X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńko chyba bardziej się nastawiam na drugą córkę ale też myślę jak Ty, byleby zdrowe :)

Kai myślę że jak to dopiero drugi to nie ma co oczekiwać regularnosci i chyba to w normie.

Basia na "noooo" powiedziane stanowczo w stylu nie wolno się śmieje gadzina. Tak samo na grozenie palcem :D wie że mówię "nie wolno" ale sie popatrzy, posmieje i robi dalej co robiła.

kalika, Anieńka lubią tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszecie czesto o okresie. Ja jeszcze nie dostalam, a karmie juz tylko 2 razy dziennie. Nigdy nie mialam problemow z nieregularnoscia i zaczynam sie troche martwic. Moze tak byc, że okres wroci dopiero jak calkiem odstawie mlodego?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2017, 08:59

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strasznie szybko rosną te nasze pociechy, ostatnio nawet brat mi powiedział, że Hania się inaczej patrzy, tak bardziej świadomie :)

Hania na "nie wolno" reaguje bardzo różnie, czasem udaje, że nie słyszy, czasem się spojrzy i robi dalej to samo, niekiedy płacze, oczywiście najmniej usłucha.

Sylwia super wieści ^^

Tak trochę chciałabym już kolejnego brzdąca ;)

Co do okresu to się nie wypowiem, u mnie zawsze nieregularny był, też czekam na drugi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2017, 09:09

Sylwia91 lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi się okres poprawił, tzn mam go bez wywoływania (stwierdzone PCOS), co mnie zdziwiło i ogólnie brzuch mnie nie boli, dopiero kolejnego dnia, co jest frustrujące bo muszę się pilnować aby nagle nie mieć powodzi ;) Ale za to mam inny problem, ciągnie się po 7-8 dni plus ze dwa-trzy dni plamienia brązowe. Muszę się wybrać do lekarza, bo tak nigdy nie miałam, a może któraś z was tak ma/miała? Może powinnam hormony zbadać?

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr, ja też nie dostałam jeszcze okresu. Pokarm odciągam 3-4x dziennie. Może my z tych, które dostaną okres dopiero po całkowitym odstawieniu kp. Trochę mi to nie na rękę, bo chciałabym zacząć starania o kolejnego bobasa, ale Mikiego nie chce póki co odstawiać z tego powodu.

Ola, u mnie okres zawsze trwał 6-8 dni, z czego ostatnie 2-3 dni to było takie brązowe plamienie. Plamienia mogą świadczyć o zaburzeniach hormonalnych, więc pogadaj o tym z lekarzem.

kkkaaarrr lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Blu Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola Ola ja po ciąży miałam kilka takich długich okresów. Okazało się że nabawiłam się torbieli najpierw na jednym a potem na drugim jajku. Teraz jestem na tabletkach, wszystko mi już zeszło, ale te plamienia tak właśnie długo trwały i były dość intensywne.

Kalika szacun że jeszcze odciągasz mleko. Musisz mieć ogromną cierpliwość i samozaparcie!

Sylwia super że na badaniu wszystko wyszło ok!

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_Ola ja przy PCOS często mam takie plamienia i okres ok 7 dni.

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :) Przejdę się do lekarza.

Ah Sylwia gratulacje udanej wizyty :)

Kalika też podziwiam że odciągasz mlesio tyle czasu.

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okres? Co to okres? :D raz w zyciu okres wykluczony na kilka dobrych lat ;) a ze sie tak spytam, czy te ktore okresu jeszcze nie maja to sie jakos zabezpieczacie? Czy tylko ja bylam takim losiem, ze wierzylam w swoja bezplodnosc? :)

Dzis nasza rehabilitantka zalatwila mi zebym wchodzila na teren zakladu z wozkiem, mam tylko miec zaswiadczenie, ze jestem w ciazy i nie moge dzwigac - niedawno ktos ze szpitala do mnie dzwonil w tej sprawie:) takie pozytywne czlowiecze zachowanie mnie dzis spotkalo. Tak to z samochodu targalam mlodego na rekach, 9kg plus torba to juz ciezar sie robi. Pani przez telefon powiedziala ze jakby mi sie cos stalo to afera by byla na caly szpital.

Jasio juz coraz pewniej ustawia sie do siadu, mam nadzieje ze kilka dni albo tygodni i usiadzie samodzielnie. :)

kalika, Reni@, Sylwia91, NiecierpliwaKarolina, Blu lubią tę wiadomość

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!

Nie było mnie tu prawie miesiąc, starałam się Was czytać na bieżąco, ale wszystkiego nie nadrobię.

Sylwia, Anieńka, mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku i małe Kropki rosną zdrowo. A może ktoś jeszcze do Was dołączył? ;)

1 sierpnia wróciliśmy z Ustki. Pod względem pogody, najgorsze wakacje ever. Drugi raz byliśmy w Ustce i drugi raz nie było pogody. Więcej raczej tam nie pojedziemy. No ale nie ma źle, bo byliśmy w hotelu więc mieliśmy do dyspozycji basen, siłownię i pokoje zabaw więc jakoś ten chłodno deszczowy czas zagospodarowaliśmy. No i dużo spacerowaliśmy, żeby Młody się dojodował i pooddychał świeżym powietrzem. Ogólnie jesteśmy zadowoleni z naszych pierwszych wspólnych rodzinnych wakacji.

Po wakacjach mieliśmy 2 dni wolnego i pojechaliśmy pod Warszawę na ślub kuzyna. Była moja rodzina więc mogliśmy się z mężem wybawić bo sporo osób chciało się Kubusiem zajmować.

Co do postępów Kubusia. Próbuje siadać, ale na razie nie siedzi tzn. wytrzyma parę sekund podparty rączkami, ale jeszcze się chwieje mocno. Myślę, że to już kwestia tygodnia lub dwóch żeby siadł stabilnie, bo próbuje cały czas. Zobaczymy. Ładnie raczkuje i próbuje się wspinać po oparciu sofy i stać!! Nie wiem co ten mój syn sobie wymyślił, nie siedzi a już chce wstawać :P

Rozszerzanie diety idzie nam całkiem ok, choć to na razie tylko 3 posiłki dziennie. Obiadek, deserek i kaszka wieczorem. Tak to cyc co daje nam jakieś 5, 6 karmień na dobę jeśli chodzi o mleko. Wszystko musi być papkowate, absolutnie Kubuś nie akceptuje żadnych grudek. Może to być nawet rozgotowany ryż, nie będzie jadł i koniec. W hotelu dałam mu dosłownie centymetr zeskrobanego arbuza i co, zaczęło go naciągać i się porzygał. Jedziemy na słoiczkach, ale musimy wybierać z tych po 6 miesiącu bo te po 8 już często właśnie mają grudki.

Mamy 2 zęby (dolne jedynki), ale ślinienie trwa więc będzie chyba coś niedługo rosło dalej. Chcę powoli zacząć mycie zębów, ale nie wiem jaką pastę wybrać. No i jak przepłukać dziecku buzię?? Może coś podpowiecie.

Ważymy około 9 kg (tak mówi domowa waga), nosimy ubranka 74 niektóre nawet jeszcze 68 są dobre, pieluchy 4 pampki.

Pozdrawiam Was serdecznie i myślę, że już teraz będę na bieżąco :)

Aha: Kubuś mówi baba, lub też cała sekwencja bababababababa :P:P Żadne tam mama czy tata, tylko baba ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2017, 18:08

Sylwia91, NiecierpliwaKarolina, Anieńka, Blu lubią tę wiadomość

l54t4dr.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anienka, trochę się ta potencjalna alergia na mleko i dieta Jasia oraz reakcja na zmianę mleka kupy nie trzymają.
    Fajnie, że w tym szalonym świecie ludzie mają jeszcze ludzkie odruchy i sami wychodzą z inicjatywa pomocy.
    My się nie zabezpieczamy, ale ja nie mam nic przeciwko kolejnej ciąży ;)

Blu, Ola, fascynacja mlekiem kobiecym trwa u mnie od czasu studiów. Skład i jego właściwości są iście magiczne, dlatego nie wybaczylabym sobie, że nie dałam go własnemu dziecku. Kp nam nie wyszło, więc chociaż w ten sposób rekompensuje mu brak cycusia w życiu ;)

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• kalika Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diewuszka, ja używam silikonowej szczoteczki na palec i pasty Tołpa Expert Kids, bo ma odpowiednią ilość fluoru w składzie, mimo, że na opakowaniu podają, że jest dla dzieci starszych. Ta dla niemowląt ma niestety za mało fluoru. Ust nie pluczemy po myciu, a takiemu maluchowi jedynie brudzimy pasta włosie szczoteczki (ilość odpowiadająca wielkością ziarnku ryżu).

diewuszka86 lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też okresu jeszcze nie byĺo. Biorę Cerazette, bo po cesarce powinnam trochę poczekać. I nie wiem czy ten brak okresu to przez tabletki czy przez kp. Ale jest fajnie :-)

Kalika, brawo za karmienie :-) nie zamerzam wprowadzać tu jakiegoß terroru laktacyjnego, ale zdecydowanie jestem za karmieniem naturalnym.

Co do usypiania to przepraszam, ale dla mnie ta metoda jest lekko barbarzynska. Ale oczywiście każdy stosuje to co wg niego najlepsze i przynosi efekty :-)
    Być może będę miała później problem z usypianiem Olka, ale narazie się tym nie martwię.

Diewuszka, 3 posiłki to sporo! Bardzo ładnie :-)

kalika, diewuszka86 lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zęby myjemy pastą Elmex dla dzieci 0-6 do ząbków mlecznych i malutką szczoteczką z włosiem dla dzieci 0-2. W zasadzie Olek sam myje, bo już nie daje sobie zabrać szczoteczki.
    Ilość pasty taka jak pisze Kalika i też nie pluczemy.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka, a może chodzi o kukurydze? W tych mlekach jest albo syrop kukurydziany albo maltodekstryna.
    My walczymy z AZS. Po kukurydzy jest masakra.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2017, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem co mam myslec . zeszlo mu z oczow, wrocilam do zwyklego Bebilon2. Zamowilam dzis nowy smoczek ten silikonowy z chicco on chyba nie przylega do twarzy, bo zmiany ma caly czas wokol smoczka, ale cofaja sie... ciekawe czy to jak Karolina piszesz ta kukurydza, ale chrupki kukurydziane mu normalnie daje i kaszke jak byl mlodszy tez jadl. Hm. Jak mu sie skora poprawi to sprobuje jeszcze z tym bebilon pepti. Moze to akurat zbieg okolicznosci, bo akurat gruczoly zechcialy wyrzucic lojotok w tym czasie. Caly czas go traktuje biala papka, bo nie chce juz stosowac tych silniejszych kremow, typu Elidel, ktory tez pomaga, ale po odstawieniu wraca wiec bez sensu.

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff... dostalam wreszcie okres. Po 41 dniach. Cieszę się, bo już myslalam, że brzuch mi eksploduje. A teraz od razu ulga. Nic mnie nie boli.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tu cisza.. Chyba wszystkie się gdzieś chłodzą w te upały ;)

Kai długi cykl. Najgorsze są właśnie takie wydłużone, z każdym dniem samopoczucie jest gorsze. Najważniejsze, że już rodzinka przyjechała i jest lepiej.

Kubuś ma mały katarek. Chyba klimatyzacja w aucie go załatwiła. Jakoś też tak dziwnie charczy przy oddychaniu. Jak myślicie poczekać aż samo przejdzie czy jednak iść do lekarza. Gorączki nie ma, nie leje mu się z nosa nie wiadomo jak, ale pewien dyskomfort jest.

l54t4dr.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 03:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężko powiedzieć, czy już trzeba iść. Na pewno musisz mu systematycznie oczyszczac nos, mozesz mu zrobić inhalacje z soli fizjologicznej, jesli masz nebulizator, podłożyć cos pod nogi lozeczka, zeby miał głowę wyżej podczas snu, nawilzac powietrze w pokoju. A nie oddycha Ci szybciej? Najlepiej mierzyć podczas snu, przez pełna minute. Nie powinno być wiecej niż 40 oddechow. Jeśli Cię jednak coś niepokoi, to chyba lepiej się przejść przebadać.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 03:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dwa miesiące roczek!!! Kiedy to zlecialo? Pamiętam, jak rok temu leżałam w te upały jak foka wyciagnieta na brzeg... ;-) A tu już po domu pelza dziesiesiomiesieczniak!

NiecierpliwaKarolina, Sylwia91 lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
‹‹ 1292 1293 1294 1295 1296 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ