X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2017, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania bawi się wszystkim co jej wpadnie w rękę, zabawka jest na chwilę a potem idzie szukać dalej :) wszelakie butelki również są atrakcją :) i lubi pokulać sobie piłkę i za nią gonić. i cieszy się z baloników :)

U nas również z pupą nie ma problemu, ale za to pojawiły się potówki ;/ i strasznie nam się grzeje w foteliku, mamy wkładkę aeromoov, ale działa za słabo, muszę spróbować jeszcze z pieluszką bambusową..

Z nowości to Hania w końcu ogarnęła wychodzenie tyłem ^^ ładnie się obraca przy krawędziach i schodzi :)

NiecierpliwaKarolina, Anoolka, Sylwia91, kalika lubią tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 03:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Dada Extra soft jest ok, kupujemy mu ją, bo ciensza niż premium. Mikus cierpliwie ćwiczy raczkowanie, czuję, że niedlugo się nauczy. Wczoraj też po raz pierwszy złapał się kanapy i wstał. Przebił mu się trzeci ząb - górna jedynka. Jest bardzo grzeczny, czasem marudzi przed pojsciem spać. A tak bawi się ładnie (na topie jest Arka Noego z Fischer Price), oglada książeczki, cwiczy raczkowanie, wszystko chce widzieć, słyszeć, wszystkiego dotknąć i spróbować, zaczepia ludzi smiechem lub gadaniem po swojemu, ale w bardzo sympatyczny sposób. Czy Wasze dzieci pokazują palcem? Mój jeszcze tego nie robi.

Sylwia91 lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Jasio od kilku dni raczkuje dosyc intensywnie, ale jeszcze czesto mu sie to nudzi i wtedy schodzi do poziomu 0 i pelza. Pelzac tez w koncu nauczyl sie prawidlowo ale tez jak mu sie chce chce. Prawidlowo tj prawa reka i lewa noga i na odwrot. Dotychczas pelzal ciagnac dwie rece i dwie nogi rownoczesnie i wygladal jak krolik albo zaba skaczac. I wystarczylo zwbysmy mieli tydzien przerwy w rehabilitacjach i sam pokonuje kolejne kroki. Bo nikt na nim nic nie wymuszal.
    Mieszkamy obok stacji PKP, mamy duze okno ala balkonowe widoku na stacje. Czasem mlody sam slyszy pociag i wtedy idzie go ogladac, a czasem mu zwracamy uwage "Jasio pociag" i wtedy zazwyczaj w czworaku pedzi do okna i wstaje przy oknie i oglada. Taaak mnie to rozczula :) musimy z nim chyba sie wybrac pociagiem na wycieczke.

A ja dziewczyny jestem juz po krzywej cukrowej i wracam do dietki cukrzycowej. Nie wiem jak nie zwariuje przez ponad pol ciazy na diecie, ale niestety wynik po 2h podobnie jak u Jasia ma niewielkie przekroczenie ;( jestem chyba podatna na cukrzyce.. niech mi ktos powie ze w ciazy mozna wszystko jesc...

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai moj tez jeszcze nie pokazuje, chociaz byl taki czas ze wyciagal raczke jedna cala i pokazywal zeby chcial dotknac, a druga wlasnie palcem. Ale juz tak nie robi :) Jasio dalej posadzony jeszcze nie siedzi, ale jak sie podpiera to sie mocno trzyma i wystarczy 1 reka, ale to tez szybko mu sie nudzi:) za 3tyg jedziemy nad morze moze do tego czasu uda mu sie w koncu samodzielnie usiasc :) poki co, gdzie tylko moze musi byc na stopach.

• szynszyl Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hanie z kolei fascynują ostatnio zwierzęta (chyba się naoglądała u dziadków i doznała szoku ;) ) i jak widzi jakiegoś psa czy kotka to jest takie westchnienie "aooaoa" i pokazuje ręką :)

Dobrze wiedzieć, że te dada soft są cieńsze, ostatnio kupiłam karton dady premium na promocji i nie są złe (tylko faktycznie trochę grube), ostatni raz miałam je jak Hania była malutka, ale wtedy nam nie podeszły.

Anieńka dasz radę, szybciutko zleci :)

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej dziewczyny robilismy dzis
    http://alaantkoweblw.pl/frytki-warzywne/

Ale to pyszne, wsuwalismy cala trojka. Najlepsze frytki ever.jak Jasio nie patrzyl to sobie posolilismy ;) pietruszka, marchewka, ziemniak i najslabsza byla cukinia. Polecam ;)

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupuję zielone Pampersy i z Lidla. Miki nosił po roku Dady ale Ignasiowi nie przypasowaly. Chociaż ostatnio kupilam 1 paczkę bo dostalam SMS z Biedronki i placilam za nie 1 zl. Będę zakladac 1 na dzień zeby now ryzykować podrażnień.

My dalej kiepskie noce. Upały + ząbkowanie. Moze za jakis rok uda sie w koncu przespać noc :D

Ignaś uwielbia się kąpać. Miesiąc temu przenieśliśmy sie do duzej wanny . Wglstraszny z niego paskuda ;) Paluszkiem duzo pokazuje i gada ooooo albo aaaa przy tym.

Aha kilka dni temu opanowal picie z bidonu więc niekapek poszedl w odstawkę

Anienka nie zazdroszczę diety no ale czego się nie robi dla dziecka

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sie pochwale. Od tygodnia stosujemy metode 3-5-7 na zasypianie i mamy efekty. Borys zaczal przesypiac noc cala. Cycus na dobranoc i potem dopiero miedzy 6 a 7. Wcześniej jak sie budzi to troche pokwili ale zasypia sam! Po porannym cycusiu albo wstajemy lub jeszcze dosypia z pol godzinki z nami w lozku. Jest ekstra przespac cala noc!

Anieńka, Jutysia lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Kai Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co to za metoda ta 3-5-7? Bo się nie orientuję. Anienko, współczuję tej cholernej diety cukrzycowej, jak sobie wspomnę, to aż mnie trzepie.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny :) na wstępie się pochwalę że moja panna w końcu dzisiaj sama usiadla! w pełni samodzielnie :) wspaniały to był widok! oczywiście zrobila to tylko raz ale dla mnie ważne że zrobiła. Czasem wystarczy jej podać rękę i też siada :)
    Pełza pięknie do przodu i buja się na czworakach ale jeszcze nie ruszyła do przodu. Posadzona też pięknie siedzi, ufff a tak się martwilam.

Anieńko współczuję diety :/ :( mam nadzieję ze mocno tego nie odczujesz przy Jasiu bo podjesz z nim zdrowo ;)

Basia lubila książeczki kontrastowe a od dziś zaczęła się bać jakoś dziwnie reaguje takim niepokojem i marudzeniem :/

ja nie mogę sobie natomiast poradzić z mdlosciami i wymiotami... nie mam juz sil.. i bynajmniej to nie są poranne mdlosci :( potrafię się obudzić w nocy i wymiotować :( muszę kupić w aptece opaskę akupresurową podobno pomaga.

a.. Basia paluszkiem nie pokazuje ale potrafi wyciągać ręce no i probuje się wspinać na mnie i stawać :O a pieluszki od urodzenia mamy dady bo po pampkach czerwona pupa byla kilka razy. Lubię i te extra soft i premium choć faktycznie grubsze są i mam wrażenie mniej wygodne

Reni@, szynszyl, Anieńka lubią tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i zapomniałam dodać że we wtorek o 16.30 mamy serduszkowe więc prosimy o kciuki :*

Reni@, NiecierpliwaKarolina, kkkaaarrr, Anieńka, Ola_Ola, Limerikowo, kalika lubią tę wiadomość

• szynszyl Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    A co to za metoda ta 3-5-7? Bo się nie orientuję. Anienko, współczuję tej cholernej diety cukrzycowej, jak sobie wspomnę, to aż mnie trzepie.

Kai to taki "sposób" na usypianie dziecka http://swiat-rodzicow.pl/metoda-3-5-7-czyli-sposob-na-uspienie-dziecka/

Ja zdecydowanie nie jestem za takimi płaczliwymi metodami.

Sylwia gratulacje dla Basi, teraz już pójdzie jak burza! Nieciekawie masz z tymi mdłościami, trzymam kciuki, żeby po pierwszym trymestrze odpuściły.

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    Kai to taki "sposób" na usypianie dziecka http://swiat-rodzicow.pl/metoda-3-5-7-czyli-sposob-na-uspienie-dziecka/

Ja zdecydowanie nie jestem za takimi płaczliwymi metodami.
    Naturalnie nikogo nie namawiam, ale u nas się bardzo sprawdziło i tego płaczu nie ma co się bać. Może nam było latwiej, bo Borys spi w swoim łóżeczku od poczatku, chodziło jedynie o oduczenie go jedzenia w nocy jako jedynej metody na ponowne zasniecie. W naszym przypadku tylko raz doszlismy do 7 minut, a pierwsza noc bez naszego wstawania z lozka byla po 6 dniach, po 4 dniach wstawalismy tylko raz i wracalismy tez tylko raz po 3 minutach. Dzis jak kladlam go spać po cycusiu na dobranoc zrobil 'łeee', poglaskalam go po glowce, on spojrzal na mnie 'ze zrozumieniem' po czym ulozyl sie wygodnie i zamknął oczy :) jestem pod niesamowitym wrazeniem, bo jeszcze tydzien temu musial zasnac przy cycusiu lub ewentualnie bylo trzeba byc z nim, najlepiej glaszczac poki twardo nie zasnie.

Edit: weszlam na link, ktory zalaczylas i wyglada na to, ze my stosujemy jakas modyfikacje tej metody, zawsze zaczynalismy od 3 minut i pozwalamy sobie na poglaskanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2017, 23:03

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym nawet tej metody spróbowała bo juz wysiadam. Ale Ignas spi w pokoju z Mikim więc poki co odpada.

Ignas zaczął dzisiaj wstawać na nogi w łóżeczku. Ma co dźwigać bo waży 11.5 kg ;)

Ola_Ola, Sylwia91 lubią tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My byliśmy wczoraj w zoo, super sprawa :)
    Sylwia kciuki za serducho!
    Dobrze że dziś chłodniej...

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr cieszę się, że tak szybko Wam poszło. Ja nie chcę, żeby Hania płakała, z mojego powodu :)

Reniakawał chłopa z Ignasia, w weekend ważyłam Hanię na domowej wadzę i wyszło ok 9kg ;)

Ola_Ola my byliśmy w sobotę ^^

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wiecie co ja dzisiaj posadzilam Basie na wagę i wyszło mi 8.6kg a już ważyła 9.1 ale widzę po niej że schudła trochę bo nóżki jej się wysmukliły no i mało mi zjada... nie wiem sama czy jest powód do niepokoju czy tak po prostu zaczela się więcej ruszać i dlatego?

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91, u nas na domowej wadze było już 8,7 a wczoraj tylko 8,4. Ja się nie martwie i zwalam te roznice na przed/po obiedzie/kupie/siku :)

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikus na wizycie 26 lipca ważył 7750 g, teraz nie wiem. Dużo to nie jest, ale nie wygląda na wychudzonego. Pucus z niego jest. Pediatra stwierdziła, że jest ok.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 10,5 kg.
    I jakiś zły dzień dzisiaj. Ryk od rana. Teraz zasnął w końcu. Ja zjadlam przez cały dzień tylko miseczkę zupy, więc idę poromansować z lodówką.
    Miłego wieczoru :-)

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
‹‹ 1290 1291 1292 1293 1294 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ