Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja ostatnie usg mialam 4 tyg temu, a nastepne mam za 4tyg. Na 1 usg mi pani dr powiedziala ze chlopiec, ale nie jest pewna, po prostu cos odstaje, ale sie pod ttm nie podpisze takze czekamy jeszcze i wciaz mam ukryta nadzieje na dziewuszke. brzuszek rosnie, ale mysle ze z uwagi na cukrzyce i ze pilnuje diety to jest mniejszy niz jak z Jasiem chodzilam. No i u mnie juz lux jest z samopoczuciem. Dzis jak pojechalam z malym na zakupy to troche sie przeforsowalam i nie mam sily na nic, a musze w domu ogarnac bo tesciowa ma przyjechac po pracy. Ale na codzien kest spoko.
Jasio tez siedzi od kilku dni, w koncu, dlugo kazal czekac. Smieje sie ze jest taki trojwymiarowy teraz jak raczkuje i siedzi. Musze go poprawiac zeby to robil prawidlowo, to sa plusy ze jezdze z nim na rehabilitacje bo pani pokazuje jak powinno byc zeby bylo dobrze. Wczoraj mu sie tez wymsknelo slowo "pociag" podobnie jak z alleluja w wielka sobote mama dobrze nie mowi a trudne wyrazy jakos gada na wszystko mowi tata. Nie robi papa ale mowi pa. Hehe. Jak to czlowiek jest dumny z kolejnej nowej umiejetnosci co mamuski? i niedlugo bedzie roczek, w sumie jest dopiero 10m bo ja sie czuje jakby byl z nami zawsze.Limerikowo lubi tę wiadomość
-
dziewczyny super ze czujecie sie lepiej
Ignaś nabawił się pleśniawek. We wtorek wróciliśmy z gór a wczoraj wieczorem zauważyłam pod górną wargą. Dziś już na języku są więc pojechałam do pediatry. Dostał Nystatynę i mam nadzieje ze szybko sie tego paskudztwa pozbędziemy
-
Blu wrote:Sylwusia, mega słodziak z Twojego synka
Diewuszka ja też już mam dość gorąca. Podobnie na podwórko wychodzimy albo rano max do 10 i wieczorem ok.17. wcześniej nie ma szans. Raz zabrałam ich na spacer dłuższy przed południem i to był zły pomysł. Natalka wróciła cała rozpalona jakby miała gorączkę
Dziewczyny na pewno macie jakąś wypróbowaną torbę do wózka. Moja od kompletu już nie daje rady i coś muszę kupić oczywiście internetowo i będę wdzięczna za jakieś rady.
Blu jesli chcesz porządna torbę to polecam skip hopa, mieszczę w nią wszystko dla obu dziewczyn i ma porządne zapięcie na ramę wozka.
My sie urlopowalismy, pogoda odziwo super dopisała takze nawet opalanko zaliczone. A tak to z imprezy na imprezę dziś juz po 40stce kuzynki śpimy w agroturystyce dlatego jutro znowu dzień pełen wrażeń
-
U nas nieciekawie. Olek ma gorączkę i nie bardzo jestem pewna co robić. Może coś poradzicie, bo już sama nie wiem.
W czwartek pod wieczor dostał tej gorączki. Miał 38,2 mierzone w dupce. Innych objawów brak. Poza tym, że wychodzą mu dwie czwórki. Strasznie napuchnięte ma dziąsła.
Dałam mu paracetamol w kropelkach. Wczoraj w południe udało się zbić do 36,6.
Później o 16 było 38,1, a o 18 - 39,4 (cały czas mierze w dupce).
Zadzwoniłam wtedy do pediatry czy nas przyjmie. Ona powiedziała, że to zęby i mam podawać Olkowi naprzemian Paracetamol i Ibuprom co 4 godziny i ta gorączka może się utrzymywać 3 dni. Gdyby w niedziele nadal była to wezwać na wizytę domową.
O 22 miał 38 i dałam mu Ibuprom w czopku (tragedia, nigdy więcej!) i gorączka zeszła. Noc przespał ładnie.
Teraz o 7 miał 39,1 (nadal mierzone w dupce).
Co robić? Faktycznie czekać i podawać mu leki czy jechać do lekarza?
Nadal nie ma żadnych innych objawów. -
Karolina u nas przy wychodzeniu dolnych dwojek też pojawiła się gorączka (do 39), jak ja zbiliśmy to Hania była radosna i się bawiła, innych objawów brak, ząbki wyszły, gorączka po 3 dniach ustąpiła i pojawiła się wysypka. Także zaliczyliśmy trzydniowke z wychodzeniem ząbków, byliśmy u pediatry w ostatni dzień gorączki i powiedziała, że przy zabkach bardzo często są infekcje, że może to trzydniowka i czekać i zabijać temperaturę. Dała nam jakieś wapno i Wit C w kropelkach i skierowanie na badanie moczu i wszystko było w normie. Całość łącznie z ustapieniem wysypki jakoś tydzień trwała.
-
Karolina, wg mnie Olka powinien zobaczyć lekarz. Gorączka przy zabkowania jest rozpoznaniem po wykluczeniu innych, chorobowych przyczyn. Przy gorączce bez towarzyszących objawów zawsze trzeba na początku zrobić badanie ogólne moczu, żeby wykluczyć zakażenie układu moczowego, które u niemowląt jest jedną z najczęstszych przyczyn gorączki. Poza tym trzeba go zbadać, obejrzeć uszy. Tzw. trzydniowka też może być przyczyną gorączki, ale żeby spokojnie czekać na pojawienie się wysypki wcześniej trzeba wykluczyć inne uchwytne jej przyczyny. Mam nadzieję, że ostatecznie okaże się, że winowajca są ząbki, ale z doświadczenia wiem, że często dzieciaki trafiają do lekarza z rozbuchana infekcja, bo wszystko zrzuca się na te nieszczęsne zeby i czeka z diagnostyka oraz leczeniem. Tymczasem ciężko o niemowlaka w drugim półroczu życia, który akurat nie jest w trakcie zabkowania
Limerikowo lubi tę wiadomość
06.2015 - nasz aniołek:*
-
Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję za odzew :-*
Właśnie wróciliśmy od lekarza. Wolałam, żeby go ktoś zobaczył. Pani dr stwierdziła, że to najprawdopodobniej zęby. Ale może to być też trzydniowka. Gardło ma lekko przekrwione, ale podobno to też może być od zębów. Stwierdziła, że czwórki to duże zęby i powodują więcej problemów. Mamy podawać kropelki na gorączkę w razie potrzeby i obserwować. Stwierdziła, że nie będzie nam teraz na weekend wypisywać antybiotyku, bo w tej chwili nawet nie ma na co. Jeżeli nie poprawi się to w poniedziałek się pokazać. -
Cześć dziewczyny Dawno mnie nie było, ale staram się Was podczytywać Od 3 tygodni jesteśmy u moich rodziców a we wtorek jedziemy nad morze. Pogoda zapowiada się średnia, ale cóż poczynić. Teraz mam luksus, bo są dziadkowie, ciocie, wujkowie do zabawy z Anią, bo jak się ją zostawi choć chwilę samą, to w płacz. A na rączkach oczywiście cudowne uzdrowienie
A z postępów, to Ania sama siadła z leżenia na brzuszku i staje na całych stopach jak się ją postawi przy kanapie na chwilę. Sama jeszcze nie wstaje i tak sobie myślę, że chyba nie powinnam jej tak stawiać dopóki sama się nie nauczy. Poza tym jest super, jest pogodna, ma apetyt, robi 'papa' i 'kosi kosi łapki' I śmiesznie wygląda z przerwą między jedynkami, jak hipopotam
Blu, ja mam torbę Skip Hop Duo Signature, jestem zadowolona. -
Justysia nie powinnas jej stawiac dopóki ona sama nie bedzie wstawac. Mi rehabilitantka mowila, ze dziecko samo czuje kiedy jest gotowe do zrobienia danej czynnosci. Jeżeli samo nie siedzi to nie trzeba sadzac i tak samo ze staniem.
-
Reni@ wrote:I jak tam Karolina? Temperatura jest nadal ?
Tylko dzisiaj zaczęły się luźne i częste kupki. Biegunką taką typową bym tego nie nazwała.
No i jedna czwórka już się przebiła.
Syn nam zafundował weekend pełen wrażeń
A za tydzień wyjazd. Już mieliśmy odwoływać. -
NiecierpliwaKarolina wrote:Rano było 38,9 (w pupie) od 16 do teraz caly czas 37,2-37,3 (mierzone w pupie). Także jest dobrze
Tylko dzisiaj zaczęły się luźne i częste kupki. Biegunką taką typową bym tego nie nazwała.
No i jedna czwórka już się przebiła.
Syn nam zafundował weekend pełen wrażeń
A za tydzień wyjazd. Już mieliśmy odwoływać.
Wygląda na to ze to faktycznie przez ząbki Oby było juz tylko lepiej
Też mam torbę skip hop i mogę polecić z czystym sumieniemWiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2017, 22:37
-
My nad morze jedziemy za 9dni, nie mogę się doczekać.
A ja rosne i rosne, oto MY (proszę nie cytować) :
Słyszałyście o tej metodzie Ramzi, Skul i Nub (jest taka grupa na fb)? że w 6tyg z usg można określić jaka jest płeć dziecka? Umieściłam tam zdjęcia usg z 6 i 10 tyg i 3 dziewczyny mi napisały, że będę mieć dziewczynkę Mąż mnie puka w głowę, a ja się zajarałam, że hej. Marzą mi się różowe kokardki. Jedna z dziewczyn nawet napisała, że na milion procent, ciekawa jestem czy się sprawdzi.
Na chwilę obecną następne usg mam dopiero za ponad 3tyg
Ja Jaśka uczę robić papa już 4miesiące chyba, na razie mówi papa tylko. Zupełnie nie kuma tego ruchu:D Jak tata wychodzi do pracy to mówie "papa tata" i często mówi wtedy pa (czasem tata ), jak odjeżdża pociąg to też mówie "papa pociąg" i też mówi pa. Bić brawo też zupełnie nie kuma, czasem przybija mi piątkę, ale często też zapomina jak to się robi.
No i tylko ma 2 zęby, a u Was już ciągle coś wychodzi! Lekko w tyle ten mój syn Ale i tak jest najcudowniejszym dzieckiem na ziemi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2017, 12:17
Reni@, Sylwusia100, szynszyl, Blu, Jutysia, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Renia :-*
Anieńka, ślicznie wyglądasz
No i troszkę zazdroszczę tego brzuszka
A te metody związane są z tym, po której stronie jest łożysko? Jakoś niedawno na to natrafiłam, sprawdziłam sobie zdjęcia usg i u mnie się sprawdziło.
Jeśli chcesz córy to życzę ślicznej siostrzyczki dla Jasia
Olek ma chłodną główkęAnieńka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, głupie pytanie. Chyba głównie do mam podwójnych, ale może reszta też się orientuje
Do samolotu mogę zabrać dla małego picie w butelce jego ze smoczkiem? Czy dopiero po odprawie mogę coś kupić? Jak z jedzeniem?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2017, 00:39