X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłyśmy jak pisałam i chwilę po 20 już spala :) teraz niby śpi ale już dwa razy się obudziła z płaczem wiec wzięłam ją na łóżko do siebie. Zobaczymy co to będzie za noc.. ale cokolwiek się będzie działo 6 max pobudka

marlon lubi tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm to ciekawe dlaczego jeszcze się tak wybudza. A używacie szumisia? Trzymam kciuki, żeby załapała szybko ten rytm i żebyście się w końcu wyspali :)

Sylwia91 lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja "ruchu" w domu w ogole nie licze do aktywnosci fiz no chyba ze szkrab jest chory i musi niestety zostac w domu lub pogoda fatalna

fakt na ulicy/osiedlu tez mocno trzeba pilnowac obie ale za to w parku luz, Lola leci na hulajnodze a zuza obok kroczy
    obie teraz chodza w kamizelkach bezpieczenstwa i sa ok widoczne

w domu u mnie obie niezle brykaja i sa w brykaniu co dzien coraz lepsze postepy..dom obie Panienki roznosza, od wstania w ciagu max 2h musze je zabrac na spacer lub jak leje to centrum handlowe na bieganie

takze obiad musi juz byc ugotowany dzien przed.Do toalety ze mna chodza obie - popatrzec.., pranie tez wstawiamy w 3..etc bo kazda jest ciekawa co robi druga i zaraz potem mama
    natomiast odkurzyc udaje mi sie pojedynczo, wsadzam Zuze do kojca a Lolusia bawi sie w tym czasie figurkami na stole w domku Peppy zazwyczaj lub oglada jakas ksiazke

Lolusia jest bardzo bardzo zywa, porusza sie biegiem od 14mz, teraz jako 3.5 latka meczy sie po 1.5h biegania na spacerze na Teneryfie, a w Irl 1h zwykle jestesmy na dworzu z wzegledu na zmienna pogode

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 02:20

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobra alternatywa byl i jest basen

jak bylam w ciazy to chodzilam raz w tyg odpoczac na plecy a Lolka sie wyhasala przy okazji i spala rowno na sjescie, po tez juznie miala tego wulkanu energii

po plazy wczoraj obie spaly 2h rowno

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 00:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesli chodzi o puszczanie bajki z YouTube lub innego kanalu to ja jestem przeciwna dla 15mc dziecka

u nas bajka jest dla 3 latki 10min na sniadanie i obiad choc i to nie jest edukacyjne..

na wieczor jest ksiazka

jak leci bajka Zuza wcale nie oglada tylko wsluchuje sie w melodie np Reksia czy Misia uszatka i nuci
    wnioskuje ze nie potrzebuje takiej atrakcji 15mies dziecko

Oczyw kazda Mama robi jak uwaza!

wg mnie niebieski ekran moze powodowac pewnien roztroj nerwowy, dziecko tak male nie rozumie tresci, szybkosci przekazu, super czesto sa tez reklamy..., no a reszte mozna sobie doczytac ze str ekspertow pediatrii na temat tv , smartfonow dla dzieci
    oczywiscie nie mieszkamy w dzungli i kontakt z cywilizacja musi byc

badz co badz my z mezem nie pozwalamy dotykac naszych tel dzieciom, poniewz m.in sa to drogie technicznie Nasze "zabawki"

mym zd duzym bledem jest puszczanie dziecku bajki w nocy jak placze mimo ze ja, zna i uspokaja sie potencjalnie,
    od pomocy i uspokajania w nocy sa Rodzice
    tak samo jak nie zabawia sie dziecka w nocy jak sie obudzi tylko uklada z powrotem do snu

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 03:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie tyle bajki co piosenki z YT dla dzieci są czasem koniecznością. Inaczej Basia by w ogóle nie jadła nic poza butelką. Jak ogląda piosenki to przynajmniej obiad zje. Ja uważam że wszystko jest dla ludzi. Nie pozwalam ślęczeć przed tv ale czasem włączę piosenki ewentualnie pan robótka na BBC dla dzieci. Ostatnio jak w nocy zerwała się z przeraźliwym piskiem i płaczem tak że myślałam że się ubiorę na pogotowie albo pojade jak stoję to mąż uratował sytuację bo włączył "kształty to my" z Pana robótki właśnie. Nic nie działało nawet zabawki, lusterko, no nic :(

W nocy się nie bawimy, nie ma mowy. Próbuje uśpić do skutku. Teraz np. obudziła się o 0:30 i zasnela dopiero co - 3 w nocy. O 6 ją budzę. Była dzisiaj dwa razy na dworze i nawet sama biegała po podwórku a nie wydaje się ani trochę zmęczona po takim dniu! Wulkan energii.

Szumisia nie używamy ale włączam szum na kino domowe lub delikatny deszcz teraz robi furorę u nas... Tak sobie szumi albo pada całą noc ;)

• Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mały ogląda czasami stacyjkowo albo Tomek i przyjaciele, bardzo lubi ciuchcie. Czasami z mężem zerknie na zlomowisko.pl bo tam są koparki i ciężarówki. Ciężarówki to jest to co od małego uwielbia. Jak chodzimy do męża na bazę gdzie trzyma swoją ciężarówkę to on siedzi i się na nią patrzy. Potrafi się tak godzinę patrzeć :-) śmiejemy się, że musi być kierowca tira bo ma takie obciążenia genetyczne, że inna praca nie istnieje :-) tata, dziadek jeden i drugi, moi dwóch bracia wszyscy kierowcy ciężarówki. Zobaczymy czy jak dorosnie też będzie go to interesowało :-)

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jako absolwentka podyplomowej logopedii absolutnie się zgadzam, że dziecko do 2 lat nie powinno nawet przez minutę oglądać tv, dotykać smartfonow itp.
    Jako matka rozumiem, że człowiek jest tylko człowiekiem i jak jest bardzo zmęczony i zdesperowany, chwyci się wszystkiego. Staram się, jak mogę, żeby Miki nie oglądał nic na ekranie, ale wczoraj - przyznaję uczciwie- puscilam mu nagrany filmik z komórki, bo już nie wiedziałam, jak go uspokoić.
    Ponadto rodzina niekoniecznie rozumie, że mały nie może oglądać tv i np. puszczają skoki narciarskie albo bajkę jego niespełna trzyletniemu kuzynowi, w czasie, gdy jesteśmy w tym samym pomieszczeniu. Meczarnia to okrutna, bo muszę małego odwracać... cały ten cyrk.
    U mnie przedwczoraj spanie od 20 do 22 i od 1 do rana, wczoraj padł po południu, więc go uspilam dopiero o 23 z hakiem.
    Ze spacerami nie jest teraz łatwo, bo albo leje, albo wieje, albo smog taki, że tych jego slabych plucek zal na takie powietrze. W domu mamy oczyszczacz i nawilżacz. Natomiast dla niego spacer oznacza zerową aktywność, bo nie chce mi w ogóle wychodzić z wózka. W domu chodzi i biega non stop.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dałam rady fizycznie wstać o 6. Wstałam o 6:30 A małą obudziłam o 7 i się bawimy od tamtej pory. Już pada ze zmęczenia ale do 10 ją przeciągnę.

Ja jako pedagog też wiem że nie powinna oglądać ani bajek ani piosenek w ogóle ekranów. Niestety ale tak jak pisałam u nas to jedyna metoda póki co żeby zjadła :( do tego milion zabawiaczy.. chyba już każdy przedmiot z domu poszedł w ruch bo za każdym razem musi być coś innego.

Odebrałam wyniki, nie ma robaczków

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia coś w genach na pewno jest! Moja Basia za to jak widzi klawisze fortepianowe to tylko by grała. Ciężko ją odciągnąć :D

Kai u nas tak było że ani w wózku ani na nogach tylko na ręce. Ze spacerami była masakra. Wczoraj zaczęła sama biegać po dworze na szczęście. Kilka razy zaliczyła upadek na kolana ale to raczej jak za rękę szła. Nie wiem czemu tak ale jak idzie za rękę to jakby nagle przestawała umieć chodzić :/ na szczęście kombinezon mamy taki w spadku koło domu do ubrudzenia w razie co.

Teraz drzemy papier bo już by poszła spać a ja już nie mam pomysłów jak ją zabawić na kolejne chociaż pół godziny do 10

• Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym tv to też się zgodzę, że nie powinny oglądać, ale my czasem na youtubie oglądamy piosenki.
    Sylwia, no to już jakiś sukces jest :) Dotrwałyście do 10.00? No i super że robaków nie ma :)
    Ale powiem Ci że w żłobku u Miśka jest Ola która ma 2 lata z hakiem i nie zje nic dopóki nie będą grały bajki, jest z nią ogromny problem, bo jak się uprą to potrafi cały dzień nic nie zjeść. Jak wam się spanie ureguluje to musisz z tym powalczyć. Może książeczkę niech przegląda przy jedzeniu?

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E tam. My ogladamy i Teletubisie i Moane i jest super.
    Wszystko jest dla ludzi w ograniczonych ilosciach.

Sylwia91, Reni@ lubią tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My oglądamy zwierzęta na farmie czasem jakieś 3 minutki :)

Sylwia nie fajnie z tym jedzeniem, a dzieciaki szybko łapią takie coś. Kiedyś na spacer wzięłam jakieś rodzynki i dałam Hani to na następnym ciągnęła mnie za torebkę, bo pamiętała, że poprzednio jej dawałam stamtąd. Teraz nie ma jedzenia na spacerze :)
    Super, że wyniki w porządku:)
    U nas po niemal każdym spacerze spodnie do prania, a to się potknie a to weźmie szyszke i się wybrudzi.

Limerkowo chyba 3.5 latka dobrze wie co robisz w toalecie ;) ja bym się czuła bardzo niekomfortowo gdyby dziecko w tym wieku towarzyszyło mi w WC.

Sylwusia a jak Twoj spacer wczorajszy udał się?

Blu masz małe slodziaki ^^

Blu lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Troche mały polazil, ale za bardzo niechce od bloku odejść. Wyniosłam go a później wracał :-) trochę pozaczepial kolezanke w wózku. Daliśmy radę, bez wózka. Niestety dzisiaj u nas już wiatr i deszcz :-(
    Ja Huberta do łazienki nie biorę. On wtedy zostaje w pokoju.

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze mną Basia do łazienki idzie bardzo rzadko jak już naprawdę nie ma innej opcji.

Szynszyl, czasem się zdarzy że da się zabawić czymś innym jakimś przedmiotem ale po połowie obiadu już wkracza piosenka bo jest koniec jedzenia :( mam nadzieję że z tego wyrośnie.

Olu książeczki idą na pierwszy rzut że tak powiem hehe ale szybko jej się wszystko nudzi przy karmieniu :(

Udało się wytrzymać cudem i zasnęła o 10. Spala 1h40min i chciała dłużej ale już jej nie dałam. Teraz się bawimy bo u nas też dzisiaj leje. Właśnie odkurzyłyśmy cały dom :)głównie ja bo chyba odkurzanie to nie będzie ulubione zajęcie Basi heheh za to lubi robić pranie. Wkłada ładnie wszystko do pralki i naciska guzik :D

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo co do bajki w nocy to uwierz że chyba sama byś to zrobiła w takiej sytuacji w jakiej byliśmy. Nikt jej nie mógł uspokoić, płakała histerycznie jakby sobie coś złamała co najmniej. Wiła się i wtulała we mnie. Dobre 10min to trwało a ja wyłam już razem z nią bo myślałam że nie przestanie. Musiała się bardzo panicznie czegoś przez sen wystraszyć. To była jedyna bajka w nocy i nie żałuję.

• marlon Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, robisz to co robisz wtedy kiedy robisz. Że tak filozoficznie powiem.
    Dziala? Super.

Nie ma co sie spinac.

Moj Maz powiedzial mi jedna mega madra rzecz i tego sie trzymam.

Rodzicielstwo to jak wypadek samolotu.

Najpierw zakladasz maske sobie a potem dziecku.

I cos w tym jest.

Sylwia91, Jutysia lubią tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia dobrze wam idzie! Jeszcze kilka dni i Basia będzie zasypiała jak z zegarkiem w ręku ;)
    W temacie piosenek z YT niestety nie polecam. Zwłaszcza dla dzieci wrażliwych, niespokojnych z natury. Przerabialiśmy dokładnie to o czym piszesz z Natalka. Piosenki do obiadu, bo bez tego nie jadła, piosenki ma uspokojenie, do tego piosenki jak szła pod opiekę do mojej mamy. Natalka była nie do opanowania, bo cały czas przez te piosenki jej pobudzenie tylko rosło a nie malało. Od dlugiego czasu telefon jest poza zasięgiem, wzrokowym też, bo ona się dopominała, żeby jej puszczać te bajeczki. Natalka ogląda 10 min telewizji i to są 2 odcinki świnki peppy, bo ja lubi, jest to świadome oglądanie. Telefon ma blokadę, więc nawet jak go dorwie to ogląda i robi zdjęcia nic więcej !) Leon jest na razie wyłączony z oglądania bajeczek u nas w
    domu. Zdarzy się że oglądają u mojej mamy, bo ona twierdzi że inaczej jej się rozejdą i nie da sobie rady ;) myślę że tyle nie zaszkodzi, a zostawienie ich gdzieś na chwilę - bezcenne! Ale do tej pory m wyrzuty sumienia, W być może przez to moje puszczanie bajeczek np mamy problem z mową i często takim nadmiernym pobudzeniem, dlatego to piszę.

Co do jedzenia z telefonem problem będzie jak pójdzie do żłobka albo przedszkola. Może niech sama już próbuje jeść, np jak dajesz jej zupę z makaronem to sam makaron na talerzyku żeby miała zajęcie. I ja już wyleczyłam się i nie daje im jeść na siłę, nawet jak malo zjedzą. Przecież za Chwile znowu będą jeść :)

Co do chodzenia razem do toalety to ja tak zrobiłam kilka razy jak byłam z nimi sama w galerii i nie było wyjścia. Jak Leon był mały to zamykałam go na klucz, Natalka zwykle buszowała, ale nie bardzo mi się podoba idea brania dziecka do toalety. Z drugiej strony w WB i Irlandii chyba jest to normalne, że np dzieci kapią się razem z dorosłymi. Dorośli oczywiście na golasa
    Tak mi opowiadała kuzynka która mieszka w WB i oni to praktykują.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 14:33

• Blu Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak poza tym to po wczorajszej imprezie złapaliśmy we trójkę jakiegoś wirusa jelitowego... Mam nadzieję że szybko przejdzie, żeby się nie odwodnili :/

• Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia no i super, teraz wytrzymać do wieczora :)
    Coś nam się tu Niecierpliwa Karolina nie chwali, może ją wywołam :)
    zerknijcie na październik 2018 :)
    Blu zdrówka!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 14:42

Sylwia91, Blu lubią tę wiadomość

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
‹‹ 1355 1356 1357 1358 1359 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ