X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2017, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ignaś od kilku dni robi koci grzbiet. Prostuje rączki i nóżki a pupa w górze. Wygląda komicznie. Raczkowanie średnio, najwięcej ze 4 "kroczki " na kolankach zrobił

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Kai Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 00:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikus nie raczkuje i nie pelza, chociaż się stara. Siedzi ładnie. Ma ochotę wstać, ale się nie pociągnie. Obiadki zjada aż mu się uszy trzęsą. Mleko nawet nieźle, wody (kisielkowej, ze skrobia ziemniaczana) najwyżej kilka lykow. Zęby ma dwa. Zastanawiam się, kiedy je myć, bo on ciągle je w nocy...

Reni@, Blu lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai,póki co chodzi o wyrobienie nawyku mycia zębów oraz wzmocnienie szkliwa. Ciężko traktować mycie zębów jako mycie "na noc", bo noc u takiego malucha wygląda inaczej niż u dorosłego ;) Ja myje podczas wieczornej kąpieli.

Mikołaj siedzi, pelza, raczkuje, staje przy meblach\zabawkach i od kilku dni zaczął robić pierwsze kroki np. wzdłuż lozeczka. Ostatnio jest też fascynacja schodami, 2 pierwsze stopnie już zdobył ;) Ledwie nadążam za tym moim dzieckiem ;p Wczoraj był u nas kuzyn z 5cio miesięcznym synkiem i z uwielbieniem patrzylam jak ten leży spokojnie na kanapie i jedynie czasami przewróci się na boczek :)

Reni@, szynszyl, Blu lubią tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to Ignaś dziś ruszył i raczkuje całą parą :) Aż w szoku jestem

kkkaaarrr, Anieńka, szynszyl, kalika, Blu, Eryka, Jutysia, diewuszka86 lubią tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawo Ignaś! i reszta forumowych zuchów oczywiście też ;)

Można dzieci prowadzić za ręce? Kiedyś to było normalne, a teraz coś słyszałam że nie... Leon najchętniej właśnie tak się przemieszcza. Nie jest to żadne ciągnięcie za ręce do góry, raczej dawanie mu tej brakującej równowagi ;) i tak wędrujemy po domu i ogródku. Nie ma opcji, żeby go posadzić w wózku. Moja mama się śmieje, że on w ogóle nóg nie zgina, cały czas chce mieć wyprostowane i albo stać albo chodzić.

Córka ma gorszy czas, chyba bunt dwulatka, chodzi po domu i tylko pod nosem mówi "nie, nie, nie, nie..." I macha paluszkiem, że nie wolno :p faktycznie ostatnio częściej mówię, że czegoś nie może bo cały mnie testuje czy to czego nie mogła robić wczoraj przypadkiem może zrobić dzisiaj ;)

Leon ma 3 żeby, myje mu rano i wieczorem. Jak ja mu nie umyje, to Natalka biega za nim ze szczoteczka, a to grozi poważnym kalectwem :p

Reni@ lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu, kiedyś jak rozmawialam z nasza fizjoterspeutka to mowila, ze nie powinno sie prowadzac za rece. Bede sie z nia widziala w pon to podpytam o wszystkie zalecenia dla dziecka na nozkach, bo ostatnio jak sie widzialysmy to do piero zdobywalismy pozycje czworacza i o staniu czy chodzeniu jeszcze nie marzylismy

Blu lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu nie wiem czy można, ale według mnie jeśli z umiarem to krzywdy mu nie zrobisz, jeśli faktycznie nie jest to ciągnięcie za rączki. Nie wiem jaki będzie Ignaś ale Miki nie dał się chwycić za ręce więc nie miałam tego problemu

Blu lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My Hani nie prowadzamy, zresztą jak kiedyś mąż chciał spróbować to nawet nie chciała, sama drepta przy meblach :)

Blu lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, czyli jednak nie powinnam za dużo z nim chodzić. Przy meblach tez chodzi, ale raczej czworakuje do mnie, łapie za nogę i podciąga się tak że stoi trzymając się za nogawkę od spodenek albo spódnice :p muszę go wtedy złapać, bo strasznie się chwieje, a on tylko na to czeka... Dzięki dziewczyny za wasze uwagi, kkkaaarrr będę bardzo wdzięczna jak podpytasz o to jeszcze fizjo.

Eh a żeby było jeszcze nad czym się zastanawiać, to byliśmy na bilansie dwulatka z Nati i lekarka stwierdziła, Że zdecydowanie więcej powinna gadać :( bardzo mnie to martwi bo codziennie bawimy się zwierzątkami powtarzając odglosy, opowiadam jej co w danej chwili robię, nawet wprowadzam ćwiczenia logopedyczne zw z oddychaniem, ćwiczeniem języka i naśladowaniem różnych min i efekty są mizerne. Pewnie nie ominie nas logopeda. Powinna wymawiać ok 100 słów i powoli łączyć je w zdania. A mówi może 30 -40 i to większość że tylko my z mężem wiemy o co chodzi. Powiedzenie małe dzieci mały kłopot, duże dzieci duży kłopot zaczyna nabierać coraz większego sensu.

kkkaaarrr lubi tę wiadomość

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu, polubilam oczywiście w kobtekscie pytania do fizjoterspeutki. Jak zapomne podzielic sie odp to przypomnij sie w pon wieczorem.

A mowa bym sie zupelnie nie przejmowala. Ja podobno bardzo dligo nic nie mowilam, tylko kilka slow po swojemu. A przyszedl taki dzien, że zaczęłam od razu calymi zdaniami. U logopedy nigdy nie bylam. Dajcie jej moze jeszcze troche czasu :)

Blu lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2017, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu kkkaaarrr dobrze mówi. Daj jej jeszcze czas. Dopiero skończyła 2 latka. Miki też długo wymawiał tylko pojedyncze słowa albo gadał po swojemu. A potem jak zaczął to gadał jak najęty ;)

Blu lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój chrzesniak ponad 3 lata prawie nic nie mówił, tak tylko mruczal i palcem pokazywał. A teraz ma 4,5 roku i mówi cały czas. Opowiadania mówi, wierszyki mowi i piosenki śpiewa. Przyszedł odpowiedni czas i zaczął mówić. Teraz zadaje tyle pytań, że nie wiadomo na co najpierw odpowiadać.

Reni@, Blu lubią tę wiadomość

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2017, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba muszę się wybrac do lekarza. Od około 3 tygodni mam zawroty głowy, tak mi dziwnie ćmi, czasami mam nudności i mroczki przed oczami. I to prawie codziennie teraz
    W ciaży nie jestem, nawet testy robiłam

Zastanawiam się czy to moze mieć zwiazek z odstawieniem Euthyroxu
    Brałam go w róznych dawkach od września 2015. Od 24 maja przestałam bo moja niedoczynnosć nie była wysoka, chodziło głównie o ciążę. Endokrynolog kazała odstawić i po pół roku zrobić badania zeby zobaczyc jak zachowuje się tarczyca

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się dziwię, że ludzie często nie przejmują się brakiem lub opoznieniem mowy. A to przecież tak ważny element rozwoju! Do fizjoterapeuty połowa ludzkości biega z każdą najdrobniejsza nieprawidlowoscia, a logopedy często boją się jak diabeł swieconej wody. Jak dziecko nie zacznie chodzić we właściwym czasie, to biegają po lekarzach. Jak nie mówi, to nieistotne, bo ma jeszcze czas.
    Blu, może alarmu nie ma, ale ja bym się przeszła, choćby kontrolnie. Jak coś, to polecam Centrum Metody Krakowskiej. Świetni ludzie tam pracują.

Ola_Ola, Blu, diewuszka86, kalika lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai popieram Cię w 100%.

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, na razie zdecydowaliśmy że poczekamy jeszcze 3-4 miesiące, jak się nic nie zmieni to pójdziemy do specjalisty (dzięki Kai za polecenie miejsca). Byłam dzisiaj w księgarni, kupiłam jeszcze kilka książeczek zwłaszcza z serii czu czu, jakieś wierszyki łatwe i będę się dalej doktoryzować internetowo z wspierania mowy małego dziecka ;)

Renia ale by było, gdyby Wam się jeszcze gromadka powiększyła :D mam nadzieję, że te zawroty głowy to nic poważnego!

Kai lubi tę wiadomość

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trochę mnie nie było przez to, że mąż na urlopie i ciągle coś robimy razem. Nie dam rady was nadrobić, bo nie jestem w stanie, a wszystko przez to, że dzisiaj odebrałam wynik bety... prawie 13 000 <3 Bóg chyba uslyszal o mojej niepewności i postanowił wystawić nas na próbę ;) W każdym razie cieszymy się oboje bardzo, Basia jeszcze nieświadoma, że będzie starszą siostrą :)

kehlana_miyu, Blu, Jutysia, Reni@, Kai, diewuszka86, Anieńka, marlon, NiecierpliwaKarolina, kalika, Eryka, kkkaaarrr, Sylwusia100 lubią tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2017, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow,Sylwia, gratulacje! :)

Sylwia91 lubi tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Blu Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia gratulacje! <3 13 tys to który to może być tydzień?

Sylwia91 lubi tę wiadomość

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2017, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z wyników bety wyczytałam że okolo 6-7. Jesteśmy oboje z mężem w szoku choć szczęśliwi :) dziękuję dziewczyny

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
‹‹ 1279 1280 1281 1282 1283 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ