X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    midnight wrote:
    Elficzka ja tak miałam na poczatku w pierwszej ciąży- na poczatku uczulenie na biały fartuch a później już konkretnie...ze 170/110 ni eschodziło...
    Łyżeczkowali Cię na żywca ?!!! masakra myślałam że juz sie tego nie stosuje,...ja łyżeczkowanie miąłam w pełnej narkozie, i jak synka w 18tc ciaży roniłam to też mnie uśpili...Nawet nie będe sobie wyobrażać tego bólu...To rzeźnicy nie lekarze :(

Marti nie czytaj :) jak lekarz każe to co innego

....w 18 tc?
    .......
    Co się stało?

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • midnight Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM bardzo chciałabym wiedzieć...niestety nawet jakbym wiedziała, to synka i tak mi to nie wróci, ale dzieki ze pytasz

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • elficzka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    midnight wrote:
    Elficzka ja tak miałam na poczatku w pierwszej ciąży- na poczatku uczulenie na biały fartuch a później już konkretnie...ze 170/110 ni eschodziło...
    Łyżeczkowali Cię na żywca ?!!! masakra myślałam że juz sie tego nie stosuje,...ja łyżeczkowanie miąłam w pełnej narkozie, i jak synka w 18tc ciaży roniłam to też mnie uśpili...Nawet nie będe sobie wyobrażać tego bólu...To rzeźnicy nie lekarze :(

Marti nie czytaj :) jak lekarz każe to co innego

Ale te ciśnienie to tylko u gina, w swojej przychodni mam w normie. Stresująca są wizyty u niego :)

I tak. Lyzeczkowali na żywca po porodzie naturalnym. Do tej pory tak robią jak łożysko nie wyjdzie w całości. Myślałam, że to norma? :o

Ps. bardzo mi przykro z powodu straty :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 14:51

f2w3rjjgdr0iznvo.png
  • midnight Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elficzka wrote:
    Ale te ciśnienie to tylko u gina, w swojej przychodni mam w normie. Stresująca są wizyty u niego :)

I tak. Lyzeczkowali na żywca po porodzie naturalnym. Do tej pory tak robią jak łożysko nie wyjdzie w całości. Myślałam, że to norma? :o

po porodzie to nie wiem...nie wiedziałam ze łyzeczkuja, ja miałam cc. a łyżeczkowanie po poronieniu to moze inaczej wtedy traktuja, bo i tak juz wszystko jedno jakie l;eki dadzą...

elficzka lubi tę wiadomość

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • daisy1984 Koleżanka

Wysłany: 11 marca 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Dziewczyny ja biorę od miesiąca luteinę dopochowowo i trochę mnie "drażni" tam na dole. Tzn. Odczuwam lekki dyskomfort. Skonsultowałam z koleżanką z belly, która już urodziła i mówi, że jej podawali (w szpitalu długo leżała przed porodem) oprócz luteiny także Lactovaginal dopochwowo. A potem przeszła na Trivagin (tabletki doustne) i powiedziała, że te doustne znacznie lepiej działały.

Ja dziś byłam w aptece, żeby ten trivagin kupić, ale dość drogi bo 28 zł za 10 tabletek. Farmaceuta polecił mi Lacibios Femina (doustny probiotyk zalecany kobietom w ciąży, tańszy). Za parę dni powiem, czy czuję poprawę po probiotyku.

Ja bym irygacji nie robiła. Generalnie pchanie Luteiny 2x dziennie, to dla mnie zaaa dużo... już bym nic innego wkładać do pochwy nie chciała. ;) Gehenna. :)
    Mi lekarz powiedział, że żeby łatwiej weszło to zamoczyć tabletkę w wodzie przegotowanej. Wtedy łatwiej sie aplikuje

34bwrjjgqf41fm2g.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    midnight - przepraszam, ze tak głupio pytam.
    Ja przeżyłam brak bijącego serca w 12 tc dlatego za każdym czuje paraliż jak czytam o zatrzymaniu ciąży..na każdym etapie...a już w szczególności...na półmetku..i dalej......
    Za każdym razem to przeżywam. Kto to przeżył to rozumie.....

Limerikowo lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • elficzka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    midnight wrote:
    po porodzie to nie wiem...nie wiedziałam ze łyzeczkuja, ja miałam cc. a łyżeczkowanie po poronieniu to moze inaczej wtedy traktuja, bo i tak juz wszystko jedno jakie l;eki dadzą...

Nie wiem kochana, tak czy inaczej nie polecam takich doświadczeń...

Przepraszam. ze polubiłam. Ale chciałam wcisnąć cytuj i nie trafiłam :)

MOI lubi tę wiadomość

f2w3rjjgdr0iznvo.png
  • midnight Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    midnight - przepraszam, ze tak głupio pytam.
    Ja przeżyłam brak bijącego serca w 12 tc dlatego za każdym czuje paraliż jak czytam o zatrzymaniu ciąży..na każdym etapie...a już w szczególności...na półmetku..i dalej......
    Za każdym razem to przeżywam. Kto to przeżył to rozumie.....

nie szkodzi...teraz staram sie myśleć ze tym razem musi sie udać...nadal jest mi cieżko po stracie, ale wierzę ze moje aniołki pomogą i tym razem donoszę :)
    zgodzę się że tylko takie osoby które przeszły zrozumieją co to znaczy...każda ciąża na każdym etapie jest ogromną stratą, przykro mi z powodu Twojej straty.
    U mnie najgorsze było to ze dzień wcześniej miałam usg i było wszystko dobrze...jedna noc, parę godzin i po wszystkim, dlatego teraz postanowiłam się cieszyć każdym dniem ciąży, co będzie to będzie, choc ni eukrywam że gdy tym razem coś sie stanie to nie iwem czy podejmę kolejną próbę..

Musimy wierzyć że będzie dobrze :)

MMM2016, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do porodu...myślę, że zawsze trzeba być dobrej myśli ale brać pod uwagę różne możliwości.
    Jedne dziewczyny dobrze wspominają cc, inne wolałyby powtórzyć sn......
    Obyśmy wszystkie urodziły ZDROWE dzieci i w sposób jak najbardziej zbliżony do tego wymarzonego porodu :)
    Tego życzę nam wszystkim :)

midnight, Limerikowo, Sunflower, Blu, Zetzet, kehlana_miyu, Dea28, Ibiza lubią tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    midnight wrote:
    nie szkodzi...teraz staram sie myśleć ze tym razem musi sie udać...nadal jest mi cieżko po stracie, ale wierzę ze moje aniołki pomogą i tym razem donoszę :)
    zgodzę się że tylko takie osoby które przeszły zrozumieją co to znaczy...każda ciąża na każdym etapie jest ogromną stratą, przykro mi z powodu Twojej straty.
    U mnie najgorsze było to ze dzień wcześniej miałam usg i było wszystko dobrze...jedna noc, parę godzin i po wszystkim, dlatego teraz postanowiłam się cieszyć każdym dniem ciąży, co będzie to będzie, choc ni eukrywam że gdy tym razem coś sie stanie to nie iwem czy podejmę kolejną próbę..

Musimy wierzyć że będzie dobrze :)

Czasami najlepiej przeżywać ciążę (szczególnie po stracie) malutkimi kroczkami...dzień po dniu...
    Od wizyty do wizyty....

midnight, MOI, Visenna, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusstin wrote:
    Marti ja polecam Białego Jelenia - mój gin po porodzie polecił przemywanie właśnie tym, nie pozwolił stosować nawet Tantum Rosa i rana po nacięciu i pęknięciu zagoiła się szybko.
    Bo zwykłe najzwyklejsze mydlo przyspiesza gojenie ran :)
    Moj gin mimo ze mamy 2016 rok uwaza ze te wszystkie plyny do higieny intymnej to syf

Clotrimazolu nie wolno? jak na zewnatrz delikatnie sie czlowiek posmaruje to nic sie nie stanie, bez przesady :) lepsze to niz postepująca infekcja

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w klubie nadcisnienia, tez walcze na gornej granicy, mam dawke zwiekszona trandate z 200 na 300mg co czuje w glowie

w poprzedniej ciazy to po 33tyg bralam 7 dopegytow i 4 isoptiny co jeszcze utrzymywalo cis w gornych granicach normy a na porod SN cis cudownie spadlo jako normalne, same cuda :-)

do konca 1trym z corka bralam wew po 2luteiny 3x dziennie w zw z plamieniami i niskim progesteronem, nie mialam zadnej infekcji.za to zajadalam sie jogurtami, potrafilam dziennie zjesc i 6 :-)
    Do dzis nie wiem czy to Lolusia czy ja taka jogurtowa bylam hi hi

Ibiza teraz w limerickpost.ie wersja on line w pr gornym rogu page 6w newsach publikuja ilosc cesarek w lck w grudniu , w raporcie wychodzi ze co 3 w Irl to teraz cc jednak, pewnie duze dzieci i nie moga wyciagnac jak slabnie ccg
    najwyzszy procent cc ma szpital w Wexford 40%
    pewnie irish independent ma raport o dublinskich maternity i ostatnich statystykach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 15:09

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anett96 wrote:
    Anulka j też mam 37 lat więc też będę musiała zrobić. u mnie wrodzinie jest chore dziecko wiec tym bardziej..
    Koniecznie, w dodatku masz refundację pełnego pakietu (chyba nawet dwóch o ile sie nie mylę - teraz w okolicach 13 tyg i potem troszke pozniej) z racji wieku ;)
    Potrzebne skierowanie oczywiscie, nalezy Ci się ono bez gadania

anett96 lubi tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    teraz mam na gornej 140/90
    Tyle a nawet 148/89 chyba mam wpisane w kartę - lekarz sam w sobie sie nie przejął, powiedzial tylko ze bedziemy kontrolowac zeby zaobserwowac czy to stan przewlekły czy chwilowa sytuacja
    Dzisiaj mam 96/64 czy jakos tak, mam zapisane
    Robie trzy pomiary, zapisuję ten sredni, bo wiadomo ze minimalnie sie miedzy soba roznią
    Nigdy nie mialam problemow z nadcisnieniem i sądzę że po prostu sprzet w gabinecie na nfz jest mocno wysłużony :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 15:14

MMM2016 lubi tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 - podoba mi się ten tok myślenia :)
    Najważniejsze, ze sama badasz ciśnienie i jest ok. Nawet niskie dosyć :)
    Ja z natury mam niskie, średnio 100/60 więc nie masz się co martwić :)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • midnight Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo mi nie kazała isoptinu w ciąży brać...a co to jest to trandate ? bo Tyś jest z Irladii? u nas chyba tego nie ma ?

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • midnight Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciśnienie dla zdrowia lepsze niższe niż za wysokie :) będziecie dłużej zdrowe i młode ;)

MMM2016 lubi tę wiadomość

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doczytuje Was :)
    Co do octu i sody do prania to wsypyje do pojemnika na detergent.

Ja do lekarza chodzę prywatnie, raz, że nikogo nie znam a dwa, że nie lubię czekać :)

Mi mój lekarz mówił, że do 15 tygodnia dowcipnie usg, genetyczne też w taki sposób, mąż chodzi ze mną, zupełnie mu to nie przeszkadza, patrzy na monitor :)

Co do majonezu to myślę, że ten sklepowy nie ma surowych jaj :)

Czytam dalej :)

midnight lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    anulka1978 - podoba mi się ten tok myślenia :)
    Najważniejsze, ze sama badasz ciśnienie i jest ok. Nawet niskie dosyć :)
    Ja z natury mam niskie, średnio 100/60 więc nie masz się co martwić :)
    no wlasnie taka moja natura, wszystko niskie, temperatura (dla mnie 36,6 to stan podgoraczkowy, mam juz wtedy dreszcze, bol mięsni itp), cisnienie 90/60, cukier zawsze mialam na poziomie minimum czyli 60 :)
    Z wiekiem pewnie cos sie zmienia ale nie sądzę zebym nagle nadcisnienie miala miec

Dziewczyny tak piszecie o tych florach...
    Co mam zakupic zeby spokojnie chodzic na basen?

Jusstin lubi tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    Co do majonezu to myślę, że ten sklepowy nie ma surowych jaj :)

Ja to bym sie nawet zastanawiala czy w ogole ma jajka w skladzie :P moze jakis proszek jajeczny? mooooze... ale bankowo nie sa to surowe jajka ;)

f2w33e3k4fqom8sd.png
‹‹ 130 131 132 133 134 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ