X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki chyba się zdecyduję, im wcześniej tym lepiej. Objawy są i nie ma co czekać.

• marti_88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Właśnie to Lacibios Femina kazała mi dzisiaj kupić położna;/ podobno są, też jakieś płyny do higieny.

Myślicie, że bez konkretnych zaleceń lekarza można stosować?

i powiedz kazała Ci po 1 tabletce łykać do wykorzystania opakowania? a co dalej?

ja najlepszy płyn do higieny miałam iladian direct plus a teraz mam lactacyd, ale wg mnie jest bardzo średni... bez rewelacji.

l22n6iyetayj1i0f.png
    24 cykle starań i sukces :)
  • marti_88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Myślę, że można. Na opakowaniu i ulotce jest napisane, że wskazane dla kobiet w ciąży, karmiących, biorących antybiotyki, chodzących na basen.
    Przeciwwskazań brak.

Ja tam będę brała, bo jeszcze kilka dni i od tej Luteiny jakiegoś grzyba złapię. Chyba po prostu luteina mocno zaburza naturalną florę bakteryjną.

Rutelko u mnie właśnie tak się skończyła zabawa z luteiną... trudno w środe mam wizyte rano u ginki to się zobaczy. Nie chce też kasy wywalać jak pewnie i tak będę musiała coś na receptę kupić.

l22n6iyetayj1i0f.png
  • Zetzet Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2016, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ibiza wrote:
    ZetZet ty nadal pracujesz mimo takich silnych mdlosci??

Niestety tak, bo tutaj w Niemczech nie daja latwo zwolnienia. W dodatku moj szef nic nie wie i chcialam mu powiedziec po świętach, ale chyba bede musiala wczesniej - juz od miesiaca zle sie czuje i nie moge prawdy powiedziec, wiec tez mi ciezko ciagle krecic. Licze na to, ze jak sie dowie to pozwoli mi pracowac z domu albo miec krotsze dni, bo inaczej nie wyrobie.

34bwdqk3lobtgyq7.png
  • anett96 Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola - mama Julci i ... ? wrote:
    to u mnie z usg 5 tydzień i chyba było 2 dni więc my troszke mniejszi jesteśmy heheh a termin porodu na kiedy masz bo ja mam dwa z OM na 21 pażdziernik a z usg na 7 listopada
    ja mam termin z OM 20 pazdziernik a z usg 3 listopada :)

Fertimedica Warszawa
  • Jusstin Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti_88 wrote:
    ja najlepszy płyn do higieny miałam iladian direct plus a teraz mam lactacyd, ale wg mnie jest bardzo średni... bez rewelacji.

Marti ja polecam Białego Jelenia - mój gin po porodzie polecił przemywanie właśnie tym, nie pozwolił stosować nawet Tantum Rosa i rana po nacięciu i pęknięciu zagoiła się szybko.

marti_88 lubi tę wiadomość

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • Ibiza Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZetZet, to podziwiam, naprawde, ze mimo zlego samopoczucia prcujesz,twarda babka jestes :D.
    No i zycze Ci,zeby samopoczucie z dnia na dzien bylo lepsze.
    Ja mialam niezaduze mdlosci, ale tez byly chwilami meczace, a ustapily na poczatku 10 tyg,(mam nadzieje,ze nie wroca) wiec tego tobie tez zycze,zeby wszystko odeszlo w sina dal !!

Zetzet lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-72797.png
  • anett96 Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    Prenatalne - chcę wykluczyc ewentualne wady płodu, trisomie, a z racji tego ze mam 37 lat po prostu musze je zrobic i juz.. w poprzednich ciązach nie robilam tych badan

Na NFZ chodze tylko i wylacznie z powodów ekonomicznych - chcę miec refundację na receptach ( aktualnie Luteina) i bezplatne badania laboratoryjne
    Ciąże prowadze u 2 lekarzy, nadal chodzę raz w miesiacu do swojego prywatnego ginekologa, za wizyty place ale juz skierowan na badania od niego nie biorę bo to zalatwiam z tym państwowym
    Anulka j też mam 37 lat więc też będę musiała zrobić. u mnie wrodzinie jest chore dziecko wiec tym bardziej..

Fertimedica Warszawa
  • midnight Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola w szpitalu tyle nie z własnej woli :) najpierw młodą naswietlali bo za żółta była a potem jak już miałam wyjść wypatrzyli u mnie zakażenie i przez to cholerne zakażenie i antybiotyk, szlag trafil moje marzenia o karmieniu piersią...młoda szybko przyssała sie do butelki i ciężko było ją do piersi przyzwyczaić :(
    A po cc mi kazali dopiero po 12 h wstać...i nie wolno mi było nawet głową ruszyć, to nie wiem od czego to zależy.

Rutelka kiedyś koleżanka na OF pisała że FT powinny byc ok 50% wg normy, czy jakoś tak, ja niestety się nie znam za bardzo

Ola_85 no ja wiem że dopegyt, ja mam 3x1 na razie, ale w pierwszej kiedy się pojawiło brałam 3x2 + amlozek + diphergan i tak miałam wysokie. Właśnie przez stan przedrzycawkowy miałam wywoływany pród 2 tyg przed terminem i skończyło się to cesarką, więc jedziemy na podobnym wózku :)
    Trochę się boję jak to będzie z tym ciśnieniem bo dopegyt jest strasznie słaby...a jakie masz wartości cisnienia teraz ?

JAk ja pytam córke czy chce braciszka czy siostrzyczke to jest jedna odpowiedz : ''siostrzyczkę....i braciszka- dwójkę chcę '' :)

Marti ja też używam biały jeleń-jest hipoalergiczny i chyba bardziej naturalny

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti_88 wrote:
    i powiedz kazała Ci po 1 tabletce łykać do wykorzystania opakowania? a co dalej?

Położna nie wskazała ilości.
    Zapisałam się dzisiaj po pracy do lekarza. Jednak chce mieć czarno na białym ile mam tego przyjmować. Nie chce brac ewentualnych konsekwencji na siebi np. że dojdzie do jakiegoś poważnego zakażenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 14:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    dwa dni mnie ominęły ale już nadrobiłam z czytaniem - z łóżka wyjść nie mogłam.
    Koszmarnie mi źle było, już myślałam że skusze się na wymioty ale byłam dzielna i się powstrzymywałam. Ale miejsca za nic znaleźć nie mogłam. Dziś w sumie jest odrobinę lepiej ale dalej boję się wyjść z domu :/ Okropne uczucie. Czekam, aż te mdłości dadzą mi już spokój. Strasznie jestem tym zmęczona. Przetestowałam mnóstwo rzeczy do jedzenia - migdały nie powodują mdłości! Ale ile można na samych migdałach. :/
    W środę zaliczyłam też płacz bez powodu - ło matko... Ale mną trzepnęły hormony. Mój tylko patrzył na mnie i się śmiał - mówił, że kocha nad życie mnie i fasolkę, że będziemy cudowną rodziną a ja płakałam jeszcze bardziej. I nijak opanować łzy. Zdarza wam się?

Blu lubi tę wiadomość

• Ola_85 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    midnight wrote:

Ola_85 no ja wiem że dopegyt, ja mam 3x1 na razie, ale w pierwszej kiedy się pojawiło brałam 3x2 + amlozek + diphergan i tak miałam wysokie. Właśnie przez stan przedrzycawkowy miałam wywoływany pród 2 tyg przed terminem i skończyło się to cesarką, więc jedziemy na podobnym wózku :)
    Trochę się boję jak to będzie z tym ciśnieniem bo dopegyt jest strasznie słaby...a jakie masz wartości cisnienia teraz ?

JAk ja pytam córke czy chce braciszka czy siostrzyczke to jest jedna odpowiedz : ''siostrzyczkę....i braciszka- dwójkę chcę '' :)

Marti ja też używam biały jeleń-jest hipoalergiczny i chyba bardziej naturalny
    teraz mam na gornej 140/90

km5s8ribs34fnes6.png
  • marti_88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie lekarka odpisała mi na sms.

Kazała mi brać femisept uro (biorę go już 10dzień ze względu na bakterie w moczu) i krem clotrimazolum.

Mam go w domu i nawet raz posmarowałam a potem poczytałam, że jest absolutnie zakazany w I trymestrze ciąży. Obiecuje, że wyląduje w psychiatryku niebawem

l22n6iyetayj1i0f.png
  • marti_88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Zapisałam się dzisiaj po pracy do lekarza. Jednak chce mieć czarno na białym ile mam tego przyjmować. Nie chce brac ewentualnych konsekwencji na siebie.

daj znać proszę :)

l22n6iyetayj1i0f.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Dziewczyny dziś poszłam na badania (dodatkowo, sama z siebie).
    Morfologia ok, więc na razie nie ma anemii, ale
    tsh 2,58
    fT4 13,29 (norma 12-22).

Od jutra zwiększam Euthyrox (z 37,5 na 50, bo moja gin przewidziała to, że wkrótce TSH wzrośnie i przepisała mi Euthyrox 50).
    Zrobiłam fT4, bo któraś z was pisała dziesiąt stron do tyłu, że powinno się robić fT4 razem z TSH. Czy ktoś się zna na tym wyniku, szczególnie fT4?
    TSH do zbicia nieco, ale fT4 jak się prezentuje?

Czekam jeszcze na wynik kwasu foliowego (też zbadałam dziś).

Ft4 trochę mało. Ale jak zwiększysz dawke Euthyroxu to wzrośnie, więc spokojnie ;-)

Rutelka, Visenna lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • midnight Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    teraz mam na gornej 140/90

to tak jak ja..:(

Marti z tym clortimazolem to nie wiem...ale skoro lekarz zalecił..? nie dzieiw Ci się że jesteś skołowana bo mi też się ywdawało że nie wolno

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • marti_88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skoro tak zaleciła to już tak zrobiłam. Na chłopski rozum, chyba większym zagrożeniem jest infekcja grzybicza niż krem który może tą infekcję zniwelować. Jak dziecko jest zdrowe i silne to da radę! Poza tym chroni go pęcherzyk.

Nie czytam już nic...

Limerikowo lubi tę wiadomość

l22n6iyetayj1i0f.png
  • elficzka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    midnight wrote:
    to tak jak ja..:(

Marti z tym clortimazolem to nie wiem...ale skoro lekarz zalecił..? nie dzieiw Ci się że jesteś skołowana bo mi też się ywdawało że nie wolno

I ja... Też 140/90, ale mam taka sama sytuację jak anulka - w domu ciśnienie w normie, a u lekarza (konkretnie u gina) rośnie.. chyba się stresuje usg u niego :)

Co do porodów naturalnych, to ja tez wstałam zaraz po obserwacji, czyli po 2h. Rana bardzo szybko się zagoila (byłam nacieta), chociaż strach przed pierwszym skorzystaniem z wc był :)
    Ogólnie szybko się zregenerowalam i nie krwawilam w ogole w połogu, ale to pewnie przez dosyć dogłębne lyzeczkowanie, które było 100 razy gorsze niż poród.. i wtedy to się darlam dopiero na cały szpital :D

A po porodzie ldzalam 4 czy 5 dob, bo mały miał podwyższone crp.

f2w3rjjgdr0iznvo.png
  • midnight Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elficzka ja tak miałam na poczatku w pierwszej ciąży- na poczatku uczulenie na biały fartuch a później już konkretnie...ze 170/110 ni eschodziło...
    Łyżeczkowali Cię na żywca ?!!! masakra myślałam że juz sie tego nie stosuje,...ja łyżeczkowanie miąłam w pełnej narkozie, i jak synka w 18tc ciaży roniłam to też mnie uśpili...Nawet nie będe sobie wyobrażać tego bólu...To rzeźnicy nie lekarze :(

Marti nie czytaj :) jak lekarz każe to co innego

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • Asia_08 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do higieny intymnej polecam Lactacyd płyn ginekologiczny. Z błękitna nakrętka. Ok 17 zł w Rossmannie lub aptece.

Witam nowe październikowki i gratuluje kolejnych serduszek na usg.

Limerikowo lubi tę wiadomość

uwo93e3kacedpezy.png
‹‹ 129 130 131 132 133 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ