

bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez 6 ząbków (ta radość jak można je wypróbować na mamie) :)

Karolina ja niczego nie zatrzymuje, nie ingeruje w nic co robi, oprócz wiadomego bycia w pogotowiu na wszelki wypadek. Wyszłam z założenia, że skoro sama chce się spróbować to chyba jest gotowa :)

3jgx3e3kscbj73hd.png
‹‹ 1268 1269 1270 1271 1272 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ